► ...

логічно. Щось ніколи над цим не задумувався (написав би, що не знав, що такі є, але я дуже давно з Лінуксами бавлюся, щоб дивуватися, інша справа, що не задумувався над таким). Можете порадити серед яких таке пошукати?
tornadox: ↑
16.07.2026 16:03
Я вважаю що сучасний віндовс потребує більше підкапотної роботи, ніж умовно якийсь популярний лінукс дистр:
► Дійсно. Я, правда, не від ліні, а заради зменшення потенційних помилок в процесі пост-інсталяторного налаштування вже перейшов навіть на ІоТ (правда тут свої "коники" - вже доводиться окремі бібліотеки шукати-доставляти, бо той же Скайрім з модами "з коробки" не запуститься).
tornadox: ↑
16.07.2026 16:03
... - скачати і встановити софт з вебсайтів, тому що магазин в вінді це лютий треш, ті ж додатки зі стору обрізані, наприклад ФФ
► У мене, так "історично" склалося, це вже як напів-свідомий рефлекс, коли повноцінно власний домашній ПК з'явився в 2008-му, а повноцінний домашній Нет - в кінці 2009-го... То досі маю здоровенний розділ на диску під різне ПО, драйвери і всякі логи по налаштуванню. Періодично оновлюю перелік інсталяторів і навіть тих програм, якими не користуюсь, наприклад, комплекти Адоб-а - давно вже на ліцензії, але

на всякий випадок зберігаю ще і перевірених "васяток" (бо були випадки, коли Фотошоп лягав на певний час або лагав немилосердно, 2 години ночі, а робота на завтра - якийсь портабельний CS5 виручав...)
► Я люблю, коли є час подосліджувати і спробувати реанімувати. Коли система ще з під себе дозволяє колупатися - так зазвичай і роблю. Але коли система навіть не вантажиться, то всі оці "гугління на смарті" з подальшою спробою вписати все правильно на ПК... зазвичай очі кінчаються досить швидко (іронія про лінукс-"красноглазіка" в моєму випадку - це знущання).
► Резонно... Якщо просто накотити дистр, щось там "по верхах" доналаштувати під себе, а глибше не лізти і так користуватися, то можна... напевно, тільки навіщо, коли рано чи пізно хочеться повноцінного налаштування під себе і от тут я би зробив би бекап, але ще ні разу нормально до фінала повноцінних налаштувань не доходив - Лінукс у мене завжди частково-налаштований, так і користуюсь за потребою. А бекапити окремі етапи налаштувань - ?.. Боюсь, щоб не забекапити попутно приховані помилки від попереднього відновлення чи щось таке, бо це також не матиме сенсу. Вже стикався з таким, коли "гугл" вказував перевірити чи я колись там раніше не робив того-то-й-того-то і виявлялось, що робив, але справляти вже було б собі дорожче по часу...
капітошка: ↑
16.07.2026 23:15
Спочатку взагалі був морок, зараз трошки краще але все одно штурми з перемінним успіхом який незавжди на мою користь,
► У мене з більш-менш стабільних (на який можу розраховувати у випадку зльоту всього і вся) зараз ще - форк Mageia, досить важко ламається, але там свої приколи і тормоза на "кєдах". Зазвичай стоїть на "віртуалці", то ж потрібні задачі на Лінуксі завжди можу зробити там. Але ж "віртуалка" - це не живий ПК (на живому ПК Mageia чомусь "дерев'яніє" - не знаю як пояснити, щоб не отак, образно: проблеми з відкликом в основному)