Евгений King: ↑
30.03.2026 20:23
Я вже мабуть вп'яте цей текст бачу.
Видно діда ctrl+c - crtl-v вже з блокнота видає.
Як же ви не збагнете, очевидних речей?
По-перше, теж це помітив

Пан Юрій цей текст як мантру читає))
yuriy_dd: ↑
30.03.2026 19:49
те що AWS, Google, Microsoft - масово переводять свої сервери на АРМ - ви звичайно пропустили, або скажете - що вони помиляються, або що енерго-ефективність - це не важливо
і те що Майкрософт на стільки вкладається і робить Вінду під АРМ - це ж теж напевне на вашу думку вони не праві, і ніхто ті АРМ пристрої купувати не буде. А Квалком - клепає проци, і навіть Нвідіа вже свої робить ..
Не дивився, що саме там на це відповідали, але AWS, Google, Microsoft переходять на ARM не тому, що вони в бенчмарках такі вау-круті. На це є 3 причини:
1) Власне виробництво - не хочуть залежати від виробників як Інтел чи АМД і залишати бекдори, це питання безпеки даних і ланцюжка постачань
2) На їхньому масштабі даних навіть 20–25% перформансу важать багато, тому там, де перехід можливий і вигідний, вони це роблять. Вони не переходять у всьому на ARM, а лише там де софт вже працює з ARM, або його відносно легко перенести.
3) Для них це економія коштів на охолодженні дата-центрів (але це не так важливо для звичайного юзера, для нього це різниця в кілька сотень Вт в найгіршому випадку, для них це сотні кВт)
Плюс те, що переходять гіганти в своїх дата-центрах, не означає, що всі так само швидко перейдуть. Банківські системи будуть, напевно, останніми в цьому переході, якщо такий відбудеться. Ну і тим більше, це не диктує вимоги для споживацького ринку. x86 зараз тупо дешевші і досягають схожої продуктивності в споживацьких задачах. Вже не кажучи про те, що на ARM треба переробляти багато професійного софту чи відеоігор. Вас просили навести приклад ARM-процесора на споживацькому ринку, то ви пропонуєте або замкнуту екосистему Apple або Ampere за 7000$.
Зворотнє питання. Чого ж вони свої чіпи роблять, а не беруть готове рішення — емейзінг Apple M5 chip? Він ж у всіх бенчмарках виграє, можна ж зекономити))
Про NVIDIA. Головна причина для ARM-чипів у них — спростити гібридне воркфлоу, де CPU і GPU користуються спільною RAM-пам'яттю. Ви ж пропагуєте ARM-чипи типу M-серії у Apple. Це зовсім різний підхід, бо Apple переміщає відеообчислення на Media Engines, AI-обчислення на NPU units. Вони виграють в енергоефективності, але програють в потужності для важких задач, що потребують потужності GPU. NVIDIA хоче скоротити комунікацію між відеокартою і процесором, але при цьому вони втрачають енергоефективність. До прикладу:
NVIDIA GH200 з вбудованим ARM чипом їсть 1000W
NVIDIA A100 - 400W
+ AMD EPYC 9654 - 360W
+ DDR5 RAM ~70W
= 830W
Тому ваш аргумент енергоефективності чомусь програє х86-архітектурі.
Для ШІ-обчислень і для багатьох інших важких задач одного процесора недостатньо як для звичайного юзера, так і для дата-центрів. Треба враховувати вартість і ефективність всієї системи, а не перформанс в одному потоці. І як вже довели попередні учасники форуму, ARM білди зараз можуть зрівнятись з х86, а не рознести їх як ви заявляєте
30.03.2026 20:54
Евгений King: ↑
30.03.2026 20:23Я вже мабуть вп'яте цей текст бачу.
Видно діда ctrl+c - crtl-v вже з блокнота видає.
Як же ви не збагнете, очевидних речей?
якщо забігає новий неляканий фанат, який з ноги відкриває і заявляє який він крутий, і має досвід і з HPC і з АРМ, і що ніхто нічого не буде переводити на АРМ - але не знає базових речей що вже є у світі - що ви пронуєте робити? я би шапку наповнив - але щось не бачу такого функціоналу
До слова про HPC і ARM я не для того, щоб хвалитися, написав. Просто поділився своїм досвідом і тим, чого, на мою думку, бракує. Так-то я в парсингу тексту явно відстаю від вас, та й в досвіді програмування теж. Тут інші учасники набагато сильнішу матчастину за мене мають, але ви все ж себе за всіх розумнішим вважаєте. От уже 143 сторінки як всі вправно занотовують вашу лекцію про те чому ARM захопить світ вже завтра
p.s. Я не фанат x86, я фанат того, що працює добре і швидко і не вимагає адаптації під кожен новий пристрій. Коли в ARM зникнуть проблеми з адаптацією софту і відеоігор - з радістю перейду.
30.03.2026 19:49
Якщо ви можете спілкувати на нормальному рівні, без хамства та образ - прошу - пояснити все що я написав - а це просто факти
І це пише людина, яка погрожувала 16-річному підлітку (визнаю, недоведено, але підозри є) і постійно поливає брудом всіх інших учасників форуму, бо вони не цінують його геніальності. Ну що тут скажеш, Прометей!