Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Ответить
Автор
Member

DDt: 16.07.2026 21:50с помощью rclone и делал гугл диск в системе, те ещё костыли конечно... ну хоть работает
я б не сказав що там є якісь проблеми, самий простий варіант це запустити вебgui, мені взагалі ШІ написав готовий сервіс для автомонтування. Працює ідеально.
спойлер
Крок 1: Створіть файл шаблону

Створіть файл /etc/systemd/system/rclone-mount@.service (символ @ обов'язковий):
Ini, TOML

[Unit]
Description=Rclone mount for %i
After=network-online.target

[Service]
Type=notify
# %i — це назва вашого remote з rclone.conf, яку ви вкажете при запуску
ExecStartPre=/usr/bin/mkdir -p /mnt/cloud/%i
ExecStart=/usr/bin/rclone mount %i: /mnt/cloud/%i \
--config=/home/ubuntu/.config/rclone/rclone.conf \
--allow-other \
--dir-cache-time 72h \
--vfs-cache-mode writes \
--vfs-cache-max-age 24h
# Примітка: для звичайних файлів (не відео) режим "writes" економніший за "full"

ExecStop=/bin/fusermount -uz /mnt/cloud/%i
Restart=always
User=ubuntu
Group=ubuntu

[Install]
WantedBy=default.target

Крок 2: Запустіть монтування для кожного акаунта

Тепер ви можете запускати монтування однією командою, підставляючи назву вашого remote з rclone.conf:
Bash

# Наприклад, якщо у вас є ремоути mega_priv, gdrive_box, dropbox_extra:
sudo systemctl enable --now rclone-mount@mega_priv
sudo systemctl enable --now rclone-mount@gdrive_box
sudo systemctl enable --now rclone-mount@dropbox_extra

Systemd сам створить папки /mnt/cloud/mega_priv і так далі, та примонтує їх туди.
Відправлено через 5 хвилин 5 секунд:
Windows проти 3-х базових віток: арч, федора, дебіан анстейбл. AMD + Nvidia.
DDt
Member

tornadox
я за то что нету офф пакета от гугла, как например с хромом
надо использовать стороннюю утилиту
ну и ей же надо скормить OAuth Client ID и Secret, а чтоб разобраться как это сделать в гугл консоли .... это задача со звёздочкой, вобщем тут претензия больше к "интуитивно понятному интерфейсу" гугл консоли

мне геймини тоже написал сервис
спойлер
Ini, TOML

[Unit]
Description=Rclone Google Drive Mount
Documentation=http://rclone.org/docs/
After=network-online.target
Wants=network-online.target

[Service]
Type=notify
# ВАЖНО: замени 'gdrive:' на имя твоего конфига в rclone
# %h означает твой домашний каталог (/home/user)
ExecStart=/usr/bin/rclone mount gdrive: %h/GoogleDrive \
--vfs-cache-mode full \
--vfs-cache-max-age 24h \
--umask 022 \
--log-file %h/.cache/rclone-mount.log \
--log-level INFO

# Команда для корректной отмонтировки при выключении
ExecStop=/bin/fusermount -u %h/GoogleDrive
Restart=on-failure
RestartSec=10

[Install]
WantedBy=default.target
удивительно что тебе он написал --vfs-cache-mode writes а мне посоветовал именно full с мотивацией: "Почему важен флаг --vfs-cache-mode full?
Без него Rclone пытается работать потоково. Это нормально для чтения видео, но если ты попробуешь открыть Word/LibreOffice документ или отредактировать фото, программа зависнет или выдаст ошибку, так как не сможет произвольно "прыгать" по файлу. Этот режим создает локальный кэш, делая работу с облаком неотличимой от обычного SSD."
SERGBILL
Member

tornadox: 16.07.2026 23:27 Windows проти 3-х базових віток: арч, федора, дебіан анстейбл. AMD + Nvidia.
шось у нього результати в кс2 якісь парашні, у всіх вінда та будь-який лінукс +- те саме.
Z440_User
Member

капітошка: 16.07.2026 23:15 а що на генту немає dephell проблем?
Таких приколів як в пакетних дистрах - ні.
Звісно що є свої приколи, але проблемний пакет просто в цей раз пропускається з оновлення, або треба приділити декілька хвилин для ручного розв'язання залежності, вимкнути/увімкнути якийсь USE-flag і полетіли далі. Причому тобі ще й покажуть в чому затик і де потрібні твої руки.
Але загалом, я вже забув що таке залежності і всі радощі з їх розв'язання. Portage в автоматичному режимі сама все чудово вирішує.
капітошка: 16.07.2026 23:15 ну кожен раз щось збирати, це те ще задоволення, мене на таке банально не вистачає терпіння
Ну, це ціна яку доводиться платити за комфорт, повний контроль, відсутність сміття та телеметрії.
Але ж я не встановлюю/видаляю/оновлюю щоденно програми-систему. Пару раз на місяць цілком достатньо.

В систему абсолютно нормально ставляться також deb та rpm пакети (деякий софт що пропонується в бінарниках окрім вихідного коду, можна системними засобами легально поставити пакетом).
Якщо якийсь кривий пакет чи ще щось, можна підсунути патч, який наприклад в арч раніше сунули, або зачекати поки виправлять.
Flatpak також присутній, у мене так Steam встановлено. Дається вибір: комілювати під машину чи в пісочницю flatpak поставити бінарник (я обрав пісочницю, щоб не смітити в системі).
капітошка: 16.07.2026 23:15 а от Ви кажете, що обнови або у ніч або у дні коли Ви на роботі або спите, а Ви комп взагалі не вимикаєте? Чому?
Файлообмін torrent & DC++, домашнє локальне файлозвалище, фоторамки також з нього картинки беруть :gigi: В жінки ноут на один з дисків як до мережевого диску підключається. Малий його смикає, я смикаю, жінка іноді може смикнути...
Так, він працює 24/7.
капітошка: 16.07.2026 23:15 У Вас не має проблем зі світлом особливо зараз?
Є, як і у всіх. Але слава богу з весни поки що без відключень, окремі аварії то таке. Автозапуск в UEFI стоїть при відновленні живлення. Як були відключення, в cron було забито розклад. ПК вимикався за 5хв до відключення, автоматично вмикався по відновленню живлення.
Ну і є ДБЖ+АКБ для резервного живлення будинку, як дуже кортить, можна і увімкнути з АКБ, але не критично якщо ПК декілька годин буде вимкнено. Це домашній мультимедіа розважальний центр, а не інструмент для роботи. Роботу на роботі працюю :gigi:
tornadox
Member

DDt: 16.07.2026 23:39удивительно что тебе он написал --vfs-cache-mode writes а мне посоветовал именно full с мотивацией: "Почему важен флаг --vfs-cache-mode full?
Без него Rclone пытается работать потоково. Это нормально для чтения видео, но если ты попробуешь открыть Word/LibreOffice документ или отредактировать фото, программа зависнет или выдаст ошибку, так как не сможет произвольно "прыгать" по файлу. Этот режим создает локальный кэш, делая работу с облаком неотличимой от обычного SSD."
певно тому що я йому такий конфіг раніше дав, який я десь взяв на реддіті.
Ответить