Деградация и внезапное отбрасывание копыт процов от Интел 13-14го поколений

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
DuckRider
Member

Повідомлення

dotenator: 20.12.2024 00:59 Привет парни.
Думаю я туда зашел ...

Купил летом 14700k, и память DDR5-6400(xmp). Через пару месяцев начали вылетать тяжелые игры, прогнал тест памяти OCCT - он посыпал ошибками через 5 минут. Взял другой комплект DDR, тоже на 6400 - ошибки не пропали. Если выставить частоту памяти 6200 - работает нормально. По ядрам вроде бы проблем нет.
Прогнал Intel Processor Diagnostic Tool - говорит ошибок нет.
Шо думаете - я таки выиграл в лотерею или нет?
Обычно один из симптомов. Если будет всё менее и мене стабильным по частоте озу, то это оно
GreenMile
Member

Повідомлення

dotenator: 20.12.2024 17:50 Я можливо помиляюсь, але схоже що таки сюди ...
Якщо проц відмовляється працювати з ДВОМА різними комплектами пам'яті, то проблема схоже в CPU а не оперативі, правильно?

Та й на AMD платформі ці ж набори працювали норм на 6400. Є підозра що таки деграднув КП на проці, Вам так не здається? :shuffle:
Це абсолютно ні про що не каже, особливо якщо ви просто хмп включили і все. Там багато ще від мамки залежить і підбирати вольтажі як мінімум. Тому спочатку в тему по розгону пам'яті, а вже якщо там не вийде то МОЖЛИВО причина в деградації. В мене 7600 теж по дефолту не їхало, поки не вийшло кілька обнов біоса материнки і вручну напруги imc, ivr tx і sa не підібрав.
daesz
Member

Повідомлення

GreenMile: 20.12.2024 19:07
Якщо проц відмовляється працювати з ДВОМА різними комплектами пам'яті, то проблема схоже в CPU а не оперативі, правильно?

Та й на AMD платформі ці ж набори працювали норм на 6400. Є підозра що таки деграднув КП на проці, Вам так не здається? :shuffle:
Це абсолютно ні про що не каже, особливо якщо ви просто хмп включили і все. Там багато ще від мамки залежить і підбирати вольтажі як мінімум. Тому спочатку в тему по розгону пам'яті, а вже якщо там не вийде то МОЖЛИВО причина в деградації. В мене 7600 теж по дефолту не їхало, поки не вийшло кілька обнов біоса материнки і вручну напруги imc, ivr tx і sa не підібрав.
Якщо б воно з коробки не тягнуло 6400 - то вірно, просто не виграли в силіконову лотерею, але якщо воно працювало декілька місяців добре, а після того перестало - то то це саме про деградацію і каже, ні?
GreenMile
Member

Повідомлення

daesz: 20.12.2024 19:11
GreenMile: 20.12.2024 19:07 Це абсолютно ні про що не каже, особливо якщо ви просто хмп включили і все. Там багато ще від мамки залежить і підбирати вольтажі як мінімум. Тому спочатку в тему по розгону пам'яті, а вже якщо там не вийде то МОЖЛИВО причина в деградації. В мене 7600 теж по дефолту не їхало, поки не вийшло кілька обнов біоса материнки і вручну напруги imc, ivr tx і sa не підібрав.
Якщо б воно з коробки не тягнуло 6400 - то вірно, просто не виграли в силіконову лотерею, але якщо воно працювало декілька місяців добре, а після того перестало - то то це саме про деградацію і каже, ні?
Ні, не каже, бо я в себе хмп увімкнув 7600 завелось і все "працювало" і ігри грались, аж поки пк не завис на робочому столі, начав тестувати, а там привіт, на хмр навіть мемтест 86 не проходить. Неробоча пам'ять не завжди проявляється при звичайному використанні, тому і крутять кранчери і все таке.
А тепер з'явилась зручна відмазка "а, на інтелі не працює, значить деграднув" :D
daesz
Member

Повідомлення

GreenMile: 20.12.2024 19:19 А тепер з'явилась зручна відмазка "а, на інтелі не працює, значить деграднув" :D
Більше схоже на бажання відмазати інтел і себе через невдалу покупку :D
GreenMile
Member

Повідомлення

daesz: 20.12.2024 19:22
GreenMile: 20.12.2024 19:19 А тепер з'явилась зручна відмазка "а, на інтелі не працює, значить деграднув" :D
Більше схоже на бажання відмазати інтел і себе через невдалу покупку :D
Більше схоже на недолугий тролінг.
До вашого відома, у мене все працює чудово, тож я уявлення не маю про яку "невдалу покупку" ви говорите.
daesz
Member

Повідомлення

GreenMile: 20.12.2024 19:19 Ні, не каже, бо я в себе хмп увімкнув 7600 завелось і все "працювало" і ігри грались, аж поки пк не завис на робочому столі, начав тестувати, а там привіт, на хмр навіть мемтест 86 не проходить.
GreenMile: 20.12.2024 19:27 До вашого відома, у мене все працює чудово, тож я уявлення не маю про яку "невдалу покупку" ви говорите.
Ок :rotate:
GreenMile: 20.12.2024 19:27 Більше схоже на недолугий тролінг.
GreenMile
Member

Повідомлення

daesz: 20.12.2024 19:28
GreenMile: 20.12.2024 19:19 Ні, не каже, бо я в себе хмп увімкнув 7600 завелось і все "працювало" і ігри грались, аж поки пк не завис на робочому столі, начав тестувати, а там привіт, на хмр навіть мемтест 86 не проходить.
GreenMile: 20.12.2024 19:27 До вашого відома, у мене все працює чудово, тож я уявлення не маю про яку "невдалу покупку" ви говорите.
Ок :rotate:
GreenMile: 20.12.2024 19:27 Більше схоже на недолугий тролінг.
:facepalm:
Це вже у вас деградація, їй-бо. Раніше, якщо пам'ять на новому пк з коробки не їхала по хмр, то люди ішли в тему розгону пам'яті і дізнавались багато нового для себе, а тепер виявляється то все фігня, це просто проц деграднув, прямо на виробництві :apes:
daesz
Member

Повідомлення

GreenMile: 20.12.2024 19:33
:facepalm:
Це вже у вас деградація, їй-бо. Раніше, якщо пам'ять на новому пк з коробки не їхала по хмр, то люди ішли в тему розгону пам'яті і дізнавались багато нового для себе, а тепер виявляється то все фігня, це просто проц деграднув, прямо на виробництві :apes:
Не їхала з коробки і їхала з коробки, а через Н-місяців/років перестала - це не одне й те саме ;)
GreenMile
Member

Повідомлення

daesz: 20.12.2024 19:37
GreenMile: 20.12.2024 19:33 :facepalm:
Не їхала з коробки і їхала з коробки, а через Н-місяців/років перестала - це не одне й те саме ;)
Хто сказав, шо вона їхала з коробки? Те шо воно запустилось і працює, не означає, що там нема помилок і вона "їде". Помилки згодом можуть виникати з різних причин, не обов'язково проблема з процом.
Дубль три: пам'ять з коробки може давати помилки, але побачити ви це можете не одразу, особливо якщо там обсяг великий, а її не перевіряли прискіпливо.
Але я бачу ви тут наймогутніший діагност, без ввідних даних вже діагноз поставили, ок, вперед, не заважаю :facepalm:
daesz
Member

Повідомлення

GreenMile: 20.12.2024 19:42 пам'ять з коробки може давати помилки, але побачити ви це можете не одразу
Ну тобто ви кажете що місяцями все працювало добре і навіть жодного разу не проявилось. І тут "внєзапно" почались крєші і че проблема розгону/хмп?
Вірю, я повірив :apes:
Yaroslav
Member

Повідомлення

Навряд. Для таких частот плата не буде ставити високі напруги на КП, зазвичай. Немає чому деградувати. B660/760, правда, можуть подавати завищені напруги на ядра через включений IA CEP. В HWInfo64 який вольтаж на ядрі максимально зафіксований Vcore?

Яка плата? Якщо це Z690 або 660/760 середнього пошибу, то для 2х32 комплекту 6400 це вже на межі стабільності практично. Це на прикладі моєї Z690 Hero - для 2х32 в неї межа 6500~6600Мгц, які б ти таймінги чи напруги не крутив, хоча 2х16 зможе розігнати до 7000~7200. Далі, біос не оновлював часом? ASUS трохи чудрував з біосами на Z690 (цю проблему обговорювали на OC.net), так що стабільність пам'яті падала на кількасот МГц.
GreenMile
Member

Повідомлення

daesz: 20.12.2024 20:51
GreenMile: 20.12.2024 19:42 пам'ять з коробки може давати помилки, але побачити ви це можете не одразу
Ну тобто ви кажете що місяцями все працювало добре і навіть жодного разу не проявилось. І тут "внєзапно" почались крєші і че проблема розгону/хмп?
Вірю, я повірив :apes:
Мені якось фіолетово в шо ви вірите і я вам нічого доводити не збираюсь, тут не ваше питання розглядають, а ви просто прийшли накинути, бо як це пройти мимо інтела і не потикати паличкою.
До вашого відома 6400 для 64Гб це дуже дофіга, навіть стрікси таке не завжди витягують, на рог-форумі ще 2 роки тому купа тем була, що погано їде. Ну то таке, вам видніше звісно, в чому проблема, ага.
mult
Member

Повідомлення

GreenMile
Тупо вмикання хмп і все, без налаштування вольтажів памяті то погана ідея.
Материнки дуже сильно на Авто задирають вольтажі на io і sa.
Що з часом дуже погано виливається для проца на скільки я знаю, він деградує.
І це було актуально у всіх поколіннях, не тільки 13-14.
У мене теж стоїть хмп, але самі вольтажі напруга самої памяті і оті два значення зафіксовані в ручну на мінімальних для даної частоти вольтажах.
l-m
Member

Повідомлення

Yaroslav: 20.12.2024 21:01 Навряд. Для таких частот плата не буде ставити високі напруги на КП, зазвичай. Немає чому деградувати.
Там же проблема ще у браку на виробництві, через яку, навіть при адекватних вольтажах, все одно через окислення деградує.
snapdragon999
Member

Повідомлення

То что скажете господа, 14600к не брать?))
DuckRider
Member

Повідомлення

snapdragon999: 20.12.2024 23:03 То что скажете господа, 14600к не брать?))
Зачем, если можна взять 7700?
snapdragon999
Member

Повідомлення

DuckRider: 21.12.2024 00:32
snapdragon999: 20.12.2024 23:03 То что скажете господа, 14600к не брать?))
Это шо?райзен. Так тогда весь комплект надо менять или мне его на b660 поставить))
dotenator
Junior

Повідомлення

Yaroslav: 20.12.2024 21:01 В HWInfo64 який вольтаж на ядрі максимально зафіксований Vcore?
Максимальний Core VID - 1.506V
Яка плата?
MSI B760I EDGE WIFI
Далі, біос не оновлював часом?
Оновлював декілька разів. Точно не можу сказати, можливо дійсно с новим біосом пов'язано, дякую за наводку. :beer:

Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
WakeMe: 20.12.2024 18:23
dotenator: 20.12.2024 17:50Є підозра що таки деграднув КП на проці, Вам так не здається?
Після активації хмп не перевіряв які мамака напруги встановила, особливо SA?
Ні, на жаль не перевіряв, там завжди все стояло в Auto. Недавно повиставляв напругу на пам'ять, SA і так далі по мануалам з overclock.net - не допомогло.
Тут підказують що можливо обнова біоса погіршила ситуацію, спробую відкатитись, якщо не допоможе - то мабуть проц.
DuckRider
Member

Повідомлення

dotenator: 21.12.2024 00:47
Yaroslav: 20.12.2024 21:01 В HWInfo64 який вольтаж на ядрі максимально зафіксований Vcore?
Максимальний Core VID - 1.506V
А vcor?

Отправлено спустя 2 минуты 4 секунды:
snapdragon999: 21.12.2024 00:40
DuckRider: 21.12.2024 00:32

Это шо?райзен. Так тогда весь комплект надо менять или мне его на b660 поставить))
Ну если ты хочешь апгрейд, то лучше слить то что есть и идти на соседнюю платформу, банально интереснее почти во всех планах чем на ой5 пересаживаться
Відповісти