Asrock B550M не видит М2 PCI 4x4

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Автор
Повідомлення
AlexanderOnV
Member

Повідомлення

Подскажите, пожалуйста, где корень зла. Попробовал установить SSD Samsung PM981a. На матери есть два слота М2 gen3х2 и gen4х4. Так вот, не получилось. Полез в UEFI, а там нет настроек для слота M2_1 4x4, который под видеокартой спрятан. Может, я конечно не там смотрю. Но как такое возможно. Процессор Ryzen 3600x. Если я правильно понял, то 4 линии PCI gen 4 для NVME должны быть. В другой слот не ставил, да и проблема, что в разделе "настройки устройств хранения" есть пустые SATA, M2_2 (gen3x2), а основного слота M2_1 (gen4x4) вообще нет.
Alex+
Member

Повідомлення

хоча б модель плати напишіть повністю
AlexanderOnV
Member

Повідомлення

Asrock B550M Steel legend. Та вони ж однакові у ASRock вцілому на даному чіпсеті. Не може ж бути такого щоб, припустимо несумісний накопичувач або проц вимкнули контроллер.
Alex+
Member

Повідомлення

ССД точно робочий? Таки варто спробувати в процесорному м2 (верхньому)
AlexanderOnV
Member

Повідомлення

Так я у верхньому і пробував. Навіть якщо він і неробочій, це не стосується теми. Я не бачу контролера взагалі. Його мов немає
Alex+
Member

Повідомлення

AlexanderOnV: 14.02.2023 21:50Я не бачу контролера взагалі. Його мов немає
Ну так потому ж і кажу - можливо він труп, та не відображається зовсім
AlexanderOnV
Member

Повідомлення

І що він і контролер на мамкі поклав? Хоч би і труп. Була б опція настройки слота. Як мінімум вкл/викл. А в мене цього нема.
Alex+
Member

Повідомлення

AlexanderOnV: 14.02.2023 22:12 Була б опція настройки слота.
Нема там таких опцій, тим паче якщо накопичувач не визначається
https://www.hardwareluxx.ru/index.php/a ... ml?start=2
Alex646
Member

Повідомлення

А чого ви впевнені, що для цієї мамки є взагалі якісь настройки для м2 слота? Стіл легенд - серія майже бюджетних мамок, там в біосі все порізано. Наприклад, для моєї профільної опцій для м2 немає взагалі. Якщо для вашої мамки пролистати мануал, то там також настройок немає.
AlexanderOnV
Member

Повідомлення

Дякую за скріни біоса. Я так зрозумів, що слот працює і його не можна вимкнути, тому взагалі вирізали його відображення. Мій же SSD не заявлений як сумісний до процессора, що дивно. Віднесу на стенд і все перевіримо.
Alex+
Member

Повідомлення

В нижньому теж не працює?
Alex646
Member

Повідомлення

AlexanderOnV: 15.02.2023 08:37 Дякую за скріни біоса. Я так зрозумів, що слот працює і його не можна вимкнути, тому взагалі вирізали його відображення. Мій же SSD не заявлений як сумісний до процессора, що дивно. Віднесу на стенд і все перевіримо.
Відображення є. У списку пристроїв для завантаження, якщо ссд працює, то повинен показуватися.
AlexanderOnV
Member

Повідомлення

Отже. Забудьте, будь-ласка про SSD, він абсолютно робочій, з нижнього слота система, що була на ньому спокійно грузиться. І з'явився рядок з налаштуванням NVMe, де він ідентифікувався. Отже від чіпсету він працює. Тобто проблема або ж в мамі (слот) або сам проц його не впізнає, що взагалі дивно.
Alex+
Member

Повідомлення

Верхній слот іде прямо в процесор.
Спробуйте пересмикнуть проц у слоті, оновити біос із скиданням налаштувань.
sasha76
Member

Повідомлення

видуха внешка а у проца всего 16 линий pci-e,вот и не видит ссд.
Alex+
Member

Повідомлення

sasha76
та не, у 3600 більше. Чи то 20 чи 24, не пам'ятаю точно
Alex646
Member

Повідомлення

sasha76: 15.02.2023 13:06 видуха внешка а у проца всего 16 линий pci-e,вот и не видит ссд.
Бред. Там с запасом линий.
slv
Member

Повідомлення

Alex+: 15.02.2023 12:55 Верхній слот іде прямо в процесор.
Спробуйте пересмикнуть проц у слоті, оновити біос із скиданням налаштувань.
спойлер
А ще системник продути від пилу та протери фронтпанель . Усі ваши поради абсолютно нікчемни і смещні , і це во всіх темах . Може не тре спамити, якщо нема чого порадити по справі ?
Alex+
Member

Повідомлення

А що я не правильно сказав?
sasha76
Member

Повідомлення

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-3600x указано на сайте 16 линий.везде пишут что 20.тогда асрок и глючній биос.
Востаннє редагувалось 15.02.2023 13:55 користувачем sasha76, всього редагувалось 1 раз.
Відповісти