Для трудоголіка відпуска - це смерть, а для Юрія СЕС
Новини
Останні статті і огляди
Прогрес ARM процесорів
-
Filabatya
Member
один раз включив пралку бойлера або духовку і вся економія коту під хвіст. знов неділю педалі крутити 
-
artko
Member
я міряв Orange PI Zero 3. з говернором дефолтним це 400мгц в idle для дуже повільного Allwinner H618. ніяких ssd, мікросд картка. ніякої переферії. 1,5вт було за USB докторомGreenMile: ↑ 14.04.2026 20:04Не фантазуйте, навіть raspberry pi і то бере десь від 2-2,5Вт.
-
leif
Member
чим юра прикольний, так це тим, що він настільки всрато клоунірує, що я вихоплюю нотки ностальгії за часами старого-доброго інтернету, коли юзери частіше врубали режим тотального неадеквату і соромились довго і на всі гроші
зараз же якось народ постарше/подосвідченіше і віповідно пообережніше водиться на таких майданчиках як форуми, а потужні юріє-подібні дописувачі перебігли в інші місця з відповідною аудиторією. але, як бачимо, не всі
жгі, Юра!
афтар, пєши ісчо, як казали в тому-таки старому доброму інтернеті
жгі, Юра!
афтар, пєши ісчо, як казали в тому-таки старому доброму інтернеті
-
artko
Member
відсутність іншого пристрої? доволі багато людей беруть тільки ноут під усе. але дійсно таке собі.GreenMile: ↑ 14.04.2026 20:04 Я навіть уявити не можу, що б мне змусило працювати в прем'єрі чи блендері на зажатому ноуті
-
waryag
Member
І що повинне показати вимірювання у непридатному до роботи стані?yuriy_dd: ↑ 14.04.2026 19:56я ж вже писав - я вимірював коли монітор чи периферія - не підключені
Тому що ми користуємося, як нам зручно, а не стаємо рабами заліза чи псуємо очі, щоб вичавити трохи більший рантайм.yuriy_dd: ↑ 14.04.2026 19:56я вмію оптимізовувати. Я ще давав скріни скільки в мене планшет живе днів і скільки годин роботи екрану - я впевнений що ніхто з вас таких цифр не досягне
-
yuriy_dd
Member
невже нікому не потрібно щоб планшет довго працював?Z440_User: ↑ 14.04.2026 20:01 я впевнений що ніхто з вас таких цифр не досягне
Бо вони майже нікому не потрібні
а хто сказав що raspberry pi - зразок енерго-ефективності? ви хоч знаєте які там ядра, на скільки поколінь відстають від М5?GreenMile: ↑ 14.04.2026 20:04Не фантазуйте, навіть raspberry pi і то бере десь від 2-2,5Вт.
це офісна автоматизація чи робота з офісними документамиGreenMile: ↑ 14.04.2026 20:04Це приклад заради прикладу, який в реальному світі пересічному користувачу не зустрічається. А навіть якщо і зустрінеться раз за життя, то користувач навіть не помітить що він відкрився на 1,5 секунди довше, ніж міг би відкритись на маку.
якщо задача одно-поточна - то вона ніколи не буде використовувати більше одного ядра в один момент часу. Навіть коли ОС її буде перекидувати між ядрами.GreenMile: ↑ 14.04.2026 20:04Так я вам про це уже другу сторінку кажу, що тестувати однопотік в сінебенчі до одного місця, бо в реальних задачах жоден проц не буде все обраховувати на одному ядрі, покі інші простоюють
я давав, ви не уважні (і повторив не давно) - про важкий Ексель і швидкість відкриття - повторю що вже писав раніше:GreenMile: ↑ 14.04.2026 20:04От ви тут розказуєте наскільки круто ваш мак працює в воді і екселі, але чомусь жодного ютюбного тесту про ексель немає
viewtopic.php?p=4115673&hilit=%D0%B5%D0 ... C#p4115673
а що у вас пралка та бойлер теж через UPS?Filabatya: ↑ 14.04.2026 20:06один раз включив пралку бойлера або духовку і вся економія коту під хвіст. знов неділю педалі крутити
-
yuriy_dd
Member
ви взагалі адекватний? для початку - скажіть якого року там АРМ ядра?artko: ↑ 14.04.2026 20:30я міряв Orange PI Zero 3. з говернором дефолтним це 400мгц в idle для дуже повільного Allwinner H618. ніяких ssd, мікросд картка. ніякої переферії. 1,5вт було за USB доктором
але ви не можете нічого заперечити. Бо мій рівень знань суттєво вищий за ваш, і визнати це - ви не здатні.leif: ↑ 14.04.2026 20:31чим юра прикольний, так це тим, що він настільки всрато
Я раніше казав що макбук ейр працює скоріше від батареї а не від розетки. Що тільки тут не писали на мене - але по ходу вже до когось почало доходити що я прав. Може свою думку скажете?
покаже реальне досяжне мінімальне споживання. І для мене вони придатні для роботи в якості сервера.waryag: ↑ 14.04.2026 20:56 я ж вже писав - я вимірював коли монітор чи периферія - не підключені
І що повинне показати вимірювання у непридатному до роботи стані?
Якщо що - в мене провідна клава чи мишка споживають більше.
-
leif
Member
а це все тому, що я в комп'ютерні ігри граюyuriy_dd: ↑ 14.04.2026 21:23але ви не можете нічого заперечити. Бо мій рівень знань суттєво вищий за ваш, і визнати це - ви не здатні.
вже казав десь на початку цього топіку і може в якихось сусідніх в той же час. не бачу сенсу повторюватись, а додати нічого. тут в принципі все, що можна було по сабжу сказати, було сказано вже тисячу разів, і далі вже йде якесь пережовування пережованого. але спорстерігати іноді все одно розважає саме через те, що я написав в попередньому повідомленні. так що ви повністю виконуєте свою місію entertainer'a.yuriy_dd: ↑ 14.04.2026 21:23Може свою думку скажете?
прошу, продовжуйте
-
yuriy_dd
Member
-
leif
Member
yuriy_dd
звичайно звичайно, Юрію, не заважаю, прошу продовжуйте перфоманс.
лише хотів зайвий раз підкреслити, що належу до поціновувачів вашого клоунського таланту і інколи заходжу почитати (правда нечасто, але в даному топіку можна не те що по 10-20, як я, а і по 50 сторінок скіпати, і не пропустити буквально нічого)
тут вирішує сам вайб
звичайно звичайно, Юрію, не заважаю, прошу продовжуйте перфоманс.
лише хотів зайвий раз підкреслити, що належу до поціновувачів вашого клоунського таланту і інколи заходжу почитати (правда нечасто, але в даному топіку можна не те що по 10-20, як я, а і по 50 сторінок скіпати, і не пропустити буквально нічого)
тут вирішує сам вайб
-
GreenMile
Member
До чого тут вже М5, якщо мова була про М4 і взагалі не про проц, а про весь мак-міні?yuriy_dd: ↑ 14.04.2026 21:18 а хто сказав що raspberry pi - зразок енерго-ефективності? ви хоч знаєте які там ядра, на скільки поколінь відстають від М5?
Офісні документи - це всякі договори, виписки, облікові дані, рахунки і так далі. А не виссані з пальця монструозні конструкції чисто для того, щоб задрoчити проц для тесту.yuriy_dd: ↑ 14.04.2026 21:18 це офісна автоматизація чи робота з офісними документами
Так от я вам вчетверте кажу: не існує на 100% однопоточних задач в сучасному світі, будь яка програма - це купа паралельних процесів, навіть, якщо якийсь з них однопточний і його неможливо поділити - паралельно з ним виконуються інші процеси програми. Світ уже давно пішов в сторону багатоядерності і паралельних обчилень, схаменіться вже )yuriy_dd: ↑ 14.04.2026 21:18 якщо задача одно-поточна - то вона ніколи не буде використовувати більше одного ядра в один момент часу. Навіть коли ОС її буде перекидувати між ядрами.
Тому ще раз і вдумливо: синтетчнчий тест на одноптоік не визначає кратний приріст в реальних задачах, бо чисто однопоточних задач не існує.
Тю, лол і шо? Різниця в 1 секунду з макбуком і двома віндами - на рівні похибки вимірювання, рівно те що я сказав вище. Тим паче він же сам озвучив - "absolutely enormous spreadsheet", тобто це не реальна задача, а щось спеціально зроблене щоб пригрузити компи. Швидше справився лише МБП, який сам по собі швидший ноут, що він і озвучив - similar result to the boot testyuriy_dd: ↑ 14.04.2026 21:18 я давав, ви не уважні (і повторив не давно) - про важкий Ексель і швидкість відкриття - повторю що вже писав раніше:
viewtopic.php?p=4115673&hilit=%D0%B5%D0 ... C#p4115673
-
unique-neon
Member
То ще люди ведуть тут баталії, чи ШІ боти розгулялись без сну та їжі 
-
kabostebeztak
Member
Люблю фуррі фандом.leif: ↑ 14.04.2026 20:31 чим юра прикольний, так це тим, що він настільки всрато клоунірує, що я вихоплюю нотки ностальгії за часами старого-доброго інтернету, коли юзери частіше врубали режим тотального неадеквату і соромились довго і на всі грошізараз же якось народ постарше/подосвідченіше і віповідно пообережніше водиться на таких майданчиках як форуми, а потужні юріє-подібні дописувачі перебігли в інші місця з відповідною аудиторією. але, як бачимо, не всі
![]()
жгі, Юра!
афтар, пєши ісчо, як казали в тому-таки старому доброму інтернеті![]()
-
kabostebeztak
Member
юра легенда
-
AntonyKandaurov
Member
А це типовий випадок того що Юра читає лише гучний заголовок - кидає його сюди заради того щоб тема не вмирала і потім приходить кричати який він розумний, у всіх знань немає.GreenMile: ↑ 14.04.2026 21:55Ой-вей, прорахувались ви з екселем, хоч би слухали що той тестувальник пояснює.
Я його вже неодноразово на цьому ловлю, навіть отой тест макбука і делла в якому присрали адаптивну герцовку дисплея 1-120гц, так читати хронологію постів юри це ще той рівень клоунади.
А отой файл екселя який був забитий одиницями єдине де в мене суттєво погано відкрився - це нетбук на роботі на атомі, якому вже 14 років перемахнуло, там так - дуже погано воно працювало. А більш менш нормальна система непогано його жує.
Ну і вишенька на торті - новина про те що апєль дозволила запуск eGPU на своїх коробках і т.д.
Але як я раніше казав - якщо це покликання то не будемо таланту заважати розкриватись як багатогранному алмазу!
-
yuriy_dd
Member
ви тестували? чи це чергове - це не може бути, бо це не може бути ніколи?GreenMile: ↑ 14.04.2026 21:55До чого тут вже М5, якщо мова була про М4 і взагалі не про проц, а про весь мак-міні?У вашому маку міні окрім проца є як мінімум пам'ять і ССД, останній точно не вкладеться ДО 1Вт разом з процом
пс: ссд - відключається якщо нічого не робить
в тому числі і великі документи чи ексель файли. Якщо у вас такого не було - це не означає що такого нема у іншихGreenMile: ↑ 14.04.2026 21:55Офісні документи - це всякі договори, виписки, облікові дані, рахунки і так далі
пс: а ви диплом здавали? я скільки сторінок зайняв?
можете скільки хоч разів казати - але одно-потік оточує васGreenMile: ↑ 14.04.2026 21:55Так от я вам вчетверте кажу: не існує на 100% однопоточних задач в сучасному світі, будь яка програма - це купа паралельних процесів
дуже цікаво - що таке інші процеси програми? Може ви маєте на увазі - що програма Хром - запускає багато процесів? Але так побудованих програм - дуже мало, і причина зовсім інша.GreenMile: ↑ 14.04.2026 21:55навіть, якщо якийсь з них однопточний і його неможливо поділити - паралельно з ним виконуються інші процеси програми
пс: веб сторінка - це одно-потік в загальному, може ви можете ефективно працювати з декількома сторінками одноачасно? хоча я сумніваюсь
пс2: я вже раніше казав, зараз повторю сам Windows API GUI (User32 / GDI) - однопоточний за означенням, хоча тут я ще більше впевнений що ви взагалі не розумієте про що я
Тому ще раз і вдумливо - одно-потік є, він важливий, саме тому йому приділяють так багато часу - і на презентаціяї проців, і тести спеціально які тестують одно-потік і тдGreenMile: ↑ 14.04.2026 21:55 Тому ще раз і вдумливо: синтетчнчий тест на одноптоік не визначає кратний приріст в реальних задачах, бо чисто однопоточних задач не існує.
на смартах є проци - в яких лише одне (для вас ще раз - ОДНЕ) швиде ядро. Для чого лише одне ядро?
У інтел є проци де є лише 2 (ДВА) швидких ядра. Інтел має навіть де лише 1 Р ядро. Я дуже сумніваюсь що ви про таке знаєте і навзете модель - бо у вас нема знань, лише пиха.
-
GreenMile
Member
Мені не треба тестувати мак-міні щоб розуміти, що це маячня, тому що фізику не налюбиш.yuriy_dd: ↑ 15.04.2026 08:24 ви тестували? чи це чергове - це не може бути, бо це не може бути ніколи?
пс: ссд - відключається якщо нічого не робить
А ну клас, я тоді теж можу зі свого ПК повикидати все окрім проца і пам'яті і всім розказувати що 13900к споживає 10Вт в біосі при роботі
А Ваш робочий день складається з того, що ви весь відкриваєте і одразу закриваєте монструозний документ?yuriy_dd: ↑ 15.04.2026 08:24в тому числі і великі документи чи ексель файли. Якщо у вас такого не було - це не означає що такого нема у інших
пс: а ви диплом здавали? я скільки сторінок зайняв?
Нормальні люди з документом працюють, раз відкрили - і далі в ньому длубаються, тобто разове відкриття довше на Х секунд на роботу не впливає ніяк. Так, коли я писав дипломи свої, я відкривав ОДИН РАЗ файл і далі там уже друкував, прикиньте?
Тому вкотре звертаю увагу - що ці тести - дурня, яка не має нічого спільного з реальною роботою з файлом.
Не тупіть, він є, але для цього інженери дали мені багатоядерний проц, який може паралельно обробляти багато неподільних однопотоків. От у мене про 24 ядра - я можу 24 однопотоки по одному на кожному ядрі паралельно виконувати. Але, схоже ви просто зациклились в свой бульбашці у вас не вистачає знань зрозуміти, навіщо придумали багатопоточність і чому ми пішли від одноядерних проців до багатоядернихyuriy_dd: ↑ 15.04.2026 08:24 можете скільки хоч разів казати - але одно-потік оточує вас
Не треба тут вийожуватись будь ласка, мене, як користувача, в принципі не хвилює як побудований хром, достатнього того, що він чомусь не тормозить навіть на слабкому залізі і не впирається в одне ядро, як би ви тут не намагались із штанів вистрибнути, доводячи протилежне.yuriy_dd: ↑ 15.04.2026 08:24дуже цікаво - що таке інші процеси програми? Може ви маєте на увазі - що програма Хром - запускає багато процесів? Але так побудованих програм - дуже мало, і причина зовсім інша.
пс: веб сторінка - це одно-потік в загальному, може ви можете ефективно працювати з декількома сторінками одноачасно? хоча я сумніваюсь
пс2: я вже раніше казав, зараз повторю сам Windows API GUI (User32 / GDI) - однопоточний за означенням, хоча тут я ще більше впевнений що ви взагалі не розумієте про що я
Хто б заперечував, що вони важливі, але вони не вирішують всі задачі, бо світ давно рухається в сторону багатозадачності, оскільки вже майже вперлись в межу продуктивності. Якщо навкруги тільки однопотік, то чому ваш любий епл наплодив 10-ядерні проци, ще й у інтела спер ідею з енергоефективними ядрами?yuriy_dd: ↑ 15.04.2026 08:24 Тому ще раз і вдумливо - одно-потік є, він важливий, саме тому йому приділяють так багато часу - і на презентаціяї проців, і тести спеціально які тестують одно-потік і тд
на смартах є проци - в яких лише одне (для вас ще раз - ОДНЕ) швиде ядро. Для чого лише одне ядро?
У інтел є проци де є лише 2 (ДВА) швидких ядра. Інтел має навіть де лише 1 Р ядро. Я дуже сумніваюсь що ви про таке знаєте і навзете модель - бо у вас нема знань, лише пиха.
На яких смартах одноядерний проц? Снапдрагон двоядерний буд випущений вже в 2012 році.
Який інтел для користувацьких ПК має 1р ядро, а ну? пентіум1, пентіум2, пентіум 3? Перший двоядерний інтел був пенідум Д, який просто мав в собі два п4 і це був 2005 рік, на хвилинку.
-
waryag
Member
Тут швидше Інтел піддивився гетерогенну архітектуру в АРМ.GreenMile: ↑ 15.04.2026 10:06то чому ваш любий епл наплодив 10-ядерні проци, ще й у інтела спер ідею з енергоефективними ядрами
-
legioner
Member
Я не осилив стільки сторінок читати
Поки майкрософт не почне масово розвивати та підтримувати ARM (вінда, всі проги), щоб все без костилів працювало - ніхто не буде для роботи брати їх.
У мене проги для роботи: 80-90% тільки для вінди. В цьогорічні блекаути я не проти мати ноут на ARM з повноцінною підтримкою на вінді всіх прог, щоб я міг без зарядних станцій чи паверів працювати 6-8 годин. Та навіть якусь гру запустити на мінімалках в блекаут і не переживати, що 30 хв радості - пів дня в пошуках гадості (зарядки)
Мак має гарні проци М-серії - але до сраки вони, якщо для моїх задач мак не підходить.
це як з електромобілями, поки Маск з теслою не почав все розвивати - так і були б одні двз, а електромобілів було би мало і виглядали б вони "ублюдочно". Тому без підтримки великих компаній (в даному випадку монополіст - майкрософт) ...
Поки майкрософт не почне масово розвивати та підтримувати ARM (вінда, всі проги), щоб все без костилів працювало - ніхто не буде для роботи брати їх.
У мене проги для роботи: 80-90% тільки для вінди. В цьогорічні блекаути я не проти мати ноут на ARM з повноцінною підтримкою на вінді всіх прог, щоб я міг без зарядних станцій чи паверів працювати 6-8 годин. Та навіть якусь гру запустити на мінімалках в блекаут і не переживати, що 30 хв радості - пів дня в пошуках гадості (зарядки)
Мак має гарні проци М-серії - але до сраки вони, якщо для моїх задач мак не підходить.
це як з електромобілями, поки Маск з теслою не почав все розвивати - так і були б одні двз, а електромобілів було би мало і виглядали б вони "ублюдочно". Тому без підтримки великих компаній (в даному випадку монополіст - майкрософт) ...
-
AntonyKandaurov
Member
Цей вислів працює в обидва боки, якщо що.yuriy_dd: ↑ 15.04.2026 08:24нема знань, лише пиха.