Платформа NVIDIA Rubin потребуватиме так багато LPDDR-пам’яті, що це викличе дефіцит смартфонів

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Скорее бы ИИ заменил Entar на этом форуме
Afit
Member

Alexsandr: 18.05.2026 12:14
warp37: 18.05.2026 12:04 В отличие от видеокарт, RAM и SSD, апгрейд смартфона - это больше о "старый надоел", а не выросли системные требования или вышла какая-то новая версия DLSS.
Это есл ина смарте ОЗУ хватает. Сейчас полно людей у которых вайберы телеги... вс ена 4гигах ОЗУ и 64 флешки и смарты такие задыхаются.
Они больше задыхаются из-за использования убогой eMMC памяти (вместо нормальной UFC), а не от объёма ОЗУ. Даже слабые процы в них простаивают из за постоянного ожидания данных
Entar
Member

Scoffer: 18.05.2026 15:00 Ні, не один. Так як ДЦ давно перейшли межу в сто мегават з халупи, простими вентиляторами їх не охолодиш. Потрібні градирні прям як на атомних станціях. Тільки трішки поменше. Поки що поменше, але ще не вечір. І жере ото все води дуже і дуже нормально.
Ну градирня це хіба що якщо взагалі немає ніякого нормального іншого способу охолодження води. Так то простіше в річці/озерці. А так ставок завжди теплим буде, і там рибу можна цілий рік розводити :)
А взагалі супер правильно роблять проєкти в яких "скидне тепло" від ЦОДів направляється на потреби опалення та ГВП, особливо з використанням теплових насосів - це взагалі дуже ефективно, фактично більша частина енергії що затрачується - використовується з користю.
Hiden
Member

Tetronga: 18.05.2026 11:27 Пофіг, я вже перейшов на легендарну нокію 1280 як основну звонилку
моя Nokia 6300 тоже ждет своего часа :D
Alexsandr
Member

Afit: 18.05.2026 15:04 Они больше задыхаются из-за использования убогой eMMC памяти (вместо нормальной UFC), а не от объёма ОЗУ. Даже слабые процы в них простаивают из за постоянного ожидания данных
А eMMC убогая т.к. постоянно выгрузка/загрузка данных? Так это и есть нехватка ОЗУ. Было бы ОЗУ не надо было бы гонять данные в таких количествах через eMMC. Даже UFS 2.x уже заметно если памяти мало и местами заметно на UFS 3.1 и нормальном объеме памяти. софт растет по размеру.
dead_rat
Member

Entar: 18.05.2026 14:35
_clawfinger_: 18.05.2026 14:08 Ну авжеж "генію", вода сама з'являється в системі охолодженні. Не треба набирати, сама чарівним способом. :)
Треба набрати, один раз. І потім насоси підживлення компенсують витоки та втрати, там зовсім мало.
Датацентри охолоджують випаровуванням ;) там не замкнений контур. Тож розхід води постійний
Dilfin
Member

Hiden: 18.05.2026 15:09
Tetronga: 18.05.2026 11:27 Пофіг, я вже перейшов на легендарну нокію 1280 як основну звонилку
моя Nokia 6300 тоже ждет своего часа :D
Скільки він в мене падав на бетон, асфальт і керамічну плитку і до тепер живий, батарейки тільки до нього нормальної немає, є якісь китайські, а може я просто не знайшов, а так стоїть, чекає свого часу.)
Afit
Member

Alexsandr: 18.05.2026 15:22
Afit: 18.05.2026 15:04 Они больше задыхаются из-за использования убогой eMMC памяти (вместо нормальной UFC), а не от объёма ОЗУ. Даже слабые процы в них простаивают из за постоянного ожидания данных
А eMMC убогая т.к. постоянно выгрузка/загрузка данных? Так это и есть нехватка ОЗУ. Было бы ОЗУ не надо было бы гонять данные в таких количествах через eMMC. Даже UFS 2.x уже заметно если памяти мало и местами заметно на UFS 3.1 и нормальном объеме памяти. софт растет по размеру.
От кеширования данных никуда не денешься. Главный порок eMMC в том что она не умеет одновременно читать и записывать данные. Делает либо то, либо другое. Это катасрофа. Поставь на флагман такую память и тебя никакое количество ОЗУ не спасёт. Это то же самое что винда на HDD. Сильно спасает от тормозов объем оперативки на ПК при таком носителе?
Последний раз редактировалось Afit 18.05.2026 15:53, всего редактировалось 2 раза.
dead_rat
Member

Entar: 18.05.2026 15:07
Scoffer: 18.05.2026 15:00 Ні, не один. Так як ДЦ давно перейшли межу в сто мегават з халупи, простими вентиляторами їх не охолодиш. Потрібні градирні прям як на атомних станціях. Тільки трішки поменше. Поки що поменше, але ще не вечір. І жере ото все води дуже і дуже нормально.
Ну градирня це хіба що якщо взагалі немає ніякого нормального іншого способу охолодження води. Так то простіше в річці/озерці. А так ставок завжди теплим буде, і там рибу можна цілий рік розводити :)
А взагалі супер правильно роблять проєкти в яких "скидне тепло" від ЦОДів направляється на потреби опалення та ГВП, особливо з використанням теплових насосів - це взагалі дуже ефективно, фактично більша частина енергії що затрачується - використовується з користю.
Ви дивилися де будують датацентри? Знайдіть мені озеро в Аризоні
Entar
Member

dead_rat: 18.05.2026 15:26
Entar: 18.05.2026 14:35
Треба набрати, один раз. І потім насоси підживлення компенсують витоки та втрати, там зовсім мало.
Датацентри охолоджують випаровуванням ;) там не замкнений контур. Тож розхід води постійний
Це лише один з варіантів, так то їх багато.

https://blog.iie.org.ua/rekuperatsiia-t ... ky-danykh/ - навіть такі варіанти є, вельми цікаво і перспективно.
https://habr.com/ru/companies/ru_mts/articles/969658/

Для прикладу, перше що нагуглилось. А взагалі багато ЦОДів вже використовуються з рекуперацією тепла

Відправлено через 8 хвилин 47 секунд:
dead_rat: 18.05.2026 15:30 Ви дивилися де будують датацентри? Знайдіть мені озеро в Аризоні
А чим вам річка Колорадо недовподоби? :)
І хто сказав що їх треба тільки там будувати?:)
https://budport.com.ua/buildnews/31019- ... u-budinkiv

Почитав трохи по темі, загалом дата центри з випарними технологіями таки досить масове явище, згоден, проте в основному вони будувалися в тих регіонах де з водою як ресурсом проблем не було. За винятком жарких літнів днів аномальної спеки, коли така проблема і проявилась після чого про це стали масово говорити.
В цілому, знаючи як західні політики і суспільство помєшано на екології, впевнений що перехід на більш раціональне охолодження там де води не так багато буде здійснюватися швидкими темпами. Якщо вони в себе видобуток вугілля та газу закривають в угоду "зеленим" то і з цим "порєшают". Якщо повезе то ефективно, і будуть отримувати тепло на опалення та гвп. Якщо не повезе, то перекочують дата центри в країни де "зелені" не прогнули всіх навкруги, а потім всі будуть бухтіти що "айайай, як же це погано що жахливий комуністичний китай стає лідером ШІ технологій (як це з рідкоземами відбулося), як же так получилось?"
dead_rat
Member

Entar: 18.05.2026 15:40
В цілому, знаючи як західні політики і суспільство помєшано на екології, впевнений що перехід на більш раціональне охолодження там де води не так багато буде здійснюватися швидкими темпами.
Ти мене вбиваєш, де в Омериці чути про екологію? Трамп відмінив там усе. Зараз вони ліплять аеротурбіни для живлення датацентрів і жеруть всю воду в Пустелі Арізони :lol:
Entar
Member

dead_rat: 18.05.2026 15:48 Ти мене вбиваєш, де в Омериці чути про екологію? Трамп відмінив там усе. Зараз вони ліплять аеротурбіни для живлення датацентрів і жеруть всю воду в Пустелі Арізони :lol:
То я про Європу. В США також цього вистачало, просто стало дещо менше останні пару років, і менше ніж в Європі. Он трубопровід на захід не могли із-за екологів зробити багато багато років, щоб нафту з нафтових пісків канади можна було більш масштабно видобувати.

Щодо води, ще раз. Той ресурс, який дешевше всього, який вигідніше всього використовувати - той і будуть використовувати. Якщо/коли буде вигідніше тепловими насосами охолоджувати теплоносій в замкнутому контурі - будуть охолоджувати. Якщо вигідніше використовувати випарну технологію - будуть її.
Багато де роблять максимально розумно і використовують скидне тепло для опалення, і це є максимально ефективним рішенням, тобто проблеми із розряду "якщо буде більше ЦОДів то буде куча тепла яке нікуди дівати ---> дефіцит води тощо" - вона дуже надумана, технологій як зробити щоб "куча води" не витрачалась вистачає більш ніж достатньо, і вони є економічно доцільними.
Последний раз редактировалось Entar 18.05.2026 15:57, всего редактировалось 1 раз.
erkins007
Member

Прогресс в современных смартфонах нулевой, обновления длительные, так что можно сидеть на одном телефоне 5 лет спокойно
МОНАХ
Member

► Х-хех, :D бачу скоро всі ці ІТ-лідери більшу частину шалено-споживаючого (ще поки що) людства заженуть у мою багаторічну ІТ-філософію: купувати ПК раз на 5-10 років і смартфон - поки стара модель явно не зламається остаточно :rotate: . Не вимахуюсь і не зловтішаюсь, бо моя філософія - то лишень моя дурка, але - просто констатую факт; але і - справді шкода, якщо тренд такий, що більшість людей вже не зможуть купувати собі новинки за своїм бажанням :-/ .
► ... Наразі маю два "Самсунги" - М51 (придбав в 2021-му, в основному через ємність батареї) і А04 (робоча "неваляшка" 2022-го року). Також ще лежить робоча Нокіа 6080 - якщо підібрати якийсь вдалий сучасний аналог акума до неї, то ще можна буде покористуватись :D ...
DuckRider
Member

erkins007: 18.05.2026 15:51 Прогресс в современных смартфонах нулевой, обновления длительные, так что можно сидеть на одном телефоне 5 лет спокойно
Опять будешь ходить по форуму и говорить: а те кто хотели, взяли 5 лет назад?
erkins007
Member

DuckRider: 18.05.2026 16:27
erkins007: 18.05.2026 15:51 Прогресс в современных смартфонах нулевой, обновления длительные, так что можно сидеть на одном телефоне 5 лет спокойно
Опять будешь ходить по форуму и говорить: а те кто хотели, взяли 5 лет назад?
Да. Потому что в случае со смартфонами ситуации ещё лучше для потребителя чем с видяхами - 100500 моделей абсолютно на любой кошелек и вкус.
Krakrakrya
Member

"нічого не маю проти облачного геймінга"
спойлер
Изображение

облачний геймінг це дорога до "у вас нічого не буде свого, але ви будете щасливі".
MaxNew
Member

dead_rat: 18.05.2026 11:22 Добре, що смартфони перестали розвиватися вже багато років як. Принаймні різниці між Айфоном 12 та 17 я особливо не помітив :laugh:
Вже так сильно не перегинайте. Різниця є, моментами відчутна. Але всерівно користуватись одне задоволення.
Але якщо взяти китайців там взагалі біда, 2-3 роки і кусок....
dead_rat
Member

MaxNew: 18.05.2026 18:45
dead_rat: 18.05.2026 11:22 Добре, що смартфони перестали розвиватися вже багато років як. Принаймні різниці між Айфоном 12 та 17 я особливо не помітив :laugh:
Вже так сильно не перегинайте. Різниця є, моментами відчутна. Але всерівно користуватись одне задоволення.
Але якщо взяти китайців там взагалі біда, 2-3 роки і кусок....
А в чому ця різниця? Чесно, поміняв телефон і не помітив. Ну окрім того що батарея в новому жива, а в старому вже погано тримала. Може якби я в 3д ігри грав то щось би відрізнив.
Alexsandr
Member

Afit: 18.05.2026 15:28 Это то же самое что винда на HDD. Сильно спасает от тормозов объем оперативки на ПК при таком носителе?
Очень сильно помогает если сравнивать скажем 2 и 8гиг. Хотя с SSD и не сравнить.

Отправлено спустя 1 минуту 6 секунд:
MaxNew: 18.05.2026 18:45 Але якщо взяти китайців там взагалі біда, 2-3 роки і кусок....
Это сказки. Обычно китайцы служат 4-5 года, потом меняются, но сами они рабочие.
Ответить