Деградация и внезапное отбрасывание копыт процов от Интел 13-14го поколений

Обсуждение всего, что связано с CPU
Автор
Повідомлення
SVVAT
Member

Повідомлення

спойлер
IMG_20241011_104825.jpg
Ще оці два пункти треба занйти та встановити вручну Enabled
спойлер
IMG_20241011_104945.jpg
Та в цьому пункты вибрати значення Intels Defolt
спойлер
IMG_20241011_104954.jpg
Все..
На виході,як все це зробив я оотримав такі показники:
Сінебенч
спойлер
Снимок экрана (331).png
ОССТ 5хв

спойлер
Снимок экрана (329).png
А за замовчуванням було 82-86 град..

Відправлено через 6 хвилин 3 секунди:
EddieDean: 11.10.2024 10:39 :super:
SVVAT: 11.10.2024 09:41EddieDean
Я вам зроблю скрін що треба спробувати вимкнути,як зробив я собі.Воно може відрізнятися розділами,але сутність та сама у всіх бісов різних мп.
А гайд для мсі,щоб підібрати свій офсет андервольту можна в ютубі глянути.
Дуже дякую!
Ще питання: наскіки це безпечно? І чи не відміняють ці маніпуляції гарантію?
Це навпаки полегшить роботу процу,та буде слугувати більш повільні деградації..ТОму що деградують усі і завжди,питання часу.
Чим більше вольтаж,температури,тим скоріше проходить процес.
Звісно ці налаштування ніяк не впливають на гарантію.Ми ж навпаки,з того що я виклав,90% рекомендоване самим інтелом.А ті перші два пункти,я гадаю,інтел зробив для більшої стабільности усіх проців.Бо деякі мп давали дуже мало напруги деякім процам,та вони ловили синьку.Народ не дуже вникав що до чого,та писав скарги про зламаний проц.
Знайшов..
Для і7 Інтел рекомендує ток 307А та 253вт..

https://community.intel.com/t5/Processo ... -p/1602504
EddieDean
Member

Повідомлення

SVVAT: 11.10.2024 12:04Це навпаки полегшить роботу процу,та буде слугувати більш повільні деградації..ТОму що деградують усі і завжди,питання часу.
Чим більше вольтаж,температури,тим скоріше проходить процес.
Я мав на увазі чи можливо цими маніпуляціями вивести проц чи мамку з ладу? Чи є таки "захист від дурня"?

Дуже дякую! Скинув сусіду Ваші пости, може набереться хоробрості та таки зробить)))
SVVAT
Member

Повідомлення

Ні мп тут взагалі ні до чого.Це про проц.
не можна.Кажу ж..ми навпаки занижуємо усі ризики.Вольтаж,тдп та інше.
Yaroslav
Member

Повідомлення

SVVAT
Я на твоєму місці взагалі-б не робив нікмх андервольтів. Якщо проц здатен на 5800@1,3V то в такому режимі і користувався б :beer: А Е-ядра як їдуть?
Свій 13900К зараз експлуатую в андервольті з легким розгоном Р5600/Е4400@1,3V. За легкої нагрузки трішки більше вольтаж, якщо навантажити на всі 100% (наприклад кіберпанк в FHD з DLSS ультраперфоменс, то напруга просідає аж до 1,25 на скріншоті видно). Такий режим Noctua D15 ще адекватно вивозить :up:

Відправлено через 1 годину 8 хвилин 47 секунд:
Ще цікавий момент, який порадив Earanak. VRM треба налаштувати на повну - врубати всі фази, частоту транзисторів на максимум, VRM Spread spectrum вимкнути :up: В моєму випадку це додало стабільності на низьких вольтажах (коли проц вже на межі стабільності)
Вкладення
Cyberpunk2077_2024_10_09_14_03_13_656 — копия.png
SVVAT
Member

Повідомлення

4.5ггц та 4.9рінг.на тому самому 1.28в.
Але в іграх,що тестував взагалі нічого не дав розгін Е ядер.
В мене комп по більшості стоїть без діла,або грає дитина.В Роблоксі розгону не треба.Там температури в середньому 40-43град.
Як буде настрій,та натхнення грати,у той же Фараон Тотал Вар,то зроблю собі легенький розгон 5.4ггц підберу вольтаж,та пошпилю. :)
А так,просто цікаво що може проц,та зробити якомога холоднішим та бесшумним.
Він навіть в осст тесті майже не чутний..800-1000обертів вентилятори.
Тому мені пріоритет тиша,та щоб слугував довго..
а не зайві бали у бенчмарку.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Який мікрокод цпу 14 покоління зараз більш ефективний, для прошивки біоса мп на Z790?
Bomchik
Member

Повідомлення

Останній. 0x12B
Chester_pl
Member

Повідомлення

13700 без к
начал виснуть.
и потмо просто умер, комп на биосе останвливася,
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Колега в Греції. Сам компи не збирає, тільки купує готове в магазині, або ноути або зібрані десктопи. Казав, що недавно здав свій десктоп по гарантії, бо пішли сині екрани. Взагалі-то він казав, що сині екрани були вже давненько, але не аж так часто, і він це ще з 2000-х сприймає як данність і щось нормальне)) Але от останнім часом це вже було майже щоденно, і він поніс в сервіс. Комп був з 13700k i 3080ti.
Що цікаво, йому поміняли і проц, і материнку. А от пам'ять залишилась яка була. І вінду переставили. Але висновку сервісу чи чогось подібного не було, просто замінили компоненти і нічого не пояснили. Я його питав, чи він щось там пробував траблшутити спочатку, але він не з тих людей. І в біос він, звичайно ж, не заходив, і не оновлював там нічого відколи купив комп.

Без висновку сервісу не ясно що там, але такий от випадок.

Він взагалі кумедний чоловік. Ми ще колись давно говорили про комп'ютери, і коли я йому сказав, що сам собі зібрав, то він мені зі здивуванням відказав "ти шо, дурак, а як поламається, то шо будеш робити"))? І тепер мені розказав якраз про цей випадок, який ніби слугує підтвердженням того, що треба брати готове в магазині з гарантією. Бо от йому зробили все і він довольний :)
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Bomchik: 13.11.2024 19:30 Останній. 0x12B
Пишуть, що зарізає продуктивність.
Rucha
Member

Повідомлення

Nikolayovich
Брехня!
Yaroslav
Member

Повідомлення

Chester_pl: 14.11.2024 14:55 13700 без к
начал виснуть.
Возможно, виновата плата TUF H770 - плата подает на ядра нокаутирующие напряжения :insane: .

В моем случае со второй машиной 13700К/TUF B760 тоже творилась дичь. Со старта в биосе наблюдал 1,527V, а во время работы вплоть до 1,6V увеличивался вольтаж (выше 1,6V VID видел) :insane: .
На свежих прошивках эту дичь частично пофиксили, но дебильный IA CEP так и нельзя отключить (а он нехило так накидывает вольтаж в различных сценариях), а все остальное надо настраивать руками и не всегда возможно.
Вкладення
20240722_155657.jpg
Liquidator
Member

Повідомлення

Yaroslav: 26.11.2024 14:38
Chester_pl: 14.11.2024 14:55 13700 без к
начал виснуть.
Возможно, виновата плата TUF H770 - плата подает на ядра нокаутирующие напряжения :insane: .

В моем случае со второй машиной 13700К/TUF B760 тоже творилась дичь. Со старта в биосе наблюдал 1,527V, а во время работы вплоть до 1,6V увеличивался вольтаж (выше 1,6V VID видел) :insane: .
На свежих прошивках эту дичь частично пофиксили, но дебильный IA CEP так и нельзя отключить (а он нехило так накидывает вольтаж в различных сценариях), а все остальное надо настраивать руками и не всегда возможно.
Взял себе тут на форуме z790 AORUS MASTER X накатил последний биос.... IA CEP -выключается в настройках, IA VR limit - выставляется такой как тебе самому надо, хоть 1.2 поставь жестско и не будет віше подниматься установленного предела.
Yaroslav
Member

Повідомлення

Liquidator: Взял себе тут на форуме z790 AORUS MASTER X накатил последний биос.... IA CEP -выключается в настройках, IA VR limit - выставляется такой как тебе самому надо, хоть 1.2 поставь жестско и не будет віше подниматься установленного предела.
С Z690 Hero тоже никаких проблем, я все настроил с андервольтом :beer: Voltage limit 1350mV, так чтобы буст до 5800 остался на двух ядрах.
Если камень 14gen, то В660/760 тоже позволят отрубать CEP и делать норм андервольт.

Кстати, к тебе вопрос - как едут 2х48 по частоте и таймингам, там Hynix ? :beer: Я думал такие брать себе, но не знаю, заведутся ли норм на 690 :insane:
2х32 максимально стабильны лишь до 6600, винду грузят до 6933.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Rucha: 26.11.2024 13:37 Nikolayovich
Брехня!
То що скажите, ставити 12В і не паритись, бо проц. вже взяв, як у вас, жду мп, десь в дорозі. :puzzle:
Востаннє редагувалось 26.11.2024 15:28 користувачем Nikolayovich, всього редагувалось 2 разів.
Earanak
Member

Повідомлення

Брал на релизе прям с первой партии которая доехала 13900KF, все еще работает стабильно. Все норм. Но как нашли проблему и выкатили x12B микрокод я все же решил перестраховаться и отказался от буста в 5.8+4.3, фиксанул на 5.5+4.3 при 1.19V, для рабочего софта ничего не потерял, и все супер стабильно работает. Рендрю по ~40 часов в неделю в Corona Render при потреблении в районе 200вт (чем тяжелее сцена тем меньше потребление и наоборот), в легких сценах 235вт, периодами работаю в UE5, в игры играю с 4090. Модуль декомпрессии Oodle в UE5 крайне чувствительный к покалеченным Интелам, но так уж вышло что я компилирую приблизительно в 100 раз больше шейдеров чем рядовой пользователь который просто игры играет :dontknow: Мейби мне повезло прост с удачным процом или комбинацией охлада (того что корпуса нету), рамки, обдува околосокета и всякого такого. Ждал 9950X3D, но если там кэш на одном чиплете, буду терпеть до Zen6 :dontknow:

В онлайн студии у нас на удаленке примерно каждый третий на 13900K/14900K, остальные на 7950X/9950X. В общем то проблем ни у кого не возникло. Но все настраивали процы. Кто через AC/DC/VFPoint андервольт, кто через Адаптивный оффсет, кто тупо через PL2 лимит. Ну и Райзены на Curve Optimizer. Траблов ни с АМД ни с Интелом нема у нас, на профильном форуме где тусуюут коллеги визуализаторы тоже жалоб на Интел не было, ну кроме 330вт жора в стоке, НО ЭТО ДРУГОЕ :laugh:

На старых биосах все эти вот UVP/SVID Behavior/IA CEP/TVB были отключены по дефолту. В новых биосах включены по дефолту. Просто следите за этим моментом что бы многопоточная производительность не рухнула. У меня он что на релизе выдавал ~40к CBR23 баллов и в тестовой рабочей сцене Corona рендрил за ~720 секунд так и спустя эти пару лет уже на свежих биосах. Но вот есливсе эти штуки включенным оставить то там выходит уже ~36к CBR23 и ~680 секунд. Из за IA CEP частоты в нагрузке проседают.
Rucha
Member

Повідомлення

Nikolayovich: 26.11.2024 15:26 То що скажите, ставити 12В і не паритись, бо проц. вже взяв, як у вас, жду мп, десь в дорозі. :puzzle:
Звісно. Порівнював всі останні 3 біоса з точки зору продуктивності - без змін. Єдине - в мене всі налаштування ручні. Якщо планується використовувати все на "авто", то тут не підкажу.
Nikolayovich
Member

Повідомлення

Rucha
Думаю гратися, ви на який частоті зафіксились?
Liquidator
Member

Повідомлення

Yaroslav: 26.11.2024 15:17
Liquidator: Взял себе тут на форуме z790 AORUS MASTER X накатил последний биос.... IA CEP -выключается в настройках, IA VR limit - выставляется такой как тебе самому надо, хоть 1.2 поставь жестско и не будет віше подниматься установленного предела.
С Z690 Hero тоже никаких проблем, я все настроил с андервольтом :beer: Voltage limit 1350mV, так чтобы буст до 5800 остался на двух ядрах.
Если камень 14gen, то В660/760 тоже позволят отрубать CEP и делать норм андервольт.

Кстати, к тебе вопрос - как едут 2х48 по частоте и таймингам, там Hynix ? :beer: Я думал такие брать себе, но не знаю, заведутся ли норм на 690 :insane:
2х32 максимально стабильны лишь до 6600, винду грузят до 6933.
IA VR limit я выставил 1.43 V, так у меня два ядра уже едут на 6.0 в таком случае, остальные 5900-5800 держат в нагрузке и температуры до 90 держатся под нагрузкой, уже для родных 6.2 моегокамня - надо ставить IA VR limit = 1.52V, но там уже и греться все начинает сильнее и под сотку градусов в нагрузке греться = короче не стал насиловать и скинул до адекватных 1.42, а именно память 7200 едит без проблем на моей z790 - я тупо для прикидки пробывал первички увеличив до 36-48-48 относительно хмпшных 32-39-39, а все остальное на авто - все завелось и поехало без каких либо проблем, выше я память не крутил ибо не было надобности,а главное времени еще со всей скурпулезностью до памяти добраться, я и так сильно много времени потерял на то чтобы разораться вообще что крутить у этих новых интел ;) + я впервые за много лет взял мамку гигабайт ибо асусовская HERO меня сильно разочаловала на АМ5 и естественно после биоса асус да еще и AM5, гигабайтовский интерфейс биоса и запиханые в нем в другие места настройки с непривычки можно сказать своеобразные чутка с своеборазными названими доставили некий дискомфорт поначалу;), соответственно еще и к новому для себя биосу пришлось адаптироваться параллельно с тем чтобы понять что и где крутить ;) Поэтому я пока тупо на родном для памяти XMP 6400 сижу и наблюдаю чисто за стабильностью самого процессора с месяцок, с пониманием, что без особых танцев и подстроек памЯть ходит и на 7200 (а скорей всего даже выше) :super:
l-m
Member

Повідомлення

SVVAT: 20.09.2024 10:22 Хотелось бы узнать,чтобы может отписались здесь форумчане,кто может столкнулся с данной проблемой.
Может получится какая то статистика?
Ні, не буде статистики ніякої. Як показав вихід Сталкера2, у людей навіть пару хвилин компіляції шейдерів крешиться, а вони й гадки не мають що у них Інтел деградував, адже помилку видає "out of video memory", а новини ніхто не читає :)
Таким чином, ті хто розбирається, та могли б тут відписатись, давно підстелили соломи собі й значно зменшили ймовірність деградації, а хто ні — буде й далі сварити Сталкера, Нвідію, тощо, а ця тема не для них.
Відповісти