Обычно один из симптомов. Если будет всё менее и мене стабильным по частоте озу, то это оноdotenator: ↑ 20.12.2024 00:59 Привет парни.
Думаю я туда зашел ...
Купил летом 14700k, и память DDR5-6400(xmp). Через пару месяцев начали вылетать тяжелые игры, прогнал тест памяти OCCT - он посыпал ошибками через 5 минут. Взял другой комплект DDR, тоже на 6400 - ошибки не пропали. Если выставить частоту памяти 6200 - работает нормально. По ядрам вроде бы проблем нет.
Прогнал Intel Processor Diagnostic Tool - говорит ошибок нет.
Шо думаете - я таки выиграл в лотерею или нет?
Останні статті і огляди
Новини
Деградация и внезапное отбрасывание копыт процов от Интел 13-14го поколений
-
DuckRider
Member
-
GreenMile
Member
Це абсолютно ні про що не каже, особливо якщо ви просто хмп включили і все. Там багато ще від мамки залежить і підбирати вольтажі як мінімум. Тому спочатку в тему по розгону пам'яті, а вже якщо там не вийде то МОЖЛИВО причина в деградації. В мене 7600 теж по дефолту не їхало, поки не вийшло кілька обнов біоса материнки і вручну напруги imc, ivr tx і sa не підібрав.dotenator: ↑ 20.12.2024 17:50 Я можливо помиляюсь, але схоже що таки сюди ...
Якщо проц відмовляється працювати з ДВОМА різними комплектами пам'яті, то проблема схоже в CPU а не оперативі, правильно?
Та й на AMD платформі ці ж набори працювали норм на 6400. Є підозра що таки деграднув КП на проці, Вам так не здається?
-
daesz
Member
Якщо б воно з коробки не тягнуло 6400 - то вірно, просто не виграли в силіконову лотерею, але якщо воно працювало декілька місяців добре, а після того перестало - то то це саме про деградацію і каже, ні?GreenMile: ↑ 20.12.2024 19:07Це абсолютно ні про що не каже, особливо якщо ви просто хмп включили і все. Там багато ще від мамки залежить і підбирати вольтажі як мінімум. Тому спочатку в тему по розгону пам'яті, а вже якщо там не вийде то МОЖЛИВО причина в деградації. В мене 7600 теж по дефолту не їхало, поки не вийшло кілька обнов біоса материнки і вручну напруги imc, ivr tx і sa не підібрав.dotenator: ↑ 20.12.2024 17:50 Я можливо помиляюсь, але схоже що таки сюди ...
Якщо проц відмовляється працювати з ДВОМА різними комплектами пам'яті, то проблема схоже в CPU а не оперативі, правильно?
Та й на AMD платформі ці ж набори працювали норм на 6400. Є підозра що таки деграднув КП на проці, Вам так не здається?
-
GreenMile
Member
Ні, не каже, бо я в себе хмп увімкнув 7600 завелось і все "працювало" і ігри грались, аж поки пк не завис на робочому столі, начав тестувати, а там привіт, на хмр навіть мемтест 86 не проходить. Неробоча пам'ять не завжди проявляється при звичайному використанні, тому і крутять кранчери і все таке.daesz: ↑ 20.12.2024 19:11Якщо б воно з коробки не тягнуло 6400 - то вірно, просто не виграли в силіконову лотерею, але якщо воно працювало декілька місяців добре, а після того перестало - то то це саме про деградацію і каже, ні?GreenMile: ↑ 20.12.2024 19:07 Це абсолютно ні про що не каже, особливо якщо ви просто хмп включили і все. Там багато ще від мамки залежить і підбирати вольтажі як мінімум. Тому спочатку в тему по розгону пам'яті, а вже якщо там не вийде то МОЖЛИВО причина в деградації. В мене 7600 теж по дефолту не їхало, поки не вийшло кілька обнов біоса материнки і вручну напруги imc, ivr tx і sa не підібрав.
А тепер з'явилась зручна відмазка "а, на інтелі не працює, значить деграднув"
-
daesz
Member
Більше схоже на бажання відмазати інтел і себе через невдалу покупкуGreenMile: ↑ 20.12.2024 19:19 А тепер з'явилась зручна відмазка "а, на інтелі не працює, значить деграднув"
-
GreenMile
Member
Більше схоже на недолугий тролінг.daesz: ↑ 20.12.2024 19:22Більше схоже на бажання відмазати інтел і себе через невдалу покупкуGreenMile: ↑ 20.12.2024 19:19 А тепер з'явилась зручна відмазка "а, на інтелі не працює, значить деграднув"
До вашого відома, у мене все працює чудово, тож я уявлення не маю про яку "невдалу покупку" ви говорите.
-
daesz
Member
GreenMile: ↑ 20.12.2024 19:19 Ні, не каже, бо я в себе хмп увімкнув 7600 завелось і все "працювало" і ігри грались, аж поки пк не завис на робочому столі, начав тестувати, а там привіт, на хмр навіть мемтест 86 не проходить.
ОкGreenMile: ↑ 20.12.2024 19:27 До вашого відома, у мене все працює чудово, тож я уявлення не маю про яку "невдалу покупку" ви говорите.
GreenMile: ↑ 20.12.2024 19:27 Більше схоже на недолугий тролінг.
-
GreenMile
Member
daesz: ↑ 20.12.2024 19:28GreenMile: ↑ 20.12.2024 19:19 Ні, не каже, бо я в себе хмп увімкнув 7600 завелось і все "працювало" і ігри грались, аж поки пк не завис на робочому столі, начав тестувати, а там привіт, на хмр навіть мемтест 86 не проходить.ОкGreenMile: ↑ 20.12.2024 19:27 До вашого відома, у мене все працює чудово, тож я уявлення не маю про яку "невдалу покупку" ви говорите.GreenMile: ↑ 20.12.2024 19:27 Більше схоже на недолугий тролінг.
Це вже у вас деградація, їй-бо. Раніше, якщо пам'ять на новому пк з коробки не їхала по хмр, то люди ішли в тему розгону пам'яті і дізнавались багато нового для себе, а тепер виявляється то все фігня, це просто проц деграднув, прямо на виробництві
-
daesz
Member
Не їхала з коробки і їхала з коробки, а через Н-місяців/років перестала - це не одне й те самеGreenMile: ↑ 20.12.2024 19:33
Це вже у вас деградація, їй-бо. Раніше, якщо пам'ять на новому пк з коробки не їхала по хмр, то люди ішли в тему розгону пам'яті і дізнавались багато нового для себе, а тепер виявляється то все фігня, це просто проц деграднув, прямо на виробництві
-
GreenMile
Member
Хто сказав, шо вона їхала з коробки? Те шо воно запустилось і працює, не означає, що там нема помилок і вона "їде". Помилки згодом можуть виникати з різних причин, не обов'язково проблема з процом.daesz: ↑ 20.12.2024 19:37Не їхала з коробки і їхала з коробки, а через Н-місяців/років перестала - це не одне й те самеGreenMile: ↑ 20.12.2024 19:33
Дубль три: пам'ять з коробки може давати помилки, але побачити ви це можете не одразу, особливо якщо там обсяг великий, а її не перевіряли прискіпливо.
Але я бачу ви тут наймогутніший діагност, без ввідних даних вже діагноз поставили, ок, вперед, не заважаю
-
daesz
Member
Ну тобто ви кажете що місяцями все працювало добре і навіть жодного разу не проявилось. І тут "внєзапно" почались крєші і че проблема розгону/хмп?GreenMile: ↑ 20.12.2024 19:42 пам'ять з коробки може давати помилки, але побачити ви це можете не одразу
Вірю, я повірив
-
Yaroslav
Member
Навряд. Для таких частот плата не буде ставити високі напруги на КП, зазвичай. Немає чому деградувати. B660/760, правда, можуть подавати завищені напруги на ядра через включений IA CEP. В HWInfo64 який вольтаж на ядрі максимально зафіксований Vcore?dotenator: ↑ 20.12.2024 17:50 Я можливо помиляюсь, але схоже що таки сюди ...
Яка плата? Якщо це Z690 або 660/760 середнього пошибу, то для 2х32 комплекту 6400 це вже на межі стабільності практично. Це на прикладі моєї Z690 Hero - для 2х32 в неї межа 6500~6600Мгц, які б ти таймінги чи напруги не крутив, хоча 2х16 зможе розігнати до 7000~7200. Далі, біос не оновлював часом? ASUS трохи чудрував з біосами на Z690 (цю проблему обговорювали на OC.net), так що стабільність пам'яті падала на кількасот МГц.
-
GreenMile
Member
Мені якось фіолетово в шо ви вірите і я вам нічого доводити не збираюсь, тут не ваше питання розглядають, а ви просто прийшли накинути, бо як це пройти мимо інтела і не потикати паличкою.daesz: ↑ 20.12.2024 20:51Ну тобто ви кажете що місяцями все працювало добре і навіть жодного разу не проявилось. І тут "внєзапно" почались крєші і че проблема розгону/хмп?GreenMile: ↑ 20.12.2024 19:42 пам'ять з коробки може давати помилки, але побачити ви це можете не одразу
Вірю, я повірив
До вашого відома 6400 для 64Гб це дуже дофіга, навіть стрікси таке не завжди витягують, на рог-форумі ще 2 роки тому купа тем була, що погано їде. Ну то таке, вам видніше звісно, в чому проблема, ага.
-
mult
Member
GreenMile
Тупо вмикання хмп і все, без налаштування вольтажів памяті то погана ідея.
Материнки дуже сильно на Авто задирають вольтажі на io і sa.
Що з часом дуже погано виливається для проца на скільки я знаю, він деградує.
І це було актуально у всіх поколіннях, не тільки 13-14.
У мене теж стоїть хмп, але самі вольтажі напруга самої памяті і оті два значення зафіксовані в ручну на мінімальних для даної частоти вольтажах.
Тупо вмикання хмп і все, без налаштування вольтажів памяті то погана ідея.
Материнки дуже сильно на Авто задирають вольтажі на io і sa.
Що з часом дуже погано виливається для проца на скільки я знаю, він деградує.
І це було актуально у всіх поколіннях, не тільки 13-14.
У мене теж стоїть хмп, але самі вольтажі напруга самої памяті і оті два значення зафіксовані в ручну на мінімальних для даної частоти вольтажах.
-
l-m
Member
Там же проблема ще у браку на виробництві, через яку, навіть при адекватних вольтажах, все одно через окислення деградує.Yaroslav: ↑ 20.12.2024 21:01 Навряд. Для таких частот плата не буде ставити високі напруги на КП, зазвичай. Немає чому деградувати.
-
snapdragon999
Member
То что скажете господа, 14600к не брать?))
-
DuckRider
Member
Зачем, если можна взять 7700?snapdragon999: ↑ 20.12.2024 23:03 То что скажете господа, 14600к не брать?))
-
snapdragon999
Member
Это шо?райзен. Так тогда весь комплект надо менять или мне его на b660 поставить))DuckRider: ↑ 21.12.2024 00:32Зачем, если можна взять 7700?snapdragon999: ↑ 20.12.2024 23:03 То что скажете господа, 14600к не брать?))
-
dotenator
Junior
Максимальний Core VID - 1.506VYaroslav: ↑ 20.12.2024 21:01 В HWInfo64 який вольтаж на ядрі максимально зафіксований Vcore?
MSI B760I EDGE WIFIЯка плата?
Оновлював декілька разів. Точно не можу сказати, можливо дійсно с новим біосом пов'язано, дякую за наводку.Далі, біос не оновлював часом?
Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
Ні, на жаль не перевіряв, там завжди все стояло в Auto. Недавно повиставляв напругу на пам'ять, SA і так далі по мануалам з overclock.net - не допомогло.WakeMe: ↑ 20.12.2024 18:23Після активації хмп не перевіряв які мамака напруги встановила, особливо SA?dotenator: ↑ 20.12.2024 17:50Є підозра що таки деграднув КП на проці, Вам так не здається?
Тут підказують що можливо обнова біоса погіршила ситуацію, спробую відкатитись, якщо не допоможе - то мабуть проц.
-
DuckRider
Member
А vcor?dotenator: ↑ 21.12.2024 00:47Максимальний Core VID - 1.506VYaroslav: ↑ 20.12.2024 21:01 В HWInfo64 який вольтаж на ядрі максимально зафіксований Vcore?
Отправлено спустя 2 минуты 4 секунды:
Ну если ты хочешь апгрейд, то лучше слить то что есть и идти на соседнюю платформу, банально интереснее почти во всех планах чем на ой5 пересаживатьсяsnapdragon999: ↑ 21.12.2024 00:40Это шо?райзен. Так тогда весь комплект надо менять или мне его на b660 поставить))