AMD розробляє технологію, яка в десятки разів прискорить трасування променів для рослинності

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
erazel
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 21.09.2026 14:35 поки нвідія вкладалась в тензори і ші з 2017 року, а за ретрейсинг взагалі мова йшла з середини нульових
І що це принесло рядовому геймеру? От ЩО? Щось бракувало Відьмаку3 ? Чи може він був надто дорогим? Тобто нових технологій дали купу, а по суті - мало що. Візуально від Метро Ексодус враження не кращі були чим від Відьмак3. КіберПанк 2077 кажуть з РТ набагато краще виглядає, але щось зараз його граю і не помічаю різниці в спогадах з грою в 2021 році. Ну тобто він і тоді мене влаштовував картинкою і швидкодією на GTX1070. І ДЛСС не треба було щоб отримувати свої 60фпс(на Full HD) з навколосередніми налаштуваннями.

От нейромережі то так, нові технології класно працюють на RTX відяхах, генерить фото і відео аж гай шумить. Але це точно варто ставити в переваги ІГРОВИМ картам?
dext
Member

Повідомлення

Аціо: 21.09.2026 12:37 І як там ринкова доля АМД? Це вірна стратегія?
І як там ваша ЗП? Це вірна стратегія?
Enjthesilence
Member

Повідомлення

erazel: 21.09.2026 14:46
Enjthesilence: 21.09.2026 14:35 поки нвідія вкладалась в тензори і ші з 2017 року, а за ретрейсинг взагалі мова йшла з середини нульових
І що це принесло рядовому геймеру? От ЩО? Щось бракувало Відьмаку3 ? Чи може він був надто дорогим? Тобто нових технологій дали купу, а по суті - мало що. Візуально від Метро Ексодус враження не кращі були чим від Відьмак3. КіберПанк 2077 кажуть з РТ набагато краще виглядає, але щось зараз його граю і не помічаю різниці в спогадах з грою в 2021 році. Ну тобто він і тоді мене влаштовував картинкою і швидкодією на GTX1070. І ДЛСС не треба було щоб отримувати свої 60фпс(на Full HD) з навколосередніми налаштуваннями.

От нейромережі то так, нові технології класно працюють на RTX відяхах, генерить фото і відео аж гай шумить. Але це точно варто ставити в переваги ІГРОВИМ картам?
Давай одразу: я не буду сперечатися на тему «з патрейсингом немає різниці». Ти не бачиш покращення графіки - я бачу, це момент, який можна залишити за дужками. ;)
Я б не зводив користь сучасних відеокарт лише до «більше FPS». 1070 через 10 років досі щось запускає - це якраз показник того, наскільки довго живе залізо.
Але сучасні карти дають не тільки більше обчислювальної потужності, а й DLSS/FSR, RT, Reflex, Frame Generation тощо.

Наприклад, DLSS - це не просто «ми не змогли нормально оптимізувати гру, тому зменшили роздільну здатність». У режимі Quality можна рендерити приблизно в 1440p, а на виході отримувати 1080p з дуже якісною реконструкцією. Тобто за той самий бюджет продуктивності можна отримати кращу картинку і це факт.

Так, без DLSS цілком можна було жити й у 2016-му. Але це не означає, що технологія нічого не дала. Вона дозволила витрачати той самий бюджет продуктивності на складніший кінцевий результат. Якщо порівняти native, DLSS, DLDSR чи будь-який інший суперсемплінг, який просто вбиває FPS, то сучасні апскейлери дають один із найкращих компромісів між якістю та продуктивністю і для цього всього в ігрових картах потрібні нейронки, тензорні блоки і тд

PS І теза «раніше все літало» теж трохи міфологізована - флагманські ігри свого часу прекрасно вміли покласти на лопатки тодішнє топове залізо і чудо оптимізації - не було. Через ші бум в нас неадекватний прайс на залізо - факт, але це не вина апскейлерів в сучасних ігрових гпу))
yurius_r
Member

Повідомлення

Аціо: 21.09.2026 12:51Ага не так воно працює звичайно, так і запишемо - доля АМД от от наблизиться до 95%!
Єдина причина чому воно так - дуже слабкий та недолугий маркетинг у АМД. Ціноутворення, дивні рухи щодо припинення підтримки не дуже старих GPU та впровадження FSR4 не дали AMD відкусити нішу у зелених. Інженери для цього зробили дуже багато, карти серій 7000/9000 дуже непогані.
1234waltz: 21.09.2026 13:30Ринкова частка до появи СтімДек, як готового пристроя, який худо-бідно дозволяє грати без пердолігна та на момент релізу зайняв унікальну нішу хендлед ПК була на рівні статистичної погрішності.
Якщо ми про частку Linux геймінгу, то і зараз вона десь там далеко, але у мене великі сподівання. І тут є момент - без всієї цієї відкритості у Valve нічого б не вийшло.
Вони їм не потрібні, нащо. Їх пропрієтарні технології дозволяють домінувати на ринку,
Я про те, що краще для користувача/клієнта, а ви мені про те що краще для компанії.
Enjthesilence: 21.09.2026 14:35так, от тільки всі ці технології, які допомагають старому залізу (апскейлер\фреймгенератор) в геймдев на пк запровадила нвідія,
Так, і не всі вони корисні. Я вважаю апскейл милицею, в фреймген це взагалі якась незрозуміла для мене фігня. І тут я б обмовився щодо Nvidia і старого заліза. 3000-серія це мінімум для нових (не всіх) технологій. FSR4 працюватиме і на 6000-ій серії, але я згоден що АМД тут дрібні і треба було реалізацію робити одразу. А як там із RTX і 10-ю серією NVidia? Бо під Linux воно собі працює на древнючіх AMD, що були випущені за часів 9хх серії зелених.

В будь якому разі мені більше імпонує відкритість AMD. Intel намагається їх наздогнати, хоча поки не зрозуміла їх подальша стратегія по dGPU. А ось Nvidia плентається десь там. Може Гейб витягне зелених, може AI - не знаю, але в будь якому разі хотілося б. Бо я вже якось писав, закритість в NVidia це прямо дуже стара біда із якою я колись перетнувся ще за часів Tegra - вже тоді Linux десктоп на ARM міг стати більш поширеним, бо залізо було досить круте.
yariksom
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 21.09.2026 14:35Тому що длсс4 працює чудово на ртх3060, а от фср4 чудово буде працювати тільки на рдна4, то хто виграє?
Виграє той кому скаже власник обох компаній - Блекрок і ті, з ним.
Vpupkin
Member

Повідомлення

dext: 21.09.2026 10:24Все, що розробляє AMD врешті-решт йде в OpenSource
Як там AMD true audio поживає, вже всі почали юзати цю прекрасну відкриту технологію?
erkins007
Member

Повідомлення

В лучшем случае, чаще всего это идет вникуда и так и остаётся на бумаге. Технологии нвидиа представлены же буквально в каждой игре
Аціо
Member

Повідомлення

dext: 21.09.2026 15:14
Аціо: 21.09.2026 12:37 І як там ринкова доля АМД? Це вірна стратегія?
І як там ваша ЗП? Це вірна стратегія?
Мої? Ну з стартового в 50000 ойро, я маю кілька десятків добрих "новин",
тобто не один порядок - не переймайтесь за мене, але дякую.
yurius_r: 21.09.2026 15:28
Аціо: 21.09.2026 12:51Ага не так воно працює звичайно, так і запишемо - доля АМД от от наблизиться до 95%!
Єдина причина чому воно так - дуже слабкий та недолугий маркетинг у АМД. Ціноутворення, дивні рухи щодо припинення підтримки не дуже старих GPU та впровадження FSR4 не дали AMD відкусити нішу у зелених. Інженери для цього зробили дуже багато, карти серій 7000/9000 дуже непогані.

Так єдина чи таки ні? Ну у вас трохи правильно зауважено, але це як мінімум дві причини,
одна з яких походить саме з того що Ліза - племінниця куртки, якщо зняти рожеві окуляри.

erkins007: 21.09.2026 18:14
В лучшем случае, чаще всего это идет вникуда и так и остаётся на бумаге. Технологии нвидиа представлены же буквально в каждой игре
Ви їм не поясните - там марива та казки перед очима...
Червоні покемони якщо стисло.

Enjthesilence
І до речі, ви досить розміркована людина, не відмовляйтесь коли вам прийдуть цікаві пропозиції, у вас досить живий розум, гнучкий, та коли ви помиляєтесь - ви не соромитесь визнати помилку. Вам треба на гору, це моя особиста думка людини що хоче добрим людям добра.

Та і взагалі свідомі люди зрозуміють!
спойлер
yurius_r
Member

Повідомлення

Аціо: 21.09.2026 20:46Так єдина чи таки ні?
Все що я перерахував - недолугі дії маркетингу/менеджерів, а не інженерів.
одна з яких походить саме з того що Ліза - племінниця куртки, якщо зняти рожеві окуляри.
Тобто ви реально вірите у змову тому що вони родичі? Двоюрідна племінниця? Серйозно?
dext
Member

Повідомлення

Аціо: 21.09.2026 20:46 Мої? Ну з стартового в 50000 ойро, я маю кілька десятків добрих "новин",
тобто не один порядок - не переймайтесь за мене, але дякую.
Скільки RAM могли купити рік тому, а зараз? Подобається аргументація людей, які користь для суспільства вимірюють своєю ЗП/долею ринка корпорастів
erkins007: 21.09.2026 18:14 В лучшем случае, чаще всего это идет вникуда и так и остаётся на бумаге.
Звичайно, не всі технології на 100% використовуються, навіть пропрієтарні, от MS нещодавно викинула Work Graphs.
erkins007: 21.09.2026 18:14 Технологии нвидиа представлены же буквально в каждой игре
І працюють лише на... nvidії - що і є визначенням vendor lock :yes:
Вже не кажу про мотиваційну "користь" таких технологій, коли без нейрослопу сучасні тайтли не можуть видати стабільні 60FPS

Дуже дивна тенденція загалом: бачу невдоволення ШІ та цінами, з іншого боку - готові споживати графічний нейрослоп в іграв в три роти :puzzle:
erkins007
Member

Повідомлення

dext: 21.09.2026 23:11І працюють лише на... nvidії - що і є визначенням vendor lock
Учитывая что у Нвидиа 90% рынка это не проблема вообще. Это АМД со своими 8% не может себе такого позволить.
Казалось бы не может, потому что её фср4 тоже как вы говорите вендор лок.
dext
Member

Повідомлення

Технологии нвидиа представлены же буквально в каждой игре
Що до цього та саме RT: nvidiя врешті-решт відмовилася від своєї пропрієтарної acceleration structure і реалізувала стандартну, яка увійшла до бази Vulkan API. Спроби нав'язати свої пропрієтарні Vulkan-розширення OpenGL, на щастя, зазнали невдач

Відправлено через 4 хвилини 34 секунди:
erkins007: 21.09.2026 23:25 Учитывая что у Нвидиа 90% рынка это не проблема вообще. Это АМД со своими 8% не может себе такого позволить.
В реальності - тепер саме ви (користувачі) не можете собі дозволити купити за розумні кошти GPU під новий AAA-тайтл, тому це проблема саме ваша (користувачів), кульмінація програми лояльності від nvidії :yes:
erkins007
Member

Повідомлення

dext: 21.09.2026 23:44тепер саме ви (користувачі) не можете собі дозволити купити за розумні кошти GPU під новий AAA-тайтл
Ага, а также память и кучу всего прочего. То что щас цены бахнули на все не отменяет того факта, что кто хотел купил все в 25 году.
dext
Member

Повідомлення

erkins007: 21.09.2026 23:46 Ага, а также память и кучу всего прочего. То что щас цены бахнули на все не отменяет того факта, что кто хотел купил все в 25 году.
Хотів-не хотів це суб'єктивне, неадекватні ціни - факт.
Що наприклад робити стартапам, заснованим у 2026, які варіанти у велеких/невеликих студій, і взагалі всіх?
Тільки закриватись або розкручувати інфляційну спіраль, також на всі товари/послуги, відсилка в минуле тут вам вже не допоможе
Nouriel
Member

Повідомлення

erkins007: 21.09.2026 18:14В лучшем случае, чаще всего это идет вникуда и так и остаётся на бумаге. Технологии нвидиа представлены же буквально в каждой игре
і це говорить тіп який користується амдшним фрісінк))) боже чел, від твого язика дупа ханга блистіме як його кожана куртка

Відправлено через 6 хвилин 46 секунд:
Enjthesilence: 21.09.2026 14:35так, от тільки всі ці технології, які допомагають старому залізу (апскейлер\фреймгенератор) в геймдев на пк запровадила нвідія, а фср - це банально копіювання і намагання зстрибнути у потяг.
і шо? якшо воно стає стандартом чи відкритим для всіх, то це краще для нас і для сфери в цілому ніж пропрієтарщина.
Чогось монітори з G-Sync майже зникли — ніхто не хоче платити 100–200$ за це. і ти чогось не взяв монітор з гсінк. :laugh: :laugh: :laugh:

Відправлено через 1 хвилину 37 секунд:
erkins007: 21.09.2026 23:25Учитывая что у Нвидиа 90% рынка это не проблема вообще. Это АМД со своими 8% не может себе такого позволить.
це не проблема для нвідії але не для споживачів і геймінга.

Відправлено через 4 хвилини 27 секунд:
dext: 21.09.2026 23:44Що до цього та саме RT: nvidiя врешті-решт відмовилася від своєї пропрієтарної acceleration structure і реалізувала стандартну, яка увійшла до бази Vulkan API. Спроби нав'язати свої пропрієтарні Vulkan-розширення OpenGL, на щастя, зазнали невдач
ну так це дефолт для нвідії.
Я думаю, тут ніхто не забув, що як тільки в тестах з'являлася гра, де не використовувалися промені NVIDIA, то AMD чогось була дуже близько по продуктивності.

Відправлено через 1 хвилину 21 секунду:
erkins007: 21.09.2026 18:14В лучшем случае, чаще всего это идет вникуда и так и остаётся на бумаге. Технологии нвидиа представлены же буквально в каждой игре
і шо? це якось добре для геймінгу? ти готовий обсасувати ту нвідію навіть коли вона тобі на голову сре
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Nouriel: 22.09.2026 02:37 і шо? якшо воно стає стандартом чи відкритим для всіх, то це краще для нас і для сфери в цілому ніж пропрієтарщина.
Чогось монітори з G-Sync майже зникли — ніхто не хоче платити 100–200$ за це. і ти чогось не взяв монітор з гсінк. :laugh: :laugh: :laugh:
я і не сперечаюсь, що це краще для нас. я дивуюсь людям, які вірять в дива і добрі мегакорпорації) з якого переляку, нвідії потрібно щось відкривати? вони вкладають мільйони в ці технології, в них 90% ринку декстопних гпу. для чого їм щось відкривати, вийди зі світу рожевих поні і суто з бізнес моделі дай відповідь на це питання. я от переплатив за ці технології і взяв зелену карту, якби радеон запропонував теж саме без компромісів, очікувань питань у якості, при цьому не змінив би прайс (це вже фантастика, ні?) я би взяв їх карту, як от спокійно собі сиджу вже багато років на амдшних процесорах.
ps мені непотрібен гсінк, тому і не брав? :rolleyes: фрісінк я так само не використовую, мій олед і високий фреймрейт дозволяють чудово гратись і без врр.
erkins007
Member

Повідомлення

dext: 22.09.2026 00:23Що наприклад робити стартапам, заснованим у 2026, які варіанти у велеких/невеликих студій, і взагалі всіх
В что делать тем кому в склад щас дрон влетел?
Бизнес вообще рисковая затея.
Nouriel: 22.09.2026 02:37і це говорить тіп який користується амдшним фрісінк
Не, я пользуюсь гсинк от нвидиа. Фрисинк я использую ну очень редко только когда подрубаю ноут на АМД к телевизору.
Nouriel: 22.09.2026 02:37якшо воно стає стандартом чи відкритим для всіх, то це краще для нас
Конечно, тут вообще споров нет.
Но для того чтобы оно стало стандартом оно должно быть в каждом утюге.
Тот же упомянутый вами фрисинк так выстрелил потому что не требовал спецчипа, который удорожал мониторы.
Внедрение длсс в игру щас даже проще чем фср и не требует ни малейших затрат
Nouriel: 22.09.2026 02:37це не проблема для нвідії але не для споживачів і геймінга.

Для 90% пользователей включить длсс это вообще не проблема. Зачем им фср если есть вещь куда лучше.
Для гейминга это тоже проблемой не является.
Nouriel: 22.09.2026 02:37Я думаю, тут ніхто не забув, що як тільки в тестах з'являлася гра, де не використовувалися промені NVIDIA, то AMD чогось була дуже близько по продуктивності.
Ты угораешь? До 9000 серии АМД не просто отставала в лучах, а катастрофически.
Nouriel: 22.09.2026 02:37і шо? це якось добре для геймінгу? ти готовий обсасувати ту нвідію навіть коли вона тобі на голову сре
Да, наличии длсс в каждой игре это очень хорошо для гейминга. А на голову своим пользователям срет АМД с распространением своих технологий в играх да и в целом - когда там аналог 40 сериии получил фср4? Спустя полтора года. Аналог 30 серии не получил до сих пор. Аналог 20 вообще похоронен уже.
Нвидиа же поддерживает все ртх карты.

Отправлено спустя 59 секунд:
Enjthesilence: 22.09.2026 02:43, мій олед і високий фреймрейт дозволяють чудово гратись і без врр
Без врр играть крайне печально, так как любая просадка будет в глаза бросаться. С врр даже с софтовым фрисинком куда лучше
erazel
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 21.09.2026 15:21 Давай одразу: я не буду сперечатися на тему «з патрейсингом немає різниці». Ти не бачиш покращення графіки - я бачу, це момент, який можна залишити за дужками. ;)
Та тут біс зна, всі хвалять РТ в КП2077. Але це напевне треба запустити гру з ним і без нього і порівняти. Проосто я на момент виходу проходив гру на 1070 у 1080(сорі за каламбур мимовільний), побавившись з налаштуваннями я мав 50-60 фпс. І я б не сказав що картинка була погана, можливо вона була ГІРША чим зараз з РейТрейсингом, можливо якщо не забуду то якось запущу і порівняю чисто з цікавості. Грав відносно недавно .... стоп, то ж був 2023 рік ще, ніфіга собі недавно, Фантом ліберті аддон, нормально грав, на графіку не скаржився. Тобто навіть відносно недавно графіка без РТ влаштовувала цілком, бо під час гри не було часу надто вглядатися в мікродеталі.
А от Метро Ексодус я вже проходив коли придбав 5070. Ну власне я й проходив її лише тому що товариш нахвалював рейтрейсинг в ній. Але от чесно, під час гри якось було не до того всього, я грав гру і дивився сюжет, а не розглядав деталі. Тому особливого рейтресингу я не помітив. ну та й картинка в Ексодус може технологічна, але не красива, якась брудна палітра. Ну власне це цілком може бути задум художніх дизайнерів гри. Коротше не та гра де б рейтрейсинг міг себе показати в повній мірі.
Ну але то таке, то чисто субєктивні мої смаки. ПРосто нию що щось від рейтрейсингу не отримав ВАУ-ефекту. Ігри як були красиві так і є. Прям кардинальної зміни картинки з тим що памятаю з початку 2020-х нема. Може память підводить, може РТ потрібно в деталях вишукувати.
Enjthesilence: 21.09.2026 15:21 Я б не зводив користь сучасних відеокарт лише до «більше FPS». 1070 через 10 років досі щось запускає - це якраз показник того, наскільки довго живе залізо.
Але сучасні карти дають не тільки більше обчислювальної потужності, а й DLSS/FSR, RT, Reflex, Frame Generation тощо.

Наприклад, DLSS - це не просто «ми не змогли нормально оптимізувати гру, тому зменшили роздільну здатність». У режимі Quality можна рендерити приблизно в 1440p, а на виході отримувати 1080p з дуже якісною реконструкцією. Тобто за той самий бюджет продуктивності можна отримати кращу картинку і це факт.

Так, без DLSS цілком можна було жити й у 2016-му. Але це не означає, що технологія нічого не дала. Вона дозволила витрачати той самий бюджет продуктивності на складніший кінцевий результат. Якщо порівняти native, DLSS, DLDSR чи будь-який інший суперсемплінг, який просто вбиває FPS, то сучасні апскейлери дають один із найкращих компромісів між якістю та продуктивністю і для цього всього в ігрових картах потрібні нейронки, тензорні блоки і тд

PS І теза «раніше все літало» теж трохи міфологізована - флагманські ігри свого часу прекрасно вміли покласти на лопатки тодішнє топове залізо і чудо оптимізації - не було. Через ші бум в нас неадекватний прайс на залізо - факт, але це не вина апскейлерів в сучасних ігрових гпу))
Ну так, але В ТЕОРІЇ. На ділі ж вилилось "пофіг що наша гра тормозить, включать DLSS і FG та матимуть прийнятний фпс".
Щодо оптимізації раніше, так, теж ігри клали відяхи на лопатки, але трішки потюнивши конфіг можна було мати нормальні 60 фпс без помітної втрати якості картинки. ДЛСС мало б ще збільшити швидкодію, а на ділі розробники зменшили оптимізацію.
Та власне, яскравий приклад - коли випустили нову NBA з DLSS5 то майже всюди показували фпс з ФГ 3х. Тобто врубували генерацію кадрів трьохкратну і казали "що ви хочете, нормальна ж оптимізація, он 60-70 фпс дає" :D

Ну коротше, я до чого вів. Всі ці технології нові ніби й класні речі, але з ними індустрія звернула не туди і кінцевий споживач отримав те саме що й 10 років назад але з куди більшими вимогами. Тупо тому що розробники "опустили рукави" і до роботи стали ставитися пофігістично.
Alexsandr
Member

Повідомлення

dext: 21.09.2026 10:24 Аціо
Все, що розробляє AMD врешті-решт йде в OpenSource (особливо ядро linux) та мігрує на інші платформи і стає відкритими стандартами, як от Mantle/Vulkan.
На відміну від пропрієтарних та закритих поробок від жупана, метою яких є vendor lock
Только вулкан уже не так популярен, пишут весьма сложно реализовали его. Мало выпустить, нужна поддержка и изменения. Open CL и что там было для вычислений, где они? Почти все на куда.
erazel
Member

Повідомлення

Alexsandr: 22.09.2026 11:02 Почти все на куда.
Ну це скоріше заслуга Нвідії, точніше її агресивного просування. Ну і трішки хорошого стратегічного мишлення, випустили софт з кудою і активно його розповсюджували, чим підсадили людей, а дальше вже ефект снігової кулі
Відповісти