Mixx: ↑
22.02.2025 11:10
avid
Для і5 треба серйозніша материнка, значно кращий кулер, кращий бж, бажано пошукати однорангову пам'ять і ще купа нюансів, по собі знаю, так як, якраз користуюся 14600кф, враховуючи, шо відеокарта буде теж бюджетна - людина тупо переплатить нізащо.
Так інтел має свої нюанси. Я сам обрав b650 та 7500f замість інтел. Якщо б я зараз купляв, дивлячись на сьогоднішні ціни та з урахуванням Алі чи купив би я те сам? Я впевнений, що не купив би. Чи жалкую я? Так, трохи жалкую, хоча мене тішить думка під можливий апгрейд у майбутньому, якщо з нього буде який сенс, з урахування рсі-е 4 для відеокарти, ця можливість вже частково обмежена. Але тут є деякий нюанс, якщо економити на всьому і брати грубо кажучи найдешевші компоненти, в тому числі і бп, то можливо дійсно треба брати АМД.
Але якщо брати хоча б щось середнє, то вже не все так однозначно.
Так в мене один комп на старому інтел, другий на амд. В мене немає сучасного інтелу, але трохи своїх думок я напишу.
Якщо вже є корпус та не самий поганий бп, то переходимо до процесора.
1. Зараз 14600kf з алі можна купити за 6700, що як на мене не дивлячись на всі нюанси, ШАРА, чекати у середньому від 2-х тижнів до місяця, а реально багато він споживає далеко не завжди.
2. Серйозніша материнка? Так материнки на В650 від амд ні як не подешевшають, я б навіть сказав останнім часом, подорожчали. По ціні середньої В650, можна взяти майже топову інтел, навіть тим кому потрібна підтримка псі-е 5 для відеокарта набагато дешевше у інтел.
3. Кращий кулер? Ну так давайте не забувати, що інтел часто легше охолодити ніж амд, і 14600kf, хватить умовного кулера за 1200-1500 грн, якщо не займатися розгоном та іншим, а якщо ще й андервольтнути то і подавна вистачить. Я маю на увазі, що є достатньо бюджетні і якісні кулери, які не дуже себе показують з амд, а ось з інтел навпаки. А стоять відносно не дорого.
4. За бж вже сказав, у разі його відсутності так це привносить додаткові затрати, але якщо все ж таки компоненти беруться з нуля, то іноді краще взяти з невеликим запасом, бп це така річ, що якщо він більш менш якісний, то його десятиріччя не міняють.
5. Пам’ять, не так вже й дорого можна купити комплекти на А-дай, просто треба трохи часу на фільтрування того що є в продажу.
Правда є ще деякі поправки до написаного вище, це якщо умовний комп’ютер береться на довгий час і не розглядається апгрейд, людина не рахує кожен кіловат, мені б такого вистачило років на 10 мінімум, якщо, нічого з ним не станеться (наприклад не деградує).
У моєму випадку, дивлячись на сьогоднішні ціни, якби я взяв з790 та 14600kf, замість 7500f на В650, то переплатив би я зовсім трохи, і ось отримав би, як на мене не пропорціонально більше.
І як я казав раніше, багато людей дивиться показники середнього фпс, а як на мене найважливіший 1% та 0,1% і тут інтел зазвичай більш стабільніший. Можна мати хоч 300 фпс у грі, але її падіння до умовних 10-20 кадрів у рідких подіях дають неприємне відчуття.
Я розумію, що зараз нахватаюсь мінусів, але я це бачу саме так. Це лише моя думка, можливо вона повністю не вірна, а вас як форумчанина я поважаю, тим паче, ви маєте досвід з двома цими платформами.
Ще одне, за що я жалкую, що все ж таки вирішив чекати з покупкою відеокарти, відмовившись від 4070 Супер за 23500, або бу 6800ХТ за 12 тис весною того року, дуже жалкую.