erazel: ↑
21.09.2026 14:46
І що це принесло рядовому геймеру? От ЩО? Щось бракувало Відьмаку3 ? Чи може він був надто дорогим? Тобто нових технологій дали купу, а по суті - мало що. Візуально від Метро Ексодус враження не кращі були чим від Відьмак3. КіберПанк 2077 кажуть з РТ набагато краще виглядає, але щось зараз його граю і не помічаю різниці в спогадах з грою в 2021 році. Ну тобто він і тоді мене влаштовував картинкою і швидкодією на GTX1070. І ДЛСС не треба було щоб отримувати свої 60фпс(на Full HD) з навколосередніми налаштуваннями.
От нейромережі то так, нові технології класно працюють на RTX відяхах, генерить фото і відео аж гай шумить. Але це точно варто ставити в переваги ІГРОВИМ картам?
Давай одразу: я не буду сперечатися на тему «з патрейсингом немає різниці». Ти не бачиш покращення графіки - я бачу, це момент, який можна залишити за дужками.

Я б не зводив користь сучасних відеокарт лише до «більше FPS». 1070 через 10 років досі щось запускає - це якраз показник того, наскільки довго живе залізо.
Але сучасні карти дають не тільки більше обчислювальної потужності, а й DLSS/FSR, RT, Reflex, Frame Generation тощо.
Наприклад, DLSS - це не просто «ми не змогли нормально оптимізувати гру, тому зменшили роздільну здатність». У режимі Quality можна рендерити приблизно в 1440p, а на виході отримувати 1080p з дуже якісною реконструкцією. Тобто за той самий бюджет продуктивності можна отримати кращу картинку і це факт.
Так, без DLSS цілком можна було жити й у 2016-му. Але це не означає, що технологія нічого не дала. Вона дозволила витрачати той самий бюджет продуктивності на складніший кінцевий результат. Якщо порівняти native, DLSS, DLDSR чи будь-який інший суперсемплінг, який просто вбиває FPS, то сучасні апскейлери дають один із найкращих компромісів між якістю та продуктивністю і для цього всього в ігрових картах потрібні нейронки, тензорні блоки і тд
PS І теза «раніше все літало» теж трохи міфологізована - флагманські ігри свого часу прекрасно вміли покласти на лопатки тодішнє топове залізо і чудо оптимізації - не було. Через ші бум в нас неадекватний прайс на залізо - факт, але це не вина апскейлерів в сучасних ігрових гпу))