Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.06.2026 20:58є робота яку я можу робити дома, є і більшість зараз що я не на робочу місці, а працюю мобільно
ну то яка саме робота і яка у тебе посада? в чому проблема це озвучити? чому більшість роботи виконується мобільно? з якої причини такі складні умови?
yuriy_dd: 07.06.2026 20:58 щось типу:
ти не бачиш різниці між тим, що ти тут процитував і тим, що ти мені приписував кількома повідомленнями вище? ого :think:

Відправлено через 3 хвилини 2 секунди:
waryag: 07.06.2026 20:10Ви ж розумієте, що суперкомпетентного айтішника з 30-річним досвідом зазавичай ганяють куди попало по першому дзвінку, а не влаштовують в окремому кабінеті в комфортних умовах?
:yes: він так продуктивніше працює, більше роботи робить, менше помилок. адже всі знають, що максимальна продуктивність це коли ти дивишся в 15 дисплей, без зовнішнього монітора, в місці, яке не обладнане для роботи, без миші клавіатури, і так далі.

Які ще складові максимальної продуктивності роботи у тебе, Юра? окрім вищеперелічених

Відправлено через 4 хвилини 53 секунди:
усілякі зручні столи, ергономічні стільці, кілька моніторів або один великий, зручні миші-клавіатури, освітлення-вентиляція, мінімальний рівень відволікаючих факторів... пффф! це все повна фігня для нубів і слабаків :lamer:

справжні фахівці в таких умовах нічого не зроблять. таким ІТ-козакам як Юра треба щоб було шумно, незручно, світло світило фіг зна як, вентиляції не було, сидиш на табуретці, з тачпада намагаєшсь щось наклацами.

зато від акумулятора! це головне
yuriy_dd
Member

Повідомлення

leif: 07.06.2026 21:14чому більшість роботи виконується мобільно?
напевне тому що ноути саме так і рекламують використовувати виробники. І мені це максимально підходить.
leif: 07.06.2026 21:14максимальна продуктивність це коли ти дивишся в 15 дисплей, без зовнішнього монітора, в місці, яке не обладнане для роботи, без миші клавіатури, і так далі.
до речі - дружина саме так і працює, і це не заважає їй виконувати свою роботу. І 15" - для неї забагато. І зовнішнього монітору не треба. І мишки також. І працює всюди де можна, навіть в машині.
leif: 07.06.2026 21:14ну то яка саме робота і яка у тебе посада? в чому проблема це озвучити? чому більшість роботи виконується мобільно? з якої причини такі складні умови?
я не зможу вам це сказати, хоча досить легко здогадатись.

Відправлено через 9 хвилин 53 секунди:
Microsoft відступила від конфлікту з дослідником кібербезпеки, який раніше оприлюднив вразливість BitLocker

https://mezha.ua/news/microsoft-zaversh ... se-312044/

YellowKey: доступ до даних, зашифрованих Windows BitLocker, можна легко отримати завдяки флешці з файлами

https://mezha.ua/news/yellowkey-windows ... it-311283/
дозволяє легко та швидко отримати доступ до накопичувачів систем Windows, захищених шифруванням BitLocker, маючи лише USB-aktire з файлами та фізичний доступ до ПК. Щобільше, дослідник Nightmare-Eclipse, котрий її знайшов і описав на GitHub, вважає цей спосіб фактичним бекдором Microsoft
з якоїсь причини це стосується лише Windows 11 (+Server 2022/2025), Windows 10 – ні
сподобалось:
Eclipse стверджує, що вразливість добре прихована, і що він "міг би заробити шалені гроші, продаючи це, але жодна сума грошей не стане між мною та моєю рішучістю проти Microsoft"
фанати х86 - вам і досі подобається це лайно під назвою він 11?
Axle_Grinder3
Member

Повідомлення

Працюю в держсекторі, там зазвичай компи дуже старі з передостанньою віндою і тому часто приходиться працювати на ноуті бо старі hdd вже не вивозять + ram всього 4гб, але іноді і на них працювати бо там є документи чи проєкти які на ноут не перенесеш. Звісно, можна і працювати дистанційно (виключно в екстренних випадках або форс-мажори, які вносить клята війна). Очевидно, що під такі юзкейси сучасні макбуки прям вогінь (ворд, ексель, пошук інфи по різним реєстрам або б/д), але і ціна на них відповідна. Ну і на додачу діаганоль яка в макбуках завжди мала але при цьому якісна матриця, 15.6 абсолютний мінімум для мене, сам мучаюсь зі своїм Latitude і якраз більшої діагоналі та розідльної здатності, матриці та герцовки мені ох як невистачає під час роботи.

У нас тут новий претендет на дурку, давно на форум не заходив і тут тобі на :gigi:
Пам'ятаю warp37, там був схожий рівень впевненості своєї правоти :laugh:
До речі, який поріг по мінусовому рейтингу по правилам сайту, які ведуть до бану? :think:
Востаннє редагувалось 07.06.2026 21:58 користувачем Axle_Grinder3, всього редагувалось 1 раз.
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.06.2026 21:31 І мені це максимально підходить.
геніально))

> чому тобі доводиться виконувати більшість роботи за компом мобільно?
> "напевне тому що ноути саме так і рекламують використовувати виробники"

Юра у всій красі :lol: :lol:
yuriy_dd: 07.06.2026 21:31до речі - дружина саме так і працює, і це не заважає їй виконувати свою роботу. І 15" - для неї забагато. І зовнішнього монітору не треба. І мишки також. І працює всюди де можна, навіть в машині.
ну... що сказати, різні збочення у людей бувають. але як можна не розуміти, що такий формат роботи це збочення відосно повноцінного робочого місця? питання питання, так багато питань, так мало відповідей.
yuriy_dd: 07.06.2026 21:31я не зможу вам це сказати, хоча досить легко здогадатись.
та он вище вже людина здогадалась :laugh:

Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
Гедоніст: 07.06.2026 18:35Провідний спеціаліст з відкривань-закривань і парсингу важких ексель-файлів суто в однопотоці на бігу з ноутом у руках.
так і запишемо :write:
kabostebeztak
Member

Повідомлення

В тему про ціну:
Я от нещодавно родичці ноутбук шукав - їй треба вінслоп, офіс, інтернет, роблокс і фортнайт.
Бюджет 15к гривень.
Нічого на ARM я не знайшов. На диво, на х86 були навіть опції з 16 гігами ОЗП.
leif
Member

Повідомлення

Юра вже давно не претендує) він вже всім все довів і носить свій статус впевнено+потужно
Гедоніст
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.06.2026 21:31фанати х86 - вам і досі подобається це лайно під назвою він 11?
Нам не подобається лайно, яким ти нас годуєш. А з Win11 все в порядку.
Тобі показати останні факапи MacOS, на фоні яких Win11 виглядає як бездоганна система?

1. Діра у FaceTime: Прийом викликів на заблокованому екрані (CVE-2025-31271)
2. Баг планувальника потоків на чипах M4 (M4 Pro / Max Battery Glitch)
З виходом нових MacBook Pro на базі архітектури M4 користувачі зіткнулися з аномальною поведінкою системи енергозбереження та планувальника завдань ядра (kernel thread scheduler).

https://0xhagen.medium.com/finally-fixe ... 02984f8872
Це просто дупа які критичні баги.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

leif: 07.06.2026 21:19
yuriy_dd: 07.06.2026 20:58є робота яку я можу робити дома, є і більшість зараз що я не на робочу місці, а працюю мобільно
ну то яка саме робота і яка у тебе посада? в чому проблема це озвучити? чому більшість роботи виконується мобільно? з якої причини такі складні умови?
yuriy_dd: 07.06.2026 20:58 щось типу:
ти не бачиш різниці між тим, що ти тут процитував і тим, що ти мені приписував кількома повідомленнями вище? ого :think:

Відправлено через 3 хвилини 2 секунди:
waryag: 07.06.2026 20:10Ви ж розумієте, що суперкомпетентного айтішника з 30-річним досвідом зазавичай ганяють куди попало по першому дзвінку, а не влаштовують в окремому кабінеті в комфортних умовах?
:yes: він так продуктивніше працює, більше роботи робить, менше помилок. адже всі знають, що максимальна продуктивність це коли ти дивишся в 15 дисплей, без зовнішнього монітора, в місці, яке не обладнане для роботи, без миші клавіатури, і так далі.

Які ще складові максимальної продуктивності роботи у тебе, Юра? окрім вищеперелічених

Відправлено через 4 хвилини 53 секунди:
усілякі зручні столи, ергономічні стільці, кілька моніторів або один великий, зручні миші-клавіатури, освітлення-вентиляція, мінімальний рівень відволікаючих факторів... пффф! це все повна фігня для нубів і слабаків :lamer:

справжні фахівці в таких умовах нічого не зроблять. таким ІТ-козакам як Юра треба щоб було шумно, незручно, світло світило фіг зна як, вентиляції не було, сидиш на табуретці, з тачпада намагаєшсь щось наклацами.

зато від акумулятора! це головне
Монтував трохи шкільний проєкт прямо в школі на своєму 15 дюймовому мбп 2015
Було не зручно, хоча продуктивності вистачало. Шукати інфу і писати сценарій норм (хоча краще низькопрофільних червоних свічей людство ще нічого не придумало, загалом клава на ретінах гірше ніж на юнібоді)
Востаннє редагувалось 07.06.2026 22:19 користувачем kabostebeztak, всього редагувалось 1 раз.
Axle_Grinder3
Member

Повідомлення

leif: 07.06.2026 22:03
Юра вже давно не претендує) він вже всім все довів і носить свій статус впевнено+потужно
пункти 3.9 та 3.10 правил форуму, Юрій якраз під це підпадає :laugh:
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Axle_Grinder3: 07.06.2026 22:18
на жаль бан дали лише його твінку коли він мені пальці збирався ламати
denon312
Member

Повідомлення

Axle_Grinder3: 07.06.2026 21:56 До речі, який поріг по мінусовому рейтингу по правилам сайту, які ведуть до бану? :think:
Мінус 1000, в Юри мінус 10 000.
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.06.2026 21:09
leif: 07.06.2026 18:28яку позицію? я так і не зрозумів формат твоєї роботи, посаду і чому ти вимушений виконувати роботу не на робочому місці а "мобільно".
чому ти ігноруєш ці питання? вони для тебе незручні?
є робота яку я можу робити дома, є і більшість зараз що я не на робочу місці, а працюю мобільно
leif: 07.06.2026 18:28 типу працювати на ноуті лише від мережі
я такого не писав. у тебе проблеми з зором чи з розумінням написаного
та щось типу:
leif: 06.06.2026 22:55 всюди де люди стаціонарно працюють за компами є мережа. вдома або в офісі. все решта це виключення і мізерний відсоток юзерів, як на мій погляд.
лінь шукати - якщо не ви - то інші місцеві - хочу щоб побачити таку саму позицію виробинка ноутів що автономності не треба

Відправлено через 11 хвилин 15 секунд:
зарядив 5 днів тому, десь до 17 год пропрацював, ще є 13%, хочеться більше, зарядку не взяв - може від мобільного повербанка заряджу

Screenshot 2026-06-07 at 21.07.34.png
Юра , позиция производителей всех игровых ноутбуков , там батарея больше как ИБП , так же есть бербоны Clevo (разные вариации названий для разных стран разные) .
Слово мобильность можно воспринимать по разному .
У одних ноут подключают до монитора на роботе и привозят домой на машине и работают дома на рабочем месте.
Другие как вы ....
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Та його тут просто як клоуна нам на потіху тримають, тому бана не буде)
Гедоніст
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.06.2026 21:09зарядив 5 днів тому, десь до 17 год пропрацював, ще є 13%, хочеться більше, зарядку не взяв - може від мобільного повербанка заряджу
Нормальні пацани - заходять на PH.
Юра - відкриває статистику споживання батареї.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Гедоніст: 08.06.2026 02:20
yuriy_dd: 07.06.2026 21:09зарядив 5 днів тому, десь до 17 год пропрацював, ще є 13%, хочеться більше, зарядку не взяв - може від мобільного повербанка заряджу
Нормальні пацани - заходять на PH.
Юра - відкриває статистику споживання батареї.
БРЕШЕШ!
Він відкриває сінебенч!!!

Відправлено через 3 хвилини 53 секунди:
Axle_Grinder3: 07.06.2026 22:18
3.9 Порушувати правила поведінки і загальноприйняті норми [...] Під образою розуміється також поділ за національними, географічними, статевими, віковими, політичними або матеріальними ознаками (під це визначення потрапляють фрази на кшталт "школота, йди вчи уроки, послухай, що тобі старші говорять", "мама грошей на новий комп не дає?" і т.п.)...

АХАХАХАХА, ЦЕ ТОЧНО

3.10 [...] ...розпалювання фанатських протиріч...

ПФФФФ
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.06.2026 21:20 якщо гра розроблялась під якусь бібліотеку чи рушій, і потім це все емулюється під МакОС / АРМ - воно не оптимізоване. Для того щоб досягнути той самий результат - потрібно виконати більше роботи.
приклад нативного та оптимізованого CP2077 доводить, що це не працює
скільки ж можна питати - прошу навести приклади виходу з ладу ейр на М1 через перегрів?
то де ж ваш M1? чомусь здається що там не тільки екран тріснув (сам по собі) B-)
ви взагалі знаєте що таке критичне мислення? застосовуєте його на практиці?
це не про поробки якблука, які мають довгу, 30+ річну історію перегрівань, відмов та тротлінгу - таке буває, коли маркетологи перемагають інженерів (а Джобс не інженер, нагадаю)
чудово. Я навів приклади як міняється швидкодія одно та багато потоку. Ви зможете зробити подібне? достатньо запустити тест в хромі - https://octane.webmarks.info/ - тест триває до 1 хв.
ніяк не міняється бо на всіх моїх системах споживання 1T не доходить до PL1 и тим більше PL2, а багатопочний тест виконується пару секунд - взагалі неадекватний для оцінки реальної продуктивності
спойлер
octane2.0_plus_14900k_1T_clip.png
kabostebeztak
Member

Повідомлення

ДАВАЙ М'ЯСО!
Тобто, ігри і справжню роботу.
7зіп хоча би
orange_deer
Member

Повідомлення

так, я тут на вихідних не заходив на форум і тепер щось втратив нитку розмови. підкажіть, Юрій погодився на зустріч з leif 18 червня чи знайшов "елегантну причину" щоб злитись і продовжити свої нравоучєнія у виключно форумному режимі? :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

leif: 07.06.2026 22:00ну... що сказати, різні збочення у людей бувають. але як можна не розуміти, що такий формат роботи це збочення відосно повноцінного робочого місця? питання питання, так багато питань, так мало відповідей.
але якщо людям добре і підходить. Я підозрюю що у вас відсутнє критичне мислення, або ви його не вмієте застосовувати, і думаєте за принципом що лише ви праві. Підказую як застосувати критичне мислення:
- який пристроїв купують більше - десктопів чи ноутів? чому саме ноутів?
- яких ноутів купують більше 13" чи 15"? чому саме 13"?
- чим 13" кращі за інші? вага, розмір?
- який ноут влізе поставити в літаку? чому саме 13?

таким чином ви поступово дійдете - що люди дійсно купують ноути і розміром 13". Це факт. Наступні свої думки відштовхуйте від фактів.
Звичайно - що ви знову хамовити можете все заперечити. Але тоді який зміст взагалі пробувати зі мною говорити? Тут в темі є багато подібних як ви - вперед спілкуватись з ними.
isusik63: 08.06.2026 00:48Юра , позиция производителей всех игровых ноутбуков
ігровий ноут - багато хто вважає і я також - це і ноут поганий, і ігровий поганий. Але я не розуміюсь в цьому. Колись собі купив - ASUS ROG Strix G17 - але здав назад коли побачив як просідає швидкодія при роботі від батареї. Купував не для ігор - бо хороша система охолодження та великий екран.
dext: 08.06.2026 11:20приклад нативного та оптимізованого CP2077 доводить, що це не працює
вони взяли готовий і оптимізували під Мак. Хай би відразу розробляли під Мак. Розумієте різницю?
dext: 08.06.2026 11:20то де ж ваш M1? чомусь здається що там не тільки екран тріснув (сам по собі) B-)
ну тріснув, я підозрюю що вона так екран нахиляє, мінятись не буде - значить новий теж трісне. Такі жінки.
dext: 08.06.2026 11:20ніяк не міняється бо на всіх моїх системах споживання 1T не доходить до PL1 и тим більше PL2
Результат 133 - доволи не поганий. Це у вас що? Бо мій М4 - лише трохи більше.
Які результат в інших одно-поточних тестах - Speedometer 3.1? Cinebench 2024?
Багато-потік? Споживання? Енергоефективність?
dext: 08.06.2026 11:20а багатопочний тест виконується пару секунд - взагалі неадекватний для оцінки реальної продуктивності
це звичайна робота звичайного користувача за ноутом - в мене в середньому завантажений менш ніж на 5-10%. Швидко обробив мою дію і спати.

Axle_Grinder3: 07.06.2026 21:56У нас тут новий претендет на дурку

ось приклад культурного спілкування. Бидло з синіми очима подібно дивиться та звертається до інтелегента.

Відправлено через 4 хвилини 5 секунд:
orange_deer: 08.06.2026 11:52підкажіть, Юрій погодився на зустріч з leif 18 червня чи знайшов "елегантну причину" щоб злитись
та ніяк не можемо отримати відповідь на питання - про що говорити? чи рівень співрозмовника дасть йому можливість розуміти відповіді. Чи присутнє критичне мислення чи leif вважає що привий лише хто думає як він. Чому він не може навести жодних доказів своїх тверджень.
Чи культурна людина може використовувати термін типу з "палаючою сракою" в розмові з опонентом.
Яка мені з цього користь?

Може допоможете колезі?
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.06.2026 12:09 та ніяк не можемо отримати відповідь на питання - про що говорити? чи рівень співрозмовника дасть йому можливість розуміти відповіді. Чи присутнє критичне мислення чи leif вважає що привий лише хто думає як він. Чому він не може навести жодних доказів своїх тверджень.
Чи культурна людина може використовувати термін типу з "палаючою сракою" в розмові з опонентом.

Може допоможете колезі?
Інтелігент :lol: :lol: :lol:
для мене та інших користувачів тут leif досить чітко свою позицію пояснив і вам же сказав що аргументи, докази і тд будуть у живій розмові - як на мене досить адекватна позиція враховуючи те як дискусії з вами у онлайн тривають місяцями і ні до чого не доводять, а від незручних для вас доказів чи аргументів ви просто ухиляєтесь чи переводите стрілки.
про адженду теж наче доступно - ті самі теми що ви тут постійно обговорюєте. можу від себе запропонувати вам з leif ось таку адженду (з вашого ж повідомлення де ви наводили список переваг ARM vs x86 від 19.04.2026 23:31) - це так, для початку розмови, а там далі вже як піде:
спойлер
розглядаю для ноутів для звичайних користувачів

ARM кращий:
- одно-потік та енергоефективність
- багато-потік

x86 поки що кращий:
- ширша підтримка софта
- память можна доставити в ноутах - але х86 вже теж розпаюють де треба швидкість
- диск можна поміняти

це стосується макбуків, ноути на АРМ на вінді - are coming, що має принести конкуренцію та зменшення ціни, і диск можна міняти
проблема софта - це тимчасове, що буде виправлено, в той же час швидкість одно-потоку - відставання х86 - не виправиться ніколи

якщо з точки зору архітектури АРМ:
- то простіша та менша (в рази) система команд
- х86 мусить декодувати під час виконання кожен раз, в той час як АРМ - компілятор один раз - саме тут причина енерго-ефективності
- команди фіксованої довжини що сильно спрощує декодер - я дуже сумніваюсь що хтось з вас знає як працює декодер на х86 щоб міг декодувати в паралель
- простіші команди дають значно більш прогнозований час виконання, що також важливо для OoE
- сильно більше каналів памяті

всі архітектурні недоліки х86 - не виправити, саме тому архітектура тупикова
+ теж цікаво почути дискусію на тему чому ігри такі погані для розвитку і чому розумні люди їх не грають а парсять текст в однопотік наприклад

про культурну дискусію - не душніть, зі всіх учасників форуму ви найбільш токсично поводитесь, постійно зверхньо звертаєтесь до всіх, закидаєте про брак знань чи критичнного мислення, і часом не соромитесь висловів менш культурних ніж "з палаючою сракою", наприклад:
yuriy_dd: 16.04.2026 21:55 от бачте - у вас знань лише щоб гавкнути. От як шавка яка боїться відповіді, і відразу тікає

тому не викручуйтесь. якщо ви справді хочете щось довести і готові відстоювати свою думку в живій суперечці, то не шукайте відмазок, а обговорюйте деталі.
зразу від себе закину пару опцій коворкінгів в центрі міста:
https://hatelounge.com/meetingroom/
https://ihub.ua/lviv/#services
https://kontoralviv.com/

якщо хочете безкоштовно, то завжди можна забронювати окрему кімнату/залу у Медіатеці або Молодвіжі - але потрібно буде вказати попередню кількість відвідувачів (можу помилятись щодо того як воно зараз працює, бо востаннє мав з ними справу більше 5 років тому)

Відправлено через 5 хвилин 45 секунд:
yuriy_dd: 08.06.2026 12:09 - який ноут влізе поставити в літаку? чому саме 13?
ви коли востаннє літаком літали? :lol:
бо цей аргумент ні до чого взагалі, кажу як людина в якої щороку 10+ польотів назбирується. брав з собою і 14дюймів і 15,6 - влазив в ручну поклажу взагалі без проблем, дістати попрацювати теж не проблема. може варто зручніший рюкзак купити чи літати чимось кращим за візейр/раянейр щоб не мучитись з 13дюймів.
спойлер
а взагалі будучи поважним айтішником з 30+ років досвіду чому б не дозволити собі бізнес клас :rotate:
Відповісти