AMD розробляє технологію, яка в десятки разів прискорить трасування променів для рослинності

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
erazel
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 21.09.2026 14:35 поки нвідія вкладалась в тензори і ші з 2017 року, а за ретрейсинг взагалі мова йшла з середини нульових
І що це принесло рядовому геймеру? От ЩО? Щось бракувало Відьмаку3 ? Чи може він був надто дорогим? Тобто нових технологій дали купу, а по суті - мало що. Візуально від Метро Ексодус враження не кращі були чим від Відьмак3. КіберПанк 2077 кажуть з РТ набагато краще виглядає, але щось зараз його граю і не помічаю різниці в спогадах з грою в 2021 році. Ну тобто він і тоді мене влаштовував картинкою і швидкодією на GTX1070. І ДЛСС не треба було щоб отримувати свої 60фпс(на Full HD) з навколосередніми налаштуваннями.

От нейромережі то так, нові технології класно працюють на RTX відяхах, генерить фото і відео аж гай шумить. Але це точно варто ставити в переваги ІГРОВИМ картам?
dext
Member

Повідомлення

Аціо: 21.09.2026 12:37 І як там ринкова доля АМД? Це вірна стратегія?
І як там ваша ЗП? Це вірна стратегія?
Enjthesilence
Member

Повідомлення

erazel: 21.09.2026 14:46
Enjthesilence: 21.09.2026 14:35 поки нвідія вкладалась в тензори і ші з 2017 року, а за ретрейсинг взагалі мова йшла з середини нульових
І що це принесло рядовому геймеру? От ЩО? Щось бракувало Відьмаку3 ? Чи може він був надто дорогим? Тобто нових технологій дали купу, а по суті - мало що. Візуально від Метро Ексодус враження не кращі були чим від Відьмак3. КіберПанк 2077 кажуть з РТ набагато краще виглядає, але щось зараз його граю і не помічаю різниці в спогадах з грою в 2021 році. Ну тобто він і тоді мене влаштовував картинкою і швидкодією на GTX1070. І ДЛСС не треба було щоб отримувати свої 60фпс(на Full HD) з навколосередніми налаштуваннями.

От нейромережі то так, нові технології класно працюють на RTX відяхах, генерить фото і відео аж гай шумить. Але це точно варто ставити в переваги ІГРОВИМ картам?
Давай одразу: я не буду сперечатися на тему «з патрейсингом немає різниці». Ти не бачиш покращення графіки - я бачу, це момент, який можна залишити за дужками. ;)
Я б не зводив користь сучасних відеокарт лише до «більше FPS». 1070 через 10 років досі щось запускає - це якраз показник того, наскільки довго живе залізо.
Але сучасні карти дають не тільки більше обчислювальної потужності, а й DLSS/FSR, RT, Reflex, Frame Generation тощо.

Наприклад, DLSS - це не просто «ми не змогли нормально оптимізувати гру, тому зменшили роздільну здатність». У режимі Quality можна рендерити приблизно в 1440p, а на виході отримувати 1080p з дуже якісною реконструкцією. Тобто за той самий бюджет продуктивності можна отримати кращу картинку і це факт.

Так, без DLSS цілком можна було жити й у 2016-му. Але це не означає, що технологія нічого не дала. Вона дозволила витрачати той самий бюджет продуктивності на складніший кінцевий результат. Якщо порівняти native, DLSS, DLDSR чи будь-який інший суперсемплінг, який просто вбиває FPS, то сучасні апскейлери дають один із найкращих компромісів між якістю та продуктивністю і для цього всього в ігрових картах потрібні нейронки, тензорні блоки і тд

PS І теза «раніше все літало» теж трохи міфологізована - флагманські ігри свого часу прекрасно вміли покласти на лопатки тодішнє топове залізо і чудо оптимізації - не було. Через ші бум в нас неадекватний прайс на залізо - факт, але це не вина апскейлерів в сучасних ігрових гпу))
yurius_r
Member

Повідомлення

Аціо: 21.09.2026 12:51Ага не так воно працює звичайно, так і запишемо - доля АМД от от наблизиться до 95%!
Єдина причина чому воно так - дуже слабкий та недолугий маркетинг у АМД. Ціноутворення, дивні рухи щодо припинення підтримки не дуже старих GPU та впровадження FSR4 не дали AMD відкусити нішу у зелених. Інженери для цього зробили дуже багато, карти серій 7000/9000 дуже непогані.
1234waltz: 21.09.2026 13:30Ринкова частка до появи СтімДек, як готового пристроя, який худо-бідно дозволяє грати без пердолігна та на момент релізу зайняв унікальну нішу хендлед ПК була на рівні статистичної погрішності.
Якщо ми про частку Linux геймінгу, то і зараз вона десь там далеко, але у мене великі сподівання. І тут є момент - без всієї цієї відкритості у Valve нічого б не вийшло.
Вони їм не потрібні, нащо. Їх пропрієтарні технології дозволяють домінувати на ринку,
Я про те, що краще для користувача/клієнта, а ви мені про те що краще для компанії.
Enjthesilence: 21.09.2026 14:35так, от тільки всі ці технології, які допомагають старому залізу (апскейлер\фреймгенератор) в геймдев на пк запровадила нвідія,
Так, і не всі вони корисні. Я вважаю апскейл милицею, в фреймген це взагалі якась незрозуміла для мене фігня. І тут я б обмовився щодо Nvidia і старого заліза. 3000-серія це мінімум для нових (не всіх) технологій. FSR4 працюватиме і на 6000-ій серії, але я згоден що АМД тут дрібні і треба було реалізацію робити одразу. А як там із RTX і 10-ю серією NVidia? Бо під Linux воно собі працює на древнючіх AMD, що були випущені за часів 9хх серії зелених.

В будь якому разі мені більше імпонує відкритість AMD. Intel намагається їх наздогнати, хоча поки не зрозуміла їх подальша стратегія по dGPU. А ось Nvidia плентається десь там. Може Гейб витягне зелених, може AI - не знаю, але в будь якому разі хотілося б. Бо я вже якось писав, закритість в NVidia це прямо дуже стара біда із якою я колись перетнувся ще за часів Tegra - вже тоді Linux десктоп на ARM міг стати більш поширеним, бо залізо було досить круте.
yariksom
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 21.09.2026 14:35Тому що длсс4 працює чудово на ртх3060, а от фср4 чудово буде працювати тільки на рдна4, то хто виграє?
Виграє той кому скаже власник обох компаній - Блекрок і ті, з ним.
Vpupkin
Member

Повідомлення

dext: 21.09.2026 10:24Все, що розробляє AMD врешті-решт йде в OpenSource
Як там AMD true audio поживає, вже всі почали юзати цю прекрасну відкриту технологію?
erkins007
Member

Повідомлення

В лучшем случае, чаще всего это идет вникуда и так и остаётся на бумаге. Технологии нвидиа представлены же буквально в каждой игре
Аціо
Member

Повідомлення

dext: 21.09.2026 15:14
Аціо: 21.09.2026 12:37 І як там ринкова доля АМД? Це вірна стратегія?
І як там ваша ЗП? Це вірна стратегія?
Мої? Ну з стартового в 50000 ойро, я маю кілька десятків добрих "новин",
тобто не один порядок - не переймайтесь за мене, але дякую.
yurius_r: 21.09.2026 15:28
Аціо: 21.09.2026 12:51Ага не так воно працює звичайно, так і запишемо - доля АМД от от наблизиться до 95%!
Єдина причина чому воно так - дуже слабкий та недолугий маркетинг у АМД. Ціноутворення, дивні рухи щодо припинення підтримки не дуже старих GPU та впровадження FSR4 не дали AMD відкусити нішу у зелених. Інженери для цього зробили дуже багато, карти серій 7000/9000 дуже непогані.

Так єдина чи таки ні? Ну у вас трохи правильно зауважено, але це як мінімум дві причини,
одна з яких походить саме з того що Ліза - племінниця куртки, якщо зняти рожеві окуляри.

erkins007: 21.09.2026 18:14
В лучшем случае, чаще всего это идет вникуда и так и остаётся на бумаге. Технологии нвидиа представлены же буквально в каждой игре
Ви їм не поясните - там марива та казки перед очима...
Червоні покемони якщо стисло.

Enjthesilence
І до речі, ви досить розміркована людина, не відмовляйтесь коли вам прийдуть цікаві пропозиції, у вас досить живий розум, гнучкий, та коли ви помиляєтесь - ви не соромитесь визнати помилку. Вам треба на гору, це моя особиста думка людини що хоче добрим людям добра.

Та і взагалі свідомі люди зрозуміють!
спойлер
Відповісти