Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
Shpoker
Member

Повідомлення

isusik63
Ставил ведроид тв на х86 лет так..еще до ковида, мозгов там много не нужно, гайдов еще тогда было полно, в том числе русскоязычных. Однако я ставил на встройку от интел и на нее дрова были вшиты в васяносборку, что там по твоей видяхе - только васяны портировщики и знают.

В груб добавишь все что хочешь, мануалов тоже хватает, там будешь выбирать, шо грузить. (Ну или ставь линукс который с грубом после ведра, груб увидит шо бутявка уже есть и нежно вольет ее в себя)
Steelmax
Member

Повідомлення

isusik63
https://elektricm.github.io/amd-bc250-docs/
Все там ОК с некоторыми поправками. RTFM.
isusik63
Member

Повідомлення

Shpoker ,Steelmax большое спасибо ! Тогда после НГ когда плата приедет возьму ссд , охлаждение и БП и сяду пробовать .
Alabaster
Member

Повідомлення

Не можу запустити Live USB на ноуті Acer з Ryzen 7 5825u. Зависає.

Хтось стикався з проблемою запуску Лінуксів на свіжих ноутбуках? Як лікується?
Polaris
Member

Повідомлення

Alabaster
Secure Mode / GSM треба покалацати
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Alabaster: 03.02.2026 10:05 Не можу запустити Live USB на ноуті Acer з Ryzen 7 5825u. Зависає.

Маю декілька ноутів (HP, Lenovo) на Ryzen різних поколінь - все працює ідеально. Дайте більше інформації: які дистрибутиви пробували, що пише в консоль, тощо.
Alabaster
Member

Повідомлення

Polaris: 03.02.2026 10:35 Alabaster
Secure Mode / GSM треба покалацати
Secure boot, fast boot disabled

GSM - що це?

Відправлено через 2 хвилини 10 секунд:
SergiusTheBest: 03.02.2026 10:37
Alabaster: 03.02.2026 10:05 Не можу запустити Live USB на ноуті Acer з Ryzen 7 5825u. Зависає.

Маю декілька ноутів (HP, Lenovo) на Ryzen різних поколінь - все працює ідеально. Дайте більше інформації: які дистрибутиви пробували, що пише в консоль, тощо.
Пробував декілька дистрибутивів, зокрема Ubuntu, LinuxMint, MXLinux, Arch Linux - нічого не запускається. Логи глянути нема можливості. Коли вказую acpi=off в параметрах загрузки, вроді як стартує, але тачпад, клавіатура не працює, керування живленням, перезагрузка чи вимкнення теж не працює.
Polaris
Member

Повідомлення

Alabaster
Перепрошую, CSM (Compatibility Support Module)
Alabaster
Member

Повідомлення

Polaris: 03.02.2026 10:47 Alabaster
Перепрошую, CSM (Compatibility Support Module)
біос в ноуті ну дуже порізаний, я зараз не біля ноута, але по пам'яті такого нема в біосі
Polaris
Member

Повідомлення

Alabaster
Зазвичай ця опція знаходиться там де і Secure boot. Якщо коротко Secure boot - disable, CSM - enable

Отправлено спустя 57 секунд:
Secure boot - fast boot disabled, спробуйте його вимкнути, мб і CSM з'явиться
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Потрібна підказка, хлопці :) , особливо від тих, хто багато "лопатив" різноманітні дістри, бо я з Лінуксами хоч і з 2009-го, але постійно як та принцеса на горошині - все-рівно "щось муляє", навіть через "30 перин" кращого лінуксовського юзерфрендля.

► До недавнього часу Лінукс в мене був другою ОС на "компі" (також - окремо завжди тримав "віртуалку" з "альтернативним", до встановленого на "основу", Лінуксом). Зараз хочу на другий (профільний) "комп" встановити тільки Лінукс, щоб під ним була окрема машина. Проблеми дві:
• 1. Я - типовий "красноглазік" в лінуксах :gigi: , як чуть-шо нестандартне через консоль - "Привіт! безсонна ніч!". Мені б щось максимально налаштовуване через графічний інтерфейс. На сьогоднішній день ШІ скоротив безсонні ночі до 2-3 годин, але...
• 2. GeForce 8600 GT 512Gb - частково перекликається з пунктом №1: не знаю, на якому дистрі я без проблем найду потрібний драйвер, нормально зможу його встановити і щоб він нормально встав (враховуючи, що дана відеокарта по характеристиках тягне 1440, а по факту - не тягне, ставить трохи менше розширення під 10-ю "віндою" і відповідними драйверами, а на 1440 або показує кольоровий "білий шум" ( :insane: ), або банально вирубається з перезапуском системи і виводу картинки в меншому ніж 1440 розширенні).

► Що потрібно... Я звик і найкраще вправляюсь з дистрами по типу Mandriva, щоб максимум по "упаковці", хоча на сьогодні з онлайном це не проблема докачати щось на свій смак, але хотілося б мати повноцінні основні графічні оболонки - на "повному фарші", так би мовити, наскільки це можливо вже на старті. Це має бути максимальний KDE, бажано, щоб була можливість альтернативи - запускатись з "іксів" або з "вейланда" (судячи з "віртуалки" - "вейланд" ще нормально так тормозить, але від "новоділа" не хотілося б відходити). "Гном" - категорично не підходить... Частково "корпоративні" дістри (по типу Убунту) або явно експериментальні - також не радьте...

► З того, на чому можу комфортно працювати на сьогодні - це Mandriva-подібна Mageia, а по факту вже кілька років звикаю і пробую перейти на постійку на універсальний Debian. І з тим і з іншим приходить час і починаються певні проблеми: у Mageia - з встановленням оновлень (хоча саме ПЗ для цього там - шикарне з точки зору графічного функціоналу) і підвисаннями, коли справа стосується зміни користувача, перезавантаження, вимкнення... , стандартний Debian потрібно нормально так доукомплектовувати та налаштовувати, що не важко, але проблема в тому, що після цього одразу або з часом "кєди" на ньому починають підлагувати, підторможувати...

► Коротше кажучи, може порадите ще якийсь дістр спробувати, з урахуванням всього вищеописаного? :-/ Хочеться, щоб і "конструктор" був такий, щоб можна було достатньо до "дрібних деталей" розібрати і щось "прибудувати" своє, і щоб не "сипався" від першого ж неправильного "дотику"...
kabostebeztak
Member

Повідомлення

МОНАХ: 10.02.2026 09:40 ► Потрібна підказка, хлопці :) , особливо від тих, хто багато "лопатив" різноманітні дістри, бо я з Лінуксами хоч і з 2009-го, але постійно як та принцеса на горошині - все-рівно "щось муляє", навіть через "30 перин" кращого лінуксовського юзерфрендля.

► До недавнього часу Лінукс в мене був другою ОС на "компі" (також - окремо завжди тримав "віртуалку" з "альтернативним", до встановленого на "основу", Лінуксом). Зараз хочу на другий (профільний) "комп" встановити тільки Лінукс, щоб під ним була окрема машина. Проблеми дві:
• 1. Я - типовий "красноглазік" в лінуксах :gigi: , як чуть-шо нестандартне через консоль - "Привіт! безсонна ніч!". Мені б щось максимально налаштовуване через графічний інтерфейс. На сьогоднішній день ШІ скоротив безсонні ночі до 2-3 годин, але...
• 2. GeForce 8600 GT 512Gb - частково перекликається з пунктом №1: не знаю, на якому дистрі я без проблем найду потрібний драйвер, нормально зможу його встановити і щоб він нормально встав (враховуючи, що дана відеокарта по характеристиках тягне 1440, а по факту - не тягне, ставить трохи менше розширення під 10-ю "віндою" і відповідними драйверами, а на 1440 або показує кольоровий "білий шум" ( :insane: ), або банально вирубається з перезапуском системи і виводу картинки в меншому ніж 1440 розширенні).

► Що потрібно... Я звик і найкраще вправляюсь з дистрами по типу Mandriva, щоб максимум по "упаковці", хоча на сьогодні з онлайном це не проблема докачати щось на свій смак, але хотілося б мати повноцінні основні графічні оболонки - на "повному фарші", так би мовити, наскільки це можливо вже на старті. Це має бути максимальний KDE, бажано, щоб була можливість альтернативи - запускатись з "іксів" або з "вейланда" (судячи з "віртуалки" - "вейланд" ще нормально так тормозить, але від "новоділа" не хотілося б відходити). "Гном" - категорично не підходить... Частково "корпоративні" дістри (по типу Убунту) або явно експериментальні - також не радьте...

► З того, на чому можу комфортно працювати на сьогодні - це Mandriva-подібна Mageia, а по факту вже кілька років звикаю і пробую перейти на постійку на універсальний Debian. І з тим і з іншим приходить час і починаються певні проблеми: у Mageia - з встановленням оновлень (хоча саме ПЗ для цього там - шикарне з точки зору графічного функціоналу) і підвисаннями, коли справа стосується зміни користувача, перезавантаження, вимкнення... , стандартний Debian потрібно нормально так доукомплектовувати та налаштовувати, що не важко, але проблема в тому, що після цього одразу або з часом "кєди" на ньому починають підлагувати, підторможувати...

► Коротше кажучи, може порадите ще якийсь дістр спробувати, з урахуванням всього вищеописаного? :-/ Хочеться, щоб і "конструктор" був такий, щоб можна було достатньо до "дрібних деталей" розібрати і щось "прибудувати" своє, і щоб не "сипався" від першого ж неправильного "дотику"...
Fedora KDE може, але з проприєтарними дровами будуть проблеми
Debian Sid?

Хіба не працює nouveau?
Z440_User
Member

Повідомлення

МОНАХ, Mandriva, Manjaro, Mint, Suse, Fedora...
МОНАХ: 10.02.2026 09:40 GeForce 8600 GT 512Gb
Гадаю що тут буде драйвер nouveau без варіантів. Але треба прийняти що це буде порізаний функціонал.
Або пошукати патчі в Arch linux щоб пнути драйвер 340.1080 для роботи з сучасними ядрами.

Стосовно іншого не підкажу, у мене інша філософія до свого "Lego" на Gentoo Linux.
У мене вимкнуто все і всюди, в ядрі, в підтримці функціоналу оточуючого софту (аж до відсутності, або неактивності деяких кнопочок в інтерфейсі).
Вмикаю лише те що мені стає потрібно.
Як приклад, з системи та всього софту було "вирізано" під корень підтримку bluetooth до тих пір, поки не з'явився gamepad PS4 DualShock. В системі було увімкнуто підтримку bluetooth, увімкнуто підтримку геймпаду - тож зараз можна грати з усіма фічами цього джойстика (вібрація, підсвітка, звук через роз'єм для навушників на ньому, відображення заряду АКБ). Причому геймпад той що на розетці за 1400грн висить.
artko
Member

Повідомлення

Z440_User: 10.02.2026 10:12Гадаю що тут буде драйвер nouveau без варіантів. Але треба прийняти що це буде порізаний функціонал.Або пошукати патчі в Arch linux щоб пнути драйвер 340.1080 для роботи з сучасними ядрами.
на арчі ще є в аурі nvidia-340xx фірмова, судячі з вікі - досі ставиться, апдейт був нещодавно. але, імхо, краще десь на мусорці знайти щось трохи новіше амд, ніж некрофілією займатися...
МОНАХ
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 10.02.2026 09:45 Хіба не працює nouveau?
► З 1660Ті - все працювало, а з 8600-ю - ... може формально і встане і так же формально і працюватиме, але враховуючи, що вже на "вінді" воно все - тяжко, то я просто не знаю, який лінуксовий дістр чисто з свого боку не привноситиме додаткових проблем :insane: ...
kabostebeztak: 10.02.2026 09:45 Fedora KDE може, але з проприєтарними дровами будуть проблеми
► Давно в Fedora не "копався", чесно кажучи... років з 10 - точно. В першій половині 2010-х були у мене невдалі "запливи" туди, з тих пір Ред-Хети навіть випадково не розглядав для себе. Ну, може дійсно там зараз все досить кардинально перевернулося в позитивну, для простого і нервового юзвіра, сторону... Спробую "поколупати", дякую...
:eek: Це ж експериментальний дістр, хіба ні?
► В моєму випадку це виглядатиме як аж занадто "витончений" спосіб самогубства :laugh: (по причині сильної кровотечі через органи зору - як мінімум :lol: ). Я й стабільні дістри (було таке на Debian раз, що довелося заново перевстановлювати) ламаю вже на спробі закачати і встановити кілька фонових зображень для робочого столу, не те що :D ... Мені б щось таке, що на стабільному дістрі можна було б налаштовувати і "прикручувати" до них хоча б з рідної "коробки" - без того, щоб починався якийсь хаос. Мене більше ніж на одну "безсонну ніч", як правило, не вистачає: дістр "летить в смітник", а я, щоб дарма часу не втрачати більше, "прикручую" на "віртуалку" якийсь з більш-менш перевірених-функціональних в моїх руках дістр, щоб хоча б мати в такому вигляді (не налаштовуючи ОС як повноцінну робочу систему) доступ до потрібного мені ПЗ...
tornadox
Member

Повідомлення

isusik63: 23.12.2025 02:09А вот Android/Linux для RDNA2 ?
На одном ссд 2 оси, выбор оси через Grub?
В Linux полный 0 , но в переди затяжная зима (времени уйма) , подскажите если смысл в задуманном ?(будет это все работать?)
Я б не радив цього робити. Сам недавно бавився і ставив https://waydro.id/
Його можна налаштувати що він буде як окрема сесія під час логіну, але з цим треба запаритися. Запуск з лінукса значно приємніший ніж окрема інсталяція. Крім того не потрібно буде розбивати ссд і не буде мороки при оновленні. Всі дані в Waydroid будуть ізольовані.

Відправлено через 12 хвилин 16 секунд:
МОНАХ
А вартує воно того заводити таку стару ВК? Чи це під якийсь ретро проект? За 500-1000грн можна взяти явно щось новіше, бажано червоне хоча яке гарантовано добре буде працювати в Linux.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

МОНАХ: 10.02.2026 10:29
kabostebeztak: 10.02.2026 09:45 Хіба не працює nouveau?
► З 1660Ті - все працювало, а з 8600-ю - ... може формально і встане і так же формально і працюватиме, але враховуючи, що вже на "вінді" воно все - тяжко, то я просто не знаю, який лінуксовий дістр чисто з свого боку не привноситиме додаткових проблем :insane: ...
У мене трохи інша ситуація, MacBook Pro 2010 з GT310M, там архітектура новіша але теж давним давно не підтримується. Так от, на Linux Mint Debian Edition з дровами nouveau воно його в системі знаходить.

Відправлено через 1 хвилину 13 секунд:
МОНАХ: 10.02.2026 10:29
:eek: Це ж експериментальний дістр, хіба ні?
► В моєму випадку це виглядатиме як аж занадто "витончений" спосіб самогубства :laugh: (по причині сильної кровотечі через органи зору - як мінімум :lol: ). Я й стабільні дістри (було таке на Debian раз, що довелося заново перевстановлювати) ламаю вже на спробі закачати і встановити кілька фонових зображень для робочого столу, не те що :D ... Мені б щось таке, що на стабільному дістрі можна було б налаштовувати і "прикручувати" до них хоча б з рідної "коробки" - без того, щоб починався якийсь хаос. Мене більше ніж на одну "безсонну ніч", як правило, не вистачає: дістр "летить в смітник", а я, щоб дарма часу не втрачати більше, "прикручую" на "віртуалку" якийсь з більш-менш перевірених-функціональних в моїх руках дістр, щоб хоча б мати в такому вигляді (не налаштовуючи ОС як повноцінну робочу систему) доступ до потрібного мені ПЗ...
Там є старі пропрієтарні дрова нвідіа

Відправлено через 56 хвилин 32 секунди:
tornadox: 10.02.2026 10:59 Відправлено через 12 хвилин 16 секунд:
МОНАХ
А вартує воно того заводити таку стару ВК? Чи це під якийсь ретро проект? За 500-1000грн можна взяти явно щось новіше, бажано червоне хоча яке гарантовано добре буде працювати в Linux.
реально. візьми гт1030
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Дякую, Z440_User.
► А хіба оригінальна Mandriva ще якось підтримується? Я останні кілька років тільки форки якісь її пробував - Mageia з яких якраз, на мій погляд, один з найбільш адекватних...
Z440_User: 10.02.2026 10:12 ...Manjaro, Mint...
► Пробував обидва кілька років тому і навіть певний час на кожному з них засиджувався. Ніби нормальні і адекватні під мої криві руки... але чомусь я з них тоді "зліз", вже не згадаю точно чому... здається, один з них якоюсь "убунтівщиною" (це я так, щоб коротко, напів-Віндовз серед Лінуксів називаю) мене "пригнічував"... Взагалі, наскільки пам'ятаю, в жодному з них я чомусь не пробував "кишок" дістати... чи-то занадто функціонально і візуально-"прилизані" вони мені видались, що навіть не хотілось пробувати щось там міняти на їх базі. Але дякую, що нагадали за них - може дійсно варто ще раз їх потестувати, тільки на цей раз по дорослому - "дістати сокиру" і "ввімкнути психа в курятнику"...
:rolleyes: оpenSuse траплявся мені... Щось я його досить швидко викинув, здається, дуже тяжко зовнішній вигляд на ньому тоді "перебудовувався". На відміну від тих же Manjaro, Mint - навіть повертатися не хочеться.
Z440_User: 10.02.2026 10:12 Або пошукати патчі в Arch linux щоб пнути драйвер 340.1080 для роботи з сучасними ядрами.
► О, :think: блін... Оце, чую, буде :banghead: "весело", якщо це все ще "зі шморгалки" запускати треба...
► Але помучитись - готовий, аби лиш світло на добу без перерви дали...
Z440_User: 10.02.2026 10:12 ...аж до відсутності, або неактивності деяких кнопочок в інтерфейсі).
► Та ото і я любитель подібного, тільки я не стільки повимикати-повикидати, скільки переробити-позмінювати в візуальному сенсі. Та чогось кожного разу поступово так відбувається, що - чим довше ти в Лінуксі копирсаєшся, підлаштовуючи під себе, тим більше ти розумієш, а не так-то воно й погано і так як є :laugh: ...
спойлер
Z440_User: 10.02.2026 10:12 Причому геймпад той що на розетці за 1400грн висить.
► Теж на такий дивлюся вже з пів-року, бо саме така ергономіка подобається, бо мій Logitech F510 вже кілька років як "хворий" на лівий "курок" - "залипає" сам конект. Все переконую себе, що спочатку потрібно розібрати і спробувати пофіксити, а вже потім щось на заміну купувати, але "так часто" останній рік граю в геймпадо-керовні ігри, що ніяк руки не доходять - ні до ремонту, ні до покупки...
---------------------------------------------------------------------------------
► По відеокарті...
спойлер
Z440_User: 10.02.2026 10:12 ...це буде порізаний функціонал.
artko: 10.02.2026 10:15 ...імхо, краще десь на мусорці знайти щось трохи новіше амд, ніж некрофілією займатися...
tornadox: 10.02.2026 10:59 А вартує воно того заводити таку стару ВК? Чи це під якийсь ретро проект? За 500-1000грн можна взяти явно щось новіше, бажано червоне хоча яке гарантовано добре буде працювати в Linux.
kabostebeztak: 10.02.2026 12:09 реально. візьми гт1030
► Згоден з вами, хлопці, на всі 100% :up: . Просто у мене тут "стартова" позиція на сьогодні трохи інша. Поясню...
спойлер
► По факту, оцей мій профільний ПК №2 - має бути з його ж рідною 1660Ті... Ну, точніше - МАВ БИ БУТИ, бо на ПК №1 в 2026-му планувалася якась 5060 Super або 5070 Super... :rotate: ... Але так як це неможливо, а 1660Ті по крайній мірі по робочих (не ігрових) моментах більш-менш ще задовільняє мене, то довелося її пересадити поки на нову машину, а стару лишати або на встройці, або підкинути щось з того, що ВЖЕ є на руках робоче.
► Так сталося, що наявна в мене справна 8600-та, що до сьогодні, з 2008-го безперервно, гарно тягнула мультимедію на 23-дюймовому ФулХД - я порівняв, що буде гірше на 27-дюймовому 2К - вона чи "встройка" на і7 3770: :gigi: - як казав "класик", "Шо то - ..., шо то - ...!".
► Суть не в тому, щоб зібрати гарну систему з Лінуксом "на борту" - вона така буде, коли я поверну туди 1660Ті (з і7 3770 - це прямо ідеальне комбо) - тому шукати десь, купувати кращу відеокарту на тимчасових рік-півтора-року (чи коли там туманно прогнозують якісь подвижки стосовно нових відеокарт?) - не має сенсу. Тим більше, що таке "залізяччя" так і лишиться в мене на руках - я його вже навряд куди збуду, а забарахлятися теж не хочу, так само як і тупо викидати потім... Як перепаяю кондери на "корі дуба", то поверну 8600-ту назад - може так кому раритет-машина знадобиться.
► Тому тут - не спєцом я :D некрофілією зайнявся, просто 8600-та вже є, вона робоча і краща за "встройку" і7-го, а мені поки потрібен підмінний мультимедійний ПК, що спокійно спрацьовує в комбінації з ДБЖ в 360Вт в періоди цих частих вимикань електроенергії (допоки я собі більш-менш нормальний 1000Вт-ний ДБЖ "вициганю" на новішу машину). Ну, а разом з тим давно хотів окремий "комп" на Лінуксі, щоб не перевантажуватись ОС-ми на одному "залізі"... Тільки якось так, щоб вже встановити щось, налаштувати його "по самі помідори", щоб воно нормально оновлювалось... і не матюкатися через пару місяців потому, і не пробуватись ставитись на якийсь інший дістр :D .
► А на сам "комп" я згодом поверну 1660Ті - і Mageia, і Debian (по крайній мірі саме ці дістри зі мною найдовше), по крайній мірі, нормально її "встановлювали". Просто на даний момент задача спробувати, можливо, якийсь більш вдалий і більш стабільний дістр на "кєдах" і бажано, щоб на 8600-ту не було такої реакції, як в того священника з фільму "Дуже страшне кіно 2" :D .
kabostebeztak
Member

Повідомлення

МОНАХ
а нащо нове якщо можна взяти щось тіпа GT1030?
МОНАХ
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 10.02.2026 12:09 Так от, на Linux Mint Debian Edition з дровами nouveau воно його в системі знаходить.
:up: Для початку так і планую поки що саме Debian встановити - далі побачимо; може щось з підказаних дістрів краще зайде, або якщо ні і Debian не "відригне" 8600-ту, то поки так і лишу, за нейменням кращого...

Отправлено спустя 1 минуту 31 секунду:
kabostebeztak: 10.02.2026 16:28 МОНАХ
а нащо нове якщо можна взяти щось тіпа GT1030?
► "Нове", я мав на увазі - іншу, ще одну, додаткову "залізяку" десь шукати/докупляти (не залежно нову чи б/у), коли вона мені, в принципі, і оця, 8600-та не дуже-то й потрібна :) .
Відповісти