Ніхріна собі, а мені за нявкання дали бан на місяць (до речі, тому мене так давно не було)denon312: ↑ 30.03.2026 22:19Адміністрація вже заблокувала твій другий аккаунт, і ще дуже поблажлива до тебе.yuriy_dd: ↑ 30.03.2026 22:05Але тут адміністрація на боці більшості.
Новини
Останні статті і огляди
Прогрес ARM процесорів
-
kabostebeztak
Member
-
kabostebeztak
Member
Так неіронічно можна дохріна грошей заробити я думаюorange_deer: ↑ 30.03.2026 22:40Прапор в руки, перекомпільовуйте! Як розберетесь з переносом банківських систем на нові ARM чіпи, пишітьyuriy_dd: ↑ 30.03.2026 21:45
а як ви поясните - що практично все що навіть просто перекомпільовано під АРМ - працює скоріше ніж аналог на х86?
Замінюєш гарячі, прожерливі древні х86 на свіжі, холодні та енергоефективні арми
але така людина чомусь досі не знайшлась
-
kabostebeztak
Member
Хто там писав про фрізи в ОС через врр?
Я ввімкнув врр в гном і чомусь при скроллінгу в браузері монітор (LG UltraWide 29WQ600, якщо це важливо) перемикався на 100гц тільки через секунду після початку пролистування
Вимкнув і все нормально
Ось інфа про пк та ос з фастфетчу
Я ввімкнув врр в гном і чомусь при скроллінгу в браузері монітор (LG UltraWide 29WQ600, якщо це важливо) перемикався на 100гц тільки через секунду після початку пролистування
Вимкнув і все нормально
Ось інфа про пк та ос з фастфетчу
- спойлер
Host: MS-7C95 (1.0)
Kernel: Linux 6.19.9-200.fc43.x86_64
Uptime: 3 hours, 42 mins
Packages: 3026 (rpm), 54 (flatpak)
Shell: bash 5.3.0
Display (LG Electronics 29"): 2560x1080 in 29", 100 Hz [External]
DE: GNOME 49.5
WM: Mutter (Wayland)
WM Theme: Flat-Remix
GPU: AMD Radeon RX 6600 [Discrete]
-
LVladislavchik
Member
Ну я ж тобі кажу, що маю ейр м4, не вражений ані швидкістю, ані автономністю, звичайно якщо з старими ноутами порівнювати то прогрес видно, але ось навіть порівняно з xps 2022 року здається я не відчув вау і тут в темі є ще декілька людей, які мають макбуки та х86 і кажуть про такі ж відчуття, але ти це тупо ігноришyuriy_dd: ↑ 30.03.2026 22:59ну от що робити з такими коментарями. Я очікував що людина щось пошукає, перевірить особисто
Отут я з тобою згідний, ти пишеш на порядок більше чим читаєш чи дивишся скинуті тобою відео, тому смішно бачити оці всі кіноляпиyuriy_dd: ↑ 30.03.2026 22:59к-ть людей що читає - на порядки більша ніж тих що пише.
-
AntonyKandaurov
Member
якби тебе це не зачепило то ти б і не згадував про це. значить малий таки зачепив твого твінка на діскасі, ти вирішив зробити тут буремну діяльність твінком, обісрався а тепер виправдовуєш себе ж за дії з твінка. більш жалюгідних дій від 49 річного лоба годі й чекатиякщо ви знаєте мій вік, то ви ж самі порахуєте вік моєї мами?
запустити, наприклад, якусь сучасну гру з пристойним фреймрейтом. одразу уся магія і потужність М5 чіпа та чіпа з мобілки кудись випарується.які задачі звичайного користувача не може зробити ейр?
-
yuriy_dd
Member
я ж дав відео з сучасним ХПС - і програш в 2-4 рази споживаючи в 2 рази більше - це не вау?LVladislavchik: ↑ 30.03.2026 23:16але ось навіть порівняно з xps 2022 року здається я не відчув вау
-
pelia
Member
Заранити KDE2 на FreeBSD також не можеAntonyKandaurov: ↑ 30.03.2026 23:17запустити, наприклад, якусь сучасну гру з пристойним фреймрейтом. одразу уся магія і потужність М5 чіпа та чіпа з мобілки кудись випарується.які задачі звичайного користувача не може зробити ейр?
-
kabostebeztak
Member
Упустив можливість нагадати Юрі про The FinalsAntonyKandaurov: ↑ 30.03.2026 23:17якби тебе це не зачепило то ти б і не згадував про це. значить малий таки зачепив твого твінка на діскасі, ти вирішив зробити тут буремну діяльність твінком, обісрався а тепер виправдовуєш себе ж за дії з твінка. більш жалюгідних дій від 49 річного лоба годі й чекатиякщо ви знаєте мій вік, то ви ж самі порахуєте вік моєї мами?
запустити, наприклад, якусь сучасну гру з пристойним фреймрейтом. одразу уся магія і потужність М5 чіпа та чіпа з мобілки кудись випарується.які задачі звичайного користувача не може зробити ейр?
-
AntonyKandaurov
Member
я навіть не знаю, чи можна запустити на макбуці класику типу третіх героїв щоб споживаючи менше ватта можна було на мінімальній яскравості ганяти кампанію на акумі приблизно 28 годин? от хто в темі - розкажіть, чи це можливо.
-
yuriy_dd
Member
це дуже мало кому треба. Я наприклад FreeBSD - напевне ніколи і не ставивpelia: ↑ 30.03.2026 23:21Заранити KDE2 на FreeBSD
а кому треба - є ж х86 - нікому не забороняють його купувати
-
LVladislavchik
Member
yuriy_dd
То ж в останньому відео самий свіжий хрс з екраном динамічним на ізі взуває теж макбук, про яке відео ти говориш? Бо я так то не слідкую за твоєю маячнею
То ж в останньому відео самий свіжий хрс з екраном динамічним на ізі взуває теж макбук, про яке відео ти говориш? Бо я так то не слідкую за твоєю маячнею
-
denon312
Member
AntonyKandaurov
якщо коротко - ні
10 можна витягнути якщо перегрузит ноут і прибити абсолютно всі інші сервіси і додатки на середній яскравості. На 5% яскравості мабуть 14г вийде - режим крота.
якщо коротко - ні
10 можна витягнути якщо перегрузит ноут і прибити абсолютно всі інші сервіси і додатки на середній яскравості. На 5% яскравості мабуть 14г вийде - режим крота.
-
yuriy_dd
Member
ви напевне про автономність - так вона неймовірнаLVladislavchik: ↑ 30.03.2026 23:43То ж в останньому відео самий свіжий хрс з екраном динамічним на ізі взуває теж макбук
але я про тести швидкодії - я ж навіть написав з якого моменту дивитись
-
orange_deer
Member
Мені так подобається, як тільки вам хтось намагається відповідати по темі і вести аргументовану дискусію, то ви або впадаєте в повторення одного і того самого про стерильні тести ARM процесорів, або апелюєте до того що гіганти це роблять і тепер будуть робити так всі, або намагаєтесь перевести тему на технічні питання щоб там довести що ви у цьому всьому краще розбираєтесь за співрозмовника. Я не сумніваюся в тому, що ви експерт у парсуванні тексту, але це не робить ваші аргументи на тему переваги ARM сильнішими. Про специфіку каналів пам'яті в ARM vs x86 не маю достатньо знань, щоб з вами дискутувати про це. У моєму спрощеному розумінні ARM-архітектура краща для обміну даних через об'єднану пам'ять, і тому ваша задача парсування тексту працює швидше. Я сумніваюся, що ARM кращий за x86, коли мова йде про рендеринг, великі обчислення чи тренування ШІ. Уточню, що маю на увазі x86 + дискретну GPU (що відповідає за ціною одному ARM CPU).yuriy_dd: ↑ 30.03.2026 23:02я би назвав основною причиною - це performance/W - у АРМ він сильно кращийorange_deer: ↑ 30.03.2026 22:36але AWS, Google, Microsoft переходять на ARM не тому, що вони в бенчмарках такі вау-круті. На це є 3 причини
а ось чи зможете ви спробувати розібратись чому - це вже питання. Хоч про 8+ каналів памяті знаєте у М5? А одно-поточний код скільки одночасно може задіяти? А якщо парсування тексту посимвольне - то краще багато малих каналів, чи пару але ширших?
Будь-який комп'ютер (і персональний, і серверний) — це не просто набір швидких компонентів, а суцільна система, і швидкість для юзера досягається за рахунок хорошого поєднання цих частин, співвідношення ціна-якість і хорошого софтверу.
ARM дійсно може бути кращим за х86 CPU, але не одним же процесором комп'ютер працює. Якщо брати до уваги поєднання компонентів, то з x86 дешевше і легше зібрати схожий за продуктивністю ПК/ноутбук, а софтвер не потрібно додатково адаптувати.
Про тести, покажіть ноутбук який працює, і що потрібно користувачу вам уже повідомлень тисячу написали ви успішно їх проігнорували. Не маю бажання повторювати те, що вам вже писали раніше.
p.s. Я все ще не впевнений яку роль відіграє 3нм техпроцес в цьому емейзінг успіху ARM і чи не переженуть х86 їх коли теж впровадять 3нм
-
yuriy_dd
Member
я дав швидкість роботи офіса - при чому тут стерильні тести? це те що люди напевне користуються найбільше після браузера (якщо що в браузері М5 - теж найшвидший)orange_deer: ↑ 30.03.2026 23:50 то ви або впадаєте в повторення одного і того самого про стерильні тести ARM процесорів
об'єднану пам'ять - лише для передачі даних між ГПУ та процом - там і передачі то нема - вони просто використовують ту саму область.orange_deer: ↑ 30.03.2026 23:50У моєму спрощеному розумінні ARM-архітектура краща для обміну даних через об'єднану пам'ять, і тому ваша задача парсування тексту працює швидше
В процесорних задачах - ГПУ - не використовується взагалі - наприклад в парсувані тексту, і ГПУ - теж не використовується. І в офісі, і в браузерних тестах - ГПУ на нулі.
ще раз - в тесті Блендеру М5 швидший в 2-4 рази споживаючи в 2 рази менше. Що ще вам не зрозуміло? Ви відео дивились?orange_deer: ↑ 30.03.2026 23:50Я сумніваюся, що ARM кращий за x86, коли мова йде про рендеринг
я кажу лише про проц, ГПУ - це інших тематичний форум на даному сайті. І ігри тежorange_deer: ↑ 30.03.2026 23:50Уточню, що маю на увазі x86 + дискретну GPU (що відповідає за ціною одному ARM CPU)
я ж дав тест - останій найкращий ноут від Дел на останьому найкращому проці від Інтел. Ноут коштує дорожче ніж макбукorange_deer: ↑ 30.03.2026 23:50Про тести, покажіть ноутбук який працює, і що потрібно користувачу вам уже повідомлень тисячу написали ви успішно їх проігнорували
вам скільки разів повторювати одне й те саме щоб дійшло?
а потім кажуть чого повторюєш, бо аудиторія така
-
yuriy_dd
Member
а як ви збираєтесь ноут збирати? вон дел - зібрали, автономність - супер, все решта - краще ніж було, але до М5 - дуже далекоorange_deer: ↑ 30.03.2026 23:50Якщо брати до уваги поєднання компонентів, то з x86 дешевше і легше зібрати схожий за продуктивністю ПК/ноутбук
надіюсь ви в курсі що сучасні х86 ноути - дуже просідає швидкодія при роботі від батареї? у деяких до 2 рази. Чи це мені знову повторювати треба?
-
yuriy_dd
Member
про просідання швидкодії - як правило починають говорити що справа в налаштуваннях, і що я такий тупий не розібрався
цікавить - на якому ви рівні
-
kabostebeztak
Member
я що дебіл для графіки проц юзать, хоча 3dfx прекрасно продемонстрували нежиттєздатність 3д графіки на проці ще в 90-хyuriy_dd: ↑ 30.03.2026 23:58ще раз - в тесті Блендеру М5 швидший в 2-4 рази споживаючи в 2 рази менше. Що ще вам не зрозуміло? Ви відео дивились?orange_deer: ↑ 30.03.2026 23:50Я сумніваюся, що ARM кращий за x86, коли мова йде про рендеринг
я кажу лише про проц, ГПУ - це інших тематичний форум на даному сайті. І ігри тежorange_deer: ↑ 30.03.2026 23:50Уточню, що маю на увазі x86 + дискретну GPU (що відповідає за ціною одному ARM CPU)
-
kabostebeztak
Member
так, тому що справа саме в них))yuriy_dd: ↑ 31.03.2026 00:02 про просідання швидкодії - як правило починають говорити що справа в налаштуваннях, і що я такий тупий не розібрався
-
AntonyKandaurov
Member
у тебе там вінда зі сплячки виходить коли головний вимикач - кришка - закрита, то що можна казати за іншу твою компетенцію. як і твердження що він7 це топчик, хоча при цьому ти люто хейтиш МС і все інше від них, і в той же час маєш надію що вони массово випустять тобі ноути по 212 долярів із топовими снапіками. тут або лікуватись або евтаназія.і що я такий тупий не розібрався