Деградация и внезапное отбрасывание копыт процов от Интел 13-14го поколений

Обсуждение всего, что связано с CPU
Автор
Повідомлення
dext
Member

Повідомлення

SVVAT
За умови корректно працюючих режимів енергосбереження у вас повинно бути якось так:
cb23-40k.png
Чому у вас ЦП/ОС не скидає частоту/напругу - мені невідомо/незрозуміло, тож я наведу приклад налаштувань особисто для своєї системи (ASUS), які мають значення:
спойлер
Performance Preferences [ASUS Advanced OC Profile]
DRAM Frequency [DDR5-5600MHz]
Performance Core Ratio [By Core Usage]
1-Core Ratio Limit [60]
2-Core Ratio Limit [60]
3-Core Ratio Limit [56]
4-Core Ratio Limit [56]
5-Core Ratio Limit [56]
6-Core Ratio Limit [56]
7-Core Ratio Limit [56]
8-Core Ratio Limit [56]
ALL-Core Ratio Limit [45]
AVX2 Voltage Guardband Scale Factor [User Specify]
AVX2 Voltage Guardband Scale Factor [100]
Dynamic Memory Boost [Enabled]
CPU Load-line Calibration [Level 4:Recommended for OC]
Synch ACDC Loadline with VRM Loadline [Disabled]
Memory Controller Auto Voltage Cap [1.13125]
CPU Core/Cache Current Limit Max. [350.00]
Long Duration Package Power Limit [125]
Short Duration Package Power Limit [250]
IA AC Load Line [0.45]
IA DC Load Line [0.98]
IA CEP [Disabled]
GT CEP [Disabled]
SA CEP [Disabled]
IA VR Voltage Limit [1350]

TVB Voltage Optimizations [Enabled]
Enhanced TVB [Disabled]
Overclocking TVB [Disabled]
Offset Mode Sign 1 [-]
V/F Point 1 Offset [0.12000]
Offset Mode Sign 2 [-]
V/F Point 2 Offset [0.12000]
Offset Mode Sign 3 [-]
V/F Point 3 Offset [0.12000]
Offset Mode Sign 4 [-]
V/F Point 4 Offset [0.11000]
Offset Mode Sign 5 [-]
V/F Point 5 Offset [0.12000]
Offset Mode Sign 6 [-]
V/F Point 6 Offset [0.12000]
Offset Mode Sign 7 [-]
V/F Point 7 Offset [0.07000]
Offset Mode Sign 8 [-]
V/F Point 8 Offset [0.12000]
Offset Mode Sign 9 [-]
V/F Point 9 Offset [0.15000]
Offset Mode Sign 10 [-]
V/F Point 10 Offset [0.15000]
Offset Mode Sign 11 [-]
V/F Point 11 Offset [0.15000]
Realtime Memory Timing [Disabled]
UnderVolt Protection [Disabled]
PCH 1.05V Voltage [1.00000]
PCH 0.82V Voltage [0.76000]
Regulate Frequency by above Threshold [Disabled]
Cooler Efficiency Customize [User Specify]
Cooler Score [180]
Cooler Re-evaluation Algorithm [Normal]
Optimism Scale [100]
Ring Down Bin [Auto]
Cache SVID Voltage [Adaptive Mode]
- Offset Mode Sign [-]
- Additional Turbo Mode Cache Voltage [Auto]
- Offset Voltage [0.12000]
CPU System Agent Voltage [Offset Mode]
- CPU System Agent Voltage Offset [Auto]
PCI Express Native Power Management [Enabled]
Native ASPM [Enabled]
DMI Link ASPM Control [L1]
ASPM [Auto]
L1 Substates [L1.1 & L1.2]
DMI ASPM [ASPM L1]
DMI Gen3 ASPM [ASPM L1]
PEG - ASPM [L0sL1]
PCI Express Clock Gating [Enabled]
Intel(R) SpeedStep(tm) [Enabled]
Intel(R) Speed Shift Technology [Enabled]

Intel(R) Turbo Boost Max Technology 3.0 [Disabled]
CPU C-states [Enabled]
Enhanced C-states [Enabled]
Package C State Limit [Cpu Default]
RC6(Render Standby) [Enabled]
Aggressive LPM Support [Enabled]
Відправлено через 10 хвилин 55 секунд:
SVVAT: 27.09.2024 19:30 Але я скільки дивився різноманітних обзорів,наших та закордонних,на 12,13,14ген..скрізь проци тримали стабільно частоти та вольтаж
Це не є нормальним у повсякденному використанні та на особливо на довгострокову перспективу, тож не варто орієнтуватись на подобні огляди та відповідних "експертів"
SVVAT
Member

Повідомлення

Дивно..в мене так за замовчуванням завжди було.на декількох версіях біоса.
Думав це така особливість 13-14ген.. :insane:
Нікуди в енергозбереження не лазив ніколи.
Щось таки Інтел чудить виходить.
Буду значить шукати десь в енергозберегайках щось відключено..думаю з цим пов'язано.В мене там усе на авто стоїть,тому мабуть і не скидує частоту.
Дякую друже. :beer:
Vlaad13
Member

Повідомлення

SVVAT: 28.09.2024 10:21 Дивно..в мене так за замовчуванням завжди було.на декількох версіях біоса.
Думав це така особливість 13-14ген.. :insane:
Нікуди в енергозбереження не лазив ніколи.
Щось таки Інтел чудить виходить.
Буду значить шукати десь в енергозберегайках щось відключено..думаю з цим пов'язано.В мене там усе на авто стоїть,тому мабуть і не скидує частоту.
Дякую друже. :beer:
а вы можете показать скриншот с HW где у вас проц именно в простое
SVVAT
Member

Повідомлення

Так так как на скрине в нагрузке,так и в простое..
Там же в серединке столбик мин..и мин все равно 5.1ггц.
Падает только нагрузка на проц..ваты и так мпературы соответственно..а частота и вольтаж нет..
Может свяано быть что вин10 ос?
Vlaad13
Member

Повідомлення

SVVAT: 28.09.2024 12:40 Так так как на скрине в нагрузке,так и в простое..
Там же в серединке столбик мин..и мин все равно 5.1ггц.
Падает только нагрузка на проц..ваты и так мпературы соответственно..а частота и вольтаж нет..
Может свяано быть что вин10 ос?
просто сделайте скрин и покажите :beer:
SVVAT
Member

Повідомлення

Снимок экрана (321).png
Це без навантаження.В біосі лише адаптив мод з офсетом -0.900,та TVB Voltage Optimisation(Enabled)+XMP...Все інше сток..

Відправлено через 56 хвилин 4 секунди:
Ось на останньому біосі.Частота трохи іноді падає,але все одно в простої 5.1ггц..до того ж вольтаж задирає.Офсет знижує його лише під навантаженням.Відповідно температури на 10-15град вище.
Снимок экрана (322).png
WakeMe
Member

Повідомлення

SVVAT
SA 1.38в в хмп це занадто для 7000 cl32 пам'яті. Там має 1.2в вистачати. Дивись КП не підсмаж.
SVVAT
Member

Повідомлення

Знайшов причину,чому не скидало.В настройках вінди за замовчуванням в режимі живлення стояло "Продуктивність" вибрав "сбалансовано",частоти та напруга впали в простої.Але коли загружаю комп знову,то воно чомусь знов не активне,хоча позначка активності стоїть..тільки вийду з меню живлення,знов все працює..або достатньо зайти в меню персоналізаціїї,теж активується..а за замовчуванням,як включається комп,частоти не падають.. :insane:
спойлер
Снимок экрана (326).png
Якщо вирубити на новому біосі інтелівську надстройку.Вручну вбити всі паверліміти,та зберігайки,то на цій серпневі версії температура проца післяч прохлдження сайнбенча впала на 13-16градусів. :eek:
60 потолок.
спойлер
Снимок экрана (324).png
Короче новий біос,якщо викинути ці інтеловськи милиці,ще досить нічо..

Відправлено через 33 секунди:
WakeMe
Поставив.Дякую. :yes:
SVVAT
Member

Повідомлення

Переклад машинний.
Висновок з відео.
В великих датацентрах
~10-25% проблемних проців 13-14ген усіх без вийнятку моделей,включаючи низькочастотні та маловатні з індексом Т.
Чому так мало фітбеку від юзерів,тому що в цих великих контор проци експлуатуються 100%24/7..та процес деградації проявляється швидше а ніж у побутових споживачів.
Якщо вірити цьому ГеймерсНексусу звичайно.
EddieDean
Member

Повідомлення

Доброго вечора панове! Є діло до Вас!
Сусіду сьогодні приїхав комп на і7 14700КФ. Купував саме цей проц для того шоб записувати відео (він хоче стрімінгом та ютубом занятися). Збирали люди у магазині. хоча вони кажуть шо "тестували цілий день" але коли навантажили проц ОССТ тестом у нормал режимі температура одразу підскакує до 100 градусів. У КС2 та WoT 70-80 градусів. Також дуже дивні стрибки температури з 35 градусів до 60+ буквально на декілька секунд. Частоти при таких температурах Р ядра - 4.5, Е ядра - 3.5... Охолодження 360 водянка Cooler Master MasterLiquid ML360L V2. Судячи з оглядів на ютубі така собі водянка( Хоча у ТТХ і пишуть до 250Вт ТДП. Підкажіть будь ласка чи є якісь гайди по андервольту? Бажано для самих дерев'яних))) Чи самому краще туди не лізти без досвіду? Чи взагалі не варто чіпати та працювати з ним як є?
tecak
Junior

Повідомлення

расскажу на своём примере - купил 13700kf. Почитал форумы. Ничего не понятно. Все пишут свои понятные сокращения и прочее. Задал вопросы в профильных темах. Был послан. Набрался куча разных советов и сделал у себя.
Ограничил частоту Р ядер на 5100 Е ядер на 4000, ограничил максимальную мощность на 181. И кратковременную и длительную. СPU Core Voltage --> Adaptive+Offset установил на -0.15. Тесты не гонял, максимум это кеширование в играх и распаковка архивов, когда все ядра задействованы. Выше 85 градусов не было. Напряжение на проце 1.24 в максимальной нагрузке. В играх температура проца 50-60. Корпус полностью открытый. Мощи хватает для моей 4070ti super. Читаю советы, что нужно все параметры лочить, а не на авто. У меня нет времени этим заниматься, малые хотят играть. Комп ни разу не завис и не выбил в синьку. Всё стабильно и хорошо. Охлад Quiet! Dark Rock Pro 5, мамуля MSI Z790 GAMING PLUS WIFI, мпамять Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 6000Mhz FURY Beast
lewerlin
Member

Повідомлення

SVVAT: 30.09.2024 14:43~10-25% проблемних проців 13-14ген усіх без вийнятку моделей,включаючи низькочастотні та маловатні з індексом Т.
Чому так мало фітбеку від юзерів,тому що в цих великих контор проци експлуатуються 100%24/7..та процес деградації проявляється швидше а ніж у побутових споживачів.
Якщо вірити моєму колишньому :lol: інтегратору(з попередньої роботи :gigi: ), Делл відкликав всі офісні машинки на Інтел, котрі ще не доставлені. Там молодші і3 і і5.
SVVAT
Member

Повідомлення

EddieDean
Гайди по андервольту не допоможуть.
Бо просто зробити офсетом мінус скількись там міллівольт,та знизити споживання з оптимізацією напруги не вийде.
Інтел там а замовчуванням в біосі понатикав своїх костилів,тому
Все одно,при всіх цих маніпуляціях мій проц в сінебенчі,осст,де на старому,"не відремонтованому біосі"грівся максимально 58град.
На новому біосі та тих самих налаштуваннях за декілька секунд набирає 86градусів.Бо дуже сильно накидує напругу.."для стабільності"..
Тому треба на сам перед вирубити ці інтеловські нові налаштування.
Яка материнка?
Я можу ввечорі наробити скрінів як настроїв біос собі,щоб було і холодно і стабільно.
Rucha
Member

Повідомлення

SVVAT
Це у вас якісь локальні проблеми або з біосом, або з материнкою, або ще з чимось. Після оновлення біосу з мікрокодом 129h підвищення температури не спостерігаю. Але в 58 градусів під максимальним навантаженням не вірю. Скоріш за все у вас в старому біосі був баг з моніторінгом температури.
EddieDean
Member

Повідомлення

SVVAT: 10.10.2024 12:49Гайди по андервольту не допоможуть.
Бо просто зробити офсетом мінус скількись там міллівольт,та знизити споживання з оптимізацією напруги не вийде.
Інтел там а замовчуванням в біосі понатикав своїх костилів,тому
Все одно,при всіх цих маніпуляціях мій проц в сінебенчі,осст,де на старому,"не відремонтованому біосі"грівся максимально 58град.
На новому біосі та тих самих налаштуваннях за декілька секунд набирає 86градусів.Бо дуже сильно накидує напругу.."для стабільності"..
Тому треба на сам перед вирубити ці інтеловські нові налаштування.
Яка материнка?
Я можу ввечорі наробити скрінів як настроїв біос собі,щоб було і холодно і стабільно.
.
MSI Z790 Gaming Plus WIFI. Біос був 7E06vH6, вчора оновили йому на 7E06vH7. - Update CPU Microcode 0x12B. Це на офсайті написано) Вольтаж наче трохи знизився, але температури та троттлінг нікуди не ділися. В іграх проц веде себа нормально, частоти 5.4-5.5 ГГц при температурі 70-80 градусів. Але у тестах все прям дуже погано. Моментально взлітає до 100 градусів і тротлить до 4.5ГГц П ядра. Шо насправді дуже пічально бо проц брався під роботу з відео.
Rucha
Member

Повідомлення

EddieDean: 10.10.2024 13:59 Але у тестах все прям дуже погано. Моментально взлітає до 100 градусів і тротлить до 4.5ГГц П ядра.
Це в порівнянні з 129h?
EddieDean
Member

Повідомлення

Rucha: 10.10.2024 14:29Це в порівнянні з 129h?
Це таке само було і на старому біосі і на новому)
SVVAT
Member

Повідомлення

Rucha
Ага..на тому самому біосі перемикаю профіль Інтел на асус і зразу ламається датчик температури?
А інші датчики на мосфетах та чіпсеті мп теж зламалися? :D
І навіть відеокарта під час простою,та навантаженні проца має 29-30град.
Температура охолоджуючої рідини туди само.
А коли включити налаштування Інтел та запустить сінебенч,або осст,то температури захмарні як для мого проца,та ростуть температури усіх компонентів..що логічно.
Зайдіть у профіль,та подивіться з початку характеристики системи,потім будете казати вірите чи не вірете :D
З платою та біосом у мене все добре.
Інтел для стабільності у своєму профілі не враховує що потребує конкретно мій проц і вольтаж ставить середній для всіх ай5.по відчуттям 1.31в.
Тоді як профіль материнської плати 1.16в.
Мій процесор під навантаженням потребує 1.1в приблизно для5.1ггц.
Біос від серпня місяця,з новими вкладками від Інтел вів себе так само.
Писав тут місяць тому на цей рахунок,полистайте тему.

Відправлено через 7 хвилин 57 секунд:
EddieDean
Я вам зроблю скрін що треба спробувати вимкнути,як зробив я собі.Воно може відрізнятися розділами,але сутність та сама у всіх бісов різних мп.
А гайд для мсі,щоб підібрати свій офсет андервольту можна в ютубі глянути.
EddieDean
Member

Повідомлення

SVVAT: 11.10.2024 09:41EddieDean
Я вам зроблю скрін що треба спробувати вимкнути,як зробив я собі.Воно може відрізнятися розділами,але сутність та сама у всіх бісов різних мп.
А гайд для мсі,щоб підібрати свій офсет андервольту можна в ютубі глянути.
Дуже дякую!
Ще питання: наскіки це безпечно? І чи не відміняють ці маніпуляції гарантію?
SVVAT
Member

Повідомлення

Дивіться.
1.Перше.
Тре відключити оці два пункти:
спойлер
IMG_20241011_104509.jpg
IMG_20241011_104625.jpg
В першому за замовчуванням було Intel Defolt,треба вибрати налаштування вашої мп.в мене це asaus advansed OC
В другому (SVID Behavior)було Intels Fail Safe я виставив на авто,можна Best Case Scenario

Також у пункті Asus Multicore Enhancement треба вручну вибрати Disabled Enforse All Limits
Ці три пункта в моїй платі суттєво впливають на вольтаж що плата подає неадекватно на проц.
Можна скільки завгодно опускати офсетом напругу,максимально зафіксоване все одно буде в межах 1.31-1.34в..Хоча під навантаженням воно просяде приблизно до вказанного вами,але цього вистачає в моєму випадку,щоби температури в стресс тесті були 82-86град..

2.Тепер ще треба знайти та занизити паверліміти,та встановити
TVB Volage optsmisation,та Аdvanced TVB в положення Enabled
спойлер
IMG_20241011_104849.jpg
Паверліміти та ток в мене для ай5 такі виставлені:
спойлер
IMG_20241011_104929.jpg
Це рекомендує інтел..ток 200А тдп обмежено 181вт.
Для ай7 треба дивитися..здається інтел 250Вт ток 400А

3.Ну і налаштування вольтажу конкретно під мій проц в мене такі:
спойлер
IMG_20241011_104742.jpg
Вибрав Адаптив мод,виставив значення -(позначив зеленим)
вручну вбив офсет на скільки має ьпросісти штатна напруга 0.120 отримав на виході 1.092в
Це в мене.Показник офсету 0.120 дуже рідкий.Так багато мало проців можуть.ТОму рекомендують стартувати з значення 0.0300 і пробувати тести.Якщо ок,підіймати трохи..0.0400-0.0500в і знову тести.Якщо стабільно рухатися в бік збільшення значення,до поки не буде нестабільно.ТОді вернутися на два шаги назад.Це й буде ваше оптимальне значення офсету.

Також виставив офсет на кеш (позначив червоним) тут не грався багато.просто поставив -0.0500в та й усе..
Тай System Agent Витсавив вручну 1.2в отримав на виході 1.85в..він теж дуже гріе проц.
Відповісти