Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
МОНАХ
Member

Повідомлення

tornadox: 12.02.2026 15:28 Ну якщо з коробки не заведеться на відкритому драйвері, я б не тратив більше часу на це.
► Чесно сказати, то з моїм основним 2К-монітором навіть на "вінді" 8600-та не "завелася" - спочатку був тупо чорний підсвічений екран, тільки після того, як я вручну поперемикав в біосі туди-сюди "графічні" "галочки" і вимкнув "встройку", 8600-та ожила...
► 8600-та, повторюсь, колись була під Лінуксом - тут головне, щоб дістр "знайшов" щось таке, на чому вона і в наш час запуститься... Шкода буде, якщо не взлетить задумка :rolleyes:
tornadox: 12.02.2026 15:28 Варіантів побавитися з лінуксом настільки багато на даний момент що аж важко осягнути всі сценарії...
► У мене завжди другою ОС стояв якийсь Лінукс і завжди гарантовано мінімум один якийсь альтернативний дістр був ще й на "віртуалці", в швидкому доступі. Але так щоб виключно і безальтернативно тільки на Лінуксі посидіти - оце якраз і захотів спробувати справжніх гострих відчуттів, раз вже другий "комп" без діла стоїть.
tornadox: 12.02.2026 15:28 ...єдине там потрібно знайти fedora post install guide і добавити всі не фрішні репозиторії з кодеками і драйверами.
:gigi: Це, напевно перше з того, що я в першу чергу починаю шукати на щойно встановленому новому дістрі. Було, правда, якось на Mageia у мене весь диск забився файлами оновлення, причому я ніяк не міг з під root-а їх розблокувати, щоб хоча б повидаляти - :D придумав тоді кілька нових складно-сполучних матюків. Це десь був початок 2020-х і якраз тоді я вперше - категорично і надовго вирішив спробувати перейти на Debian.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Z440_User: 12.02.2026 15:42 МОНАХ та хоть 60+ рочків, питання як часто та довго ви гасаєте.
Я як тільки став 100% часу проводити не в вінді, ото пішло реальне освоєння системи. А не оте все що було до цього...
► Зазвичай, я регулярно і доволі часто залажу і працюю в Лінуксі. Але налаштування і доопрацювання - отут у мене зазвичай проблема, чому кидаю на деякий час: мені потрібно, щоб я не міг так швидко той Лінукс зламати :gigi: , практично, як мені здається, на "рівному місці", бо потім не стільки нервів, скільки вільного часу не знаходиться, щоб хоча б попробувати знайти де пошукати, щоб точно зрозуміти, куди подивитися, де могла статися помилка, щоб спробувати її справити - всі часові ліміти тут переходять будь-які можливі рамки, простіше буває банально перевстановити ОС. Ну, або запускати багато-місячний "пет-проект" по спробі власноруч відновити власноручно-бахнутий Лінукс, коли через неділю вже й не пам'ятаєш точно, що там точно "відригнуло" і чим я взагалі займаюся на даний момент часу :lol: .
tornadox
Member

Повідомлення

МОНАХ: 12.02.2026 16:33щоб я не міг так швидко той Лінукс зламати :gigi:
Можна розглянути Atomic або Immutable дистри
https://linuxbsdos.com/2025/05/04/9-ato ... ributions/
Z440_User
Member

Повідомлення

МОНАХ
Ме в період 2004-2008р.:
Тааакс, встановив, що тут є?
#клацає мишом по всіх кнопочках-іконках без застосувань змін, чисто подивитись що воно таке і для чого. Без root-прав...
А це шо? А це для чого? А тут?
Чим в тирнет вийти? О! Ось піде.
Чим музичку послухати? О, норм, поки піде.
Чим кіно подивитися? Так, поки піде, але треба щось пошукати схоже на...
#Ме живе тиждень та без root облаштовує свій побут...
.....
#Me по троху лізе в систему з root-правами для забезпечення потрібного функціоналу...
....
#Me дізнався про щось незвичайне та цікаве, лізе в систему та ломає її. Якщо система зачепила - героїчно намагається саме підняти її, бо вже багато чого для комфорту зроблено було. Іноді система добивається остаточно.
#Ме ставить щось інше з *nix-сімейства і все починається з початку.
....
#2008р. Ме обирає між Linux from Scratch vs Slackware vs Gentoo. Адекватно розцінивши свої здібності, збирає Gentoo по handbook.
...
#2008... Ме награвся в компьютер, пішли дівки-музика-гараж-машина-мандри Україною/світом, робота, сім'я...
Gentoo - останній дістр який я спробував і який став основною системою на компі (99,9% часу комп працює під керуванням цієї ОС).
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Поставити своєму татові Linux'а, чи шо? І якраз 16ГБ оперативки вистачить на довше.

Тільки він грає в основному в Battlefield, Call of Duty, Sniper Elite, Tom Clancy's Division 2, а ці ігри добре йдуть на вінді на радеонах.
Truchmann
Member

Повідомлення

У мене на комп'ютері встановлено Linux Mint 22.2.
Спочатку вистачало англійської розкладки, але тепер знадобилося додати ще кілька мов, щоб друкувати ними. Але ось біда: ніяк не виходить те, що раніше було просто — встановити у системному треї піктограму для перемикання між мовами. Довго шукав в Інтернеті, але нічого так і не знайшов.
Ось що у мене на комп'ютері:
https://ibb.co/FqgPnLsv
https://ibb.co/ynmdXHYd
https://ibb.co/bg3YRsL2
Допоможіть, будь ласка!
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Truchmann: 06.04.2026 14:19 Але ось біда: ніяк не виходить те, що раніше було просто — встановити у системному треї піктограму для перемикання між мовами.
Подивіться в аплетах чи активований аплет keyboard.
Truchmann
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Так, вони у останій версії прибрали цю опцію з налаштувань Keyboard -->Layout.
Її можна знайти зараз правою кнопкой миши по Панель завдань (Taskbar) --> Panel --> +Add New Items, а затим обираєте, що додати, або зняти.
Проте чотирі мови зара маю, а п'яту не вдається додати. Опція додавання не є активною. Але це таке.
Дякую
SERGBILL
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 09.03.2026 16:35 Тільки він грає в основному в Battlefield, Call of Duty, Sniper Elite, Tom Clancy's Division 2, а ці ігри добре йдуть на вінді на радеонах.
скоріш за все, на Linux буде не гірше. Зараз якраз експериментую з CachyOS, одна гра (МЕ Андромеда) покищо трохи гірше йде ніж на вінді, інші трохи краще, а одна (Вартундра на ультралоу налаштуваннях) має приріст фпс приблизно 60% на Лінуксі, це з райзен 5600х і rx6700xt.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 09.03.2026 16:35 Поставити своєму татові Linux'а, чи шо? І якраз 16ГБ оперативки вистачить на довше.

Тільки він грає в основному в Battlefield, Call of Duty, Sniper Elite, Tom Clancy's Division 2, а ці ігри добре йдуть на вінді на радеонах.
Battlefield починаючи з Battlefield 1 (як і купа інших ігор еа) не заводиться під лінуксом через анти чіт
Колда починаючи з мв2019 - те ж саме
SERGBILL
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 11.04.2026 18:25 Battlefield починаючи з Battlefield 1 (як і купа інших ігор еа) не заводиться під лінуксом через анти чіт
це сумно. навіть встановлені через Стім версії?
PS: короче так, почитав трохи інфу, дійсно подлянка з цим античітом
kabostebeztak
Member

Повідомлення

SERGBILL: 11.04.2026 18:40
kabostebeztak: 11.04.2026 18:25 Battlefield починаючи з Battlefield 1 (як і купа інших ігор еа) не заводиться під лінуксом через анти чіт
це сумно. навіть встановлені через Стім версії?
PS: короче так, почитав трохи інфу, дійсно подлянка з цим античітом
еге(
але колда це все одно ші слоп, а еа шукають розробників що зможуть адаптувати джавелін під роботу з протоном
джавелін він не тільки на бф до речі, він ще є і в фіфа і в wrc
Відповісти