Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Ответить
Автор
Member

МОНАХ: 10.02.2026 16:30
kabostebeztak: 10.02.2026 12:09 Так от, на Linux Mint Debian Edition з дровами nouveau воно його в системі знаходить.
:up: Для початку так і планую поки що саме Debian встановити - далі побачимо; може щось з підказаних дістрів краще зайде, або якщо ні і Debian не "відригне" 8600-ту, то поки так і лишу, за нейменням кращого...

Отправлено спустя 1 минуту 31 секунду:
kabostebeztak: 10.02.2026 16:28 МОНАХ
а нащо нове якщо можна взяти щось тіпа GT1030?
► "Нове", я мав на увазі - іншу, ще одну, додаткову "залізяку" десь шукати/докупляти (не залежно нову чи б/у), коли вона мені, в принципі, і оця, 8600-та не дуже-то й потрібна :) .
Ок
Так чи інакше не думаю що будуть якісь проблеми
Piter Cantrope
Member

МОНАХ
Я теж голосую за купівлю якогось дешевого радеона, просто щоб був свіжіший.
А взагалі можете злізти з 3770. Продати і його, і z77, і старого жирафа, і взяти хасвел або взагалі кабілейк чи скайлек. Я кілька років тому так і зробив - продав 2600k i z68, і за ті ж гроші взяв i7 6700 і плату :dontknow: Під них є плати з ddr3. Можна xeon якийсь, вони якраз бувають з відео. І малою кров'ю освіжити. І в тих проців вже інтеграшка свіжіша.
Z440_User
Member

МОНАХ: 10.02.2026 16:24 А хіба оригінальна Mandriva ще якось підтримується? Я останні кілька років тільки форки якісь її пробував - Mageia з яких якраз, на мій погляд, один з найбільш адекватних...
А не знаю, я з дистрами награвся к 2008р. Взагалі зі всякими *nix-дістрами до яких зміг дотягнутися, включаючи "солярку", qnx, beos. З 2008р. сиджу на Gentoo.
Навіть гаражний хлам на Pentium4 3GHz (одноядерний, але вже вміє EM64T) з 4*512MB DDR-400MHz, SSD 128Gb (на SATA 1, той що 150мб швидкість), нєвідія 240ГТ, для "потицяти в нього руками в мазуті в пошуках мануалу та пограти музику/ютубчик щоб гайки крутити було веселіше" - бігає на Gentoo.
Правда у мене з гаражом спільна домашня мережа, тож на профільну тачку було встановлено ПЗ для того щоб Пентіум4 добу не збирав систему, а зробила за нього це швиденько профільна машина, а гаражному ПК лишилося зібрану систему розпихати по SSD.
МОНАХ: 10.02.2026 16:24 О, блін... Оце, чую, буде "весело", якщо це все ще "зі шморгалки" запускати треба...
А ви як хотіли? Щоб оце вам просто так реліктове залізячча наглухо пропрієтарна компанія підтримувала до кінця існування всесвіту?
Та ото і я любитель подібного, тільки я не стільки повимикати-повикидати, скільки переробити-позмінювати в візуальному сенсі. Та чогось кожного разу поступово так відбувається, що - чим довше ти в Лінуксі копирсаєшся, підлаштовуючи під себе, тим більше ти розумієш, а не так-то воно й погано і так як є :laugh: ...
спойлер
Все значно простіше, вимкнути все нафік, вмикати коли щось знадобилося.
Іноді трапляються факапи, наче все що треба увімкнув - а не працює. Виявляється що не увімкнув щось пов'язане, але не очевидне... Але час витратити на пошуки треба.
artko
Member

МОНАХ: 10.02.2026 16:30"Нове", я мав на увазі - іншу, ще одну, додаткову "залізяку" десь шукати/докупляти (не залежно нову чи б/у), коли вона мені, в принципі, і оця, 8600-та не дуже-то й потрібна
тоді, оскільки все одно треба розважатися з застарілою відеоплатою, так і нема проблем покопирсатися з системою - візьміть арч. (без жартів, гарний дистрибутив)
МОНАХ
Member

Piter Cantrope, е-ех, коли б не було на руках 1660Ті, то можна було б якось "замкнути" це питання з 3770 остаточним чином, а так - це ідеальна конфігурація (я на ній ще Сталкер 2 на 2К на низько-середніх в 30фпс спокійно ганяв), в більшості ігор, які граю або грав (на ФуллХД, в 35+фпс, графіка - "тапка в підлогу на всі повзунки") - завантаження "проца" на максималці в середньому 92-98% і те ж саме по 1660Ті - 94-100%. На 2К вже не все на максимальній графіці ще до Сталкера 2 тягне, так, щоб хоч 30фпс, але вцілому - це дуже збалансована машина вийшла для ігор 2004-2022рр на ФулХД. Напевно, єдина, яку хотів би лишити собі реально як, в майбутньому вже ретро-збірку.
► Плюс - тут ще такий момент, я забув написати (хоча часом згадую в інших темах): в листопаді минулого року я змушений був окремо зібрати мультимедійку на AMD Ryzen 3 3200G 3.6GHz з 2х8GB DDR4 3200MHz. І хоч вона поки не в мене, а в користуванні, але все-одно у випадку чого вже маю більш сучасну базу для нормального мультимедійника у випадку чого.
► Якось щось міняти в профільному ПК №2 особливо немає сенсу, я думаю, та і бажання, якщо чесно. Хочу поки спробувати "запрягтися" на 8600-тій на цей рік, може проканає і Лінукс нормально мені це все "заведе" - в 2011-му я ж вже сидів з 8600-ю на Mandriva, є сподівання, що хоч "костилями" якимось але запуститься і з сучасними дістрами.
Ekz0rcyst
Member

МОНАХ
"Завести" gt8600 звісно можна, але практичного сенсу в цьому не бачу якщо в планах користуватись цією системою звісно.
kabostebeztak
Member

Цікаво, наскільки складно змусити Mirror's Edge зі стіму працювати з RX 6600 та GT730 для PhysX?
МОНАХ
Member

Z440_User: 10.02.2026 16:51 А ви як хотіли? Щоб оце вам просто так реліктове залізячча наглухо пропрієтарна компанія підтримувала до кінця існування всесвіту?
► На "вінді" якийсь там останній для неї, 2015-го, здається, року випуску - встановився, працює. А от з Лінуксом... побачимо...
Z440_User: 10.02.2026 16:51 Все значно простіше, вимкнути все нафік, вмикати коли щось знадобилося.
Іноді трапляються факапи, наче все що треба увімкнув - а не працює. Виявляється що не увімкнув щось пов'язане, але не очевидне... Але час витратити на пошуки треба.
► Я часто забуваю, що де вимикав і тим більше, якщо ще й щось залежне/пов'язане. Гірше за все, коли вмикати потрібно саме через консоль - я в голові, окрім команд переходу на root чи якогось монтування точки доступу, геть нічого втримати не можу - :D повний "гуманітарій" - мені цілі талмуди навіть з банальними кодами потрібно весь час під рукою тримати і ще окремі талмуди, щоб в тому всьому не заплутатись. То ж зачасту як щось роблю, то вже так, щоб "з кінцями" і переробляти не потрібно було - як щось вимкнути, то ВИМКНУТИ. Просто часом щось як "вимкнеш", то потім "відкотити" назад не виходить... :weep: і знову переставляй ОС!
artko: 10.02.2026 17:13 ... - візьміть арч. (без жартів, гарний дистрибутив)
► Дякую, спробую. Arch теж дуже давно пробував, приблизно десь тоді ж як і Fedora, може і буде позитив...
Ekz0rcyst: 11.02.2026 10:50 "Завести" gt8600 звісно можна, але практичного сенсу в цьому не бачу якщо в планах користуватись цією системою звісно.
► Прямо зараз профільний №2 працює як додатковий мільтимедійний на 11-й "вінді" (залишково, ще не зносив попередню ОС). В планах користуватися для перегляду відео та збору/перегляду різних інструкцій, новини, месенджери/переписка, пошта і т.п.. Бо як не піде Лінукс, то як мінімум доведеться все-одно якусь 10-ку туди накочувати, щоб все одно користуватися хоч якось. Але все ж таки хочу туди Лінукс, щоб і деякі лінуксові проги мати в зручному користуванні, а не через "віртуалку"...
► Практичний сенс: ПК не "зрізається" одразу або майже одразу при вимкненні електроенергії - наразі ДБЖ малопотужний - для чисто інформаційної цілі, не робочої, система в самий раз.
Z440_User
Member

МОНАХ, ну у мене ж Gentoo, швидке доросле лего. Source based дістр. Що флагами при встановленні увімкнув/вимкнув - тим і будеш користуватися.
Образно: я будую човен, нащо мені вимикати колеса?
Я їх навіть встановлювати не буду. І все що з колесами пов'язано, і все що колеса оточує... :laugh:
tornadox
Member

МОНАХ
я не знаю ваш бюджет, але я би радив здихатися того старʼя ради економії часу і нервів
альтернативи достатньо, в межах до $100(зараз мабуть дорожче через ріст цін на ссд і оперативку) можна було взяти міні пк на N100/N95 з оперативкою і ссд. Навіть в розділі барахолка є люди які продають. Там буде набагато краща підтримка в лінукс з коробки. Якщо б/у то є багато варіантів взяти якісь брендові міні-пк типу Леново.
Крім того у вас вже є потужний і великий ПК, тож другий ПК має бути або лептоп, або міні-пк.
8600 GT має більше споживання чим весь такий неттоп. Тобто питання з ДБЖ стане простішим. Зможете заживити навіть від повербанки.

Стосовно лінукса, спробуйте ЛЛМки вони дуже сильно спрощують навчання з лінуксом, те на що потрібно витрачати багато часу читаючи мануали і гайди.
Ekz0rcyst
Member

Z440_User
Насправді переваги в не так багато в описаному вами підході, бо зібране ядро під вашу конфігурацію типу ок, але який сенс? Швидкодія? На рівні похибки із типовими дистрами, типу Debian/Ubuntu/Mint/Fedora/Arch подібні типу Cachy. Різницю ще потрібно буде дуже пошукати. А на збирання треба ресурси. Ну прохолодна історія.
Z440_User
Member

можна багато читати книжок-мануалів, дивитися навчальне кіно про те як навчитися їздити на велосипеді, але так і не навчитися, бо ти майже не сідав на нього.
А можна набити шишок щоденною практикою і освоїти транспорт за тиждень.

Ото і з Linux так, якщо його раз на три роки встановлювати, в встановивши - пару раз на 10хв запустити потицяти мишою, то діла не буде.
Користуйтеся і освоюйте новий інструмент, намагайтеся виконувати свої буденні справи і не тягніть Windows - досвід.
Вам пропонується інша система з іншими правилами гри, прийміть їх і все буде ок.
Якщо не знаєте як щось зробити - Гугл, в зараз в всякі "чатгпт" допоможуть. :super:

Відправлено через 46 хвилин 5 секунд:
Ekz0rcyst в часи Пентіум4 приход від зібраної системи та софта під CFLAGS="-march=prescott -O2 -pipe -fomit-frame-pointer -ftree-vectorize" бігало мов блискавка відносно системи зібраної під абстрактний i686 (pentiumpro Intel PentiumPro), а в той час багато дістрів взагалі були зібрані під абстрактний і386 (Original Intel's i386).
Ну і звичка з тих часів, коли чим менше в системі всього в автозапуску, менше дров, менше всього - тим швидше воно працює. Тому тотально все зайве вимикалося, що на вінхр що в лінукс.
А прикол Gentoo в тому, що ти можеш один раз зібрати систему, а потім до кінця часів апгрейдити її зі зміною конфігурації компа, архітектури та іншого, доки в системі не відбудеться настільки кардинальних змін, що її буде простіше зібрати з нуля чим оновити.

В 2008р я зібрав свою систему з нуля під наявний в той час комп (Prescott, 32bit), прибив 2-3години часу на вдумчивий конфіг власного ядра з популярним тоді мануалом "ядерна фізика для домогосподарок" та набором USE флагів які вмикали лише потрібний мені функціонал та вимикали непотрібне - отримав дуже швидку та легку систему причому з KDE.
Далі апгрейд-апгрейд-апгрейд.
Зміна ПК: Зайшов в конфіг ядра, проставив галочки навпроти нового заліза, зібрав та встановив "нове" ядро, вимкнув комп, збірка нового заліза, вкл нового компа, вантажить попередньо зібране ядро зі всіма дровами під нове залізо, при наступному оновленні ядра вимикаю дрова старого заліза і так їдемо далі.
Черговий апгрейд ПК із зміною 32біт на 64біт: Попередній пункт і вантажимося 32біт на новому компі, зміна профілю в налаштуваннях, правка make.conf на предмет CHOST="x86_64-pc-linux-gnu", запуск перезбірки системи та софту і йдемо спати-на роботу-інше.
По суті, у мене система 2008р. яка змінила 32біт на 64біт, промандрувала 3 материнки та 4 проца, купу відях, переїзд з HDD на NVME, спочатку частково (каталог boot із записом mbr та grub на HDD, вся інша частина системи на NVME) бо комп не підтримував завантаження з NVME, а потім повністю на nvme (коли з'явився комп що вміє завантаження з nvme)...

З сьогоднішнім залізом можливо і немає профіту від такої оптимізації, але є тотальний контроль за життям машини. Ну і у мене вся система з необхідним мені софтом займає аж 23гб місця на жорсткому та жере біля 2гб рам при голому робочому столі з фоновими процесами. Бігає значно швидше за Він10, не зважаючи що Він10 стирчить в слоті PCIe3 і використовує 4 лінії, а nvme з лінуксом я сунув в слот PCIe2 на 4 лінії.
artko
Member

Z440_User: 11.02.2026 15:46Ну і у мене вся система з необхідним мені софтом займає аж 23гб місця на жорсткому та жере біля 2гб рам при голому робочому столі з фоновими процесами.
CachyOS (arch -fork) на ноутбуці дружини займає ~16гб з потрібним базовим софтом, після завантаження жере 1,8гб рам на голому робочому столі з фоновими процесами :) все дефолт від дістра. бігає швидко, бо там з коробки ядро з оптимизаціями підвозять, якщо бачуть більш-меньш сучасну залізяку.
споживання ~3.5вт в idle усього ноута (міряв з цікавості, коли з Юрієм сперечався :) )
Васильович
Member

Один з найцікавіших дистрибутивів для десктопу наразі.
На жаль, мій профільний "ноут для експериментів" не може розкрити потенціал сабжу :tomat:
DDt
Member

Васильович: 11.02.2026 16:56Один з найцікавіших дистрибутивів для десктопу наразі.

ключевой разраб - из рашки
Васильович
Member

DDt: 11.02.2026 17:11ключевой разраб - из рашки
Зайшов на GitHub їхній - дійсно, 2 з 9 русня. Один, правда, сором'язливо вказав "std::world" локацією :gigi:
Ну, печально, загалом :-/
Z440_User
Member

artko: 11.02.2026 16:34
Z440_User: 11.02.2026 15:46Ну і у мене вся система з необхідним мені софтом займає аж 23гб місця на жорсткому та жере біля 2гб рам при голому робочому столі з фоновими процесами.
CachyOS (arch -fork) на ноутбуці дружини займає ~16гб з потрібним базовим софтом, після завантаження жере 1,8гб рам на голому робочому столі з фоновими процесами :) все дефолт від дістра. бігає швидко, бо там з коробки ядро з оптимизаціями підвозять, якщо бачуть більш-меньш сучасну залізяку.
споживання ~3.5вт в idle усього ноута (міряв з цікавості, коли з Юрієм сперечався :) )
Майже вгадав.
Взагалі вся система з усім потрібним мені софтом, а не лише базовим = 22ГБ
Пустий десктоп+фонові процеси/сервери/програми в треї = 2,3ГБ, з яких тільки Ktorrent зжер 330мб своїми 338 роздачами, ще EiskaltDC++ зжер 200МБ... І це з оболонкою KDE.
На енергозберігання мені плювати, у мене навіть в ядрі всюди виставлено максимальна швидкодія. У мене стаціонарний десктоп.
МОНАХ
Member

tornadox: 11.02.2026 14:35 я не знаю ваш бюджет, але я би радив здихатися того старʼя ради економії часу і нервів
► Та в даному випадку тут трохи інша ідеологія: не "поїде" на Лінуксі, то буде далі на "вінді" (воно і зараз так працює). Збирати, а конкретно щось докупляти, щоб Лінукс пішов - немає сенсу: рано чи пізно в систему назад повернеться рідна 1660Ті, а з нею вся система вже працювала з Лінуксами раніше. Просто так вже вийшло, що тимчасово там - 8600-та і дуже хочеться Лінукс прямо ВЖЕ, щоб цього року (а не чекати, коли там той ШІ-пузир лопне чи дядько-кожан прийме рішення про 5070 Супер або випуск 6000-ї серії)...
tornadox: 11.02.2026 14:35 Стосовно лінукса, спробуйте ЛЛМки вони дуже сильно спрощують навчання з лінуксом, те на що потрібно витрачати багато часу читаючи мануали і гайди.
► Так і є :gigi: , я зараз самостійно тільки в "басейні для дітлахів" "колінками дно шкребу" - що явно зрозуміло і елементарно, а що "поглибше", то вже давно запитую в ШІ - як мінімум він мені одразу готові набори команд для консолі пропонує, а це - в десятки якщо не в сотні разів швидше, коли б я їх по старинці набирав B-) .
► Власне тому й не відходжу далеко від "кєдів", щоб чим поменьше, де це можливо, в консолі "бавитись"...
-----------------------------------------------------------------
Z440_User: 11.02.2026 15:46 можна багато читати книжок-мануалів, дивитися навчальне кіно про те як навчитися їздити на велосипеді, але так і не навчитися, бо ти майже не сідав на нього.
А можна набити шишок щоденною практикою і освоїти транспорт за тиждень.
► Може пам'ятаєте, як на початку 90-х, коли не у багатьох дітей були дитячі велосипеди, але так як всі прагнули за будь-яку ціну в дворі кататися, то брали в дорослих "Україну", "Десну"... і хутко вчилися кататися "під рамою" (вміння кататися "над рамою" тоді виводило чергового малолітнього велосипедиста в ранг "велосипедної еліти" :lol: , чи щось типу того, мол, "пацан виріс і нарешті одягнув штани")...
► То по відношенню до Лінукса я як отой пацан, що шустро розсікає "під рамою", проблема тільки в тому, що пацану вже 40+ рочків, а він ще по-під рамою гасає :laugh:
tornadox
Member

МОНАХ: 12.02.2026 15:12не "поїде" на Лінуксі, то буде далі на "вінді"
Ну якщо з коробки не заведеться на відкритому драйвері, я б не тратив більше часу на це.
Варіантів побавитися з лінуксом настільки багато на даний момент що аж важко осягнути всі сценарії - Docker/LXC/KVM/WSL2/Cloud VPS.
Мені на федорі кде все сподобалося, єдине там потрібно знайти fedora post install guide і добавити всі не фрішні репозиторії з кодеками і драйверами.
Z440_User
Member

МОНАХ та хоть 60+ рочків, питання як часто та довго ви гасаєте.
Я як тільки став 100% часу проводити не в вінді, ото пішло реальне освоєння системи. А не оте все що було до цього...
Ответить