ПК не включається після виключення

Корпуса и источники питания
Автор
Повідомлення
0kie
Member

Повідомлення

b_andriy: 26.07.2025 22:40армор крате обновляв щось точно бо треба було підсвітку регулювати, можливо і після цього
b_andriy: 26.07.2025 22:40коли не включається мигає діод обновлення біосу позаду мамки
Армор имеет привычку обновлять прошивки, включая узел, отвечающий за подсветку. Там отдельное обновление идёт. Возможно, в процессе обновления повредилась прошивка МЕ. Лечится программатором. "Мерить питание на кнопке" - это глупости. Были бы там проблемы - было бы постоянное "невключение". Один раз ловил глюки прошивки МЕ. Детали не помню, симптомы - тоже. Решил проблему обновлялкой с сайта Station Drivers. Это так - мысли вслух.
b_andriy: 26.07.2025 22:40якесь в вас занадто зверхнє ставлення до людей
Бывает. Отписываться нужно о своих действиях, а не игнорировать собеседника, пока тот не начинает грубить для привлечения внимания. :) Без обид. :beer:

Отправлено спустя 15 минут 26 секунд:
b_andriy: 26.07.2025 22:40виключення з біосу виключився і не включається
Здесь стоп: выключи из BIOS, обесточь системный блок, включи и сразу же зайди в BIOS, затем снова выключи ПК и снова включи, но уже без обесточивания. Должно всё включаться.
Удали Армор штатной утилитой. Судя по всему, эта приблуда при своём старте каждый раз ставит задачу, которая даёт сбой и мешает ПК включаться.
b_andriy
Member

Повідомлення

0kie
Спробую останній пункт і відпишусь :beer:

Відправлено через 1 хвилину 33 секунди:
Уточню, не включається в мому випадку це нереагує на кнопку включення
0kie
Member

Повідомлення

b_andriy: 27.07.2025 08:57не включається в мому випадку це нереагує на кнопку включення
Разумеется. ;)
b_andriy
Member

Повідомлення

0kie
З біосу без передьоргування живлення теж не вкл
0kie
Member

Повідомлення

Тащи ПК в сервис. :weep:
b_andriy
Member

Повідомлення

при нажатті clear-cmos - bios flashback перестає мигати, запускає ПК, правда скидає налаштування, після виключення знов те ж саме
Армор видалив, МЕ видалив і поставив з сайту вище, не помогло, всетаки думаю що кнопка залипла, хоча я навіть не знав що вона там є і ніколи її до того не нажимав
0kie
Member

Повідомлення

b_andriy: 27.07.2025 22:33МЕ видалив
Интел МЕ - это чипсетная прошивка, шьётся после обновления BIOS штатными средствами самого BIOS. В системе есть драйвер для МЕ, но это другое и к проблеме отношения не имеет.
Тащи в сервис - так будет быстрее... ;)
b_andriy
Member

Повідомлення

0kie самому прошити ніяк?

Оце?

https://www.asus.com/support/faq/1047868/
0kie
Member

Повідомлення

b_andriy
Як. ;) На "Станции драйверов" выкладывают такие прошивки отдельными файлами. Я бы не рисковал. Без должного опыта окирпичить плату - раз плюнуть.
Смотри в BIOS версию Intel ME Firmware - ищи такую же или новее на том сайте. Также есть утилиты для проверки МЕ - регионы и т.д. Давно этим занимался, всех нюансов не помню. В сервисе программатором прошьют, заодно поищут проблему в других местах. Кирпич или несколько бумажек с нулями - вот в чём вопрос...

Отправлено спустя 1 минуту 55 секунд:
Ага. Только эта утилита уже прошитую версию повторно не шьёт. Вроде бы. Не помню. Пробуй...
Valera1976
Junior

Повідомлення

Коли вимикаєш живлення в біосі годинник збивається? Ще перевір куди в тебе рисет підключений. Щось згадав ))) "Нет повести печальнее на свете, чем повесть о заклиневшем рисете!"
yurre
Member

Повідомлення

b_andriy: 27.07.2025 22:33 при нажатті clear-cmos - bios flashback перестає мигати, запускає ПК, правда скидає налаштування, після виключення знов те ж саме
Армор видалив, МЕ видалив і поставив з сайту вище, не помогло, всетаки думаю що кнопка залипла, хоча я навіть не знав що вона там є і ніколи її до того не нажимав
вона не фізично, а скоріше "електрично" залипла, іони металу на плюсовому контакті під постійною напругою зробили собі мікроскопічну доріжку в самій кнопці і заземлились, через те вона ніби постійно натиснута, можна дуже легко перевірити мультиметром, трьох вольтів там не буде :)
b_andriy
Member

Повідомлення

yurre: 28.07.2025 05:36
b_andriy: 27.07.2025 22:33 при нажатті clear-cmos - bios flashback перестає мигати, запускає ПК, правда скидає налаштування, після виключення знов те ж саме
вона не фізично, а скоріше "електрично" залипла, іони металу на плюсовому контакті під постійною напругою зробили собі мікроскопічну доріжку в самій кнопці і заземлились, через те вона ніби постійно натиснута, можна дуже легко перевірити мультиметром, трьох вольтів там не буде :)
Сьогодні таки розберу і перевірю

Відправлено через 31 хвилину 31 секунду:
yurre: 23.07.2025 10:59 якщо є мультиметр, то можу допомогти. напиши конкретну модель плати

Відправлено через 40 хвилин 25 секунд:
upd.
на всіх стріксах Z790 на I/O є кнопки скидання Clear CMOS та Flashback. буває, що сама кнопка виходить з ладу, перевірити можна наступним способом - підключити до плати тільки ATX 24pin, на виключеній платі зміряти плюсом мультиметра напругу на означених контактах (мінус на землю, плюс на один із зелених контактів, по черзі), в нормі має бути 3.1-3.3V.
якщо є 0.5-1V, тоді будуть такі симптоми (плата не включається після виключення, або постійно мигає світлодіод Bios Flashback), тоді в сервісному центрі Асус по гарантії міняють кнопки, але це можна зробити і в домашніх умовах паяльником або феном. або просто випаяти кнопку, це теж вирішить проблему

Заміряв, на верхньому 3.285, на нижньому 0
yurre
Member

Повідомлення

b_andriy: 28.07.2025 09:22Заміряв, на верхньому 3.285, на нижньому 0
тоді можна давати в сервіс, плата все ж таки ще на гарантії, або шукати майстра, який поміняє кнопку (вона там специфічна, з прямокутним пластиком), ну або просто випаяє її, але тоді мінус гарантія
b_andriy
Member

Повідомлення

Зараз коли мамка відкручена від корпусу пк включається і світлодіод не мигає після вимкнення пк :spy:

Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
yurre
То це кнопка теоретично? Я її сам випаяю, просто дивно співпадіння якесь зараз вона не мигає вже і пк вкл 5 раз підряд
yurre
Member

Повідомлення

b_andriy: 28.07.2025 09:28 Зараз коли мамка відкручена від корпусу пк включається і світлодіод не мигає після вимкнення пк :spy:
можливо самовилікувалась ;) . але якщо на кнопці в standby все ще немає 3 вольт, то проблема точно так само може повернутися.
ось вони, лежать
Вкладення
IMG_20250728_083319_402.jpg
Востаннє редагувалось 28.07.2025 09:33 користувачем yurre, всього редагувалось 1 раз.
b_andriy
Member

Повідомлення

yurre
Дивись, там 3в має бути на обидвох контактах коли
1. Вона блимає
2. коли не блимає

?
yurre
Member

Повідомлення

b_andriy: 28.07.2025 09:33 yurre
Дивись, там 3в має бути на обидвох контактах коли
1. Вона блимає
2. коли не блимає

?
один плюс на CLR_CMOS, один на BIOS_FLBK, в нормі, в не натиснутому стані на двох має бути 3 вольти
Вкладення
IMG_20250728_083851_564.jpg
IMG_20250728_083853_509.jpg
Volodya811
Member

Повідомлення

7mindfields: 23.07.2025 09:55
0kie: 22.07.2025 09:30
Проверь кривизну своих рук: сбрось BIOS в дефолт, перезагрузи для сохранения изменений, снова туда зайди и выключи ПК кнопкой на системном блоке. Попробуй включить.
Поради на рівні майкрософт сапорту :up:
Я колись давно працював пару років на техпідпримці. Просте рішення: перезавантаження ПК та мережевого обладання допомагало у 90+ %. Тому, не треба думати про "дурні" поради техпідтримки. Статистика свідчить про зворотнє.
b_andriy
Member

Повідомлення

Тобто верхній там де в мене є 3 в це смос, а нижній де немає це флешбек, а там має бути
Volodya811
Member

Повідомлення

b_andriy: 26.07.2025 22:40 0kie якесь в вас занадто зверхнє ставлення до людей
скидання налаштувань біоса не допомогло
виймання батерейки не допомогло
обновлення біосу до останньої версії не допомогло
обновлення IME до останньої версії не допомогло
виключення з біосу виключився і не включається
коли не включається мигає діод обновлення біосу позаду мамки
до траблу ніхто нічого не обновляв, армор крате обновляв щось точно бо треба було підсвітку регулювати, можливо і після цього
оперативку по планці витягував переставляв в різні слоти не допомогло
відключення всьої переферії не допомогло
заміна БЖ не допомогло

комп не включається поки не вимкну живлення повністю на кілька секунд

одного разу запустився 3 рази підряд, коли запустився перед тим світодіод біосу не мигав, зараз знов не хоче без вимкнення живлення

таки треба все виймати і міряти напругу на кнопці як писали вище
Утримання кнопки "повер" на корпусі протягом 4 секунд має автоматично вимикати блок живлення. Кнопка "ресет" на корпусі працює?

Відправлено через 55 секунд:
Рекомендую перевірити і батарейку.

П.С. У мене на материнці Aorus Z490 була проблема з тим, що періодично скидалися по дефолту налаштування біосу, були зависання (пару раз на місяць). Ця проблема вирішилася лише через 5 років (навесні цього року). Проблема була в батарейці. Я ще у 2020 році міряв тестером і не бачив з нею проблем. Однак, на ній було 1.5 В лише без навантаження. У 2025 році я взяв старий совковий стрілочний тестер і виявив, що реальна напруга батарейки 0,7 В. Після заміни батарейки все стало добре.
Відповісти