Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
GreenMile
Member

Повідомлення

Truman: 22.02.2025 20:10 oversteve
Резюмирую итоговый конфиг с некоторыми изменениями
Ryzen 7 9700x
Asus B850m plus
Corsair sf750
Samsung 990 Pro
Arctic lf 3 240mm
Jonsbo z20

Осталась одна проблема с арктиком :gigi:
Наткнулся на эту тему https://www.reddit.com/r/arcticcooling/ ... and_noise/
Помпа очень громкая. Чтобы её не было слышно, вручную народ ставит ограничение 50% по скорости. Но насколько она будет эффективной в этом случае - под вопросом. Нашёл на tom's hardware лучшая 240 мм Вода lian li galahad 2. На том же reddit нашёл тему про то как у всех умирает помпа. У кого сразу, а у кого через пару месяцев :lol:
Короче голова кругом идёт. Шо делать непонятно. Оставить арктик и снизить обороты помпы? Искать что-то другое? В сторону воздуха не посылать :insane: :gigi:
Ну, у мене Фрізер3 240 як раз стоїть на 7800х3д.
По-перше, я, мабуть глухий, чи це тому, що тазік стоїть внизу апід столом, але я не розумію, про яке ДУЖЕ ГУЧНЕ вони говорять. Її почути можна хібащо, якщо голову в системник всунути в звукоізольованій кімнаті.
По-друге, їй не потрібно маслати на максимумі, воно ні на що не впливає при тій потужності проца, бо теплоти там мало, висока температура через товсту кишку, а помпою маслай - не маслай, а передача тепла через кришку не покращиться. Я не пам'ятаю, що я там поставив, здається чи 1000, чи 1200 обертів постійних і зважайте на те, що оберти в моніторингу ДЛЯ ЛФ3 не відповідають реальним, про це в інструкції написано.
Truman
Member

Повідомлення

GreenMile

Вот такая петрушка. На реддит пишут у всех такая проблема. Решается ограничением оборотов помпы до 50 %
0kie
Member

Повідомлення

Truman: 22.02.2025 23:14На реддит пишут у всех такая проблема
Какая "проблема"? Опять идиотов на Реддите читаете? Или думаете, что если там англоязычные, то у них семь пядей во лбу? Такие же идиоты, как и здесь. :gigi:
Естественно, если притулить водоблок к жестянке, он (кусок жестянки) будет резонировать. Естественно, если помпу маслать на максимальных оборотах свыше 2000, то будет шум. Зачем там 2000+ оборотов? Чтобы что? :facepalm: У себя на втором Фризере выставил от ~50% начальные обороты и то считаю, что много, можно было начать от 40%. Шума нет. С учётом того, что в моей конструкции все вентиляторы и помпа запитаны от одного разъёма. Тихо и эффективно, пока не запущу ресурсоёмкое приложение. Тогда слышен шелест потока воздуха через радиатор, но никак не помпы и даже не мелкого вентилятора, дующего на зону VRM. Тут ухахатывались с того, что я потратил кучу денег на корпус и вертушки. Результат ведь мало кого реально интересовал? :laugh: А он есть - система тихая и прохладная. ;)
Truman
Member

Повідомлення

0kie
Судя по железу в профиле у тебя ARCTIC lf 2. У него такой проблемы с помпой нет, это именно на lf3.
Я так понимаю что чувак на видео хотел показать что резонанс возникает при контакте с крышкой проца. То есть проблема не в самой помпе а в конструктивном просчёте.
Mixx
Member

Повідомлення

Truman
Нема там жодних проблем, всі оберти налаштовуються ручками і маєте повну тишу, на авто будь яка водянка буде шуміти як вертушками, так і помпою, хіба, що, хтось випустить щось з таким лімітом по обертам, що буде повна тиша з заводу, але сумніваюсь ;)
0kie
Member

Повідомлення

Truman
Любое устройство с вращающимися деталями даёт резонанс. Физика процесса такая. На вертушках ставят резиновые демпферы для гашения вибрации. Чем выше обороты - тем сильнее вибрация. Прислонить такое устройство к жестянке как на видео - получишь паразитные шумы. Тем более обороты 2000+, что уже много.
Резонанс при контакте с крышкой процессора - это безопасно во всех смыслах. И шума не будет, ибо сам сокет и огромный текстолит материнки гасят колебания. Шума от вибрации. Далее уже зависит от качества подшипников и эффективности их смазки. Применительно к помпе на третьем Фризере - там максимальные обороты какие? Пишут, что шуметь начинает после ~2500 об/мин, что как бы дофига. О целесообразности такого выше и я писал, и другие ораторы. Вывод: забить и не терзать помпу бестолковыми повышенными нагрузками. ;)
Patruletz
Member

Повідомлення

Truman: 22.02.2025 20:10Помпа очень громкая.
биквайт с внешней помпой
фрактал с помпой в радиаторе
ищите проблему где ее решить вообще просто
GreenMile
Member

Повідомлення

Truman: 22.02.2025 23:14 GreenMile

Вот такая петрушка. На реддит пишут у всех такая проблема. Решается ограничением оборотов помпы до 50 %
Слухав три рази так і не зрозумів, в чому проблема. Всунули мікрофон в сам двигун помпи і дивуються, що там щось шумить, люди подуріли :facepalm: Ви коли за ПК сидите, ви вухо притуляєте до водоблоку? Тоді так, вам не підійде, будуйте пасивну систему охолодження і повикидайте всі вентилятори з ПК і ХДД якщо є.
У помпи немає 4000 обертів, там максимум 2800 десь.
спойлер
Screenshot 2025-02-23 103757.png
Vlaad13
Member

Повідомлення

Шуміти ще може крутилятоп який типо охолоджує зону врм а по факту просто є
luckygamerks
Member

Повідомлення

Mixx: 22.02.2025 11:10 avid
Для і5 треба серйозніша материнка, значно кращий кулер, кращий бж, бажано пошукати однорангову пам'ять і ще купа нюансів, по собі знаю, так як, якраз користуюся 14600кф, враховуючи, шо відеокарта буде теж бюджетна - людина тупо переплатить нізащо.
Так інтел має свої нюанси. Я сам обрав b650 та 7500f замість інтел. Якщо б я зараз купляв, дивлячись на сьогоднішні ціни та з урахуванням Алі чи купив би я те сам? Я впевнений, що не купив би. Чи жалкую я? Так, трохи жалкую, хоча мене тішить думка під можливий апгрейд у майбутньому, якщо з нього буде який сенс, з урахування рсі-е 4 для відеокарти, ця можливість вже частково обмежена. Але тут є деякий нюанс, якщо економити на всьому і брати грубо кажучи найдешевші компоненти, в тому числі і бп, то можливо дійсно треба брати АМД.
Але якщо брати хоча б щось середнє, то вже не все так однозначно.

Так в мене один комп на старому інтел, другий на амд. В мене немає сучасного інтелу, але трохи своїх думок я напишу.
Якщо вже є корпус та не самий поганий бп, то переходимо до процесора.
1. Зараз 14600kf з алі можна купити за 6700, що як на мене не дивлячись на всі нюанси, ШАРА, чекати у середньому від 2-х тижнів до місяця, а реально багато він споживає далеко не завжди.
2. Серйозніша материнка? Так материнки на В650 від амд ні як не подешевшають, я б навіть сказав останнім часом, подорожчали. По ціні середньої В650, можна взяти майже топову інтел, навіть тим кому потрібна підтримка псі-е 5 для відеокарта набагато дешевше у інтел.
3. Кращий кулер? Ну так давайте не забувати, що інтел часто легше охолодити ніж амд, і 14600kf, хватить умовного кулера за 1200-1500 грн, якщо не займатися розгоном та іншим, а якщо ще й андервольтнути то і подавна вистачить. Я маю на увазі, що є достатньо бюджетні і якісні кулери, які не дуже себе показують з амд, а ось з інтел навпаки. А стоять відносно не дорого.
4. За бж вже сказав, у разі його відсутності так це привносить додаткові затрати, але якщо все ж таки компоненти беруться з нуля, то іноді краще взяти з невеликим запасом, бп це така річ, що якщо він більш менш якісний, то його десятиріччя не міняють.
5. Пам’ять, не так вже й дорого можна купити комплекти на А-дай, просто треба трохи часу на фільтрування того що є в продажу.
Правда є ще деякі поправки до написаного вище, це якщо умовний комп’ютер береться на довгий час і не розглядається апгрейд, людина не рахує кожен кіловат, мені б такого вистачило років на 10 мінімум, якщо, нічого з ним не станеться (наприклад не деградує).
У моєму випадку, дивлячись на сьогоднішні ціни, якби я взяв з790 та 14600kf, замість 7500f на В650, то переплатив би я зовсім трохи, і ось отримав би, як на мене не пропорціонально більше.
І як я казав раніше, багато людей дивиться показники середнього фпс, а як на мене найважливіший 1% та 0,1% і тут інтел зазвичай більш стабільніший. Можна мати хоч 300 фпс у грі, але її падіння до умовних 10-20 кадрів у рідких подіях дають неприємне відчуття.

Я розумію, що зараз нахватаюсь мінусів, але я це бачу саме так. Це лише моя думка, можливо вона повністю не вірна, а вас як форумчанина я поважаю, тим паче, ви маєте досвід з двома цими платформами.

Ще одне, за що я жалкую, що все ж таки вирішив чекати з покупкою відеокарти, відмовившись від 4070 Супер за 23500, або бу 6800ХТ за 12 тис весною того року, дуже жалкую.
Lorichic
Member

Повідомлення

luckygamerks
7500f за 4тыс брал с али прошлой весной, странное сравнение с более дорогим интелом, аналог по цене 14600kf на али r7 7700, по минималке там примерно паритет
https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-7 ... 0-1080.png
Взял начальный амд, теперь грустишь за мидлом интела, как то так выглядит со стороны
Mixx
Member

Повідомлення

luckygamerks: 26.02.2025 15:58Серйозніша материнка?
7500-7700 стануть на а620 з радіатором на врм за 4к і чудово працюють без перегріву і ТД. Щоб 14600к працював на сток частотах треба мінімум 8 фаз з гарним радіатором, або 6х2 чи щось таке, в стоку в іграх легко їсть 100+вт, а в фул навантажені виходить за 200вт.
luckygamerks: 26.02.2025 15:58Кращий кулер?
Актуальне до тих же цифер, що вже озвучив, для райзенів справді достатньо найпростішого 4х трубочного діпкулу, якщо на такий кулер кинути Інтел буде 90+с і тротлинг до 4-4.5ггц, ну або налаштовувати ручками.

На б760 з коробки доступний невеликий андервольт (до -100мв), проте, щоб справді гарно налаштувати - треба брати мамку на 790.

Пам'ять ви самі написали, треба шукати, замовляти, перевіряти, деякі вендори, як гскілл одразу пишуть, що у них стоїть, у деякий в комплекти 6400цл32 ідуть двурангові м даї :gigi:

Якщо підсумувати - на інтелі комплект виявиться на 4-5к дорожчим і треба витратити час на налаштування, щоб це все адекватно працювало.

В контексті людини, яка хотіла як можна дешевше щось актуальне - це явно не те, що потрібно.

Для себе ж, користуючись +- вашою логікою, як раз обрав 14600к+790+комплект 2х24гб під розгін. Кулер поставив повітряний, проте ціна його не 1000грн.
Востаннє редагувалось 26.02.2025 16:47 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
VladimirV
Member

Повідомлення

luckygamerks
14600KF гарячий стає лише якщо йому зняти всі ліміти, тоді так. Якщо взяти сток а саме 125/181/200 PL1|PL2|CPU current limit (A) , поставити вольтаж офсет -100 mV. - він взагалі холодний під нормальним відносно не дрогим повітрям (PA120SE) і жере не так щоб багато.
спойлер
Зображення
Зображення
Трохи практики
І температури і споживання в стоці смішні в тестах. Далі, якщо глянути на скріні, можна побачити що в тяжкому FPU тесті проц дропнув частоти. Хоча до ліміту температурного або ліміту споживання - далеко. В іграх звичайно такого ніколи не буде, як його не навантаж. Але, довго мучаючи біос я знайшов цю опцію, що саме заважає тут не дропати частоти. Підняття по ~10 Ампер параметру CPU current limit (A) з 200 до 210 і т.д. одночасно з розширенням PL2 дає змогу процу в цьому тесті підіймати частоти по 100мгц на всіх ядрах, до ліміту P5300/E4000, але ціною в 10-20 ват споживання зверху. Допоки немає тротлінгу, а його не буде якщо кулер гарний, проц просто впреться в ліміт частот. Далі ніякого сенсу розжимати ліміти немає. Вже проц частоти не підійме, а просто жор буде рости
.
спойлер
Зображення
Проц з кулером, тай й озп колись раніше, я купив на алі, перевести в гривні якщо, то дуже дешево. З пам'яттю не все так однозначно, але це інша довга тема, головне що добре вжалась до 6600Cl30. Мамка Asrock B760m pg riptide, і вона по врм навіть засильна для нього, 14 фаз, а що таке 150-180Ватт споживання? Для розгону потрібна Z. Але не впевнений, наскільки це раціонально взагалі? Бо прийдеться сильно розжимати ліміти, ціною значного роста споживання і температур, тай V core звісно. Мене це поки-що не приваблює.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

luckygamerks: 26.02.2025 15:58По ціні середньої В650, можна взяти майже топову інтел

А потом он проснулся (с)
Давайте про лирику в другом месте, здесь тематическая ветка. Спасибо.
luckygamerks
Member

Повідомлення

Mixx: 26.02.2025 16:27
luckygamerks: 26.02.2025 15:58Серйозніша материнка?
7500-7700 стать на а620 з радіатором на врм за 4к і чудово працюють без перегріву і ТД. Щоб 14600к працював на сток частотах треба мінімум 8 фаз з гарним радіатором, або 6х2 чи щось таке, в стоку в іграх легко їсть 100+вт, а в фул навантажені виходить за 200вт.
luckygamerks: 26.02.2025 15:58Кращий кулер?
Актуальне до тих же цифер, що вже озвучив, для райзенів справді достатньо найпростішого 4х трубочного діпкулу, якщо на такий кулер кинути Інтел буде 90+с і тротлинг до 4-4.5ггц, ну або налаштовувати ручками.

На б760 з коробки доступний невеликий андервольту, проте, щоб справді гарно налаштувати - треба брати мамку на 790.

Пам'ять ви самі написали, треба шукати, замовляти, перевіряти, деякі вендори, як гскілл одразу пишуть, що у них стоїть, у деякий в комплекти 6400цл32 ідуть двурангові м даї :gigi:

Якщо підсумувати - на інтелі комплект виявиться на 4-5к дорожчим і треба витратити час на налаштування, щоб це все адекватно працювало.

В контексті людини, яка хотіла як можна дешевше щось актуальне - це явно не те, що потрібно.

Для цебе ж, користуючись +- вашою логікою, як раз обрав 14600к+790+комплект 2х24гб під розгін. Кулер поставив повітряний, проте ціна його не 1000грн.
Ну ви частково підтверджуєте написане вище. Я ж написав "за умови купівлі найдешевшого", сенс є. Я наприклад розумію, що топова плата це переплата і потрібна вона майже "нікому", але я б собі а620 навіть при відсутності грошей не взяв, релігія не дозволила б обрізок ставити, найдешевшу В650 те ж не взяв би, але це я =)
7500F у іграх легко їсть 50-70, якщо 24 на 7 не граєш то, різниця у "більшості" ігор не такай й критична, хоча за 10 років намотає нормально, з часом більш складні проекти будуть завантажувати процесор більше і споживання зросте, але ж і 7500 раніше почне йому зливати в цих проектах =)) Відносно охолодження мій кулер не самий вдалий під інтел, є дешевші та не гірші, але чи такий він поганий за свої 1400 під 14600kf? І знов таки ви написали, що комплект вийде на 4-5 тис дорожче, так він виходить і потужніший, особливо у робочих задачах. І саме приємне, що як ви написали «Для цебе ж, користуючись +- вашою логікою, як раз обрав 14600к+790+комплект 2х24гб під розгін».
Я ж про це і кажу, можливо я не туди вставив свої 5 копійок, але я маю на увазі, якщо бюджет не зажатий у тиски, то мені здається, що 14600kf+790(690) чи ненайкращі у співвідношені ціна якість якщо залізо береться на дуже довго без апгрейду, так я бачу 790 те ж трохи подорожчали, але ж є і непогані варіанти в тому числі на 690.
Це не рекомендація тій людині, а мої думки, що б наприклад я купляв собі сьогодні у не зажатий бюджет.

Отправлено спустя 5 минут 19 секунд:
Lorichic: 26.02.2025 16:18 luckygamerks
7500f за 4тыс брал с али прошлой весной, странное сравнение с более дорогим интелом, аналог по цене 14600kf на али r7 7700, по минималке там примерно паритет
https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-7 ... 0-1080.png
Взял начальный амд, теперь грустишь за мидлом интела, как то так выглядит со стороны
Я просто хочу сказати, що в тому році вибір казався більш логічним по багатьом причинам, а орієнтуючись на сьогодення, все не так однозначно. І 7500F вже не продається на алі за 3500-4000 тис як торік а навпаки подорожчав,14600kf навпаки з 9-10 впав до умовних 6500-7000. Те ж саме можна сказати і про 7800x3d коли була його можливість купити за 250 баксів з алі, тоді саме він був бест бай з прицілом на майбутнє, але ж зараз все навпаки.
Різниця між платформами в того року і в цьому змінилась.

Отправлено спустя 2 минуты 32 секунды:
acm_fan: 26.02.2025 16:47
luckygamerks: 26.02.2025 15:58По ціні середньої В650, можна взяти майже топову інтел

А потом он проснулся (с)
Давайте про лирику в другом месте, здесь тематическая ветка. Спасибо.
А чому ліріка. Тут як рекомендували 7500f, так і рекомендують, але ж він не панацея. Так це досі одне з найдешевших рішень на АМ5, але ж не безальтернативне.
VladimirV
Member

Повідомлення

luckygamerks
Не розумію, в чому взагалі суть питання. Якщо вирішили брати з аліка, чекайте акцію. Якщо вирішили 14600КФ то так це класний проц.
ПО факту, якщо відкинути дорогущі х3д проци, то актуальні камні для ігор
12400F (для мене він актуальний якщо коштує 75$ і в розгоні по шині на Riptide з DDR5) в стоці не цікавий бо в стоці є краще значно
13400F/14400F (100$/107$ Ali сток з DDR5)
7500F - як був так і є топ не за всі гроші
7700 - ще краще, якщо не кращий взагалі.
14600KF - на пару капельок швидше 7700 де інде, плюсом йде якщо дуже заморочитись вивести на DDR5 7200, виграв 1-2 Фпс по пам'яті. Ціною вищого споживання. А те що він там гарячий в стоці, це неправда. Він холодніше 12400F в розгоні, який жере 120-125Ват, бо у алдера не припой скоріше всього, а у раптора припой під кришкою напевно. І скоріше, назважаючи на більший жор, буде холодніше кукурузена, бо там кришка тупа, хоча це останнє на що я дивився б при виборі цп.
Так в чому питання? Будь-яка збірка з цими цп буде нормальною, а переплата ну +- немає, бо все буде норм працювати за свої гроші.
Особисто я думаю, 7700/14600КФ правильно зібрані, - це оптимально. Що вийде дорожче залежить від всього останнього, а не від цп.
waryag
Member

Повідомлення

luckygamerks: 26.02.2025 17:00але я б собі а620 навіть при відсутності грошей не взяв, релігія не дозволила б обрізок ставити, найдешевшу В650 те ж не взяв би, але це я =)
А вас взагалі не бентежить, що по функціоналу "обрізок" А620 місцями краще за "майже топовий" В760?
luckygamerks: 26.02.2025 15:58Зараз 14600kf з алі можна купити за 6700, що як на мене не дивлячись на всі нюанси, ШАРА, чекати у середньому від 2-х тижнів до місяця, а реально багато він споживає далеко не завжди.
Ціни на алі то таке, хтось і 7800х3д там брав за 10-11к.
luckygamerks
Member

Повідомлення

waryag: 26.02.2025 18:50
luckygamerks: 26.02.2025 17:00але я б собі а620 навіть при відсутності грошей не взяв, релігія не дозволила б обрізок ставити, найдешевшу В650 те ж не взяв би, але це я =)
А вас взагалі не бентежить, що по функціоналу "обрізок" А620 місцями краще за "майже топовий" В760?
luckygamerks: 26.02.2025 15:58Зараз 14600kf з алі можна купити за 6700, що як на мене не дивлячись на всі нюанси, ШАРА, чекати у середньому від 2-х тижнів до місяця, а реально багато він споживає далеко не завжди.
Ціни на алі то таке, хтось і 7800х3д там брав за 10-11к.
Так я і написав далі, що при ціні 250 на алі 7800x3d те ж був топом. Ну про А620 то ви вже загнули:) Може там і є пару моделей які не повне сміття, але це більше виключення з правил.

Я просто кажу, що при сьогоднішній ціні, 14600kf дуже навіть цікава пропозиція і з деякими поправками варта до рекомендацій.

Я пам'ятаю як мені замість 2500k пропонували славнозвісний процесор "бульдозер" у свій час. Розповідали, що то топ, а 2500к фігня. Який я щасливий був, що взяв в свій час саме 2500к. Тільки час розставити правильність прийнятих рішень. Безперечно амд зараз на коні, але деякі пропозиції конкурента, не набагато гірші.
Але на сьогодні я згоден у інтел багато "але".
MoNiTeam
Junior

Повідомлення

Вітаю шановне панство.
Хочу зібрати ПК для трохи пограти/фотошоп/інтернет/робота в CAD та і взагалі як такий собі розважальний медіацентр без перегибів в якусь сторону і з перспективою другого монітора в 1440р (зараз 1080р) і може поодинокими випадками підключення до телевізора в 4к.
Н'юанс в тому, що збір пк буде Німеччині.
Поки накидав ось такі параметри, будь-ласка скажіть чи нема перекосів кудись? І чи нормальна сумісність заліза?
Посилання на конфігуратор.

Prozessor AMD Ryzen™ 7 9700X
Mainboard ASUS TUF GAMING B650-PLUS
be quiet! Pure Rock 2 Black, CPU-Kühler
Kingston FURY DIMM 32 GB DDR5-6000 (2x 16 GB) Dual-Kit, Arbeitsspeicher
GIGABYTE Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G, Grafikkarte
SSD SAMSUNG 990 PRO 1 TB, SSD
be quiet! SILENT BASE 601 Black, Tower
Thermaltake TOUGHPOWER GF A3 Gold 850W - TT Premium Edition

Дуже довго думав між 7800хт і 4060ті на 16 гб, кілька тестів на ютубі показали що все ж 7800хт продуктивніша і в туж саму ціну.
Початковий варіант включав ссд на 2 тб, дорожчий корпус і куллер, ну і материнську плату. Але трохи порившись зміг збити ціну до 1530 євро з 1800.
Розгону мабуть не буде, старий я вже для цього.
Свегер
Member

Повідомлення

Доброго дня!
Підкажіть, будь ласка, з вибором комплектуючих для ПК.
Племінник (студент) для ігор (під Full HD розширення монітора, який купуватиметься пізніше), та навчання/роботи, хоче зібрати ПК
В пріоритеті: процесор має бути від Intel, через робочі програми, які краще під Intel заточені.
Бюджет, розраховують, десь в 30-40 тис./грн., вкластися, якщо вийде.
Всім буду вдячний, за будь які варіанти, поради і рекомендації.
Дякую!
Відповісти