Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
капітошка
Member

Повідомлення

МОНАХ: 16.07.2026 09:04
капітошка: 15.07.2026 21:43 ...у кожного свої переваги/недоліки, філосоіфія, підберайте що більше Вам заходить :)
► Тобто якогось усередненого, більш-менш загально-визнаного найбільш стабільного дистра зараз немає? Правильно я розумію?
Так. Треба самому пробувати.
Можна пойти шляхом вінди і обрати умовний меінстрім/популярний дістр і "просто" користуватись і якщо не лізти під капот то можливо Ви будете задоволені. Але питання чи лізте під капот може виникнути само бо шось піде не так або просто цікавість, і от тут починається "магія" Лінукса :rotate: Бо технічний поріг входу до Лінукса повинен бути трішки вищим ніж на Вінді, і Ви або будете копати/вивчати/набивати шишки або закинете усе нафіг :) Це як був вибір у Нео - червона або синя таблетка :laugh: Шлях незнання і спокою(Вінда) або шлях пізнання *nix, це умовно усе але частина правди тут є. Це лише мій досвід. Вмене тому два пк - 1 вінда, 2 лінукс де я експерементую і граюсь у пазли коли нудно на вінді:) Можливо тут Вам ще хтось щось підкаже, але поки Ви самі не спробуєте Ви не зрозумієте що до чого.

Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
DDt: 16.07.2026 13:43
tornadox: 16.07.2026 11:36капітошка гарно описав

я б ему не доверял ))
спойлер
Screenshot_20260716_134042.png
100% :up: :lol:

Відправлено через 4 хвилини 49 секунд:
Scoffer: 16.07.2026 10:27
МОНАХ: 16.07.2026 09:04 більш-менш загально-визнаного найбільш стабільного дистра зараз немає?
Fedora ж
капітошка: 16.07.2026 04:13тільки NetBSD? інші БСД також використовують ші?
Так, інші продались ще раніше Лінуса

Відправлено через 3 хвилини 13 секунд:
Насправді NetBSD теж здає позиції. Початково там було значно більш жорстке формулювання. :-/
Це усе зрозуміло бо через брак ресурсів ші дійсно полегшує розробку, цікаво як усе це вплине на якість?
Scoffer
Member

Повідомлення

капітошка: 16.07.2026 13:56цікаво як усе це вплине на якість?
Чудово вплине. Увесь аішний слоп, котрий нагенерився у роботодавця, жере в надцять раз більше серверних потужностей, і тепер ніхто не знає шо з цим робити. Премію за пришвидшену розробку ж вже отримали. Хто тепер відповідатиме за переписати все з нуля?)
tablestikus
Member

Повідомлення

капітошка: 16.07.2026 13:31
tablestikus: 16.07.2026 08:27 капітошка
Без логів тут нічого не ясно.
які логи? Іксів? Я подивлюсь але там напевно нічого. Просто кастомні режими не приймаються. На попередьому джіфорсі працювало, тут ні. От я і думаю можливо вільний драйвер причина?
ну того що валиться коли ти щось кастомне хочеш поставити в налаштуваннях
DDt
Member

Повідомлення

Scoffer: 16.07.2026 14:05Хто тепер відповідатиме за переписати все з нуля?
а кто раньше "отвечал" ?
сейчас всё сводится к тому что переложить "ответственность" за слоп на ИИ - не получиться, если пограмист написал код с помощью модели, и принял/выложил/запушил, то пограмист и "отвечает"
ну а вообще можно можно почитать всякие лицензионные соглашения, в которых, чаще всего, написано что программа предоставляется AS IS и никто ни за что не отвечает(утрирую)

я б вообще не использовал такое понятие как "ответственность" в разрезе ПО, имхо :/
Scoffer
Member

Повідомлення

DDt: 16.07.2026 14:22 программа предоставляется AS IS и никто ни за что не отвечает
Це ти в опенсорці будеш жерти що дають. А контора роботодавця складається і з департаментів розробки, і з департаментів експлуатації. Так от те що слопокодери наслопокодили, експлуатація тепер не приймає тому що перерозхід ресурсів, котрі коштують суми з дуже багатьма нулями. Кількість нулів перерозходу значно перевершує суму наекономлену у розробників. А так як контора одна і та сама, то тепер чиїсь голови таки полетять. Тому що верховний бос вже подивився на радісні звіти про економію і вимоги щодо премій за успішно завершену роботу, і звіти про те що він тепер має зі своєї кишені більше платити. І у нього все це якось не сходиться в одну купу :lol:
tornadox
Member

Повідомлення

капітошка: 16.07.2026 13:56Так. Треба самому пробувати.
Можна пойти шляхом вінди і обрати умовний меінстрім/популярний дістр і "просто" користуватись і якщо не лізти під капот то можливо Ви будете задоволені. Але питання чи лізте під капот може виникнути само бо шось піде не так або просто цікавість, і от тут починається "магія" Лінукса :rotate: Бо технічний поріг входу до Лінукса повинен бути трішки вищим ніж на Вінді, і Ви або будете копати/вивчати/набивати шишки або закинете усе нафіг :) Це як був вибір у Нео - червона або синя таблетка :laugh: Шлях незнання і спокою(Вінда) або шлях пізнання *nix, це умовно усе але частина правди тут є. Це лише мій досвід. Вмене тому два пк - 1 вінда, 2 лінукс де я експерементую і граюсь у пазли коли нудно на вінді:) Можливо тут Вам ще хтось щось підкаже, але поки Ви самі не спробуєте Ви не зрозумієте що до чого.
Погоджуюся, я для хедлес систем обираю дебіан, бо там не потрібно блідінг едж ядра чи пакетів, головне - стабільність і робота аплікацій. Можна обійтися лише оновленням безпеки. Дебіан для десктопу не самий кращий вибір по тій же причині, ну хіба для тих, кому взагалі не потрібен найсвіжіший софт і все влаштовує роками.

Колись на десктопи ставив Мінт або інші похідні убунту (типу kubuntu), бо Канонікал рухається в сторону Майкрософта, і їхні впровадження не подобаються коммюніті.
Наприклад:
- ubuntu форсує snap, навіть якщо спробувати apt install chromium то звантажиться майже пустий "деб пакет"- всередині якого буде скрипт на snap install chromium
- серверна частина (бекенд) Snap Store має закритий код і повністю зав'язана на сервери Канонікал, на відміну від децентралізованого Flatpak
- телеметрія і питання прайвасі вже майже як з віндою
- високі системні вимоги до заліза, бо снапи тягнуть купу пам'яті й завантажуються відчутно довше за звичайні пакети

Федора була і залишається безкоштовним плейграундом для обкатки нових фіч перед тим, як вони потраплять у комерційний RHEL. Можливо це краще ніж rolling release, але там відсутні LTS збірки, і воно надто часто оновлюється. Плюс вона максимально очищена від пропрієтарного коду, тобто всі кодеки, драйвери та інше треба доставляти руцями через сторонні репозиторії(RPM Fusion), і не факт, що це все безболісно переживе черговий великий апгрейд системи.

Федора по дефолту йде з "голим" гномом без жодних зручностей. Юзати Федору - це щось схоже на Windows Insider: ніби все працює, але ти постійно тестуєш софт для Red Hat.

З RPM пакетами історично ситуація з вибором софту трішки гірша, ніж з DEB, але рятує той же флетпак, який у Федору залітає "на ура".

Ну і є АРЧ і його похідні. Поставив, ніби працює, пережило вже з 20 апдейтів, від маленьких до кількох гб. Поки на ньому залишуся.
Scoffer
Member

Повідомлення

Scoffer
А мій пост вище був відповіддю на те як впливає слоп на якість фінального продукту. От якось так впливає. Максимально позитивно: сподіваюсь звільнять цілий відділ істеричок, котрі з цим аі носились і пихали де треба і де ні.
МОНАХ
Member

Повідомлення

капітошка: 16.07.2026 13:56 Так. Треба самому пробувати.
:laugh: Та - блін! З 2010-го чого тільки не пробував! :D "Вічний кайф!" - як втому анекдоті про муху і слона, так і тут, з пошуком стабільного Лінукса.
► Колись віддавав перевагу індепендент-напрямку - шукав щось унікальне, згодом піддався мейнстріму, але "любофф" до Убунту була явно примарною та недовгою... вже тривалий час на Дебіані... пробую себе переконати, що то просто в мене аж занадто криві руки. а не...
капітошка: 16.07.2026 13:56 ...якщо не лізти під капот то можливо Ви будете задоволені...
► Я б - із велетенською радістю! Але ж Лінукс - це як радянський трактор: якщо ти на ньому навіть не їздиш, так - заліз посидіти, то все-одно солярою смердітимеш... "під капот" лізти все-одно мусиш, навіть якщо точно знаєш, що зараз гарантовано щось грохнеш, але лізти мусиш, бо без того чи іншого працювати не можеш або не хочеш і вчергове треба консолити+красноглазити.
капітошка: 16.07.2026 13:56 ...або будете копати/вивчати/набивати шишки або закинете усе нафіг :)
► З набиванням шишок поки що все ОК :gigi: - скоро другий десяток років закінчиться як... а от з усім іншим - :rotate: .
капітошка: 16.07.2026 13:56 Вмене тому два пк - 1 вінда, 2 лінукс де я експерементую і граюсь у пазли коли нудно на вінді:)
► Теж в минулому році виділив під це діло старий ПК... але досить швидко все-одно зробив його двосистемним: щоб ПК не простоював, поки у мене відбувається черговий відкат обурення від чергового тотального крашу "пінгвіна" і відновлення "мани" для чергового занурення в цей неймовірно-захоплюючий світ. :laugh:
капітошка: 16.07.2026 13:56 Можливо тут Вам ще хтось щось підкаже, але поки Ви самі не спробуєте Ви не зрозумієте що до чого.
► Я поки що за півтора десятка років не розумію самого головного: ОК, якщо я щось свідомо роблю таке, що може завалити всю систему, але ж частіше буває так, що проводиш стандартні процедури... як, наприклад, недавно писав тут вище - штатно встановлював з відповідних репозитаріїв той самий драйвер нВідіа, по прописаних і добре вивчених процедурах, нічого свого не видумував, все робив акуратно... а результат такий, ніби вистрибнув з парашутом, а парашут і його запасник - обидва не розкрилися :gigi: .
► Якщо дозволяє зайти під користувачем, то ще можна щось поправити, а от колупатися з під live-usb - це уже щось з потойбічного від світу Лавкрафта, чес-слово!
tornadox
Member

Повідомлення

Scoffer: 16.07.2026 14:46А мій пост вище був відповіддю на те як впливає слоп на якість фінального продукту. От якось так впливає. Максимально позитивно: сподіваюсь звільнять цілий відділ істеричок, котрі з цим аі носились і пихали де треба і де ні.
На мою думку ми ще далеко від моменту звільнення істеричок, менші компанії лише вливаються в цей тренд звільнення і адаптації ШІ якого воно не розуміють.

Відправлено через 49 хвилин 29 секунд:
МОНАХ
Ну а чому б не спробувати готовий дистр заточений під Нвідія, таких доволі багато.

Я вважаю що сучасний віндовс потребує більше підкапотної роботи, ніж умовно якийсь популярний лінукс дистр:
- прогнати iso через стріпер (наприклад rufus) вимог МС: TPM, х-ки, local account
- після встановлення ОС прогнати скріпти видалення слоппілота, бінга, еджа і всіх інших додатків які ставляться з віндою і просто споживають цикли проца і раму
- видалити телеметрію, прописати хости
- встановити драйвери - з цим поки що простіше на вінді, але тільки по тій причині що більшість знають як це зробити
- скачати і встановити софт з вебсайтів, тому що магазин в вінді це лютий треш, ті ж додатки зі стору обрізані, наприклад ФФ
- отримувати форсовані слопобнови від майкрослопа і видаляти відновлені ondrive, copilot, edge та інші.
- отримувати періодично відкочені графічні драйвери і бавитися з DDU
tablestikus
Member

Повідомлення

DDt: 16.07.2026 14:22
Scoffer: 16.07.2026 14:05Хто тепер відповідатиме за переписати все з нуля?
а кто раньше "отвечал" ?
сейчас всё сводится к тому что переложить "ответственность" за слоп на ИИ - не получиться, если пограмист написал код с помощью модели, и принял/выложил/запушил, то пограмист и "отвечает"
ну а вообще можно можно почитать всякие лицензионные соглашения, в которых, чаще всего, написано что программа предоставляется AS IS и никто ни за что не отвечает(утрирую)

я б вообще не использовал такое понятие как "ответственность" в разрезе ПО, имхо :/
Я був присутній на срачі де розробник з'їзжав з відповідальності за те що сроки просрані і продукт не готовий тим, що - "ШІ мені не правильно робило і водило по колу".

Відправлено через 1 хвилину 36 секунд:
МОНАХ: 16.07.2026 15:07 ► Якщо дозволяє зайти під користувачем, то ще можна щось поправити, а от колупатися з під live-usb - це уже щось з потойбічного від світу Лавкрафта, чес-слово!
Це більно, але корисно. Звісно коли лінь - легше переставити.

Відправлено через 3 хвилини 16 секунд:
tornadox: 16.07.2026 16:03 Я вважаю що сучасний віндовс потребує більше підкапотної роботи, ніж умовно якийсь популярний лінукс дистр:
- прогнати iso через стріпер (наприклад rufus) вимог МС: TPM, х-ки, local account
- після встановлення ОС прогнати скріпти видалення слоппілота, бінга, еджа і всіх інших додатків які ставляться з віндою і просто споживають цикли проца і раму
- видалити телеметрію, прописати хости
- встановити драйвери - з цим поки що простіше на вінді, але тільки по тій причині що більшість знають як це зробити
- скачати і встановити софт з вебсайтів, тому що магазин в вінді це лютий треш, ті ж додатки зі стору обрізані, наприклад ФФ
- отримувати форсовані слопобнови від майкрослопа і видаляти відновлені ondrive, copilot, edge та інші.
- отримувати періодично відкочені графічні драйвери і бавитися з DDU
Якщо всі ці пункти окрім двох останніх тебе турбують - то це все вирішується один раз зробити свій образ.

Я наприклад оце зараз страждаю від відсутності в вінді аналога isolcpus як в лінуксі. І приходиться писати під .Net костилі, які все рівно не вирішують проблему на 100% :laugh:
Scoffer
Member

Повідомлення

З якою метою? Якщо щоб виділити ядра для програмулини в жорсткому ріалтаймі, то для вінди є сторонні рішення. Комерційні правда.
Z440_User
Member

Повідомлення

#gentoo`шник читаючи останні тези топіку: :popcorn:
tornadox
Member

Повідомлення

tablestikus: 16.07.2026 16:23 Якщо всі ці пункти окрім двох останніх тебе турбують - то це все вирішується один раз зробити свій образ.
Ну так це такий собі аналог федора postinstall, і там стабільно щось ламається при апгрейді або прилітають такі "покращення" що мені здається апгрейди в лінуксі вже й не такі страшні на сьогоднішній день.
Тобто це або просто лінукс пройшов настільки крутий шлях до такої стабільності, або windows стабільно котиться вниз.

Зробити образ - я вже це роблю, є скріпти які вирізають все це сміття з скачаного дистра. Але ж МС стабільно добавляє щось нове, тут образ не допоможе. Почитай про GDID https://itc.ua/ua/novini/pislya-areshtu ... -vymknuty/

Відправлено через 9 хвилин 56 секунд:
МОНАХ: 16.07.2026 15:07► Я поки що за півтора десятка років не розумію самого головного: ОК, якщо я щось свідомо роблю таке, що може завалити всю систему, але ж частіше буває так, що проводиш стандартні процедури... як, наприклад, недавно писав тут вище - штатно встановлював з відповідних репозитаріїв той самий драйвер нВідіа, по прописаних і добре вивчених процедурах, нічого свого не видумував, все робив акуратно... а результат такий, ніби вистрибнув з парашутом, а парашут і його запасник - обидва не розкрилися :gigi:
Можливо вартує робити бекапи чи поставити бртфс і робити снепшоти перед такими діями?
Я останній раз поклав ОС коли поставив кривий офіційний армбіан і той в якийсь момент вирішив, що він не АРМ64 а АМД64 і після апгрейду пакетів просто не вернувся з ребуту. Але це швидше кривий дистр з сайту армбіан, бо кастомний форм на гітхабі вже працює більше півроку як годинник.
Ну і класичне, злетів grub/uefi-frub, чи щось криво прописав в fstab, але це дуже легко пофіксити.
Зараз для хедлес системи в мене підхід простіше - debian + docker compose зі всім + дуплікаті на хмару з шифруванням. Довго шукав якусь серверну ОС, але вони всі мега роздуті і так чи інакше в певний момент знаходиш, що там не хватає того, що тобі треба.
Пробував CasaOS/ZimaOS - ніби цікавий проект, але є свої обмеження і жере багато ресурсів. OpenMediavault - супер крутий проект, де апгрейди це біль.
DDt
Member

Повідомлення

tornadox: 16.07.2026 19:44 дуплікаті на хмару з шифруванням
а гугловый диск не пробовал использовать?
я так понимаю он сейчас никак, кроме как через рсинк + своя аппка в гугл консоли, по-другому не заводится
tornadox: 16.07.2026 19:44 Тобто це або просто лінукс пройшов настільки крутий шлях до такої стабільності, або windows стабільно котиться вниз.
думаю и то, и другое
линуксы прокачались до вменяемого состояния что даже школьники могут освоить
винда сильно обросла ненужным мусором
tornadox
Member

Повідомлення

DDt: 16.07.2026 20:20 а гугловый диск не пробовал использовать?
mega
box
google drive
onedrive
і ще багато чого прикричується на будь-якій ос через rclone(мега крута тулза)
duplicate це і є rsync + rclone ну і ще веб інтерфейс.
tablestikus
Member

Повідомлення

Scoffer: 16.07.2026 17:02
З якою метою? Якщо щоб виділити ядра для програмулини в жорсткому ріалтаймі, то для вінди є сторонні рішення. Комерційні правда.
Щоб віддати повісністю потрібну кількість ядер сервісу і щоб нічого йому на цьому ядру не заважало, бо сервісу треба дуже-дуже мінімальне латенсі для обробки даних.
А що з комерційних ти знаєш? Бо я дивився - комерційні що бачив роблять +- те саме що і я сам написав, ядро ніяк не можна обмежити. А частину системних деяких речей в user space не можна, через драйвер можна, але там вже ньюанси ідуть зі стабільністю системи.

Відправлено через 1 хвилину 59 секунд:
Z440_User: 16.07.2026 18:01 #gentoo`шник читаючи останні тези топіку: :popcorn:
Давай, жги!

Відправлено через 1 хвилину 39 секунд:
tornadox: 16.07.2026 19:44
tablestikus: 16.07.2026 16:23 Якщо всі ці пункти окрім двох останніх тебе турбують - то це все вирішується один раз зробити свій образ.
Ну так це такий собі аналог федора postinstall, і там стабільно щось ламається при апгрейді або прилітають такі "покращення" що мені здається апгрейди в лінуксі вже й не такі страшні на сьогоднішній день.
Тобто це або просто лінукс пройшов настільки крутий шлях до такої стабільності, або windows стабільно котиться вниз.
Суб'єктивно я займався цим і з віндою і з лінуксом щодо підготовки ісо - воно загалом одне і теж саме - дає тобі заточити під себе, або деякі потреби інсталятори щоб після установки все було як треба з мінімальним втручанням.
Scoffer
Member

Повідомлення

tablestikus: 16.07.2026 21:30А що з комерційних ти знаєш?
Знаю що юзали IntervalZero RTX64 для керування хитромудрим станком. Але це не єдине рішення, гугли на тему windows rtos extensions, їх там під десяток з різними архітектурами: і в кернел спейсі, і асиметричні віртуалки, і ще якісь чудеса. Це не моя тема, ніколи особисто не юзав нічого з того за відсутністю такого завдання, просто знаю що існують.
Також в відносно свіжих віндах з'явились колекції ядер, а не тільки аффініті
https://learn.microsoft.com/en-us/windo ... d/cpu-sets
здається що це саме те що ти хочеш
Some versions of Windows support Core Reservation policies, in which a subset of the system’s CPU Sets can be devoted to the exclusive use of individual applications and workloads.
Востаннє редагувалось 16.07.2026 21:51 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
DDt
Member

Повідомлення

tornadox: 16.07.2026 21:20 і ще багато чого прикричується на будь-якій ос через rclone(мега крута тулза)
точно, спутал его с rsync
с помощью rclone и делал гугл диск в системе, те ещё костыли конечно... ну хоть работает
Z440_User
Member

Повідомлення

tablestikus: 16.07.2026 21:30 Давай, жги!
Навіщо? Я ото тихенько собі читаю про ваші проблеми, спостерігаю... :popcorn:

Згадую ото все те саме про що ви пишете. Було таке в 2004-2008 роках, коли мацав всякі пакетні дістри, таке все знайоме :D

А потім в 2008р я зібрав свою Gentoo, після чого:
Scoffer: 13.07.2026 17:04 Z440_User
Ото тобі нудно живеться :laugh:
капітошка
Member

Повідомлення

tablestikus: 16.07.2026 14:09
капітошка: 16.07.2026 13:31
які логи? Іксів? Я подивлюсь але там напевно нічого. Просто кастомні режими не приймаються. На попередьому джіфорсі працювало, тут ні. От я і думаю можливо вільний драйвер причина?
ну того що валиться коли ти щось кастомне хочеш поставити в налаштуваннях
так не детектить усі режими макимум 60гц, я і хочу виставити 75, 100, 120 але монітор чомусь не приймає, але ці ж самі на вінді працюють, я вже перебирав купу режимів, не хоче, можливо якась особливість для лінукса і для вінди але я думав, що CRU працює з монітором, але виходить, що ні. Ок, подивлюсь ще раз лог іксів.

Відправлено через 3 хвилини 57 секунд:
Z440_User: 16.07.2026 21:55
tablestikus: 16.07.2026 21:30 Давай, жги!
Навіщо? Я ото тихенько собі читаю про ваші проблеми, спостерігаю... :popcorn:

Згадую ото все те саме про що ви пишете. Було таке в 2004-2008 роках, коли мацав всякі пакетні дістри, таке все знайоме :D

А потім в 2008р я зібрав свою Gentoo, після чого:
Scoffer: 13.07.2026 17:04 Z440_User
Ото тобі нудно живеться :laugh:
а що на генту немає dephell проблем?
ну кожен раз щось збирати, це те ще задоволення, мене на таке банально не вистачає терпіння :)
а от Ви кажете, що обнови або у ніч або у дні коли Ви на роботі або спите, а Ви комп взагалі не вимикаєте? Чому? У Вас не має проблем зі світлом особливо зараз?

Відправлено через 10 хвилин 17 секунд:
МОНАХ: 16.07.2026 15:07
капітошка: 16.07.2026 13:56 Так. Треба самому пробувати.
:laugh: Та - блін! З 2010-го чого тільки не пробував! :D "Вічний кайф!" - як втому анекдоті про муху і слона, так і тут, з пошуком стабільного Лінукса.
► Колись віддавав перевагу індепендент-напрямку - шукав щось унікальне, згодом піддався мейнстріму, але "любофф" до Убунту була явно примарною та недовгою... вже тривалий час на Дебіані... пробую себе переконати, що то просто в мене аж занадто криві руки. а не...
капітошка: 16.07.2026 13:56 ...якщо не лізти під капот то можливо Ви будете задоволені...
► Я б - із велетенською радістю! Але ж Лінукс - це як радянський трактор: якщо ти на ньому навіть не їздиш, так - заліз посидіти, то все-одно солярою смердітимеш... "під капот" лізти все-одно мусиш, навіть якщо точно знаєш, що зараз гарантовано щось грохнеш, але лізти мусиш, бо без того чи іншого працювати не можеш або не хочеш і вчергове треба консолити+красноглазити.
капітошка: 16.07.2026 13:56 ...або будете копати/вивчати/набивати шишки або закинете усе нафіг :)
► З набиванням шишок поки що все ОК :gigi: - скоро другий десяток років закінчиться як... а от з усім іншим - :rotate: .
капітошка: 16.07.2026 13:56 Вмене тому два пк - 1 вінда, 2 лінукс де я експерементую і граюсь у пазли коли нудно на вінді:)
► Теж в минулому році виділив під це діло старий ПК... але досить швидко все-одно зробив його двосистемним: щоб ПК не простоював, поки у мене відбувається черговий відкат обурення від чергового тотального крашу "пінгвіна" і відновлення "мани" для чергового занурення в цей неймовірно-захоплюючий світ. :laugh:
капітошка: 16.07.2026 13:56 Можливо тут Вам ще хтось щось підкаже, але поки Ви самі не спробуєте Ви не зрозумієте що до чого.
► Я поки що за півтора десятка років не розумію самого головного: ОК, якщо я щось свідомо роблю таке, що може завалити всю систему, але ж частіше буває так, що проводиш стандартні процедури... як, наприклад, недавно писав тут вище - штатно встановлював з відповідних репозитаріїв той самий драйвер нВідіа, по прописаних і добре вивчених процедурах, нічого свого не видумував, все робив акуратно... а результат такий, ніби вистрибнув з парашутом, а парашут і його запасник - обидва не розкрилися :gigi: .
► Якщо дозволяє зайти під користувачем, то ще можна щось поправити, а от колупатися з під live-usb - це уже щось з потойбічного від світу Лавкрафта, чес-слово!
Ви не повірете але тут теж саме :laugh:
Штурмую Лінкукс на десктопі десь з 2016
Спочатку взагалі був морок, зараз трошки краще але все одно штурми з перемінним успіхом який незавжди на мою користь,
Можливо я щось роблю не так, або руки не з того місця, або неосілятор, або...
Просто цікаво іноді з ним покулупатись :gigi:
У мене зараз основні дістри це
Devuan(debian systemd free)
Artix(arch systemd free)
вивчаю
Slackware
у планах
Gentoo :gigi:
Відповісти