Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Filabatya
Member

Повідомлення

один раз включив пралку бойлера або духовку і вся економія коту під хвіст. знов неділю педалі крутити :weep:
Для трудоголіка відпуска - це смерть, а для Юрія СЕС :lol:
artko
Member

Повідомлення

GreenMile: 14.04.2026 20:04Не фантазуйте, навіть raspberry pi і то бере десь від 2-2,5Вт.
я міряв Orange PI Zero 3. з говернором дефолтним це 400мгц в idle для дуже повільного Allwinner H618. ніяких ssd, мікросд картка. ніякої переферії. 1,5вт було за USB доктором :)
leif
Member

Повідомлення

чим юра прикольний, так це тим, що він настільки всрато клоунірує, що я вихоплюю нотки ностальгії за часами старого-доброго інтернету, коли юзери частіше врубали режим тотального неадеквату і соромились довго і на всі гроші :popcorn: зараз же якось народ постарше/подосвідченіше і віповідно пообережніше водиться на таких майданчиках як форуми, а потужні юріє-подібні дописувачі перебігли в інші місця з відповідною аудиторією. але, як бачимо, не всі :rotate:

жгі, Юра!
афтар, пєши ісчо, як казали в тому-таки старому доброму інтернеті :rip:
artko
Member

Повідомлення

GreenMile: 14.04.2026 20:04 Я навіть уявити не можу, що б мне змусило працювати в прем'єрі чи блендері на зажатому ноуті
відсутність іншого пристрої? доволі багато людей беруть тільки ноут під усе. але дійсно таке собі.
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 14.04.2026 19:56я ж вже писав - я вимірював коли монітор чи периферія - не підключені
І що повинне показати вимірювання у непридатному до роботи стані?
yuriy_dd: 14.04.2026 19:56я вмію оптимізовувати. Я ще давав скріни скільки в мене планшет живе днів і скільки годин роботи екрану - я впевнений що ніхто з вас таких цифр не досягне
Тому що ми користуємося, як нам зручно, а не стаємо рабами заліза чи псуємо очі, щоб вичавити трохи більший рантайм. :lol:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 14.04.2026 20:01 я впевнений що ніхто з вас таких цифр не досягне
Бо вони майже нікому не потрібні
невже нікому не потрібно щоб планшет довго працював?
GreenMile: 14.04.2026 20:04Не фантазуйте, навіть raspberry pi і то бере десь від 2-2,5Вт.
а хто сказав що raspberry pi - зразок енерго-ефективності? ви хоч знаєте які там ядра, на скільки поколінь відстають від М5?
GreenMile: 14.04.2026 20:04Це приклад заради прикладу, який в реальному світі пересічному користувачу не зустрічається. А навіть якщо і зустрінеться раз за життя, то користувач навіть не помітить що він відкрився на 1,5 секунди довше, ніж міг би відкритись на маку.
це офісна автоматизація чи робота з офісними документами
GreenMile: 14.04.2026 20:04Так я вам про це уже другу сторінку кажу, що тестувати однопотік в сінебенчі до одного місця, бо в реальних задачах жоден проц не буде все обраховувати на одному ядрі, покі інші простоюють
якщо задача одно-поточна - то вона ніколи не буде використовувати більше одного ядра в один момент часу. Навіть коли ОС її буде перекидувати між ядрами.
GreenMile: 14.04.2026 20:04От ви тут розказуєте наскільки круто ваш мак працює в воді і екселі, але чомусь жодного ютюбного тесту про ексель немає
я давав, ви не уважні (і повторив не давно) - про важкий Ексель і швидкість відкриття - повторю що вже писав раніше:
viewtopic.php?p=4115673&hilit=%D0%B5%D0 ... C#p4115673
Filabatya: 14.04.2026 20:06один раз включив пралку бойлера або духовку і вся економія коту під хвіст. знов неділю педалі крутити
а що у вас пралка та бойлер теж через UPS?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 14.04.2026 20:30я міряв Orange PI Zero 3. з говернором дефолтним це 400мгц в idle для дуже повільного Allwinner H618. ніяких ssd, мікросд картка. ніякої переферії. 1,5вт було за USB доктором
ви взагалі адекватний? для початку - скажіть якого року там АРМ ядра?
leif: 14.04.2026 20:31чим юра прикольний, так це тим, що він настільки всрато
але ви не можете нічого заперечити. Бо мій рівень знань суттєво вищий за ваш, і визнати це - ви не здатні.
Я раніше казав що макбук ейр працює скоріше від батареї а не від розетки. Що тільки тут не писали на мене - але по ходу вже до когось почало доходити що я прав. Може свою думку скажете?
waryag: 14.04.2026 20:56 я ж вже писав - я вимірював коли монітор чи периферія - не підключені
І що повинне показати вимірювання у непридатному до роботи стані?
покаже реальне досяжне мінімальне споживання. І для мене вони придатні для роботи в якості сервера.
Якщо що - в мене провідна клава чи мишка споживають більше.
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 14.04.2026 21:23але ви не можете нічого заперечити. Бо мій рівень знань суттєво вищий за ваш, і визнати це - ви не здатні.
а це все тому, що я в комп'ютерні ігри граю :apes:
yuriy_dd: 14.04.2026 21:23Може свою думку скажете?
вже казав десь на початку цього топіку і може в якихось сусідніх в той же час. не бачу сенсу повторюватись, а додати нічого. тут в принципі все, що можна було по сабжу сказати, було сказано вже тисячу разів, і далі вже йде якесь пережовування пережованого. але спорстерігати іноді все одно розважає саме через те, що я написав в попередньому повідомленні. так що ви повністю виконуєте свою місію entertainer'a.

прошу, продовжуйте :popcorn:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

leif: 14.04.2026 21:29не бачу сенсу повторюватись
ясно, ну то давайте марш назад під лавку :lol: :lol:
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd
звичайно звичайно, Юрію, не заважаю, прошу продовжуйте перфоманс.

лише хотів зайвий раз підкреслити, що належу до поціновувачів вашого клоунського таланту і інколи заходжу почитати (правда нечасто, але в даному топіку можна не те що по 10-20, як я, а і по 50 сторінок скіпати, і не пропустити буквально нічого)

тут вирішує сам вайб B-)
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 14.04.2026 21:18 а хто сказав що raspberry pi - зразок енерго-ефективності? ви хоч знаєте які там ядра, на скільки поколінь відстають від М5?
До чого тут вже М5, якщо мова була про М4 і взагалі не про проц, а про весь мак-міні? :facepalm: У вашому маку міні окрім проца є як мінімум пам'ять і ССД, останній точно не вкладеться ДО 1Вт разом з процом :-P Припиніть юродствувати, будь ласка, це вже навіть не смішно.
yuriy_dd: 14.04.2026 21:18 це офісна автоматизація чи робота з офісними документами
Офісні документи - це всякі договори, виписки, облікові дані, рахунки і так далі. А не виссані з пальця монструозні конструкції чисто для того, щоб задрoчити проц для тесту.
yuriy_dd: 14.04.2026 21:18 якщо задача одно-поточна - то вона ніколи не буде використовувати більше одного ядра в один момент часу. Навіть коли ОС її буде перекидувати між ядрами.
Так от я вам вчетверте кажу: не існує на 100% однопоточних задач в сучасному світі, будь яка програма - це купа паралельних процесів, навіть, якщо якийсь з них однопточний і його неможливо поділити - паралельно з ним виконуються інші процеси програми. Світ уже давно пішов в сторону багатоядерності і паралельних обчилень, схаменіться вже )
Тому ще раз і вдумливо: синтетчнчий тест на одноптоік не визначає кратний приріст в реальних задачах, бо чисто однопоточних задач не існує.
yuriy_dd: 14.04.2026 21:18 я давав, ви не уважні (і повторив не давно) - про важкий Ексель і швидкість відкриття - повторю що вже писав раніше:
viewtopic.php?p=4115673&hilit=%D0%B5%D0 ... C#p4115673
Тю, лол і шо? Різниця в 1 секунду з макбуком і двома віндами - на рівні похибки вимірювання, рівно те що я сказав вище. Тим паче він же сам озвучив - "absolutely enormous spreadsheet", тобто це не реальна задача, а щось спеціально зроблене щоб пригрузити компи. Швидше справився лише МБП, який сам по собі швидший ноут, що він і озвучив - similar result to the boot test :dontknow: Всі інші показали однаковий результат. Ой-вей, прорахувались ви з екселем, хоч би слухали що той тестувальник пояснює.
unique-neon
Member

Повідомлення

То ще люди ведуть тут баталії, чи ШІ боти розгулялись без сну та їжі :gigi:
kabostebeztak
Member

Повідомлення

leif: 14.04.2026 20:31 чим юра прикольний, так це тим, що він настільки всрато клоунірує, що я вихоплюю нотки ностальгії за часами старого-доброго інтернету, коли юзери частіше врубали режим тотального неадеквату і соромились довго і на всі гроші :popcorn: зараз же якось народ постарше/подосвідченіше і віповідно пообережніше водиться на таких майданчиках як форуми, а потужні юріє-подібні дописувачі перебігли в інші місця з відповідною аудиторією. але, як бачимо, не всі :rotate:

жгі, Юра!
афтар, пєши ісчо, як казали в тому-таки старому доброму інтернеті :rip:
Люблю фуррі фандом.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

юра легенда
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

GreenMile: 14.04.2026 21:55Ой-вей, прорахувались ви з екселем, хоч би слухали що той тестувальник пояснює.
А це типовий випадок того що Юра читає лише гучний заголовок - кидає його сюди заради того щоб тема не вмирала і потім приходить кричати який він розумний, у всіх знань немає. :rotate:
Я його вже неодноразово на цьому ловлю, навіть отой тест макбука і делла в якому присрали адаптивну герцовку дисплея 1-120гц, так читати хронологію постів юри це ще той рівень клоунади.
А отой файл екселя який був забитий одиницями єдине де в мене суттєво погано відкрився - це нетбук на роботі на атомі, якому вже 14 років перемахнуло, там так - дуже погано воно працювало. А більш менш нормальна система непогано його жує.
Ну і вишенька на торті - новина про те що апєль дозволила запуск eGPU на своїх коробках і т.д. :laugh: там Юра смачно знову помалював свої штани в коричньовий колір :laugh:
Але як я раніше казав - якщо це покликання то не будемо таланту заважати розкриватись як багатогранному алмазу! :lol:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

GreenMile: 14.04.2026 21:55До чого тут вже М5, якщо мова була про М4 і взагалі не про проц, а про весь мак-міні? :facepalm: У вашому маку міні окрім проца є як мінімум пам'ять і ССД, останній точно не вкладеться ДО 1Вт разом з процом
ви тестували? чи це чергове - це не може бути, бо це не може бути ніколи?
пс: ссд - відключається якщо нічого не робить
GreenMile: 14.04.2026 21:55Офісні документи - це всякі договори, виписки, облікові дані, рахунки і так далі
в тому числі і великі документи чи ексель файли. Якщо у вас такого не було - це не означає що такого нема у інших
пс: а ви диплом здавали? я скільки сторінок зайняв?
GreenMile: 14.04.2026 21:55Так от я вам вчетверте кажу: не існує на 100% однопоточних задач в сучасному світі, будь яка програма - це купа паралельних процесів
можете скільки хоч разів казати - але одно-потік оточує вас
GreenMile: 14.04.2026 21:55навіть, якщо якийсь з них однопточний і його неможливо поділити - паралельно з ним виконуються інші процеси програми
дуже цікаво - що таке інші процеси програми? Може ви маєте на увазі - що програма Хром - запускає багато процесів? Але так побудованих програм - дуже мало, і причина зовсім інша.
пс: веб сторінка - це одно-потік в загальному, може ви можете ефективно працювати з декількома сторінками одноачасно? хоча я сумніваюсь
пс2: я вже раніше казав, зараз повторю сам Windows API GUI (User32 / GDI) - однопоточний за означенням, хоча тут я ще більше впевнений що ви взагалі не розумієте про що я
GreenMile: 14.04.2026 21:55 Тому ще раз і вдумливо: синтетчнчий тест на одноптоік не визначає кратний приріст в реальних задачах, бо чисто однопоточних задач не існує.
Тому ще раз і вдумливо - одно-потік є, він важливий, саме тому йому приділяють так багато часу - і на презентаціяї проців, і тести спеціально які тестують одно-потік і тд
на смартах є проци - в яких лише одне (для вас ще раз - ОДНЕ) швиде ядро. Для чого лише одне ядро?
У інтел є проци де є лише 2 (ДВА) швидких ядра. Інтел має навіть де лише 1 Р ядро. Я дуже сумніваюсь що ви про таке знаєте і навзете модель - бо у вас нема знань, лише пиха.
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2026 08:24 ви тестували? чи це чергове - це не може бути, бо це не може бути ніколи?
пс: ссд - відключається якщо нічого не робить
Мені не треба тестувати мак-міні щоб розуміти, що це маячня, тому що фізику не налюбиш.
А ну клас, я тоді теж можу зі свого ПК повикидати все окрім проца і пам'яті і всім розказувати що 13900к споживає 10Вт в біосі при роботі :facepalm: :lol:
yuriy_dd: 15.04.2026 08:24в тому числі і великі документи чи ексель файли. Якщо у вас такого не було - це не означає що такого нема у інших
пс: а ви диплом здавали? я скільки сторінок зайняв?
А Ваш робочий день складається з того, що ви весь відкриваєте і одразу закриваєте монструозний документ? :laugh:
Нормальні люди з документом працюють, раз відкрили - і далі в ньому длубаються, тобто разове відкриття довше на Х секунд на роботу не впливає ніяк. Так, коли я писав дипломи свої, я відкривав ОДИН РАЗ файл і далі там уже друкував, прикиньте?
Тому вкотре звертаю увагу - що ці тести - дурня, яка не має нічого спільного з реальною роботою з файлом.
yuriy_dd: 15.04.2026 08:24 можете скільки хоч разів казати - але одно-потік оточує вас
Не тупіть, він є, але для цього інженери дали мені багатоядерний проц, який може паралельно обробляти багато неподільних однопотоків. От у мене про 24 ядра - я можу 24 однопотоки по одному на кожному ядрі паралельно виконувати. Але, схоже ви просто зациклились в свой бульбашці у вас не вистачає знань зрозуміти, навіщо придумали багатопоточність і чому ми пішли від одноядерних проців до багатоядерних :) Навіщо тоді аплє зробив бангатоядерні проци, якщо однопотік все вирішує? :-P
yuriy_dd: 15.04.2026 08:24дуже цікаво - що таке інші процеси програми? Може ви маєте на увазі - що програма Хром - запускає багато процесів? Але так побудованих програм - дуже мало, і причина зовсім інша.
пс: веб сторінка - це одно-потік в загальному, може ви можете ефективно працювати з декількома сторінками одноачасно? хоча я сумніваюсь
пс2: я вже раніше казав, зараз повторю сам Windows API GUI (User32 / GDI) - однопоточний за означенням, хоча тут я ще більше впевнений що ви взагалі не розумієте про що я
Не треба тут вийожуватись будь ласка, мене, як користувача, в принципі не хвилює як побудований хром, достатнього того, що він чомусь не тормозить навіть на слабкому залізі і не впирається в одне ядро, як би ви тут не намагались із штанів вистрибнути, доводячи протилежне.
yuriy_dd: 15.04.2026 08:24 Тому ще раз і вдумливо - одно-потік є, він важливий, саме тому йому приділяють так багато часу - і на презентаціяї проців, і тести спеціально які тестують одно-потік і тд
на смартах є проци - в яких лише одне (для вас ще раз - ОДНЕ) швиде ядро. Для чого лише одне ядро?
У інтел є проци де є лише 2 (ДВА) швидких ядра. Інтел має навіть де лише 1 Р ядро. Я дуже сумніваюсь що ви про таке знаєте і навзете модель - бо у вас нема знань, лише пиха.
Хто б заперечував, що вони важливі, але вони не вирішують всі задачі, бо світ давно рухається в сторону багатозадачності, оскільки вже майже вперлись в межу продуктивності. Якщо навкруги тільки однопотік, то чому ваш любий епл наплодив 10-ядерні проци, ще й у інтела спер ідею з енергоефективними ядрами? :laugh: Чому це не одноядерний Трамп проц, який був би найкращим у світі процом? :shuffle:
На яких смартах одноядерний проц? Снапдрагон двоядерний буд випущений вже в 2012 році.
Який інтел для користувацьких ПК має 1р ядро, а ну? пентіум1, пентіум2, пентіум 3? Перший двоядерний інтел був пенідум Д, який просто мав в собі два п4 і це був 2005 рік, на хвилинку.
waryag
Member

Повідомлення

GreenMile: 15.04.2026 10:06то чому ваш любий епл наплодив 10-ядерні проци, ще й у інтела спер ідею з енергоефективними ядрами
Тут швидше Інтел піддивився гетерогенну архітектуру в АРМ.
legioner
Member

Повідомлення

Я не осилив стільки сторінок читати :laugh:
Поки майкрософт не почне масово розвивати та підтримувати ARM (вінда, всі проги), щоб все без костилів працювало - ніхто не буде для роботи брати їх.
У мене проги для роботи: 80-90% тільки для вінди. В цьогорічні блекаути я не проти мати ноут на ARM з повноцінною підтримкою на вінді всіх прог, щоб я міг без зарядних станцій чи паверів працювати 6-8 годин. Та навіть якусь гру запустити на мінімалках в блекаут і не переживати, що 30 хв радості - пів дня в пошуках гадості (зарядки) :lol:
Мак має гарні проци М-серії - але до сраки вони, якщо для моїх задач мак не підходить.
це як з електромобілями, поки Маск з теслою не почав все розвивати - так і були б одні двз, а електромобілів було би мало і виглядали б вони "ублюдочно". Тому без підтримки великих компаній (в даному випадку монополіст - майкрософт) ...
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2026 08:24нема знань, лише пиха.
Цей вислів працює в обидва боки, якщо що. :rotate:
Відповісти