Ентузіасту вдалося запустити Windows 11 на комп’ютері епохи DDR1 з AGP-відеокартою

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
n6407
Member

Повідомлення

Klon: 28.06.2026 15:17
the lamer: 28.06.2026 14:49Його нормальний розгін 3,2-3,6Ггц.
у мене був ку6600 и дійсно на якойсь не шибко дорогий башне він у мене щось був на 3,2 при слабому вольтажі та температурах, дальше вже потрібно було вольтаж дуже сильно подимати і зимою ще можно було жити десь на 3,5Ггц на повній стабільності і тищі вентілів , але у мене була дешманська материнка та пам'ять. Тут у народа були екземпляри яки і 3,6 без сильного вольтажа норм тримали, ну і на високому вольтажі з 4Ггц тут у когось деградував швидко.

Тут я писав більше про то, що автор 11 на Агп запустив, але розгон процу дуже сильно бустить производительность, ку6600 как і и5 2500 никто не брав для стока - купували ії чисто для розгону :up:
3.6 на ку 6600 :up: под этот разгон был куплен Zalman CNPS10X Performa (который и сейчас пашет в актуальном ПК :lol: :gigi: )

3.6 практически полка, камень ни разу не холодный и Zalman CNPS10X Performa была почти в упор, летом под назрузкой из системника воздух вылетал такой же как сейчас из турбогриля :D , многие вообще гоняли его в стоке и когда им показывали что можно получить +50% мгц (от 2.4 на 3.6) толька заменив охлад(при подходящей мамке), у людей случалось просветление :lol: :lol: :lol:
AssayMAS
Member

Повідомлення

firestarter256: 28.06.2026 13:37у меня в гараже q45 и 6600 и памяти аж 4 гига! и Да там бегает 11, 7 и ХР! И все на ССД правда ХР на САТА, остальные на NVME через Писиай Переходник на 2 ССД!
и как ты грузишся с м2?
Мне что бы мать 1155 научить грузится с м2 пришлось драйвера в бивис добавлять и то заработало с какой-то десятой версии м2 дров... и м2 сдд пришлось переформатировать как "им" нравитсо с кучей разделов сетапщиком от вин10 последним.
Как ты грузишся - с сата- какое-то ПО - затем передаешь управление на м2 ? Как ПО называется - мне для "друга" и его неудержимых опытов в некромантии... а то не всем 1155 в бивис можно м2 дрова добавить - тама всякие гнилобайты защит наделали что бы шо попало не одобренное не шили. А прищепку на бивися не купил... а перепаивать бивис на программатор влом и стрёмно.
n+gibat[]r
Member

Повідомлення

Актуальные тесты доступного простому народу железа, скоро все будут на ОЛХ имбовые бомж ПК искать будут вместо покупки нового железа по цене Боинга :laugh:
DDt
Member

Повідомлення

AssayMAS: 28.06.2026 17:33 и как ты грузишся с м2?
так вроде загрузчик надо поставить на диск с которого мамка может загрузиться
для линуксов это не проблема но для винды надо сторонний загрузчик использовать, вроде Clover называется
FarCry
Member

Повідомлення

Гиги, а я робив навпаки. Зібрав ПК під іграшки на Windows XP з компонентами 2015 року. 16 гігів DDR3 оперативки, з яких ХРюша бачить тільки чотири. :gigi:
S0N1C
Member

Повідомлення

FarCry
а який сенс? ХР не вміє ДХ10, багато чого шо під кінець нульових виходило вже краще запускати вісті чи 7...
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

подумаєш win11 на ddr1
пару років тому читав як один геній створив софтовий емулятор 32 біт проца MIPS - відносно простий, але нормально підтримував сучасний Linux Debian
Але головне, емулятор був написаний під інструкції для Intel 4004 - 4 бітний проц для калькулятора 71 року
там навіть елементарні операції асемблера, типу звертання в память, розбивались на ще елементарніші, 4 бітні
ТАкож страшний менінгіт був з нюансами, навіть сама Інтел багато що непамятала що як працює
В результаті все вдалось і успішно запускався Linux, але до запрошення вводу команд приходилось чекати 4+ доби
PS. середня швидкість емульованого проца - 70 тактів/с, одна операція займала мінімум пару тактів
ps2. дадтково той же софт емулював також контролер диска і памяті, адже 4004 просто не підтримує необхіжну кількість оперативи/диска
mklm
Member

Повідомлення

FarCry: 28.06.2026 22:46 Гиги, а я робив навпаки. Зібрав ПК під іграшки на Windows XP з компонентами 2015 року. 16 гігів DDR3 оперативки, з яких ХРюша бачить тільки чотири. :gigi:
юзаю хп на ддр5 :gigi:
FarCry
Member

Повідомлення

mklm
Віртуалку? Це не рахується. =)

S0N1C
Мені була потрібна аутентичність та повна підтримка Creative EAX на звуковуках Sound Blaster. :super:
Technocrat
Member

Повідомлення

Нема тут епохи DDR1. Просто "дичина" від ASRock з 775-м сокетом, але зі старим чіпсетом, і відеокарта DirectX 10 з мостом PCI-E to AGP. Сам збирав майже таке саме (Wolfdale + HD 3650 AGP), але на виході отримуєш просто більш нове залізо з вкоряченим старим інтерфейсом AGP та більш старою пам'яттю.
Востаннє редагувалось 29.06.2026 10:16 користувачем Technocrat, всього редагувалось 1 раз.
mklm
Member

Повідомлення

все нативно, ніяких віртуалок
Z440_User
Member

Повідомлення

1.) Мать на Socket 1156 (ESC H55H-M). NVMe через PCI-e перехідник + SATA файлові диски (у мене їх 6шт). Ні про які драйвери та завантаження з NVMe мови не йде.
2.) DualBoot з Gentoo Linux (основна система) + Windows 10 (іноді запускається для деяких завдань).
3.) Міграція на NVMe з SATA, на діючій системі.

0.) Проба на дурняка поставити з флешки одразу на NVMe = Win10 побачила NVMe, але встановлюватись відмовлялася бо диск не буде загрузочним. :gigi:

Як воно було зроблено, враховуючи що системник у мене в іншому приміщенні відносно робочого місця і мені ліньки до нього ходити, тому далі експерименти відбувалися без завантажень з LiveUSB та іншого:
1.) Загрузчик Grub встановлено на SATA-диск з якого у мене завантажувався комп в меню вибору OS. (нагадую, діюча система).
2.) В Linux встановлено VirtualBOX, в ньому створено віртуальну машину з доступом до фізичного диску NVMe.
3.) В віртуальній машині запуск встановлення Win10 на NVMe диск.
4.) Встановлення до першого перезавантаження, як віртуальна машина уходить на reboot - тушимо її.
5.) Розмічаю вільне місце на NVMe під Gentoo Linux.
6.) Переношу Gentoo Linux з SATA-диску на NVMe, окрім каталогу Boot та EFI (наче обидва, а може тільки EFI, вже забув, років 5 тому це робив перший та останній раз)
7.) Додаю в меню вибору OS загрузчика GRUB пункти завантаження Win10 + Gentoo Linux з NVMe диска.
8.) Reboot
9.) Вибір Gentoo Linux (NVMe), завантаження, перевірка, все ОК.
10.) Вибір в меню Win10 (NVMe), не працює :rotate: .
11.) Ставлю Clover інший SATA-диск, додаю NVMe дрова в Clover, редагую рядок GRUB для завантаження Clover при виборі Win10, reboot
12.) Вибір в меню GRUB завантаження Win10 (NVMe), стартує Clover та продовжується установка Win10 з файлів які були злиті на NVMe віртуалбоксом. По закінченню - reboot
13.) Знос розділів Win10 та Gentoo (окрім BOOT + EFI) з SATA-дисків, прибирання зайвих пунктів в меню вибору OS загрузчика GRUB.

Результат: старий ПК ініціюється з SATA-диску, та передає заванатаження ОС на NVMe диск.

Запуск Win10 виходив як: BIOS -> SATA з лінуксовим загрузчиком -> вибір вінди -> перехід на SATA з Clover -> Clover відправляє на NVMe грузити вінду.

Можна було одразу встановити Clover і погнали, але ж "а пої...тись?" :laugh:
Да і звик я що у мене Linux грузиться зі свого диску, а вінда зі свого. Якщо що - в біосі вибрав інший завантажувальний диск та завантажив ПК в якусь із ОС в любому випадку. :shuffle:

У мене так воно працювало поки компа не змінив...
CnC_General
Member

Повідомлення

почитав новину з цікавістю.
мій знайомий вже давно таку фішку спробував. як тільки 11 з'явилась на просторах тиренету, качав та встановив собі якусь збірку гейм едешент. та лайт едішен. там було вирізано багато чого. на той час мене 11 взагалі не цікавила, бо стояла 7, і мені її вистачало. А ставити 11 заради ігор саме на DХ 12_2....... ну кожному своє.
ну потім кожні 3 місяці перевстановлював систему. Одна програма та дві гри. делов то йому на півчаса))
а в мене 7 спокійно пережила міграцію G31+pentium 2160 - H43+E6420 - P35+Q6600. тільки вже на P45+E5450 встановив начисто. ну все ж таки 6 років одна система на три машини.

Дивлюсь на такі збірки, де написано що можна запустити на дуал кору 2160 + 2Гб рами..... Ну може і можна. а навіщо собі такий дивний конструктор у постійний ПК?

Відправлено через 12 хвилин 31 секунду:
S0N1C: 28.06.2026 23:05 FarCry
а який сенс? ХР не вміє ДХ10, багато чого шо під кінець нульових виходило вже краще запускати вісті чи 7...

кінець нульових це які роки по вашому?
1999х збірка селерон 300А-450+ВХ мамка+32Сдрам +жираф 2 МХ. все ульотно. якщо такого заліза немає ибо ВХ мамки в дефіциті, можна взяти ітнел 810/815 + селерон 633 + 64гб сд рам + жираф 4 МХ440 (самий типовий дешман конфіг).
всі ігри цих років літають.

якщо 2008-2009х. Тоді будь-яка система на квад 6600+Р35+4/8Гб рами +відяха на 2Гб відеопам'яті. на цьому конфігу хрюша спокійно літає та можна гамати в ігри цього періоду. ті ігри що підтримують ДХ10, практично ніякого зиску та покращень цього не давали. виставляєш ДХ9.0с і вперед.
S0N1C
Member

Повідомлення

CnC_General
1999х збірка
це кінець 90х
якщо 2008-2009х.
- це кінець нульових :shuffle:
і так, шось на кваді типу Q9XXX, або дуалі E8XXX, та карті тих років для мене більш аутентічно для ХР ніж залізо з 2015 :rotate:
я навіть колись надивившись ютубів купив собі GTX 980Ti для такого ізврата, але з часом прийшло розуміння шо то таки ізврат :-P
StingerYar
HWBOT OC Team

Повідомлення

FarCry: 29.06.2026 09:52Віртуалку? Це не рахується. =)
Та чого всі так дивуються... Без проблем можна завести хоч LGA1700 на Windows XP без віртуалізацій, навіть розгорнути її на NVMe, це не так складно як здається. І це саме актуально і для зворотної сторони: нова ОС на копалині нульових (тільки там вже треба проц новий, P4 чи старі Athlon64 максимум win10 бо нема спец-інструкцій у процесорів).
0.jpg
FarCry
Member

Повідомлення

S0N1C: 29.06.2026 14:07 і так, шось на кваді типу Q9XXX, або дуалі E8XXX, та карті тих років для мене більш аутентічно для ХР ніж залізо з 2015 :rotate:
я навіть колись надивившись ютубів купив собі GTX 980Ti для такого ізврата, але з часом прийшло розуміння шо то таки ізврат :-P [/off]
Воно то так... Але таким чином я можу запилити Dual-Boot з Windows 7 та встановлювати іграшки до... 2017 року десь?
А ще я можу ганяти в Crysis на максималках в 1600x1200. B-)
Фотки колись сюди заливав:
viewtopic.php?p=3802598#p3802598
S0N1C
Member

Повідомлення

FarCry
це не шлях самурая, треба просто зібрати п"ять різних компів :gigi:
Mozdev
Member

Повідомлення

Z440_User: 29.06.2026 12:48
1.) Мать на Socket 1156 (ESC H55H-M). NVMe через PCI-e перехідник + SATA файлові диски (у мене їх 6шт). Ні про які драйвери та завантаження з NVMe мови не йде.
2.) DualBoot з Gentoo Linux (основна система) + Windows 10 (іноді запускається для деяких завдань).
3.) Міграція на NVMe з SATA, на діючій системі.

0.) Проба на дурняка поставити з флешки одразу на NVMe = Win10 побачила NVMe, але встановлюватись відмовлялася бо диск не буде загрузочним. :gigi:

Як воно було зроблено, враховуючи що системник у мене в іншому приміщенні відносно робочого місця і мені ліньки до нього ходити, тому далі експерименти відбувалися без завантажень з LiveUSB та іншого:
1.) Загрузчик Grub встановлено на SATA-диск з якого у мене завантажувався комп в меню вибору OS. (нагадую, діюча система).
2.) В Linux встановлено VirtualBOX, в ньому створено віртуальну машину з доступом до фізичного диску NVMe.
3.) В віртуальній машині запуск встановлення Win10 на NVMe диск.
4.) Встановлення до першого перезавантаження, як віртуальна машина уходить на reboot - тушимо її.
5.) Розмічаю вільне місце на NVMe під Gentoo Linux.
6.) Переношу Gentoo Linux з SATA-диску на NVMe, окрім каталогу Boot та EFI (наче обидва, а може тільки EFI, вже забув, років 5 тому це робив перший та останній раз)
7.) Додаю в меню вибору OS загрузчика GRUB пункти завантаження Win10 + Gentoo Linux з NVMe диска.
8.) Reboot
9.) Вибір Gentoo Linux (NVMe), завантаження, перевірка, все ОК.
10.) Вибір в меню Win10 (NVMe), не працює :rotate: .
11.) Ставлю Clover інший SATA-диск, додаю NVMe дрова в Clover, редагую рядок GRUB для завантаження Clover при виборі Win10, reboot
12.) Вибір в меню GRUB завантаження Win10 (NVMe), стартує Clover та продовжується установка Win10 з файлів які були злиті на NVMe віртуалбоксом. По закінченню - reboot
13.) Знос розділів Win10 та Gentoo (окрім BOOT + EFI) з SATA-дисків, прибирання зайвих пунктів в меню вибору OS загрузчика GRUB.

Результат: старий ПК ініціюється з SATA-диску, та передає заванатаження ОС на NVMe диск.

Запуск Win10 виходив як: BIOS -> SATA з лінуксовим загрузчиком -> вибір вінди -> перехід на SATA з Clover -> Clover відправляє на NVMe грузити вінду.

Можна було одразу встановити Clover і погнали, але ж "а пої...тись?" :laugh:
Да і звик я що у мене Linux грузиться зі свого диску, а вінда зі свого. Якщо що - в біосі вибрав інший завантажувальний диск та завантажив ПК в якусь із ОС в любому випадку. :shuffle:

У мене так воно працювало поки компа не змінив...
Це круто, я теж використовував окремий ПСІЕ контролер
( по суті PCI-e перехідник, але з ним був нормальний комплект драйверів як для віндовс так і для лінукс так і для Макос :gigi: )
з м.2 і просто скормив вінді необхідні драйвери (на етапі створення власної збірки з використанням DISM та MSMG ToolKit),
але так я спочатку зробив "Встановлення до першого перезавантаження" на іншому пк, потім з ДД зробив образ( і склав його окремо це у майбутньому дуже спрощує перевстановлення), потім вставив м.2 на цільову систему змінив усе що треба у GRUB(він в мене був спочатку на САТА диску потім взагалі на USB флешку перекочимав :gigi: ), і вуаля все працює без кловера, в мене мульті-бут був на старій машині Linux( Gentoo, ARCH), windows xp, windows 7, windows 8.1, це все працювало у режимі MBR. :D

Майже така ж конфігурація, переїхала на нове залізо окрім окремого ПСІЕ контролера.
На новому пк.
Msi x570 meg ace.
AMD ryzen 9 3600x,
я використовую гібридне завантаження тобто UEFI(GPT)+MBR, Ос вантажаться як з САТА так і з м.2 за все відповідає трохи модифікований GRUB який в мене на флешці ;)
Technocrat
Member

Повідомлення

S0N1C: 29.06.2026 15:34 FarCry
це не шлях самурая, треба просто зібрати п"ять різних компів :gigi:
Оце точно :laugh:
Сам збирав різні ретрозбірки. І якщо для ретровайбу якийсь сокет А, чи Pentium 4, то воно наче й так, але як тільки зібрав, то знову впевнюєшся, яке воно немічне. І якщо хочеш більше 30 кадрів в тому ж HL2, то вже треба брати хоча б C2D, або AM2-AM3. І врешті решт граєш на розігнаному 6-ядерному 1366 з двочиповим відаком, шоб хоча б за межі 2010-го року не виходити :lol:
Mozdev
Member

Повідомлення

Я розганяв Q6600 до 3,8, але потім знизив до 3,6, бо він грівся трошки :lol:
Відповісти