Tiufin: ↑
18.06.2025 17:00
nazar-pc: ↑
18.06.2025 16:36
На практиці це десь 42'' робочого місця для активних задач + купа периферії для додаткових. При цьому в будь-який момент можна розвернути графік, таблицю, модель чи відео на весь екран і ретельно роздивитися без перегородок як у випадку з кількома моніторами.
Власне, я давно не бачу сенсу в кількох моніторах, просто береш більшу діагональ з більшою кількістю пікселів і все.
Точно не кожному підійде і без тайлового менеджера вікон теж буде не так зручно, але для мене воно на 100% того варте.
Ну за моїми прикидками - із масштабуванням 125% - це виходить приблизно як 6 fhd екранів на площі у 65". А як ви вирішуєте проблему поганого огляду по краях екрану?
Я би скоріше дивився на 65'' 8k екран як на чотири 32'' 4k екрани бо воно буквально так і є по розміру та роздільній здатності.
Проблема вирішується стратегічним розміщенням вікон. У мене екран поділений на чотири зони в три колонки: 20%, 60%, 20%.
Середня зона поділена на дві вертикально: 40% зверху та 60% знизу.
Ось ця найбільша зона 60% на 60% основна, там зазвичай знаходиться браузер, редактор коду, вікно з CAD і так далі.
Коли працюю з кодом верхня зона має термінал з кількома тайлами де я запускаю лінтери, тести, бенчмарки і так далі.
Ліва та права зони для допоміжних речей: монітор ресурсів під час бенчмарків коду, нотатки з попередніми результатами бенчмарків, якісь тимчасові сніппети, вікна файлового менеджера і так далі.
Залежно від віртуального робочого стола та задач тип вікон які знаходяться та навіть кількість зон змінюється.
Наприклад віртуальний робочий стіл з Thunderbird інакший, там поштовий клієнт в лівому нижньому куті та займає 60% висоти та 70% ширини.
Список облікових записів та тек далеко зліва, але туди менше треба дивитися, список листів трошки ближче, а вміст листів трошки правіше центру. Там же відкривається вікно написання нових листів, якраз в районі центру екрану.
При цьому це все-таки один екран, тому в будь-який момент можна розвернути відео чи будь-яке вікно на весь екран.
Наприклад коли дебажу щось і там flamegraph величезного розміру, можна розвернути його на весь екран і уважно роздивитися в деталях, в той час як навіть на 4k екрані деталізація буде значно меншою.
Коротше кажучи з тайловими менеджерами вікон де можна налаштувати правила які програми відкриваються на яких віртуальних робочих столах та в яких зонах все дуже зручно (я їх не так часто руками соваю, вони автоматично відкриваються згідно конфігурації).
В якості менеджера вікон використовую Qtile, дуже рекомендую:
https://qtile.org/
Для Windows подібного рівня тайлового менеджера не зустрічам, лише кривуваті костилі різного рівня паршивості, але останній раз дивився кілька років тому, може з того часу щось змінилося.
Ось приклад того як виглядає один з дебагерів коли розгорнутий на весь екран:
Те саме з масштабом 200% (що еквівалентно 4k екрану), в принципі досить нормально можна користуватися, але функції суттєво обрізані:
400% що еквівалентно 1080p практично неможливо використовувати, майже нічого не видно в колонках, треба горизонтальна прокрутка, постійно стрибати туди/сюди, зовсім не та ергономіка:
І це якщо відкрити на весь екран. А якщо це лише одне з вікон то ситуація ще гірше.
Ось таке виглядає екран з редактором коду, інколи відкриваю два чи навіть три проекти поруч, вміщаються з двома колонками коду кожен, якщо сховати дерево файлів:
Ось так і живемо
Відправлено через 7 хвилин 12 секунд:
Tesseract: ↑
18.06.2025 23:03
Tiufin: ↑
18.06.2025 16:25Виходить, ви використовуєте майже стандартні налаштування екрану та майже стандартну відстань до нього. Цікавий досвід, але здається, не кожному це підійде. Але дякую за відгук

Тайловий менеджер вікон для вінди входить в комплект Microsoft PowerToys. Він дозволяє розділити екран на кілька зон, які програми сприйматимуть як окремі монітори. Тобто клацаєте розгорнути вікно на весь екран, а воно розгортається лише в заданій зоні. А поруч інше вікно розгорнуте на весь екран в своїй зоні. По відчуттях це майже як мати кілька окремих моніторів, але трохи більше гнучкості і без рамок між моніторами.
Основна проблема таких робочих місць - це неможливість купити сьогодні гнутий телевізор, плюс в 4К на діагоналі 55" виходить навіть менше звичайних 96 DPI. Тобто пікселі як коні, і дуже бажано мати екран зі стандартною структурою пікселя, щоб хоч згладжування шрифтів працювало.
PowerToys це краще ніж нічого, але навіть близько не стояло біля того що є в Linux

А ключова фіча з зонами це взагалі, мабуть, ексклюзив Qtile створений на мій запит для моєї досить екзотичної ситуації:
https://github.com/qtile/qtile/pull/3793
4k для ігор норм (відеокарти все одно 8k поки нормально не тягнуть) та відео дивитися (8k контент це поки екзотика), навіть з метрової відстані.
Я для роботи дуже мало, я пробував користуватися, треш.
По структурі пікселя у мого монітора BGR, при відповідному налаштуванні згладження в системі текст виглядає нормально, принаймні на моє око.