Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
poulk
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 10.11.2011 13:51 користувачем EvGaS, всього редагувалось 38 разів.
Striker
Member

Повідомлення

Avenger80: 28.09.2025 15:03Та не может быть, что только один разъём.
https://brain.com.ua/ukr/Materinska_pla ... 44676.html
1 x system fan headers , 1 x CPU fan header
Avenger80
Member

Повідомлення

Striker
Да, вы правы, странно... что-то совсем ультрамегабюджетная мать. :(
daesz
Member

Повідомлення

Avenger80: 28.09.2025 15:03
Striker: 28.09.2025 14:59Проблема в тому, що материнка звичайна і sys_fan тільки один.
Та не может быть, что только один разъём.
Вони в сучасних дошках тепер буває ще нагліше роблять (пишуть); припустимо, написано - 3 роз'єма на вентилятори, ти замовляєш, приносиш додому і виявляється, що з цих 3 - 2 для кулера (помпа+сам кулер). Добре хоч на помпу можна повісити ПВМ пропелери і самому відрегулювати в біосі кількість обертів :insane:
Striker
Member

Повідомлення

З приводу того, що різні кулери на 1 порт. Не повинно бути проблемою. Просто на одній напрузі задній буде видувати на 1000 об, а 2 передні 140-ки будуть вдувати на 720 об. А враховуючи, що передній пиловик трохи ріже повітряний потік, то буде все чудово, думаю. По амперам знайшов в огляді, що передні 140 вентилі на 0.25А, це вже 0.5А, плюс ще 120-ка може на 0.2-0.25А максимум. На повну вони маслати не будуть, то реально споживання буде в районі 0.5А і менше.
hikidara
Junior

Повідомлення

МОНАХ: 10.07.2025 00:33
МОНАХ: 26.06.2025 15:37 ► ... Так-с, хлопці, питання лічених днів :) - можуть підігнати по дуже смачній ціні 9950х, а я поки не вкурюю чи зможу таке приборкати "повітрям" в стоковому/"заводському" (без розгону) режимі роботи?
► Ціна виявилась надто "смачною" і я подавився "жабою". Благо, що розглядав і куди більш оптимальний варіант з 9 9900х, який в результаті і взяв.
► А от з охладом на нього я, що називається, махнув не дивлячись - саме те, що точно справиться: Noctua NH-D15 G2, благо корпус дозволяє втиснути туди ще більший "баняк" за потреби...
► У будь-якому випадку :laugh: підпорку під відеокарту для підпору радіаторів процесорного кулера - я уже так і так замовив, але по охладу мене стопорнули вже не тільки наші камради, але й мої постачальники - тільки під замовлення і по не встановленій ціні, а там - до 8000грн. набігає і, чесно кажучи, напевно - ну його до біса, раз вже так сталося, то саме провидіння веліло докинути бюджет на оперативну пам'ять, а охлад розглянути в рази менш маркетований, повертаючись в рамки першочергового бюджету до 6000 грн..
► В першу чергу радили глянути двовежеві DeepCool-и і Thermalright-и. Я від себе ще приглянувся до Cooler Master-а і Arctic-а (be quiet!-и, скоріше за все, вилітають з розгляду... хоча, може я неправильні огляди дивився). З цього всього поки створився такий список:
• Deepcool AK620;
• Deepcool Assassin IV;
• Thermalright Phantom Spirit 120 SE;
• Cooler Master MasterAir MA824...
• ... а по Arctic-ах, в процесі, навіть не знаю чи варто щось дивитись, на фоні...
► Схиляюсь до Deepcool AK620 і Cooler Master MasterAir MA824, але - ... не переконався геть ні в чому на 100%... Можливо будуть якісь ще альтернативи? Або - що з наведеного краще таки взяти? Шум вентиляторів не дуже турбує - корпус досить зашумлений буде, а те, що по вентиляції - буде достатньо глушитись робочим столом-коробкою... аби гарантовано з запасом знімав 200-230Вт.
На фото 9950х і кулер на 4 теплотрубки
Вкладення
IMG_20251006_230504_570.jpg
МОНАХ
Member

Повідомлення

hikidara: 06.10.2025 23:06 На фото 9950х і кулер на 4 теплотрубки
► Цікаво, скільки коштують такі 4 трубки, що знімають 200в+ ? :)

► Я взяв в результаті "DeepCool AK620 Zero Dark": 9 9900х в стоці тримає годину лінпак осст і стрес-аіду на рівні до 88-92°C (це - в цілому по "процу", а по окремих чіплетах трапляються періодичні зальоти до 94-94°C).
► Загалом, вже трохи піднастроїв - "зняв курву" і трохи розігнав (тут і нижче по темі). На "курві" в -20 і в стоці під "DeepCool AK620 Zero Dark" на 90-100% обертів, "проц" максимум прогрівався до 75-76°C. Додав максимальний буст по частотах, збільшив штатні ліміти по PPT і TDC таким чином, щоб прогрів не залітав за 80°C... поки тестуюсь з такими параметрами, результати пізніше постараюсь в тій же темі викласти.
hikidara
Junior

Повідомлення

МОНАХ: 07.10.2025 08:44
hikidara: 06.10.2025 23:06 На фото 9950х і кулер на 4 теплотрубки
► Цікаво, скільки коштують такі 4 трубки, що знімають 200в+ ? :)

► Я взяв в результаті "DeepCool AK620 Zero Dark": 9 9900х в стоці тримає годину лінпак осст і стрес-аіду на рівні до 88-92°C (це - в цілому по "процу", а по окремих чіплетах трапляються періодичні зальоти до 94-94°C).
► Загалом, вже трохи піднастроїв - "зняв курву" і трохи розігнав (тут і нижче по темі). На "курві" в -20 і в стоці під "DeepCool AK620 Zero Dark" на 90-100% обертів, "проц" максимум прогрівався до 75-76°C. Додав максимальний буст по частотах, збільшив штатні ліміти по PPT і TDC таким чином, щоб прогрів не залітав за 80°C... поки тестуюсь з такими параметрами, результати пізніше постараюсь в тій же темі викласти.
Абсолютно безглузда покупка, мало того що із 6-ти теплотрубок буде використовуватись насправді всього 3-4, так ще й контакт через розподільну пластину, а не одразу на термотрубки, що додає до і так товстої кришки ам5 ще додаткові пару мм металу, через який мають пройти ті нещасні 200вт, які насправді доволі легко відвести, навіть порівняно з 145вт з якогось 7700х чи 9700х

Якби взяли АК400, який на 1.5к дешевший, то результат був би аналогічний або навіть кращий

На фото кулер про який йшла мова, в переводі на гривні виходить ±500грн
Вкладення
Screenshot_20251008_083900.jpg
МОНАХ
Member

Повідомлення

hikidara: 08.10.2025 08:32 Абсолютно безглузда покупка...
► Ще не зовсім безглузда: :gigi: я взагалі мав брати Noctua NH-D15 G2 за 7500₴+. Відмовляли "всім плємєнєм" (С) всім форумом, а я - не здавався... допоки постачальники не відмовили і довелося брати щось подешевше.
► Щодо трубок по відношенню до розмірів кришки "проца" - згоден, там 4 трубки максимум активно задіяні - тому й "підошва", щоб крайні дві хоча б номінально приймали хоч якусь участь у відведенні тепла. Також згоден, що прямий контакт був би краще і, згадуючи розміри кришки, 2 трубки, в 6-титрубочному кулері, тут би дійсно були б для краси. А от щодо того, наскільки ефективно спрацьовують 4 контактні трубки на таких багатоядерках - тут у мене не було на той час переконливих доказів і можливостей поекспериментувати, то ж брав щось, що багато тестувалося-оглядалося і показало більш-менш стабільний результат - в принципі, я задоволений ( B-) ще й "підошва" попалась майже ідеально-рівна). Була б можливість поекспериментувати - взяти на пробу той же відкритий чотиритрубочник - взяв би неодмінно, а так... :laugh: ну, не знімати ж свій Cooler Master Hyper 212Х EU ver. з Інтела.
► Що до того, що був би такий самий результат або й кращий за менші гроші, то я, :gigi: судячи з Noctua NH-D15 G2, не стільки за гроші, скільки за результат, але ці твостокришечні багатоядерники у будь-якому випадку не дуже піддатливі - кулер, як я встиг помітити за тестуваннями, відіграє другорядну роль, а сам "проц" - в більшій мірі зменшує температуру в першу чергу через самозниження частот і напруг і якщо є вимога до потуги, то він "жарить" не особливо зважаючи на те, в більшості випадків, що там висить в якості кулера. Ефективність будь-якого охолодження в даному випадку можна характеризувати не в категоріях більш-ефективного/менш-ефективного, а - більш-в'ялого/менш-в'ялого.
hikidara
Junior

Повідомлення

МОНАХ: 08.10.2025 15:40
hikidara: 08.10.2025 08:32 Абсолютно безглузда покупка...
Ефективність будь-якого охолодження в даному випадку можна характеризувати не в категоріях більш-ефективного/менш-ефективного, а - більш-в'ялого/менш-в'ялого.
Можна характеризувати і в категорії більш-ефективного/менш-ефективного, але для цього треба тестувати процесори в стоці з однаковим енергоспоживанням, умовно 7700 з його 90вт можна і банкою холодного пива остудити, але хочется ж отримати більшу потужність, тому вмикається ПБО і анлок по споживанню і вже тут любий ам5 проц може вжарити любе охолодження до 95 градусів, тільки якщо це не дайрект дай ксжо
У випадку з інтелами була важлива теплоємність системи охолодження, бо там їхні 200-300вт можна зняти з самого проца без великих проблем, а от на ам5 важливо саме максимально спростити обмін тепла між процом і охолодженням, бо мало того що кришка товста і кристал маленький, так ще і саме тепло від цього кристала іде строго перпендикулярно і саму кришку ніяк не прогріває, тому і теплотрубки по краях процесора взагалі не використовуються
daesz
Member

Повідомлення

hikidara: 08.10.2025 08:32 Якби взяли АК400, який на 1.5к дешевший, то результат був би аналогічний або навіть кращий
:facepalm:
спойлер
спойлер
https://www.techpowerup.com/review/deep ... tal/6.html
hikidara
Junior

Повідомлення

daesz: 08.10.2025 21:14
hikidara: 08.10.2025 08:32 Якби взяли АК400, який на 1.5к дешевший, то результат був би аналогічний або навіть кращий
:facepalm:
спойлер
спойлер
https://www.techpowerup.com/review/deep ... tal/6.html
Тільки на відео 5800Х)
А результати на TechPowerUp показують, що кулер який вдвічі дешевший, має на дві теплотрубки менше і один вентилятор замість двох, показує всього на 3 градуси гірше температуру і відводить на 8вт менше (220vs228)
Мені здається висновок сам напрошується тут
daesz
Member

Повідомлення

hikidara: 08.10.2025 08:32результат був би аналогічний або навіть кращий
hikidara: 08.10.2025 21:40на 3 градуси гірше температуру і відводить на 8вт менше
:think:

Згадувати про те, що це температури з оупен стенду та при 45дБА варто? На умовно-комфортних 30-35 дБА - 4 трубки та 162Вт ррт будуть в перматротлі.

Ще от на рахунок дірект тача - в дербауера було декілька років тому відео із порівнянням кулера із теплозйомною пластиною та дірект тачем на АМ5, останній програвав по температурам саме через те, що кристали дуже малі і фактично тільки 1-2 трубки знімали температуру із чипа замість 6-7.
hikidara
Junior

Повідомлення

daesz: 08.10.2025 21:56
hikidara: 08.10.2025 08:32результат був би аналогічний або навіть кращий
hikidara: 08.10.2025 21:40на 3 градуси гірше температуру і відводить на 8вт менше
:think:

Згадувати про те, що це температури з оупен стенду та при 45дБА варто? На умовно-комфортних 30-35 дБА - 4 трубки та 162Вт ррт будуть в перматротлі.

Ще от на рахунок дірект тача - в дербауера було декілька років тому відео із порівнянням кулера із теплозйомною пластиною та дірект тачем на АМ5, останній програвав по температурам саме через те, що кристали дуже малі і фактично тільки 1-2 трубки знімали температуру із чипа замість 6-7.
Варто згадувати скрін, який я вище прикріпив?
83 градуси і 1200об/хв при 217вт споживання на 9950х
Так, проц удачний і кришка з припоєм гарно сіли на кристал, але це ніякі не 160вт в перматротлі)

Дірект тач лише під нормальне сжо чи ксжо, ставити на нього повітря абсолютно безглуздо, але все так і є, в основному працює 1-2 теплотрубки в кулері що з кришкою, що без

Тому і в одному з попередніх повідомлень писав, що теплотрубки, які дотичні до країв кришки процесора взагалі не працюють, вони не передають тепло, бо кришка просто не прогрівається настільки сильно, через це і вважаю, що 4 трубки це максимум який потрібен

В питанні охолодження ам5 виходить так, що ти або береш якісну башту на 4 теплотрубки з прямим контактом і в тебе будуть результати такі ж як і на суперкулері або вже береш гарну воду з нормальною розподільною пластиною (не арктік) і між цими двома виборами велика прірва, бо башта коштує 1.5-2к грн, а вода вже втричі дорожче за додаткові ±20вт які вона зможе зняти з процесора при тих самих температурах

І мій тейк в тому, що абсолютній більшості немає жодного сенсу брати щось більше/потужніше/дорожче ніж башту на 4 трубки, щоб остудити ам5 проц, а не в тому, що ак620 не справляється з охолодженням, він просто робить це не так як від нього очікує споживач
daesz
Member

Повідомлення

hikidara: 08.10.2025 22:43Дірект тач лише під нормальне сжо чи ксжо, ставити на нього повітря абсолютно безглуздо, але все так і є, в основному працює 1-2 теплотрубки в кулері що з кришкою, що без
Direct touch (прямий контакт теплотрубок із кришкою) =/= direct die (прямий контакт із кристалом). Плутаєте тепле із м'яким, а я говорив саме про direct touch :
hikidara: 08.10.2025 22:43якісну башту на 4 теплотрубки з прямим контактом
daesz: 08.10.2025 21:56Ще от на рахунок дірект тача - в дербауера було декілька років тому відео із порівнянням кулера із теплозйомною пластиною та дірект тачем на АМ5, останній програвав по температурам саме через те, що кристали дуже малі і фактично тільки 1-2 трубки знімали температуру із чипа замість 6-7.

hikidara: 08.10.2025 22:43він просто робить це не так як від нього очікує споживач
Тобто краще жити на зльотній смузі або з температурами вказаними в Tjmax, ніж купити кращий кулер? Якісь суцільні крайності.
hikidara
Junior

Повідомлення

daesz: 08.10.2025 22:49
Тобто краще жити на зльотній смузі або з температурами вказаними в Tjmax, ніж купити кращий кулер? Якісь суцільні крайності.
1200об/хв це зльотна смуга? Якось оминаєте мій скрін постійно)
Користувач зверху не може нормально стокові показники відвести і при обертах 90-100% має 88-92° в стрес тесті, тому я не знаю про яку ефективність йде мова і чому це має бути "кращий кулер")
Був би двочіплетний камінь на руках зараз, то без проблем би показав, як себе поводять башта на 4 трубки і суперкулер дарк рок про 4
Gorumus
Junior

Повідомлення

Доброго вечора. Прошу допомоги. Є корпус 2E Gaming PC CASE FERA GAX1 уньому 4 вентилятора 3 з переду 140мм і один по заду 120мм. Вони підключені каскадом і до молекс на 12в. Є бажання підключити їх до материнки або через хаб. Але проблема у тому що вони керуютьсья чере внутрішній контролер якого не видно він скоріш за все знаходиться у задньому вентиляторі бо від нього іде провід який підключається до кнопки у корпусі яка регулює підсвітку. Питав у людей кажуть що це дешеві кулери які тільки через молекс можна підключати інших варіантів нема. МОжливо хтось з таким стикався? ЗображенняЗображенняЗображення
oversteve
Member

Повідомлення

Gorumus
без колхозу не вийде, інше питання чи є у вас бажання з цим заморочуватися
Gorumus
Junior

Повідомлення

oversteve: 18.10.2025 19:13 Gorumus
без колхозу не вийде, інше питання чи є у вас бажання з цим заморочуватися
Та я к тут сказати. Не дуже б хотілося 4 кулера ще купляти це більше 1к вийде.
oversteve
Member

Повідомлення

Gorumus
тоді брати в руки паяльник і тостер, купувати підходящі роз'єми і все продзвонювати і перепаювати :dontknow:
Відповісти