Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Васильович: 01.08.2026 13:30 Загалом, GUI непоганий, просто надто не схожий на інші поширеніші системи: поведінка вікон своєрідна, комбінації клавіш часом дуже дивні.
Додам ще намагання зробити все не так, як у інших. Воно, звісно, вписується в концепт think different. Але шкодить користувачу: інші роз'єми, інші протоколи, інші API (той же Metal замість Vulkan/OpenGL).
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Ну роз'єми, USB type C/thunderbolt точно такі самі вже навіть у яблофоні, тому тут мимо.
А от за API я згоден, бо не до кінця розумію позицію Apple, чим їм Vulkan та OpenGL заважали я без поняття.
Інтерфейс системи куди впорядкованіший ніж в Windows/Linux.
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 01.08.2026 21:00інші API (той же Metal замість Vulkan/OpenGL)
Ekz0rcyst: 01.08.2026 21:25чим їм Vulkan та OpenGL заважали я без поняття.
Окрім того що вендорлок це завжди прикольно як мінімум для корпорації, опенгл давно був присмерті і безбожно відставав від дх, а ніякого вулкана ще не існувало на момент випуску метал. Метал, як і дх12, 14го року, а вулкан 16го. Все що роблять консорціуми це завжди дуже слоупочно, і переважно низькоякісно.

Відправлено через 12 хвилин 9 секунд:
От щойно чекнув, аналогів апскейлерів DirectSR і MetalFX не просто ще не завезли, а навіть не запланували. Запланують мабуть років через 10. От тому не вулкан.
tornadox
Member

Повідомлення

Васильович: 01.08.2026 13:30Користуюся macOS десь з 2019 року.
Загалом, GUI непоганий, просто надто не схожий на інші поширеніші системи: поведінка вікон своєрідна, комбінації клавіш часом дуже дивні. Але якщо пізнати цю специфічну, але все ж логіку, то користуватися системою стає приємно. Навіть розумієш, чому воно "от саме так" - загальна консервативність системи дається взнаки (а то і плюс, і мінус одночасно).
Бісячих моментів все ж вистачає, але це як і всюди.
P.S. До речі, на "огризку" став реально користуватися віртуальними робочими столами. На лінуксі колись навпаки завжди їх відключав)
Я з часів виходу Mavericks. Тоді UI був чистим, простим, і все буквально літало навіть на звичайному HDD 2.5". А потім Apple почала тулити сюди елементи з iOS - ті ж "Налаштування" тепер виглядають як звичайний список на айфоні, а не нормальні іконки, які до того ж, не поміщаються на екран. Як результат, інтерфейс сучасної macOS став абсолютно неконсистентним. Це вже дуже нагадує Windows 10/11 з їхнім вічним візуальним вінегретом.
Віртуальні робочі столи це реально дієвий варіант для людей які перейшли з інших ОС, але я якось без них обходжусь. Може через те що користуюсь мишкою і додатковим монітором. Бісить те що закривання вікна =\\= закривання додатку. А до решти якось привикаєш і забуваєш.
SergiusTheBest: 01.08.2026 21:00Додам ще намагання зробити все не так, як у інших. Воно, звісно, вписується в концепт think different. Але шкодить користувачу: інші роз'єми, інші протоколи, інші API (той же Metal замість Vulkan/OpenGL).
Ну з роз'ємами тут цікава історія, на старих маках було дуже багато роз'ємів, як на делах того ж часу. Був Firewire який загнувся, а потім в партерстів з Інтелом робили Thunderbolt, коли весь інший світ рухався в сторону USB. Те що в сучасних маках портів практично нема - це просто бізнес на продажі донглів.

Як уже написав Scoffer Opengl застарів а Vulkan не існував, потрібна була альтернатива, особливо для айфонів і айпедів. Ну і вендорлок, бо епл це суцільний вендорлок.
MetalFX збудували на базі FSR1, зараз вже довели до рівня FSR2 і десь на реддіті ябкофани кричать що вже до рівня DLSS3 :)
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox: 01.08.2026 21:51MetalFX збудували на базі FSR1
Так і DirectSR це просто обгортка над іншими апскейлерами з драйверів, але сам факт в тому що в вулкані такої немає і, головне, не намічається. Кожна прога/гра вимушена юзати не універсальну лібу, а під кожну окрему відяху.
tornadox
Member

Повідомлення

Scoffer: 01.08.2026 21:55Так і DirectSR це просто обгортка над іншими апскейлерами з драйверів, але сам факт в тому що в вулкані такої немає і, головне, не намічається. Кожна прога/гра вимушена юзати не універсальну лібу, а під кожну окрему відяху.
Я розумію до чого ти ведеш, але DLSS, FSR, XESS це розробки виробників GPU, а DirectSR МС почала робити для дохляцьких АРМ де з софтом і драйверами перекотиполе. Аналогічно Apple зробила це для своїх GPU. Ти ж не можеш MetalFX запустити в іншій ОС чи на інших GPU?
А навіщо це Вулкану якщо FSR3 і так працює всюди.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Scoffer
Vulkan це по суті кінцева назва, бо спочатку він називався OpenGL Next, і коріння в нього точно таке як і в DX12, а саме AMD Mantle і про це недвузначно заявляв представник Microsoft, щоправда зараз пруф цьому я не надам, але на одній із конференцій це було озвучено. Зараз мені важко буде знайти це відео із презентацією та суті це не змінить.
tornadox
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
про назву не знаю, але решта вірно - DX12 і Vulkan базуються на Mantle дякуючи AMD та DICE.
Scoffer
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 01.08.2026 22:09Vulkan це по суті кінцева назва, бо спочатку він називався OpenGL Next, і коріння в нього точно таке як і в DX12
Вулкан і є перейменованим мантлом, котрий амуде пожертвовала в кронос групп після того як дх12 і метал вже релізнулись в продакшн. Але мантл не працював на яблофонах по очевидним причин, і на нвідії, і на інтелі. Ну і дх12 з металом не є копією мантла, просто ідеєю надихнулись. На вулкані треба коду в кілька раз більше написати для виводу тої ж самої картинки. В порівнянні з дх12 раза в півтора-два, а з металом і того більше.
Востаннє редагувалось 01.08.2026 22:28 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
tornadox
Member

Повідомлення

З цікавого, сьогодні Valve випустили LEPTON та FEX
https://x.com/HardwareSteam/status/2083346019035586714
https://steamdb.info/app/3029110/history/
https://steamdb.info/app/3127680/

Lepton розроблений для Valve Steam Frame для запуску андроїд додатків на лінуксі. Я розумію що це еволюція Waydroid. Чекаю коли буде буде можливість запускати APK напряму на лінуксі.

FEX - це транслятор x86 для ARM
Scoffer
Member

Повідомлення

По суті амд врятувала кронос, інакше їх би розпустили. Сам консорціум для розвитку апі не зробив нічорта.

Відправлено через 7 хвилин 4 секунди:
Але наслідки також є. Так як вулкан це перейменований вендорлокнутий мантл, він гарно працює виключно на GCN/RDNA. На нвідії і інтелі вже не так гарно.
Відповісти