Проблемы с XMP Patriot DDR4-3600...

Обсуждение оперативной памяти
Автор
Повідомлення
Steelmax
Member

Повідомлення

Ser_NSA
Забудь про 3600 на 2700, к сожалению, там нужен идеальный IMC. 3333, в принципе, неплохо. Можно чутка подкрутить vsoc, поиграться с вторичками, погонять TM5. Вообщем, RTFM по Zen+. Если все стабильно и без нюансов - радуйся, разница там будет довольно мизерная. :beer:
unlnu
Member

Повідомлення

Якщо в перспективі плануєте апгрейд проца, то профіль запуститься і частоту 3600 побачите без зайвих мувів, а просто активувався хmp профіль. Якщо ж ні, то даний апгрейд вийшов трохи надлишковим, але будьте впевнені різниці все одно не відчуєте 3333 чи 3600. Спробувати звісно пошаманити можна, але не розчаровуйтесь, якщо не досягнете бажаного результату.
Denvys5
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 08.02.2025 09:42Zen1 та Zen+ на 4000 МГц це якісь казочки, там контролер максимум 3466 тягне на Zen+ і 3200 на Zen1 і це якщо дуже повезе.
AntonyKandaurov: 08.02.2025 09:47Не брешіть, я мав справу із першими зенами і зен + і 4к МГц по пам'яті це фантастика для цих проців.
AntonyKandaurov: 08.02.2025 09:56Без пруфів далі вести розмову немає сенсу. Не мали зен+ процесори можливості тактувати шину IF вручну до якої прив'язаний контроллер пам'яті. Зен 2 вміє в IF 1800 МГц = 3600 МГц по пам'яті. Зен 1 зен + не має можливості працювати на такій частоті.
AntonyKandaurov: 08.02.2025 10:57Це не секретна інформація що для 99% зен 1 стеля це 3200 МГц, для зен + 3466
Ну якось так :shuffle:
спойлер
https://hwbot.org/submission/5294961
Зображення
спойлер
https://hwbot.org/submission/5338001
Зображення
AntonyKandaurov: 08.02.2025 10:01На зен+ максимум що люди брали це 3533 із дикими таймінгами і напругою 1.5в для скріншота.
А ось "для скріншота" B-)
спойлер
https://hwbot.org/submission/5340588
Зображення
Georgin: 08.02.2025 10:03А я, у свою чергу, називаю Вам конкретну модель пам'яті, на якій у мене виходило 3800 абсолютно без проблем.
3800 справді багацько буде для 4х8 на посередній DC дошці, самому цікаво як така конфігурація виглядала
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Denvys5
1.6В на ддр4 - цього достатньо щоб розуміти що це скріншотна конфігурація і робота з цим неможлива місяцями і роками.
Але 4000 МГц і 1.35В це вчос для тих хто не в темі.
Denvys5
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
тримайте вкурсі :laugh:
на пам'яті 1.6в xmp
і про 1.35в 4000 аналогічно
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Denvys5
Так це ж не я тут скріншоти із 1.6в ддр запостив
Ser_NSA
Member

Повідомлення

Steelmax: 08.02.2025 11:11 Ser_NSA
Забудь про 3600 на 2700, к сожалению, там нужен идеальный IMC. 3333, в принципе, неплохо. Можно чутка подкрутить vsoc, поиграться с вторичками, погонять TM5. Вообщем, RTFM по Zen+. Если все стабильно и без нюансов - радуйся, разница там будет довольно мизерная. :beer:
Спасибо за отклик!
Я так и подозревал, что проблема в процессоре.
Как и писал в стартовом сообщении, он до этого у меня с памятью 3333 работал (было 2х8). Вот и с этими новыми модулями в 3333 упёрлось всё. Видать - это максимально возможная частота памяти для моей сборки:(
Ну, а так как вкладывать деньги в минимальный "апгрейд" ЦП на АМ4 (допустим на 3700Х или 5700) уже смысла нет никакого (прироста производительности там и на половину потраченных денег не будет), то придётся смириться мне пока с 3333 и копить деньги на АМ5.

Ещё раз всем спасибо за участие в вопросе! :beer:
(Тему можно закрывать.)
Georgin
Member

Повідомлення

Denvys5

Знайшов записи з тих часів - таки так, виходить трохи збрехав, чистих 4GHz на 1.35v не було:

1. Комплект 2x8Gb працював на частоті ~3.9Ghz (а не 4GHz) з напругою 1.45v (а не 1.35v) і були відмічені рандомні перезавантаження декілька разів на день.
Вищє вольтаж я підіймати не бажав, а на цих налаштуваннях стабільність з'явилася на 3.8Ghz - так і залишив.

2. Коли додав щє 2x8Gb, то система знову втратила стабільність і довелося знизити до 3.6GHz, але вольтаж при цьому теж знизив до 1.35v, тому що і на 1.35v і на 1.4v і на 1.45v різниці не було - вище 3600MHz не йшло.

Версію AGESA на платі я не пам'ятаю. Таймінги були високі - до safe preset докинув багато як в основних так і в деяких субтаймінгах (CL здається був 22, CR = 2T) ну і деякі субтаймінги я там теж докрутив у +,
але дані у письмовому виді не зберіг.

Ser_NSA
Рано Ви здалися, попробували б вручну налаштувати на 3600MHz. Ця частота для Zen+ не є чимось дивним, це ж не перший Zen.
До того ж, взагалі то сенс апгрейдити Вашу платформу є і величезний - 5700X3D зробить її реактивним літаком. Та навіть 5600 буде набагато швидшим і добре розкриє Вашу відеокарту.
Повірте, я сам переходив з Ryzen 1600AF на 5600G і рівень швидкодії у тих же іграх виріс дуже й дуже, тому що і пам'ять і відеокарта перестали впиратися у старий CPU.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Прикол лише в тому, що гонитва за частотою не завжди є доречна, краще взяти нижче планку по частоті і піджати таймінги, буде більше профіту з таймінгів, ніж сакральні 3600 МГц але на диких таймінгах і вольтажі.
Звісно, якщо це не відбірний самсовський B-die який їде 14 14 14 28 на будь якій частоті вище 3200.

Відправлено через 4 хвилини 7 секунд:
Georgin
От так би одразу, і CR виявляється був 2Т і частоти інші і таймінги 22.
Georgin
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov

Блін, та я ж у другому повідомленні відразу сказав, що таймінги були не найкращі. І це взагалі ніяк не відміняє факту, що на Zen+ 3.6GHz, яку хоче топікстартер, не є проблемою.
А ви його так залякали своїми "3300 це межа, радій тому що є", що він вже здався і хоче міняти всю платформу. А всього лише треба поміняти CPU і буде в нього шикарний ПК.
Хоча є ймовірність що його Patriot ні з яким процесором не заведеться на XMP-3600. В мене був на перевірці кіт Viper 2х16Gb від Patriot на 3200MHz - так у нього XMP взагалі не працював. Тільки руками, інакше ніяк.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Georgin
Ключове ви не написали, що це був CR2 режим, ось це мене збило з пантелику. Тепер все стало на свої місця, якщо я десь вас образив - вибачаюсь. :beer:
Georgin
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov

Навзаєм :beer: Так, цей параметр важливий. З ним 3.9GHz - це не зовсім чесні 3.9GHz, але ж ми говоримо про циферки, а не про реальну продуктивність :)
Vlaad13
Member

Повідомлення

не знаю скільки ви часу мучили память щоб налаштувати
в мене був 2600х, намагався біля дня запустатити на 3600 потім забив і купив на 3200 пам`ять яка відразу поїхала без усяких проблем :dontknow:
Відповісти