А я таки його куплю! Цей 55-дюймовий 8K-телевізор
Samsung QE55QN700C 2023 року. Я думав, що зараз такі непрості часи, що це не на часі й краще відкласти подібну розкіш на кілька років, але якщо його не купити в найближчі півроку, то потім можна втратити можливість назавжди, або ж принаймні на пару десятиліть, якщо раптом розвиток технічного прогресу знову спонукає до просування формату 8K на заміну 4K. Та ще й на б/в ринку хрін відшукаєш таку рідкість, на відміну від досить моднявого у свій час 3D.
Бо от на рік старіша аналогічна модель QE55QN700B уже практично зникла з онлайн-магазів або ж продається за скажений оверпрайс (за 230 та 245 тис. грн., хоча от сьогодні бачу є в третьому магазі за адекватні 32,5 тис, але можливо відбраковка з дуже неприємними битими пікселями, засвітами, тощо).
Як раз 1-го числа у чаті зайшла мова про ноутбуки й мені прийшла у голову ідея, що я ж можу продати свій "ігровий" ноут, який купував за 44К півтора роки назад у Розетці.
- Детальніше
- Гарантія вже пройшла, користувався я мало й акуратно, зараз за такий просять на Хотлайні 38 тис, а на ЛОХу 35-40 тис. Усе рівно він мені саме такий не потрібен. У нього є дискретна відяха, яка в мене в умовах відключень електрики завжди була вимкнена, а також як у ігрової моделі автономність не дуже, хоча і акум місткий. І не бачу можливостей цей Asus виділити вручну пам'ять під інтегроване відео, а також налаштувати на максимально економний режим енергоспоживання. Для мене краще була б якась дуже автономна модель на U-процесорі без дискретної відеокарти й без непотрібних 144 Гц на екрані, а взагалі після купівлі зарядної станції мені по суті цей ноут більше не потрібен. Якщо потрібна максимальна економія електрики, то все рівно сам телевізор при вимкненому компі зі зниженою яскравістю в темній кімнаті споживає мабуть навіть менше, ніж ноут. Також можна докупити до телевізора у майбутньому якийсь дешевенький неттоп/міні-ПК зі споживанням в р-ні 15 Вт чисто для браузера/месенджера.
За ноут можна покрити більше половини вартості телевізора, залишиться роздобути в найгіршому випадку 20-25 тис. грн.
Ноут я завжди зможу купити і потім при бажанні й вже більш вдалу модель, а купити 8К телевізор можу втратити нагоду назавжди. Я от навіть жодної гри не купив на зимовому розпродажі Стім і DLC до Diablo 4 теж не буду передзамовляти,
краще куплю потім на розпродажу колись за півціни, все рівно за передзамовлення навіть жодної косметичної плюшки не залишиться в порівнянні з тими, хто купує після релізу.
Telcontar: ↑
07.01.2026 09:03
Не всім потрібні "телевізори" на столі, та й для 4К бажано відеокарта рівня RTX**90. Хіба для гравців у невимогливі тайтли
Я чудово розумію, що не всім потрібні. Але принаймні на кілька мільярдів населення Землі мають бути бажаючі використовувати великі екрани на все поле зору з типової мотіторної відстані як для робочого софта, так і для геймінгу. А там повинна також виникнути потреба і в високому dpi (як у 4K на 24-27-дюймах), і у надвеликій роздільній здатності 5K/6K/8K на цих діагоналях 43-55 дюймів, а не лише один 4K, асортимент і доступність моделів якого у 43-55 дюймів замість того, що збільшуватися, навпаки ще й зменшується. Натомість монітори у 16:9 виготовляють як правило максимум у 32 дюймах. Ну або ж танкові щілини Ultrawide, які якраз не виконують задачі заповнити все поле зору, бо не заповнюють його по висоті, а лише по ширині. Ну а телевізори 8K схоже не злетіли і зникають як клас, подібно до того, як зникли

стерео-3D , або ж залишаться лише як дорога рідкісна диковинка для дуже багатих у дуже великих діагоналях, непридатних для використання у ролі монітору на відстані витягнутої руки, особливо при схильності до короткозорості.