Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
st17
Member

Повідомлення

FirstTDM: 14.04.2026 15:32 и есть гипотеза, что IPS прослужит гораздо больше, чем олед на 3-5 лет... пока эту гипотезу подтвердить/опровергнуть невозможно... ждем еще 4-5 лет... иначе - это всё типа пустые разговоры...
А чому пустіє разговори якщо є тести?

Цікаво, що прямо в цій темі постійно пишуть, що монітор подох, пішла по бороді підсвітка, чи полоси і тд - і нікого це не бентежить, бо ну ок же, а от оледи страшно вигоряють.
FirstTDM
Member

Повідомлення

st17: 14.04.2026 16:37А чому пустіє разговори якщо є тести?
Я же не спорю с тестами B-)

Имхо, 3-е/4-е/5-е поколение олед только сейчас (с 2025 года) пошло в массы и только через 3-5 лет мы получим достоверную информацию о "выгорании"
st17: 14.04.2026 16:37Цікаво, що прямо в цій темі постійно пишуть, що монітор подох, пішла по бороді підсвітка, чи полоси і тд - і нікого це не бентежить, бо ну ок же, а от оледи страшно вигоряють.
Ну а что делать - есть такое "народное мнение" :) , что оледы "страшно и быстро выгорают" :lol:
walkman3000
Member

Повідомлення

st17: 14.04.2026 16:37а от оледи страшно вигоряють
так у тому самому лонгівіті тест на який ви посилаєтесь ВСІ оледи вигоріли, альо :lol:
StTechnik
Member

Повідомлення

FirstTDM: 14.04.2026 16:57что оледы "страшно и быстро выгорают"
А еще они "мерехтят"
st17
Member

Повідомлення

walkman3000: 14.04.2026 16:59
st17: 14.04.2026 16:37а от оледи страшно вигоряють
так у тому самому лонгівіті тест на який ви посилаєтесь ВСІ оледи вигоріли, альо :lol:
А ви пробували всю статтю прочитати? Не полінуюсь навести цитату:
Незважаючи на постійно навислу тінь залишкового зображення, OLED-дисплеї були найнадійнішими. Так, вони справді страждали від вигорання зображення, але лише тому, що тест був навмисно розроблений для їхнього випробування. Кожен OLED-дисплей постраждав, але RTINGS повторює, що за нормальних обставин ці телевізори не зазнали б жодного вигорання. Отже, якщо відсутність підсвічування робить OLED більш стійкими, як справи з іншими типами панелей?

Дані тестування показують, що саме IPS-телевізори працюють найгірше: 15 з 24 моделей зазнали певних збоїв, але суть у тому, що нюанси беруть гору. Більшість сучасних IPS-телевізорів не мають локального затемнення, тому саме їхнє підсвічування приховано спотворює показники, щоб виділити їх. Локальне затемнення майже виключно присутнє в моделях VA, які є надійнішими, тому це робить VA трохи надійнішими. Наприклад, IPS-телевізори LG з підсвічуванням по краях мали помітно більше збоїв, ніж моделі з підсвічуванням.

Але нехай оледи вигорають і тд (хоча я собі після 4х років використання олед-телевізора купив олед-монітор, бо дивитись на сіру ригню і відсутність контрасту не було сил), чому вас не бентежить те, що інші технології ще гірші з точки зору надійності?
Якщо у вас є авто - як боретесь з жахами того, що двигун зношується разом з шинами і всім іншим? В чому різницю бачите з вигорянням оледу, чому щось для вас неприйнятно, а щось ок?
Melki
Member

Повідомлення

st17: 14.04.2026 16:37А чому пустіє разговори якщо є тести?
хорошие тесты, особенно если его не читаешь
а вот когда прочитаешь, найдешь там ссылку на нужно, по теме, и там удивительно, но на первом месте ...

st17
ты сам себе приотиворечишь
walkman3000
Member

Повідомлення

st17: 14.04.2026 17:30А ви пробували всю статтю прочитати? Не полінуюсь навести цитату:
це лонгтерм випробування, а ото ваше за нормальних обставин ці телевізори не зазнали б жодного вигорання звучить так
The OLEDs burned in because they were only ever playing CNN. As mentioned in the article, our previous longevity tests have clearly shown that burn-in isn’t an issue with mixed usage. So as long you’re not glued to the same channel, this burn-in isn’t representative of real world usage
треба поясняти чи самі докумєкаєте про що мова, особливо сміявся з burn-in isn’t an issue with mixed usage? плюс більшість лед тв дешева параша на китайських овербущених панелях з надійним китайським відомим QC. як там green tint issue у woled? як там с деламінацією?
st17: 14.04.2026 17:30Більшість сучасних IPS-телевізорів
сучасних IPS :laugh: вотафак ем ай рідінг
st17: 14.04.2026 17:30хоча я собі після 4х років використання олед-телевізора купив олед-монітор, бо дивитись на сіру ригню і відсутність контрасту не було сил
бо треба було нормальні VA брати до оледа, а не з деу пересідати в бізнес-клас
st17: 14.04.2026 17:30чому вас не бентежить те, що інші технології ще гірші з точки зору надійності?
з плазмою проблем не було, я не знаю що може бути гірше
st17: 14.04.2026 17:30Якщо у вас є авто - як боретесь з жахами того, що двигун зношується разом з шинами і всім іншим?
а ви шо "на весь спідометр" їздите? у червоній зоні обороти? шо за аналогія
Filabatya
Member

Повідомлення

На дизелі у червоній зоні :lol:
walkman3000
Member

Повідомлення

Filabatya: 14.04.2026 18:57На дизелі у червоній зоні
ну я B-)
st17
Member

Повідомлення

walkman3000: 14.04.2026 18:55 :laugh: вотафак ем ай рідінг
Отже, у відповідь на слова технічних спеціалістів (а не мої), що спеціалізуються саме на потрібній нам темі, ви вивалюєте купу квотінгу і вонабі сарказму з сміхуйочками, непрошеною порадою, як саме мені витрачати мої гроші, ну і тд. Та це дурня, а не дискусія. Якщо є технічні аргументи - наводьте.

Довіри до експертів з RTINGS (з відкритою методологією, що дають результати за гроші), також власного досвіду, відгуків інших користувачів і тд - у мене більше. Оледами користуюсь давно, дуже задоволений. Є свої особливості технології, ну і фіг. В інших технологіях інші проблеми, причому загалом картинка гірша.
Наприклад, є у мене досі для бекапного робочого місця Samsung 275T, ще з 2007, мабуть. Куплений за ціною сучасних OLED ще тоді. Має (о який жах) аж цілий битий піксель (проблема технології). От він, наприклад, не вигорів — і шо? Толку від цього ніякого, бо за сучаними мірками там велике зерно, низький рефреш рейт, він багато споживає і тд і тп.

Або, наприклад, мої батьки вклали кілька samsung galaxy tab s2. Це якісь з перших оледів, мабуть. За багато років з ютубом на найбільшій яскравості там вигорів інтерфейс ютубу, але батьки цього не помічали. Так от прикол у тому, що проблема з цими планшетами (яким під 10 років, перепрошую) була викликана не вигорянням, а тим, що власне гугл відмовився від підтримки ютубу. Але батарея була досі живою, екран був яскравим і сам планшет тоненьким і легеньким.

Тому, ще раз, олед - топ, що пропонує станом на зараз безальтернативну якість картинки.
Є конкретні контраргументи - велкам, а то у вас загалом під сотню повідомлень про оледи, здається, лише на цьому форумі. Видно, що чухається, але конструктиву нема. Переводьте в конструктив.
walkman3000
Member

Повідомлення

st17: 14.04.2026 22:15Якщо є технічні аргументи - наводьте
мабуть дивились тільки той один відос, а слона і не помітили
There are a few limitations of this test, and we need to be careful about which conclusions we're drawing. The goal of this test is to better understand the reliability of TVs in general and which components are the most likely to fail. With such a small sample size, we can't answer questions about the quality or reliability of a specific model. Even if a certain TV breaks in our tests, that doesn't mean that that'll be your experience with that TV. Conversely, even if a TV doesn't break in our test, it doesn't mean that yours won't. It's also important to remember that this test is meant to be an accelerated torture test; it doesn't represent normal daily usage, so even if a certain type of TV breaks after a year, that represents many years of normal usage. Depending on the outcome of this test, we might be able to have a better understanding of the reliability of specific brands, but it's unlikely, and this isn't one of our goals.

This test is also unlikely to catch early failures. Since all of the TVs on this test have gone through our review process, at the very least, they already have dozens, if not hundreds of hours of use. It means we don't have any data on which brands are more likely to produce "lemons", or TVs that fail during the initial return period, as we would have already returned or exchanged those units. Since our TVs also have to travel a much longer distance than most TV buyers before they reach us, early failures due to shipping damage are more common for us, so our internal data on that isn't relevant to most buyers.
там ще багато цікавого і вони прямо кажуть яка проблема у едж-літ тв і чому вони дохнуть
st17: 14.04.2026 22:15За багато років з ютубом на найбільшій яскравості там вигорів інтерфейс
ну тут база шо, ось вам і лонгівіті тест. те саме буде і на вашому оледі і mixed usage не допоможе
st17: 14.04.2026 22:15олед - топ, що пропонує станом на зараз безальтернативну якість картинки
але припущення було про більше хепе у іпс-моніків у порівнянні з оледами, а тут чомусь ви з тестами телевізорів з'яівились :laugh:, перепрошую, сучасних IPS-телевізорів
st17: 14.04.2026 22:15Є конкретні контраргументи - велкам, а то у вас загалом під сотню повідомлень про оледи, здається, лише на цьому форумі. Видно, що чухається, але конструктиву нема. Переводьте в конструктив
перевів в конструктив, нормально?

Отправлено спустя 4 минуты 35 секунд:
st17: 14.04.2026 22:15Довіри до експертів з RTINGS (з відкритою методологією, що дають результати за гроші)
це не заважало їм рекомендувати еджліт тв, якщо що. image retention тест давно прибрали і щось я не бачу що додали longevity тест, якщо все так погано
Ektalion
Member

Повідомлення

Там представили новий ОЛЕД монітор, лише 350 $ - Alienware AW2726DM :popcorn:
walkman3000
Member

Повідомлення

Ektalion: 15.04.2026 01:24350 $ - Alienware AW2726DM
у нас буде 20к, а один з його аналогів 274QP продають за ціною 273QP :laugh: за 350$ було б норм, блекаут штори у подарунок
FirstTDM
Member

Повідомлення

Ektalion: 15.04.2026 01:24ам представили новий ОЛЕД монітор, лише 350 $ - Alienware AW2726DM
О... интересный монитор... при "нормальной" цене может стать массовым и народным - классическая QD-OLED матрица 3-го поколения с аналогичными характеристиками... формально это 15К грн.

https://www.dell.com/en-us/shop/alienwa ... ccessories
alumem
Member

Повідомлення

walkman3000
это же великий дел :pray:, там 200 как 400
Ijachok
Member

Повідомлення

walkman3000: 14.04.2026 11:39
FirstTDM: 14.04.2026 11:00Далее - не обижайтесь, но монитор "за умовні 10-12к" - это бюджетная поделка
там упор делается на высокогерцовость, никто не мешает за те же 12к взять проперженый вьюс или делл или эйзу и работать в нем. плюс у чела ACS, там только блевотная матовая пленка в минус, а так там ровненькие пресеты
Чекайте, так може мені краще ці самі перевірені вьюс чи делл? Високогерцевості не шукав. Ось мій запит:
спойлер
Ijachok: 13.04.2026 16:43 Привіт! Я теж приєднуюсь до тих, хто вибирає 27” 2k, ймовірно IPS
Зараз є 15 тисяч, за потреби можу продовжити збирати, але маю надію, що не треба, якщо вийде взяти дешевше - ще краще

Який монітор потрібен? Універсальний 27” 2k, який підійде і щоб з табличками/кодом працювати, і щоб в ігри грати. В більшості випадків користуюсь Linux із KDE (зараз Федора, може буде Кубунта), ніякими фрісінками не користувався (зараз просто 60 герц, від яких не страждаю), але сподіваюсь, із фрісінком на Лінуксі буде все ок (ну і поки не впевнений, де його включати).

Думаю, що в мене не дуже високі вимоги до монітора. Трохи деталей під спойлером, щоб не навантажувати всіх)
спойлер
Кіно/серіали майже не дивлюсь на комп’ютері.
Система: Ryzen 5700X + RX 9070, багато років користуюсь Dell 2209WA (e-IPS, 1680:1050), але і таблиці нормально не влізають, і в іграх хотілось би більшої роздільної здатності. Бачив у друга ASUS 249QE5A (24”, Full HD), навіть він значно більше сподобавася, ніж мій (і діагональ, і роздільна здатність ближчі до того, що я хочу, і кольори приємніші)

Але буває, ввечері поскручую яксравість/контрастність, то після того тиждень-другий може залишатись так, без моїх претензій до картинки. Також ходив дивитись на монітори по Фокстроту з Комфі. Порівнюючи різні IPS 27” 2k і OLED 2k/4k, просто не бачу якоїсь суттєвої різниці. Не знаю, чи вони погано налаштовують, чи в мене просто зір такий :gigi: , але з огляду на це, не бачу сенсу дотягуватись до OLED. Щодо чорного, то мені і на e-IPS він підходить, засвіти - і в друга, і у старого Dell бачу тільки якщо спеціально включити чорну картинку і придивлятись. Основне, що може не подобатись - биті пікселі, тому думаю купляти в розетці з послугою перевірки. Ну і буду готовий перезамовляти монітор кілька разів

Між якими варіантами зараз вибираю?
1. ASUS TUF Gaming VG27AQMLA. Бачив, що тут недавно радили, огляди (перший, другий) і відгуки позитивні, 10 біт (не обов’язково, але най буде, може подивлюсь, що таке той HDR), ціна прийнятна. Нога ніби ок, функцій у неї не менше, ніж у теперішнього Dell. В ціну більш-менш влізаю, але може мені підійде і якась із дешевших моделей?

2. ASUS VG27AQ5A. Можливо, логічніший варіант, бо все ще ніби покриває мої запити, подібна до попередньої, але влізає в 10 тисяч.

3. Gigabyte M27Q2 QD. QD-плівка (ну, хай би була), плюс є USB, але бачив неоднозначні висновки щодо кутів огляду (хоча з другого боку, я переважно сам користуюсь монітором), думаю, що не критично.

Отже, основне питання, зважаючи на мої (здається, не дуже високі) запити, який із цих моніторів (чи інший) краще взяти?
Щодо швидкості, в мене нема претензій навіть до старого Dell 2209WA (e-IPS, 1680:1050, 60 Гц), як буде швидший, то ок, але не сказав би, що я біжу конкретно цією характеристикою. Якщо мені краще інші моделі, то підкажіть, будь ласка, які саме?
Поки що вагаюсь між Gigabyte M27Q2 QD і ASUS TUF Gaming VG27AQL5A
alumem
Member

Повідомлення

Ijachok
любая моделька за 10к+- это рандом, берите что вам больше нравится, возможно повезет на нормальное количество глоу
Ramiras
Member

Повідомлення

Ijachok: 15.04.2026 11:02
walkman3000: 14.04.2026 11:39
там упор делается на высокогерцовость, никто не мешает за те же 12к взять проперженый вьюс или делл или эйзу и работать в нем. плюс у чела ACS, там только блевотная матовая пленка в минус, а так там ровненькие пресеты
Чекайте, так може мені краще ці самі перевірені вьюс чи делл? Високогерцевості не шукав. Ось мій запит:
спойлер
Ijachok: 13.04.2026 16:43 Привіт! Я теж приєднуюсь до тих, хто вибирає 27” 2k, ймовірно IPS
Зараз є 15 тисяч, за потреби можу продовжити збирати, але маю надію, що не треба, якщо вийде взяти дешевше - ще краще

Який монітор потрібен? Універсальний 27” 2k, який підійде і щоб з табличками/кодом працювати, і щоб в ігри грати. В більшості випадків користуюсь Linux із KDE (зараз Федора, може буде Кубунта), ніякими фрісінками не користувався (зараз просто 60 герц, від яких не страждаю), але сподіваюсь, із фрісінком на Лінуксі буде все ок (ну і поки не впевнений, де його включати).

Ну я смотрел пару обзоров и

Думаю, що в мене не дуже високі вимоги до монітора. Трохи деталей під спойлером, щоб не навантажувати всіх)
спойлер
Кіно/серіали майже не дивлюсь на комп’ютері.
Система: Ryzen 5700X + RX 9070, багато років користуюсь Dell 2209WA (e-IPS, 1680:1050), але і таблиці нормально не влізають, і в іграх хотілось би більшої роздільної здатності. Бачив у друга ASUS 249QE5A (24”, Full HD), навіть він значно більше сподобавася, ніж мій (і діагональ, і роздільна здатність ближчі до того, що я хочу, і кольори приємніші)

Але буває, ввечері поскручую яксравість/контрастність, то після того тиждень-другий може залишатись так, без моїх претензій до картинки. Також ходив дивитись на монітори по Фокстроту з Комфі. Порівнюючи різні IPS 27” 2k і OLED 2k/4k, просто не бачу якоїсь суттєвої різниці. Не знаю, чи вони погано налаштовують, чи в мене просто зір такий :gigi: , але з огляду на це, не бачу сенсу дотягуватись до OLED. Щодо чорного, то мені і на e-IPS він підходить, засвіти - і в друга, і у старого Dell бачу тільки якщо спеціально включити чорну картинку і придивлятись. Основне, що може не подобатись - биті пікселі, тому думаю купляти в розетці з послугою перевірки. Ну і буду готовий перезамовляти монітор кілька разів

Між якими варіантами зараз вибираю?
1. ASUS TUF Gaming VG27AQMLA. Бачив, що тут недавно радили, огляди (перший, другий) і відгуки позитивні, 10 біт (не обов’язково, але най буде, може подивлюсь, що таке той HDR), ціна прийнятна. Нога ніби ок, функцій у неї не менше, ніж у теперішнього Dell. В ціну більш-менш влізаю, але може мені підійде і якась із дешевших моделей?

2. ASUS VG27AQ5A. Можливо, логічніший варіант, бо все ще ніби покриває мої запити, подібна до попередньої, але влізає в 10 тисяч.

3. Gigabyte M27Q2 QD. QD-плівка (ну, хай би була), плюс є USB, але бачив неоднозначні висновки щодо кутів огляду (хоча з другого боку, я переважно сам користуюсь монітором), думаю, що не критично.

Отже, основне питання, зважаючи на мої (здається, не дуже високі) запити, який із цих моніторів (чи інший) краще взяти?
Щодо швидкості, в мене нема претензій навіть до старого Dell 2209WA (e-IPS, 1680:1050, 60 Гц), як буде швидший, то ок, але не сказав би, що я біжу конкретно цією характеристикою. Якщо мені краще інші моделі, то підкажіть, будь ласка, які саме?
Поки що вагаюсь між Gigabyte M27Q2 QD і ASUS TUF Gaming VG27AQL5A
(
Ну я смотрел пару обзоров и Gigabyte M27Q2 будет лучше по картинке за счет доп. пленки специальной,если ниче не напутал я.(или не пленка а спец. технология)
Востаннє редагувалось 15.04.2026 12:16 користувачем Ramiras, всього редагувалось 1 раз.
walkman3000
Member

Повідомлення

Ijachok
stop the FOMO :D там знижки в розетці, замовляйте ту гігу та асус, додайте шось типу мсіни з QD та мінілед на VA та тестуйте
https://hard.rozetka.com.ua/ua/aoc-q27g ... 433689659/
https://hard.rozetka.com.ua/ua/msi-mag- ... 422528760/
alumem: 15.04.2026 10:40это же великий дел , там 200 как 400
массовым и народным :gigi:
классическая QD-OLED матрица 3-го поколения B-)
с аналогичными характеристиками...
теперь я понял кто пишет про делл на mezha.ua :lol:
27" OLED-монітор з роздільною здатністю 2560 x 1440 навіть має роз'єм навушників, котрий часто відсутній у дорожчих моделях. Екран можна нахиляти, повертати, обертати та регулювати його висоту
Зображення
st17
Member

Повідомлення

walkman3000: 15.04.2026 01:11 ну тут база шо, ось вам і лонгівіті тест. те саме буде і на вашому оледі і mixed usage не допоможе
Що ж, власне, оце і показово - шо на весь пост про вади оледів все, що ви можете сказати, то це вирвати мої ж слова про вигоряння інтерфейсу ютубу на оледі 10-річної давнини (ну і додати і затерти гомоеротичні фантазії).
Оце і є рівень хейтерства оледів, говорити нема про що. Бувайте.
Відповісти