Ser_NSA
Забудь про 3600 на 2700, к сожалению, там нужен идеальный IMC. 3333, в принципе, неплохо. Можно чутка подкрутить vsoc, поиграться с вторичками, погонять TM5. Вообщем, RTFM по Zen+. Если все стабильно и без нюансов - радуйся, разница там будет довольно мизерная.
Якщо в перспективі плануєте апгрейд проца, то профіль запуститься і частоту 3600 побачите без зайвих мувів, а просто активувався хmp профіль. Якщо ж ні, то даний апгрейд вийшов трохи надлишковим, але будьте впевнені різниці все одно не відчуєте 3333 чи 3600. Спробувати звісно пошаманити можна, але не розчаровуйтесь, якщо не досягнете бажаного результату.
AntonyKandaurov: ↑
08.02.2025 09:42Zen1 та Zen+ на 4000 МГц це якісь казочки, там контролер максимум 3466 тягне на Zen+ і 3200 на Zen1 і це якщо дуже повезе.
08.02.2025 09:47Не брешіть, я мав справу із першими зенами і зен + і 4к МГц по пам'яті це фантастика для цих проців.
08.02.2025 09:56Без пруфів далі вести розмову немає сенсу. Не мали зен+ процесори можливості тактувати шину IF вручну до якої прив'язаний контроллер пам'яті. Зен 2 вміє в IF 1800 МГц = 3600 МГц по пам'яті. Зен 1 зен + не має можливості працювати на такій частоті.
Denvys5
1.6В на ддр4 - цього достатньо щоб розуміти що це скріншотна конфігурація і робота з цим неможлива місяцями і роками.
Але 4000 МГц і 1.35В це вчос для тих хто не в темі.
Steelmax: ↑
08.02.2025 11:11Ser_NSA
Забудь про 3600 на 2700, к сожалению, там нужен идеальный IMC. 3333, в принципе, неплохо. Можно чутка подкрутить vsoc, поиграться с вторичками, погонять TM5. Вообщем, RTFM по Zen+. Если все стабильно и без нюансов - радуйся, разница там будет довольно мизерная.
Спасибо за отклик!
Я так и подозревал, что проблема в процессоре.
Как и писал в стартовом сообщении, он до этого у меня с памятью 3333 работал (было 2х8). Вот и с этими новыми модулями в 3333 упёрлось всё. Видать - это максимально возможная частота памяти для моей сборки:(
Ну, а так как вкладывать деньги в минимальный "апгрейд" ЦП на АМ4 (допустим на 3700Х или 5700) уже смысла нет никакого (прироста производительности там и на половину потраченных денег не будет), то придётся смириться мне пока с 3333 и копить деньги на АМ5.
Ещё раз всем спасибо за участие в вопросе!
(Тему можно закрывать.)
Знайшов записи з тих часів - таки так, виходить трохи збрехав, чистих 4GHz на 1.35v не було:
1. Комплект 2x8Gb працював на частоті ~3.9Ghz (а не 4GHz) з напругою 1.45v (а не 1.35v) і були відмічені рандомні перезавантаження декілька разів на день.
Вищє вольтаж я підіймати не бажав, а на цих налаштуваннях стабільність з'явилася на 3.8Ghz - так і залишив.
2. Коли додав щє 2x8Gb, то система знову втратила стабільність і довелося знизити до 3.6GHz, але вольтаж при цьому теж знизив до 1.35v, тому що і на 1.35v і на 1.4v і на 1.45v різниці не було - вище 3600MHz не йшло.
Версію AGESA на платі я не пам'ятаю. Таймінги були високі - до safe preset докинув багато як в основних так і в деяких субтаймінгах (CL здається був 22, CR = 2T) ну і деякі субтаймінги я там теж докрутив у +,
але дані у письмовому виді не зберіг.
Ser_NSA
Рано Ви здалися, попробували б вручну налаштувати на 3600MHz. Ця частота для Zen+ не є чимось дивним, це ж не перший Zen.
До того ж, взагалі то сенс апгрейдити Вашу платформу є і величезний - 5700X3D зробить її реактивним літаком. Та навіть 5600 буде набагато швидшим і добре розкриє Вашу відеокарту.
Повірте, я сам переходив з Ryzen 1600AF на 5600G і рівень швидкодії у тих же іграх виріс дуже й дуже, тому що і пам'ять і відеокарта перестали впиратися у старий CPU.
Прикол лише в тому, що гонитва за частотою не завжди є доречна, краще взяти нижче планку по частоті і піджати таймінги, буде більше профіту з таймінгів, ніж сакральні 3600 МГц але на диких таймінгах і вольтажі.
Звісно, якщо це не відбірний самсовський B-die який їде 14 14 14 28 на будь якій частоті вище 3200.
Відправлено через 4 хвилини 7 секунд: Georgin
От так би одразу, і CR виявляється був 2Т і частоти інші і таймінги 22.
Блін, та я ж у другому повідомленні відразу сказав, що таймінги були не найкращі. І це взагалі ніяк не відміняє факту, що на Zen+ 3.6GHz, яку хоче топікстартер, не є проблемою.
А ви його так залякали своїми "3300 це межа, радій тому що є", що він вже здався і хоче міняти всю платформу. А всього лише треба поміняти CPU і буде в нього шикарний ПК.
Хоча є ймовірність що його Patriot ні з яким процесором не заведеться на XMP-3600. В мене був на перевірці кіт Viper 2х16Gb від Patriot на 3200MHz - так у нього XMP взагалі не працював. Тільки руками, інакше ніяк.
Georgin
Ключове ви не написали, що це був CR2 режим, ось це мене збило з пантелику. Тепер все стало на свої місця, якщо я десь вас образив - вибачаюсь.
не знаю скільки ви часу мучили память щоб налаштувати
в мене був 2600х, намагався біля дня запустатити на 3600 потім забив і купив на 3200 пам`ять яка відразу поїхала без усяких проблем