Проблемы с XMP Patriot DDR4-3600...

Обсуждение оперативной памяти
Автор
Повідомлення
Ser_NSA
Member

Повідомлення

Доброго времени суток, форумчане!
Установил в профильный ПК два новых модуля ОЗУ (Patriot DDR4-3600 2х16Gb) и столкнулся со следующей проблемой:
- при установке в BIOS значение XMP в 3600 МГц ("Профиль 2") система ведёт себя нестабильно :( . Наблюдаются вылеты и аварийные прекращения работы в играх + в ОССТ тест связки ЦП+ОЗУ сыпет ошибками (иногда на 4-й минуте, иногда на 25-й. По разному...).
При изменении значения XMP на 3333 МГц ("Профиль 1") все проблемы уходят и система ведёт себя абсолютно стабильно, как и ранее на старых модулях ОЗУ!
(До этих модулей также стояла ОЗУ с максимальной частотой 3333. Выше частоту памяти до этих модулей не пробовал ранее и не тестировал.)

Соответственно - два вопроса:
1. В чём может быть проблема нестабильной работы памяти на частоте 3600МГц? (Это её заявленная частота производителем! По идее, должна брать...) В самих планках? Или это ЦП не хочет нормально работать с памятью на частоте 3600 и ограничен максимумом в 3333? Есть ли смысл пробовать замену модулей ОЗУ?
2. Что вообще можно с этим сделать? Реально всё-таки какими-то нехитрыми манипуляциями запустить 3600?
(В производительности, понимаю, что разницы практически нет (Гонял 3D-Mark - результаты одинаковы в обоих вариантах.). Но, как-то не по "фен-шую", что ли, когда память в ПК работает на условно "заниженых" частотах...)

Заранее благодарю за советы! :beer:
vltk
Member

Повідомлення

Модули должны быть в слотах 2, 4. Добавить на две ступени напряжение VDD и на одну на Vsoc. Можно до повышения напряжений поменять модули местами в слотах 2, 4 (в поисках лучшего (более соответствующего) бинига от производителя памяти).
Ser_NSA
Member

Повідомлення

Спасибо!
Модули изначально в 2 и 4.
Местами менял - не помогло:(.
Попробую поднять напряжение.
(Надеюсь, плашки не сгорят...)
Grava
Member

Повідомлення

Ser_NSA: 07.02.2025 16:02В чём может быть проблема нестабильной работы памяти на частоте 3600МГц?
Скоріше за все проблема у процесорі - Ryzen™ 7 2700. Це починаючи з zen 2 частота пам'яті 3600 перестала бути проблемою, на 2700 потрібен бубен і ніяких гарантій. Можете попробувати dram calculator від 1usmus, може допоможе.
Georgin
Member

Повідомлення

Ser_NSA
Якщо процесор не деградував від розгонів під високою напругою - то сама по собі ця модель може працювати навіть з 4000MHz.

Моя профільна пам'ять працювала на Ryzen 5 1600AF (це фактично 2600) + MSI B450M Mortar Titanium у режимі 4000MHz (2 x 8Gb) на вольтажі 1.35v.
Коли додав ще пару таких же планок - довелося для стабільності знизити частоту пам'яті до 3800MHz, тому що не хотів підіймати напругу на пам'яті вищє 1.35v.

Також на розгон дуже впливає версія AGESA, про це варто почитати окремо.

І не підіймайте вольтаж на пам'ять вищє 1.45v. Якщо профілі не запрацюють навіть на такому вольтажі - переходьте до розгону вручну.

Grava
Ні, проблема не в цьому. Скоріш за все це проблеми планок пам'яті - щось не те з таймінгами або напругою у XMP профілі на 3600.
Востаннє редагувалось 08.02.2025 09:43 користувачем Georgin, всього редагувалось 1 раз.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Georgin
Zen1 та Zen+ на 4000 МГц це якісь казочки, там контролер максимум 3466 тягне на Zen+ і 3200 на Zen1 і це якщо дуже повезе.
Ser_NSA
Поставте режим 3200 МГц, таймінги 16 18 18 38, напруга 1.35в . Можете спробувати 3333 і такі ж таймінги і напругу. Все що вище для вашого 2700 - вже супер лотерея і не варте тих крихт продуктивності.
Georgin
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
Які щє казочки, якщо у режимі 3800MHz у мене система працювала декілька років, а на 4000MHz пару місяців? Таймінги там були, звісно, не найкращі, але глюків ніяких я не помічав.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Georgin
Не брешіть, я мав справу із першими зенами і зен + і 4к МГц по пам'яті це фантастика для цих проців.
Georgin
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
Не брешіть, у мене цей процесор був, а пам'ять і досі є.
Grava
Member

Повідомлення

Georgin
Щось мені теж не віриться :-/
Georgin
Member

Повідомлення

Grava
Мене це мало хвилює :)
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Georgin
Без пруфів далі вести розмову немає сенсу. Не мали зен+ процесори можливості тактувати шину IF вручну до якої прив'язаний контроллер пам'яті. Зен 2 вміє в IF 1800 МГц = 3600 МГц по пам'яті. Зен 1 зен + не має можливості працювати на такій частоті.

Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
Grava
Якісь дива людина розповідає, я свій перший р5 1600 з горем пополам змусив 3200 пам'ять переварювати, а тут зен+ і одразу 4к МГц, казочки якісь .

Відправлено через 2 хвилини 12 секунд:
Р5 5500 працював на 4000 із 18 22 22 42 1.45в і то час від часу сипав в помилки, а тут зен+ який легенько бере те ж саме. ага, вірю, я повірив.
Georgin
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
Добре, відкидаємо 4000MHz, це брехня, фантастика і все таке - 3800MHz на Zen+ для Вас також фантастика? Ви навіть у тому ж DRAM Calculator можете побачити пресети для цієї частоти.
Але Ви приводите Zen на якому у Вас не запрацювало вищє 3200 і тому на Zen+ 3800MHz бути не може - я правильно Вас зрозумів?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Georgin
На зен+ максимум що люди брали це 3533 із дикими таймінгами і напругою 1.5в для скріншота. На повсякдень вони так не могли працювати. Мій 2600 максимум взяв 3466 і то прийшлось скидати до 3333 де в нього і закінчився контролер пам'яті, вигорів канал. Тож я знаю про що кажу.
Georgin
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
Ага, а я, у якого ця пам'ять досі є і працює - не знаю що кажу :)

І, доречі, Ви взагалі розумієте, що Ви навіть не називаєте моделі планок пам'яті, на яких у Вас шось там не виходило? А я, у свою чергу, називаю Вам конкретну модель пам'яті, на якій у мене виходило 3800 абсолютно без проблем.
Можливо, просто Ваша пам'ять була не дуже?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Georgin
Прогорнув тему - не побачив нічого окрім частоти і таймінгів.
У мене було два комплекти пам'яті, 16 і 32 гб. Чорні gskill ripjaws 2x8 3200 16 18 18 38 hynix cjr
Червоні gskill ripjaws 2x16 3600 16 19 19 39 hynix cjr.
Grava
Member

Повідомлення

Georgin
Я бачив скріни по інету з 3800 на райзенах 2ххх, але це дикий рандом 1 з 1000 проців в кращому випадку, 99.9% ніколи такого не побачать. 4000 - ніколи, навіть гугл такого не знає.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Georgin: 08.02.2025 09:33 Ser_NSA

Моя профільна пам'ять працювала на Ryzen 5 1600AF (це фактично 2600) + MSI B450M Mortar Titanium у режимі 4000MHz (2 x 8Gb) на вольтажі 1.35v.
Коли додав ще пару таких же планок - довелося для стабільності знизити частоту пам'яті до 3800MHz, тому що не хотів підіймати напругу на пам'яті вищє 1.35v.

4 плашки 3800 на зен+ - який же брехун, боже :facepalm:

Відправлено через 3 хвилини 47 секунд:
Чого профільний 5600г із 4×8гб працює на жалюгідних 3600 МГц? З такою фантастичною пам'яттю мав би брати 4500 МГц!
Georgin
Member

Повідомлення

Grava
Ну що я можу сказати... Коли я розганяв пам'ять - мене мало цікавили результати інших. Я просто вивантажив параметри своєї пам'яті у Typhoon Burner,
загнав їх у калькулятор, отримав safe preset, трохи відпустив рекомендовані значення основних таймінгів і виставив їх у BIOS. Я навіть не думав, що 3800MHz це така рідкість, що їх потрібно документувати для історії.

AntonyKandaurov
Тому, що я не хочу піднімати напругу на процесор та пам'ять. На біосі F14 на цій платі ці планки раніше працювали на цих параметрах на тій самій 3800MHz, але після оновлення до F17 з новою AGESA вони втратили стабільність.
У мене зараз працює вбудоване GPU і пам'ять не вийде розігнати без підвищення вольтажу на CPU та пам'ять. Я ніколи не ставив собі цілі вижимати максимум за будь яку ціну. Мені потрібна стабільність у розгоні без завищених напруг. Коли поставлю дискретну відекарту - можна буде спробувати повернути 3800 або більше.
І хорош вже цього офтопу. Я Вам привів простий аргумент, повторюся:

"Добре, відкидаємо 4000MHz, це брехня, фантастика і все таке - 3800MHz на Zen+ для Вас також фантастика? Ви навіть у тому ж DRAM Calculator можете побачити пресети для цієї частоти.
Але Ви приводите Zen на якому у Вас не запрацювало вищє 3200 і тому на Zen+ 3800MHz бути не може - я правильно Вас зрозумів?"

І Ви його просто проігнорували. Ви крутіший овер ніж 1usmus? Ваш особистий досвід у розгоні більш значний ніж у 1usmus? Якщо ні, то може годі проеціювати свої невдачі на інших?

Мене мало хвилює, що там у Вас вийшло, а що ні. Мене мало хвилює Ваша думка щодо мого залізі і його можливостей. Але мене хвилює те, що Ви дезорієнтуєте топікстартера і сходу кажете,
що йому не світить вищє 3333MHz через те, що у нього Zen+.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Georgin
Якщо у вас щось десь там фантастично вийшло - це не значить що у всіх також так вийде.
Є конкретна статистика по зенах і середні по палаті результати які досяжні у 99% процесорів та будь якою затичкою в слот драм.

Це не секретна інформація що для 99% зен 1 стеля це 3200 МГц, для зен + 3466 а для зен 2 вже можливо взяти 3600-3800 , зен 3 вже може ще вище. Той хто шарить ніколи би не взяв 3600 пам'ять до 2700 проца бо в більшості випадків це проблемна експлуатація.

Тож замість того аби розповісти людині що 3333 для його проца це нормальна експлуатація і 3600 йому не потрібні бо він по перше не відчує цих пару відсотків бусту, а по друге коли в прекрасний день людина ввімкне комп'ютер а в нього 16 гб замість 32 гб і одноканал - він буде звинувачувати чувака із форума який сказав що 4000 МГц на його зен+ працювали і це фігня, кожен 2600-2700 так може, а 1600аф бере такі частоти навіть без хмр.

Відправлено через 2 хвилини 38 секунд:
Але я досі не можу відійти від інфи що зен + з 4 плашками працював 3800, вибачте але це така брехня що на голову не надягнеш.

Відправлено через 5 хвилин 7 секунд:
Georgin: 08.02.2025 10:37
І хорош вже цього офтопу. Я Вам привів простий аргумент, повторюся:

"Добре, відкидаємо 4000MHz, це брехня, фантастика і все таке - 3800MHz на Zen+ для Вас також фантастика? Ви навіть у тому ж DRAM Calculator можете побачити пресети для цієї частоти.
Але Ви приводите Zen на якому у Вас не запрацювало вищє 3200 і тому на Zen+ 3800MHz бути не може - я правильно Вас зрозумів?"

І Ви його просто проігнорували. Ви крутіший овер ніж 1usmus? Ваш особистий досвід у розгоні більш значний ніж у 1usmus? Якщо ні, то може годі проеціювати свої невдачі на інших?

Я вам привів у приклад р5 2600 який сдох від роботи на частоті 3333 1.36в, і дуже недовго до цього працював 3466 1.38в. В один прекрасний день я залишився із 8гб озп і одноканалом і був змушений купляти р5 5500.
Те що ви це не читали або не побачили - це ваші проблеми
Відповісти