Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

GreenMile: 15.04.2026 10:06Мені не треба тестувати мак-міні щоб розуміти, що це маячня, тому що фізику не налюбиш.
типово. А як щодо того що макбук ейр від батареї працює скоріше ніж від мережі? таке може бути, чи фізику не налюбиш?
GreenMile: 15.04.2026 10:06 А ну клас, я тоді теж можу зі свого ПК повикидати все окрім проца і пам'яті і всім розказувати що 13900к споживає 10Вт в біосі при роботі :facepalm: :lol:
не зможете. По перше - х86 не оптимізований на мінімальне споживання, 2 - в біосі (як правило) не оптимально працює проц
GreenMile: 15.04.2026 10:06А Ваш робочий день складається з того, що ви весь відкриваєте і одразу закриваєте монструозний документ? :laugh:
часто в Екселях зберігають свого роду маленькі бази даних - і робота з нима якраз і полягає - відкрити, почекати поки відкриється, знайти, закрити
І таких файлів далеко не один
GreenMile: 15.04.2026 10:06Не тупіть, він є, але для цього інженери дали мені багатоядерний проц, який може паралельно обробляти багато неподільних однопотоків
він ніяк не допоможе - бо програмісти не можуть вирішити задачу розпалалелення для будь-якого алгоритму.
GreenMile: 15.04.2026 10:06От у мене про 24 ядра - я можу 24 однопотоки по одному на кожному ядрі паралельно виконувати
можете. Але впретесь в те що не все є незалежним. Наприклад контролер памяті має лише 2 канали. В той час як у М проців мінімум 8+ шт - навіть у самого дешевого. І навіть один потік може їх всіх загрузити - я давав приклад коду, але місцева публіка має замало знань щоб зрозуміти цей код - думаєте ви зможете?
Як ви гадаєте чому х86 не роблять більше ніж 2 в десктопі? Хочуть більше грошей, і заставляють користувачів купувати HEDT? Це дорого і нікому не потрібно?
GreenMile: 15.04.2026 10:06Але, схоже ви просто зациклились в свой бульбашці
забудьте про мене, кажіть про всіх інших які кажуть що одно-потік важливий, що роблять та використовують тести - наприклад Інтел та АМД
GreenMile: 15.04.2026 10:06у вас не вистачає знань зрозуміти, навіщо придумали багатопоточність і чому ми пішли від одноядерних проців до багатоядерних
придумали бо вперлись у швидкість одно-потоку. Я був один з перших хто купував рішення на х86 щоб отримати підтримку багато-потоковості - це були рішення на 2-х Celeron 300A. Який досліджував зміни в Windows NT 4.0 API з підтримкою multi-core. Писали не блокуючий memory manager - я сумніваюсь що ви взагалі розумієте про що я.
GreenMile: 15.04.2026 10:06мене, як користувача, в принципі не хвилює як побудований хром, достатнього того, що він чомусь не тормозить навіть на слабкому залізі і не впирається в одне ядро, як би ви тут не намагались із штанів вистрибнути, доводячи протилежне
для цього достатньо взяти просто важку сторінку - сучасні clieant side web apps - спокійно можуть загрузити.
GreenMile: 15.04.2026 10:06ще й у інтела спер ідею з енергоефективними ядрами?
о, ваш фанатизм чи відсутність знань зашкалює. Раджу пошукати хто у кого спер
legioner: 15.04.2026 11:38Поки майкрософт не почне масово розвивати та підтримувати ARM (вінда, всі проги), щоб все без костилів працювало - ніхто не буде для роботи брати їх.
спішу вас розчарувати - вже давно беруть. Ринок смартів - вже давно лише під АРМ (тільки не кажіть що їх не беруть для роботи), планшети - також, у серверах багато хто з провайдерів вже більше купують на АРМ, ноути - АРМ вже багато. І йде початок війни за домінування у десктопі.
legioner
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2026 12:06
legioner: 15.04.2026 11:38Поки майкрософт не почне масово розвивати та підтримувати ARM (вінда, всі проги), щоб все без костилів працювало - ніхто не буде для роботи брати їх.
спішу вас розчарувати - вже давно беруть. Ринок смартів - вже давно лише під АРМ (тільки не кажіть що їх не беруть для роботи), планшети - також, у серверах багато хто з провайдерів вже більше купують на АРМ, ноути - АРМ вже багато. І йде початок війни за домінування у десктопі.
Ви плутаєте тепле з м'яким. Смартфони та планшети (iOS/Android) — це закриті екосистеми, які будувалися під ARM з нуля. Сервери — це окрема ніша (Linux), де софт перезбирається під архітектуру за лічені хвилини. Але я кажу про Windows-екосистему. Я працюю в ArchiCAD+Lumion (часто відкриваю проекти які кілька років тому робив), рідше Автокад. Проблема не в залізі, а в мільйонах корпоративних програм (ERP, CRM, спеціалізований софт), які написані під x86. Поки Microsoft не зробить безшовну емуляцію або не змусить розробників масово перейти на ARM, Windows-ноут на ARM залишатиметься дорогою друкарською машинкою з купою помилок у професійному софті.
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2026 12:06
GreenMile: 15.04.2026 10:06Мені не треба тестувати мак-міні щоб розуміти, що це маячня, тому що фізику не налюбиш.
типово. А як щодо того що макбук ейр від батареї працює скоріше ніж від мережі? таке може бути, чи фізику не налюбиш?
Мені не цікаві ваші постійні зливання і перестрибування з теми на тему. Ви ляпнули за мак-міні до 1Вт, отже обговорюємо мак-міні. Факт в тому, що мак міні в "робочому стані" ніколи не буде споживати менше 1 Вт. Припускаю, що можна все повідмикати і задушити, щоб просто підловити момент для гарного скріна, але це не буде робочим режимом, це досягнення із серії екстремального розгону проців або пам'яті: рекорд заради рекорду, який ніколи не буде досягнутий в звичайному використанні за призначенням.
yuriy_dd: 15.04.2026 12:06 не зможете. По перше - х86 не оптимізований на мінімальне споживання, 2 - в біосі (як правило) не оптимально працює проц
Зможу.
По-перше, оптимізований, мій проц в стоку в вінді при якомусь браузері споживає всього-навсього 12-15Вт, при тому що в важких задачах він впирається в паверліміт, якій у нього за замовчуванням 253Вт, а якщо зняти то десь під 360Вт. Це і є оптимізація.
По-друге, я просто повідмикаю в біосі всі зайві ядра і задушу напругу на ядро, біос запуститься, споживання ніяке, стабільності там ніхто не вимагав. І шо ви мені зробите? (с) :-P
yuriy_dd: 15.04.2026 12:06 часто в Екселях зберігають свого роду маленькі бази даних - і робота з нима якраз і полягає - відкрити, почекати поки відкриється, знайти, закрити
І таких файлів далеко не один
Не часто і маленька БД в екселі відкриєтеся швидко навіть на старому ПК. Ви зараз натягуєте сову на глобус, робота з купою різних БД - це не звичайна офісна робота. Ну на вашому ж ролику мак абсолютно однаково відкрив ексель з двома ПК, там час 25 (вінда), 26(мак) і 27 (вінда) секунд, будьте уже хоч трохи послідовним в своїх твердженнях.
yuriy_dd: 15.04.2026 12:06 він ніяк не допоможе - бо програмісти не можуть вирішити задачу розпалалелення для будь-якого алгоритму.
Та шо ви таке кажете, дійсно не можуть, чи то такі програмісти як ви?
Ось запустив офісну задачу, яка чудово розпаралелилась на всі 32 потоки :
спойлер
Screenshot 2026-04-15 125636.png
Ось я граю в гру, яка також зуміла розпаралелитсь так само:
спойлер
13900.png
Ой-вей.
yuriy_dd: 15.04.2026 12:06можете. Але впретесь в те що не все є незалежним. Наприклад контролер памяті має лише 2 канали. В той час як у М проців мінімум 8+ шт - навіть у самого дешевого. І навіть один потік може їх всіх загрузити - я давав приклад коду, але місцева публіка має замало знань щоб зрозуміти цей код - думаєте ви зможете?
Як ви гадаєте чому х86 не роблять більше ніж 2 в десктопі? Хочуть більше грошей, і заставляють користувачів купувати HEDT? Це дорого і нікому не потрібно?
Мені, як пересічному користувачу, що ми тут і обговорюємо, абсолютно не цікаво як там скільки каналів, мене цікавить як мій ПК виконує задачі і все. Приклади показані вище в типових для мене задачах - чудово все паралелится. Ви можете скільки завгодно поклонятись однопотоку але, вкотре повторюю: для пересічного користувача таких задач не існує.
yuriy_dd: 15.04.2026 12:06 забудьте про мене, кажіть про всіх інших які кажуть що одно-потік важливий, що роблять та використовують тести - наприклад Інтел та АМД
На відміну від вас, інші розуміють, що однопотік важливий лише в певних задачах і в складі багатопоточної системи, сам по собі він нічого не визначає. Якщo я зараз в своєму проці вимкну всі ядра, окрім одного і захочу попрацювати на ньому в вінді - це буде "пук-срєньк". Чомусь ваш розчудовий М5 має тільки частину швидких ядер, а не всі. Мабуть вони забули з вами проконсультуватись, коли його випускали, напишіть їм, що вони неправі ;)
yuriy_dd: 15.04.2026 12:06ридумали бо вперлись у швидкість одно-потоку. Я був один з перших хто купував рішення на х86 щоб отримати підтримку багато-потоковості - це були рішення на 2-х Celeron 300A. Який досліджував зміни в Windows NT 4.0 API з підтримкою multi-core. Писали не блокуючий memory manager - я сумніваюсь що ви взагалі розумієте про що я.
Я починав своє знайомство з компами з КР580ВМ80А що був радянським клоном ще 8080, і далі у мене були синклер 286, 486 (трійку пропустив, так) і так далі, тому припиніть будь ласка понтуватись в кожному пості, це не робить вам ні честі, ні ваги вашим словам.
yuriy_dd: 15.04.2026 12:06для цього достатньо взяти просто важку сторінку - сучасні clieant side web apps - спокійно можуть загрузити.
Посилання на таку сторінку в студію :popcorn:

yuriy_dd: 15.04.2026 12:06о, ваш фанатизм чи відсутність знань зашкалює. Раджу пошукати хто у кого спер.
Реакція десь як я і очікував, хоча в глибині сподівався, що ви не поведетесь на цю дешеву провокацію :-/ Типовий аплє-фанатик.

Так шо там, в яких таких смартфонах одноядерні проци стоять і який там інтел має одне 1Р ядро? :popcorn:
orange_deer
Member

Повідомлення

GreenMile: 14.04.2026 21:55
yuriy_dd: 14.04.2026 21:18 я давав, ви не уважні (і повторив не давно) - про важкий Ексель і швидкість відкриття - повторю що вже писав раніше:
viewtopic.php?p=4115673&hilit=%D0%B5%D0 ... C#p4115673
Тю, лол і шо? Різниця в 1 секунду з макбуком і двома віндами - на рівні похибки вимірювання, рівно те що я сказав вище. Тим паче він же сам озвучив - "absolutely enormous spreadsheet", тобто це не реальна задача, а щось спеціально зроблене щоб пригрузити компи. Швидше справився лише МБП, який сам по собі швидший ноут, що він і озвучив - similar result to the boot test :dontknow: Всі інші показали однаковий результат. Ой-вей, прорахувались ви з екселем, хоч би слухали що той тестувальник пояснює.
За ексель насправді кумедно, що Юрій так сильно намагається довести, що мак ідеальна машина для офісної роботи і важких документів ворд чи ексель бо має швидкий однопотік і при цьому зручно ігнорує, що ексель ще з версії 2007 зробив обрахунок формул багатопотоковим по дефолту. Звичайно, що є обмеження у тому, що не всі формули розпаралелиш, деякі вимагають послідовності операцій. Але якщо в цій операції будуть незалежні ланцюжки обчислень (як наприклад підсумувати таблицю по стовпцях/рядках) то воно дуже легко паралелиться. А щодо макросів чи VBA, які все ще однопотокові, то якщо людина працює з величезними ексель файлами, можна і power query використовувати, і наче в нових версіях вже пітон з numpy чи pandas інтегрували.

Фан-фект. Мій брат вже більше 15 років працює в аудиті, і його основна робота це важкі таблички в ексель, де багато аркушів і всього такого з даними по фінансовій звітності. Так от всі робочі ноутбуки, які він отримував були на віндовс, і чомусь не ідеально оптимізований для офісу мак :rotate:
спойлер
ну і це все без врахування обрізаного функціоналу на мак в порівнянні з віндовс. Круто що воно на кілька секунд відкриється, але цей виграш не переважить витрату часу через відсутність всіх інструментів що є у віндовс версії
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2026 08:24 пс: а ви диплом здавали? я скільки сторінок зайняв?
Тим кому доводилось писати диплом у ворді - мої співчуття :)
waryag
Member

Повідомлення

legioner: 15.04.2026 11:38 Поки майкрософт не почне масово розвивати та підтримувати ARM (вінда, всі проги), щоб все без костилів працювало - ніхто не буде для роботи брати їх.
Екосистема віндовс величезна і не закрита, тож від майків залежить далеко не все. Це не епл з практично повним контролем.

І квалкому з МТК треба не чекати на краще, а брати роботу з софтом у свої руки: брати умовні валізки і заносити в промислових обсягах. І демпінгувати, а не намагатися влізти з сирим залізом у преміум сегмент.
yuriy_dd: 15.04.2026 12:06 типово. А як щодо того що макбук ейр від батареї працює скоріше ніж від мережі? таке може бути, чи фізику не налюбиш?
Це факап, а не досягнення.
В загальному випадку, від мережі повинна бути максимальна продуктивність, від батареї - рантайм. Опційно - така ж повна продуктивність від АКБ. :lol:
yuriy_dd: 15.04.2026 12:06Як ви гадаєте чому х86 не роблять більше ніж 2 в десктопі? Хочуть більше грошей, і заставляють користувачів купувати HEDT? Це дорого і нікому не потрібно?
Юра, припини ганьбитися!

Не роблять більше 2 каналів у десктопі, але роблять у ХЕДТ, що теж десктоп?
Який дорогий і нікому не потрібний, але роблять, бо дає достатній прибуток?
Про "хочуть більше грошей" якось несмішно. Давно ти став комунякою, що заперечує саму суть існування корпорацій? :rotate:
Востаннє редагувалось 15.04.2026 14:52 користувачем waryag, всього редагувалось 2 разів.
beeeeeeee
Member

Повідомлення

orange_deer: 15.04.2026 14:16чомусь не ідеально оптимізований для офісу мак
Просто там нет спеца уровня Юры. Он бы им порядок навёл.
orange_deer: 15.04.2026 14:18Тим кому доводилось писати диплом у ворді - мої співчуття
А шо не так? Где его сейчас пишут?
Z440_User
Member

Повідомлення

масово розвивати та підтримувати ARM (вінда, всі проги), щоб все без костилів працювало - ніхто не буде для роботи брати їх.
Гадаю що наявність ігоря суттєво би підвищило популярність ARM-архітектури серед пересічних користувачів.

Показова в цьому плані історія з Linux.
Поки Valve із своїм STEAM та допиляним wine у вигляді форку proton не зробили майже гарантований та безпроблемний запуск ігор - Linux плентався десь на дні рейтингу.
За останні декілька років Linux, завдяки іграм, зробив суттєвий стрибок в розповсюдженні.
Z440_User
Member

Повідомлення

orange_deer: 15.04.2026 14:18 Тим кому доводилось писати диплом у ворді - мої співчуття :)
Я вручну писав креслярським шрифтом, та штук 5 ватманів малював набором олівців + чистове наведення тушью. :insane:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

legioner: 15.04.2026 12:22Ви плутаєте тепле з м'яким. Смартфони та планшети (iOS/Android) — це закриті екосистеми, які будувалися під ARM з нуля
а чому вони не будувались під х86? Інтел вбухнули 17 млрд $ щоб влізти в нішу мобільних - але нічого не вийшло - ви про це знаєте?
legioner: 15.04.2026 12:22Сервери — це окрема ніша (Linux), де софт перезбирається під архітектуру за лічені хвилини
дуже рідко хто перезбирає, в основному користуються готовим, яке скомпільована для загального проца, але можна отримати суттєвий виграш якщо перекомпілювати під поточно платформу
я до такого ще не дійшов, Генту - ніби найкраще - дуже хотів би перейти, щоб вижати 10-15% - але нема часу. Там ще можна самому обирати компоненти для наприклад Apache
з іншої сторони - Епл оптимізовує максимально під свої пристрої
legioner: 15.04.2026 12:22Але я кажу про Windows-екосистему. Я працюю в ArchiCAD+Lumion (часто відкриваю проекти які кілька років тому робив), рідше Автокад. Проблема не в залізі, а в мільйонах корпоративних програм (ERP, CRM, спеціалізований софт), які написані під x86. Поки Microsoft не зробить безшовну емуляцію або не змусить розробників масово перейти на ARM, Windows-ноут на ARM залишатиметься дорогою друкарською машинкою з купою помилок у професійному софті.
невже про це не знають Майкросот, Квалком, Нвідіа які вирішили вкласти дуже великі гроші в Windows for ARM?
я думаю знають, але їм мягко скажемо все одно на таких як ви описали, залишайтесь на х86 поки прогрес пройде поруч
і або виробники софта перепишуть, або ви перейдете на інший софт
GreenMile: 15.04.2026 13:28Мені не цікаві ваші постійні зливання і перестрибування з теми на тему. Ви ляпнули за мак-міні до 1Вт, отже обговорюємо мак-міні. Факт в тому, що мак міні в "робочому стані" ніколи не буде споживати менше 1 Вт
тут відео надибав - автор каже що макбук ніо споживає менше 1 Вт - це теж не може бути ніколи?
спойлер
GreenMile: 15.04.2026 13:28 По-друге, я просто повідмикаю в біосі всі зайві ядра і задушу напругу на ядро, біос запуститься, споживання ніяке, стабільності там ніхто не вимагав. І шо ви мені зробите? (с) :-P
я вас максимально підтримую - зробіть, і скажіть що у вас вийшло як ви написали, навіть без доказів для початку
GreenMile: 15.04.2026 13:28Ну на вашому ж ролику мак абсолютно однаково відкрив ексель з двома ПК, там час 25 (вінда), 26(мак) і 27 (вінда) секунд, будьте уже хоч трохи послідовним в своїх твердженнях.
але там максимально дешевий мак проти дорогих ПС
GreenMile: 15.04.2026 13:28Та шо ви таке кажете, дійсно не можуть, чи то такі програмісти як ви?
Ось запустив офісну задачу, яка чудово розпаралелилась на всі 32 потоки :
те що у вас всі ядра зайняті - не доказує що задача використовувала в один момент часу більше 1-го ядра. А те що система ганяє її між ядрами - то якщо прибити до одного ядра - може скоріше почати працювати
GreenMile: 15.04.2026 13:28Мені, як пересічному користувачу, що ми тут і обговорюємо, абсолютно не цікаво як там скільки каналів, мене цікавить як мій ПК виконує задачі і все. Приклади показані вище в типових для мене задачах - чудово все паралелится. Ви можете скільки завгодно поклонятись однопотоку але, вкотре повторюю: для пересічного користувача таких задач не існує.
для пересіченого користувача достатньо знати - що на самому дешевому макбук ніо офіс працює скоріше ніж на будь якому ПС, і менеджер з продаж може легко це продемонструвати і довести. Або що браузер працює найскоріше. До речі на айфонах така ж ситуація - навіть на старих все працює максимально швидко ніж на Андроїд
GreenMile: 15.04.2026 13:28На відміну від вас, інші розуміють, що однопотік важливий лише в певних задачах і в складі багатопоточної системи, сам по собі він нічого не визначає. Якщo я зараз в своєму проці вимкну всі ядра, окрім одного і захочу попрацювати на ньому в вінді - це буде "пук-срєньк"
якщо ви залишете 2 ядра, то в офісі чи браузер - ви різниці не побачите, навіть скоріше може стати - протестуйте для загального розвитку
GreenMile: 15.04.2026 13:28Я починав своє знайомство з компами з КР580ВМ80А що був радянським клоном ще 8080, і далі у мене були синклер 286, 486 (трійку пропустив, так) і так далі, тому припиніть будь ласка понтуватись в кожному пості, це не робить вам ні честі, ні ваги вашим словам.
я ж написав конкретне - коли ви вперше познайомились з компом де більше 1-го ядра? Я десь 1999 - і від тих пір я знаю про одно і багато потік на рівні програміста
GreenMile: 15.04.2026 13:28 для цього достатньо взяти просто важку сторінку - сучасні clieant side web apps - спокійно можуть загрузити.
Посилання на таку сторінку в студію
це мій проект - купа даних вантажиться на клієнта, обробляється, фільтрується і будує важкі графіки на основі цих даних
orange_deer: 15.04.2026 14:16За ексель насправді кумедно, що Юрій так сильно намагається довести, що мак ідеальна машина для офісної роботи і важких документів ворд чи ексель бо має швидкий однопотік і при цьому зручно ігнорує, що ексель ще з версії 2007 зробив обрахунок формул багатопотоковим по дефолту
рахує може й в паралель, але відкриває все одно в одно-потоці
orange_deer: 15.04.2026 14:16Фан-фект. Мій брат вже більше 15 років працює в аудиті, і його основна робота це важкі таблички в ексель, де багато аркушів і всього такого з даними по фінансовій звітності. Так от всі робочі ноутбуки, які він отримував були на віндовс, і чомусь не ідеально оптимізований для офісу мак
порядьте йому спробувати
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 15.04.2026 14:18 Тим кому доводилось писати диплом у ворді - мої співчуття :)
я оформляв у ворді, диплом у мене був - багато-користувацький сервер бази даних, з підтримкою роботи по мережі, оптимізацією виконання запитів - аналіз порівнянні з рішеннями MS SQL Server, Oracle, SyBase і тд. І це було до 2000. Можете собі згадати що тоді робили ви і які досягнення мали/єте
Або порівняйте тему свого диплому.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

The great Windows laptop price increase of 2026 has begun
Now that the ProArt P16 has gone up from $4K to $5.5K

https://www.youtube.com/post/UgkxE6ZiR1 ... Li4QiDacuh

і це все на фоні що нові макбуки стали дешевшими по факту
yuriy_dd
Member

Повідомлення

цей теж про одно-потік каже, дивина, всі змовились:

orange_deer
Member

Повідомлення

beeeeeeee: 15.04.2026 14:29
orange_deer: 15.04.2026 14:18Тим кому доводилось писати диплом у ворді - мої співчуття
А шо не так? Где его сейчас пишут?
Та це не претензія, just in case :)
Впевений що більшість зараз в ворді або гугл доках пишуть диплом, особливо якщо це гуманітарні спеціальності
Я просто вже давно перейшов на LaTeX зі своїми документами, статтями, та й 2 дипломи вже там писав, дисертацію теж там пишу. В основному тому, що багато формул в тексті, але й звичайні документи мені теж там зручніше писати і форматувати. Так то це питання personal preference, і я вже дуже відвик від ворду і дуже звик до латеху)
orange_deer
Member

Повідомлення

Z440_User: 15.04.2026 14:43
Я вручну писав креслярським шрифтом, та штук 5 ватманів малював набором олівців + чистове наведення тушью. :insane:
Уфф, архітектор чи інженер по спеціальності?
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2026 15:06
orange_deer: 15.04.2026 14:16За ексель насправді кумедно, що Юрій так сильно намагається довести, що мак ідеальна машина для офісної роботи і важких документів ворд чи ексель бо має швидкий однопотік і при цьому зручно ігнорує, що ексель ще з версії 2007 зробив обрахунок формул багатопотоковим по дефолту
рахує може й в паралель, але відкриває все одно в одно-потоці
а яка різниця? Він відкриває кілька файлів на початку робочого дня і далі працює з ними. Цей виграш у кілька секунд при відкритті файлів актуальний тільки за умови їх постійного відкриття/закриття. Основна робота не у відкритті файлу, а в обрахунку цих формул і аналізі результатів.
yuriy_dd: 15.04.2026 15:06
orange_deer: 15.04.2026 14:16Фан-фект. Мій брат вже більше 15 років працює в аудиті, і його основна робота це важкі таблички в ексель, де багато аркушів і всього такого з даними по фінансовій звітності. Так от всі робочі ноутбуки, які він отримував були на віндовс, і чомусь не ідеально оптимізований для офісу мак
порядьте йому спробувати
Для чого?) Щоб отримати а) обрізаний функціонал в порівнянні з віндовс версією; б) звикати до іншого набору гарячих клавіш; в) не могти відкривати конфіденційні файли, які вимагають ключ доступу з корпоративного лептопу?

Ваш прогрес вимагає відключення здорового глузду щоб в результаті тішитись швидкій роботі з обрізаною кількістю інструментів :rotate:
Filabatya
Member

Повідомлення

yuriy_dd
Безбатарейний комп’ютер зі сталі та пружин — що відомо про новаторський винахід / NV https://share.google/OaHPL97kkeUYHcBh5
Z440_User
Member

Повідомлення

orange_deer: 15.04.2026 17:54 Уфф, архітектор чи інженер по спеціальності?
Інженер-механік.

причому двічі таке робив. Спочатку в технарі + половині потоку креслення виконав. Оці всі плотери ще тільки з'являлися для можливостей студентів, тож черга велика була роздрукуватись, а воно як завжди - на вчора треба. На третьому чи четвертому захищающємуся вже казали щоб креслення хоча би не в однієї людини замовляли. Мої навіть не дуже дивилися, бо знали хто робив.
Потім в універі і також декільком зробив креслення, потім на захисті народу бали знімали бо видно було чиї креслення :laugh:
Проте мене не дуже опитували при захисті B-)
waryag
Member

Повідомлення

orange_deer: 15.04.2026 18:10Ваш прогрес вимагає відключення здорового глузду щоб в результаті тішитись швидкій роботі з обрізаною кількістю інструментів :rotate:
Реального виграшу у швидкості не буде. Навіть якщо там стародавній нетбук на атомі і хдд, нормлаьний працівник знайде, чим себе зайняти, поки залізо тупить. А в роботі обмеження по людині, а не залізу.
спойлер
Z440_User: 15.04.2026 18:28причому двічі таке робив. Спочатку в технарі + половині потоку креслення виконав. Оці всі плотери ще тільки з'являлися для можливостей студентів, тож черга велика була роздрукуватись, а воно як завжди - на вчора треба.
Крім того, олівець дозволяє оперативно виправити помилки та недоліки (а досвідчений викладач може знаходити їх майже безкінечно).
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2026 15:06Інтел вбухнули 17 млрд $ щоб влізти в нішу мобільних
Юра, якщо ти мене читаєш - запам'ятай! Вбухати 17 лярдів в RnD і вбухати 17 лярдів на валізки виробникам щоб зробили на їх недоатомі - це зовсім різні речі.
Відповісти