BOE планує запустити виробництво 8K-моніторів із частотою 120 Гц до кінця року

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Варто додати, що першою у світі відеокартою для 8K-геймінгу, на думку NVIDIA, стала ще GeForce RTX 3090.
ага, поржав, а 3080 то для 4к.... валяється затичкою в робочому ПК, плюнути б око хуангу за ці слова.

І я чесно кажучи не розумію чого так багато противників Kassatka? Може банально через різне сприйняття та застосування телевізорів та моніторів у різних іграх? 65" 4к, QLED з 4:4:4 кольором, звуком 5.1, в темній кімнаті в однокористувацьких іграх наприклад як Сталкер 2 - мастхев, хто б що там не казав, але є реальні враження і вони неперевершені, кому таке не до вподоби та хочуть пялитись в 27" монітор то їх діло, не засуджую, але й не розумію коли мені вказують як потрібно грати, а не як мені це подобається. :spy:

P.S. чим більше 8к моніторів та телевізорів тим швидше зниження цін на 4к, кому від цього погано то буде? :spy:
block_stupid
Member

acidburn: 18.06.2025 16:02В інтернеті якось взагалі багато унікумів з орлиним зором совиним слухом, і нюхом, як у бобра.
Я б це перефразував би по іншому, що в інтернеті багато людей з поганим зором, які рисинку з 1-2 метрів не бачать.

Залежить від віку втомленості, як поспали і так далі.
Коли я не втомлений, виспаний, емоційно стабільний, в мене зір дуже гострий (я як мінімум точно буду бачити драбинки в іграх, та проблему з штрифтами в окремих випадках)
В іншому випадку на 1м 4К 27" я вже не побачу сітки, аліасінгу, пікселів.

Відправлено через 9 хвилин 19 секунд:
Alligator: 18.06.2025 17:23але й не розумію коли мені вказують як потрібно грати
Ну я тут такого не бачив, переважно критика саме від інших. Які не мають хорошого зору і їм FHD-QHD 32" добре, починають вказувати про перебор 4K на 27", та куди там навіть на 32".
В людей з часом зір зазвичай погіршується, тому розумію що чим далі тим більше хочеться діагональ побільше, а на дозвіл +- по барабану.
Я дивлюсь на великі телевізори інколи 4K, так от на 65"+ виглядає всрато. Менша діагональ сильно мала, як для сучасного ТВ, одразу дивлюсь 8K 65+ от вже те що треба в цілому, для контенту для консольки.

Але я переважно працюю, та граю за компом. Консолі та гра на джоях не подобається мені. Контент...ну дивлюсь в кіно де найкраще.
Через роки повторно я нічого не дивлюсь, серіали якісь всі виходять у всратому бітрейті, тому на компі норм, та і то або з перемотками, або х1.5.
Контенту імхо, але мізер та навіть на FHD більшість контенту шакаляча, а QHD, 4K і подавно.

Зір в мене трохи слабшає, і жаль, що може не встигну насолодитися microled 8K-16K або у VR 16K на око.
І буду таким самим кротом з телевізором 32"+ надіюсь хоч не кричатиму що 8K на 32" забагато))))
Tesseract
Member

Tiufin: 18.06.2025 16:25Виходить, ви використовуєте майже стандартні налаштування екрану та майже стандартну відстань до нього. Цікавий досвід, але здається, не кожному це підійде. Але дякую за відгук :beer:
Тайловий менеджер вікон для вінди входить в комплект Microsoft PowerToys. Він дозволяє розділити екран на кілька зон, які програми сприйматимуть як окремі монітори. Тобто клацаєте розгорнути вікно на весь екран, а воно розгортається лише в заданій зоні. А поруч інше вікно розгорнуте на весь екран в своїй зоні. По відчуттях це майже як мати кілька окремих моніторів, але трохи більше гнучкості і без рамок між моніторами.
Основна проблема таких робочих місць - це неможливість купити сьогодні гнутий телевізор, плюс в 4К на діагоналі 55" виходить навіть менше звичайних 96 DPI. Тобто пікселі як коні, і дуже бажано мати екран зі стандартною структурою пікселя, щоб хоч згладжування шрифтів працювало.
Alligator
Member

block_stupid, так все від задач та відстані залежить. Відосики та ігри у 4к на 65" за 3 метри - норм.
Відосики та ігри у 4к на 27" за ПК столом норм, а ось банальний перегляд сайті та робота з текстовими документами перебор без масштабування.
block_stupid: 18.06.2025 22:11І буду таким самим кротом з телевізором 32"+ надіюсь хоч не кричатиму що 8K на 32" забагато))))
Все з часом міняється. В універі пересів з 17" HD монітору на 15,6" ноут WXGA (1366x768) і це було вах як круто, в автокаді одразу 100500 проектів зробив, зараз реально боляче мишкою в іконку браузеру тикнути на такому розширені, від FHD 32" аналогічно, що колись було "прогресом" зараз ультра бюджет на який дивись боляче, але хто до такого звик той проти переходу на нормальні екрани.
nazar-pc
Ентузіаст

Tiufin: 18.06.2025 17:00
nazar-pc: 18.06.2025 16:36 На практиці це десь 42'' робочого місця для активних задач + купа периферії для додаткових. При цьому в будь-який момент можна розвернути графік, таблицю, модель чи відео на весь екран і ретельно роздивитися без перегородок як у випадку з кількома моніторами.
Власне, я давно не бачу сенсу в кількох моніторах, просто береш більшу діагональ з більшою кількістю пікселів і все.
Точно не кожному підійде і без тайлового менеджера вікон теж буде не так зручно, але для мене воно на 100% того варте.
Ну за моїми прикидками - із масштабуванням 125% - це виходить приблизно як 6 fhd екранів на площі у 65". А як ви вирішуєте проблему поганого огляду по краях екрану?
Я би скоріше дивився на 65'' 8k екран як на чотири 32'' 4k екрани бо воно буквально так і є по розміру та роздільній здатності.
Проблема вирішується стратегічним розміщенням вікон. У мене екран поділений на чотири зони в три колонки: 20%, 60%, 20%.
Середня зона поділена на дві вертикально: 40% зверху та 60% знизу.
Ось ця найбільша зона 60% на 60% основна, там зазвичай знаходиться браузер, редактор коду, вікно з CAD і так далі.
Коли працюю з кодом верхня зона має термінал з кількома тайлами де я запускаю лінтери, тести, бенчмарки і так далі.
Ліва та права зони для допоміжних речей: монітор ресурсів під час бенчмарків коду, нотатки з попередніми результатами бенчмарків, якісь тимчасові сніппети, вікна файлового менеджера і так далі.

Залежно від віртуального робочого стола та задач тип вікон які знаходяться та навіть кількість зон змінюється.
Наприклад віртуальний робочий стіл з Thunderbird інакший, там поштовий клієнт в лівому нижньому куті та займає 60% висоти та 70% ширини.
Список облікових записів та тек далеко зліва, але туди менше треба дивитися, список листів трошки ближче, а вміст листів трошки правіше центру. Там же відкривається вікно написання нових листів, якраз в районі центру екрану.

При цьому це все-таки один екран, тому в будь-який момент можна розвернути відео чи будь-яке вікно на весь екран.
Наприклад коли дебажу щось і там flamegraph величезного розміру, можна розвернути його на весь екран і уважно роздивитися в деталях, в той час як навіть на 4k екрані деталізація буде значно меншою.

Коротше кажучи з тайловими менеджерами вікон де можна налаштувати правила які програми відкриваються на яких віртуальних робочих столах та в яких зонах все дуже зручно (я їх не так часто руками соваю, вони автоматично відкриваються згідно конфігурації).
В якості менеджера вікон використовую Qtile, дуже рекомендую: https://qtile.org/
Для Windows подібного рівня тайлового менеджера не зустрічам, лише кривуваті костилі різного рівня паршивості, але останній раз дивився кілька років тому, може з того часу щось змінилося.

Ось приклад того як виглядає один з дебагерів коли розгорнутий на весь екран:
Изображение

Те саме з масштабом 200% (що еквівалентно 4k екрану), в принципі досить нормально можна користуватися, але функції суттєво обрізані:
Изображение

400% що еквівалентно 1080p практично неможливо використовувати, майже нічого не видно в колонках, треба горизонтальна прокрутка, постійно стрибати туди/сюди, зовсім не та ергономіка:
Изображение

І це якщо відкрити на весь екран. А якщо це лише одне з вікон то ситуація ще гірше.

Ось таке виглядає екран з редактором коду, інколи відкриваю два чи навіть три проекти поруч, вміщаються з двома колонками коду кожен, якщо сховати дерево файлів:
Изображение

Ось так і живемо 🙂

Відправлено через 7 хвилин 12 секунд:
Tesseract: 18.06.2025 23:03
Tiufin: 18.06.2025 16:25Виходить, ви використовуєте майже стандартні налаштування екрану та майже стандартну відстань до нього. Цікавий досвід, але здається, не кожному це підійде. Але дякую за відгук :beer:
Тайловий менеджер вікон для вінди входить в комплект Microsoft PowerToys. Він дозволяє розділити екран на кілька зон, які програми сприйматимуть як окремі монітори. Тобто клацаєте розгорнути вікно на весь екран, а воно розгортається лише в заданій зоні. А поруч інше вікно розгорнуте на весь екран в своїй зоні. По відчуттях це майже як мати кілька окремих моніторів, але трохи більше гнучкості і без рамок між моніторами.
Основна проблема таких робочих місць - це неможливість купити сьогодні гнутий телевізор, плюс в 4К на діагоналі 55" виходить навіть менше звичайних 96 DPI. Тобто пікселі як коні, і дуже бажано мати екран зі стандартною структурою пікселя, щоб хоч згладжування шрифтів працювало.
PowerToys це краще ніж нічого, але навіть близько не стояло біля того що є в Linux 😄
А ключова фіча з зонами це взагалі, мабуть, ексклюзив Qtile створений на мій запит для моєї досить екзотичної ситуації: https://github.com/qtile/qtile/pull/3793

4k для ігор норм (відеокарти все одно 8k поки нормально не тягнуть) та відео дивитися (8k контент це поки екзотика), навіть з метрової відстані.
Я для роботи дуже мало, я пробував користуватися, треш.

По структурі пікселя у мого монітора BGR, при відповідному налаштуванні згладження в системі текст виглядає нормально, принаймні на моє око.
Ответить