Enjthesilence: ↑
21.09.2026 15:21
Давай одразу: я не буду сперечатися на тему «з патрейсингом немає різниці». Ти не бачиш покращення графіки - я бачу, це момент, який можна залишити за дужками.
Та тут біс зна, всі хвалять РТ в КП2077. Але це напевне треба запустити гру з ним і без нього і порівняти. Проосто я на момент виходу проходив гру на 1070 у 1080(сорі за каламбур мимовільний), побавившись з налаштуваннями я мав 50-60 фпс. І я б не сказав що картинка була погана, можливо вона була ГІРША чим зараз з РейТрейсингом, можливо якщо не забуду то якось запущу і порівняю чисто з цікавості. Грав відносно недавно .... стоп, то ж був 2023 рік ще, ніфіга собі недавно, Фантом ліберті аддон, нормально грав, на графіку не скаржився. Тобто навіть відносно недавно графіка без РТ влаштовувала цілком, бо під час гри не було часу надто вглядатися в мікродеталі.
А от Метро Ексодус я вже проходив коли придбав 5070. Ну власне я й проходив її лише тому що товариш нахвалював рейтрейсинг в ній. Але от чесно, під час гри якось було не до того всього, я грав гру і дивився сюжет, а не розглядав деталі. Тому особливого рейтресингу я не помітив. ну та й картинка в Ексодус може технологічна, але не красива, якась брудна палітра. Ну власне це цілком може бути задум художніх дизайнерів гри. Коротше не та гра де б рейтрейсинг міг себе показати в повній мірі.
Ну але то таке, то чисто субєктивні мої смаки. ПРосто нию що щось від рейтрейсингу не отримав ВАУ-ефекту. Ігри як були красиві так і є. Прям кардинальної зміни картинки з тим що памятаю з початку 2020-х нема. Може память підводить, може РТ потрібно в деталях вишукувати.
Enjthesilence: ↑
21.09.2026 15:21
Я б не зводив користь сучасних відеокарт лише до «більше FPS». 1070 через 10 років досі щось запускає - це якраз показник того, наскільки довго живе залізо.
Але сучасні карти дають не тільки більше обчислювальної потужності, а й DLSS/FSR, RT, Reflex, Frame Generation тощо.
Наприклад, DLSS - це не просто «ми не змогли нормально оптимізувати гру, тому зменшили роздільну здатність». У режимі Quality можна рендерити приблизно в 1440p, а на виході отримувати 1080p з дуже якісною реконструкцією. Тобто за той самий бюджет продуктивності можна отримати кращу картинку і це факт.
Так, без DLSS цілком можна було жити й у 2016-му. Але це не означає, що технологія нічого не дала. Вона дозволила витрачати той самий бюджет продуктивності на складніший кінцевий результат. Якщо порівняти native, DLSS, DLDSR чи будь-який інший суперсемплінг, який просто вбиває FPS, то сучасні апскейлери дають один із найкращих компромісів між якістю та продуктивністю і для цього всього в ігрових картах потрібні нейронки, тензорні блоки і тд
PS І теза «раніше все літало» теж трохи міфологізована - флагманські ігри свого часу прекрасно вміли покласти на лопатки тодішнє топове залізо і чудо оптимізації - не було. Через ші бум в нас неадекватний прайс на залізо - факт, але це не вина апскейлерів в сучасних ігрових гпу))
Ну так, але В ТЕОРІЇ. На ділі ж вилилось "пофіг що наша гра тормозить, включать DLSS і FG та матимуть прийнятний фпс".
Щодо оптимізації раніше, так, теж ігри клали відяхи на лопатки, але трішки потюнивши конфіг можна було мати нормальні 60 фпс без помітної втрати якості картинки. ДЛСС мало б ще збільшити швидкодію, а на ділі розробники зменшили оптимізацію.
Та власне, яскравий приклад - коли випустили нову NBA з DLSS5 то майже всюди показували фпс з ФГ 3х. Тобто врубували генерацію кадрів трьохкратну і казали "що ви хочете, нормальна ж оптимізація, он 60-70 фпс дає"
Ну коротше, я до чого вів. Всі ці технології нові ніби й класні речі, але з ними індустрія звернула не туди і кінцевий споживач отримав те саме що й 10 років назад але з куди більшими вимогами. Тупо тому що розробники "опустили рукави" і до роботи стали ставитися пофігістично.