1.) Мать на Socket 1156 (ESC H55H-M). NVMe через PCI-e перехідник + SATA файлові диски (у мене їх 6шт). Ні про які драйвери та завантаження з NVMe мови не йде.
2.) DualBoot з Gentoo Linux (основна система) + Windows 10 (іноді запускається для деяких завдань).
3.) Міграція на NVMe з SATA, на діючій системі.
0.) Проба на дурняка поставити з флешки одразу на NVMe = Win10 побачила NVMe, але встановлюватись відмовлялася бо диск не буде загрузочним.
Як воно було зроблено, враховуючи що системник у мене в іншому приміщенні відносно робочого місця і мені ліньки до нього ходити, тому далі експерименти відбувалися без завантажень з LiveUSB та іншого:
1.) Загрузчик Grub встановлено на SATA-диск з якого у мене завантажувався комп в меню вибору OS. (нагадую, діюча система).
2.) В Linux встановлено VirtualBOX, в ньому створено віртуальну машину з доступом до фізичного диску NVMe.
3.) В віртуальній машині запуск встановлення Win10 на NVMe диск.
4.) Встановлення до першого перезавантаження, як віртуальна машина уходить на reboot - тушимо її.
5.) Розмічаю вільне місце на NVMe під Gentoo Linux.
6.) Переношу Gentoo Linux з SATA-диску на NVMe, окрім каталогу Boot та EFI (наче обидва, а може тільки EFI, вже забув, років 5 тому це робив перший та останній раз)
7.) Додаю в меню вибору OS загрузчика GRUB пункти завантаження Win10 + Gentoo Linux з NVMe диска.
8.) Reboot
9.) Вибір Gentoo Linux (NVMe), завантаження, перевірка, все ОК.
10.) Вибір в меню Win10 (NVMe), не працює

.
11.) Ставлю Clover інший SATA-диск, додаю NVMe дрова в Clover, редагую рядок GRUB для завантаження Clover при виборі Win10, reboot
12.) Вибір в меню GRUB завантаження Win10 (NVMe), стартує Clover та продовжується установка Win10 з файлів які були злиті на NVMe віртуалбоксом. По закінченню - reboot
13.) Знос розділів Win10 та Gentoo (окрім BOOT + EFI) з SATA-дисків, прибирання зайвих пунктів в меню вибору OS загрузчика GRUB.
Результат: старий ПК ініціюється з SATA-диску, та передає заванатаження ОС на NVMe диск.
Запуск Win10 виходив як: BIOS -> SATA з лінуксовим загрузчиком -> вибір вінди -> перехід на SATA з Clover -> Clover відправляє на NVMe грузити вінду.
Можна було одразу встановити Clover і погнали, але ж "а пої...тись?"
Да і звик я що у мене Linux грузиться зі свого диску, а вінда зі свого. Якщо що - в біосі вибрав інший завантажувальний диск та завантажив ПК в якусь із ОС в любому випадку.
У мене так воно працювало поки компа не змінив...