Новини
Останні статті і огляди
Платформа NVIDIA Rubin потребуватиме так багато LPDDR-пам’яті, що це викличе дефіцит смартфонів
-
DuckRider
Member
Скорее бы ИИ заменил Entar на этом форуме
-
Afit
Member
Они больше задыхаются из-за использования убогой eMMC памяти (вместо нормальной UFC), а не от объёма ОЗУ. Даже слабые процы в них простаивают из за постоянного ожидания данныхAlexsandr: ↑ 18.05.2026 12:14Это есл ина смарте ОЗУ хватает. Сейчас полно людей у которых вайберы телеги... вс ена 4гигах ОЗУ и 64 флешки и смарты такие задыхаются.warp37: ↑ 18.05.2026 12:04 В отличие от видеокарт, RAM и SSD, апгрейд смартфона - это больше о "старый надоел", а не выросли системные требования или вышла какая-то новая версия DLSS.
-
Entar
Member
Ну градирня це хіба що якщо взагалі немає ніякого нормального іншого способу охолодження води. Так то простіше в річці/озерці. А так ставок завжди теплим буде, і там рибу можна цілий рік розводитиScoffer: ↑ 18.05.2026 15:00 Ні, не один. Так як ДЦ давно перейшли межу в сто мегават з халупи, простими вентиляторами їх не охолодиш. Потрібні градирні прям як на атомних станціях. Тільки трішки поменше. Поки що поменше, але ще не вечір. І жере ото все води дуже і дуже нормально.
А взагалі супер правильно роблять проєкти в яких "скидне тепло" від ЦОДів направляється на потреби опалення та ГВП, особливо з використанням теплових насосів - це взагалі дуже ефективно, фактично більша частина енергії що затрачується - використовується з користю.
-
Hiden
Member
моя Nokia 6300 тоже ждет своего часаTetronga: ↑ 18.05.2026 11:27 Пофіг, я вже перейшов на легендарну нокію 1280 як основну звонилку
-
Alexsandr
Member
А eMMC убогая т.к. постоянно выгрузка/загрузка данных? Так это и есть нехватка ОЗУ. Было бы ОЗУ не надо было бы гонять данные в таких количествах через eMMC. Даже UFS 2.x уже заметно если памяти мало и местами заметно на UFS 3.1 и нормальном объеме памяти. софт растет по размеру.Afit: ↑ 18.05.2026 15:04 Они больше задыхаются из-за использования убогой eMMC памяти (вместо нормальной UFC), а не от объёма ОЗУ. Даже слабые процы в них простаивают из за постоянного ожидания данных
-
dead_rat
Member
Датацентри охолоджують випаровуваннямEntar: ↑ 18.05.2026 14:35Треба набрати, один раз. І потім насоси підживлення компенсують витоки та втрати, там зовсім мало._clawfinger_: ↑ 18.05.2026 14:08 Ну авжеж "генію", вода сама з'являється в системі охолодженні. Не треба набирати, сама чарівним способом.![]()
-
Dilfin
Member
Скільки він в мене падав на бетон, асфальт і керамічну плитку і до тепер живий, батарейки тільки до нього нормальної немає, є якісь китайські, а може я просто не знайшов, а так стоїть, чекає свого часу.)Hiden: ↑ 18.05.2026 15:09моя Nokia 6300 тоже ждет своего часаTetronga: ↑ 18.05.2026 11:27 Пофіг, я вже перейшов на легендарну нокію 1280 як основну звонилку![]()
-
Afit
Member
От кеширования данных никуда не денешься. Главный порок eMMC в том что она не умеет одновременно читать и записывать данные. Делает либо то, либо другое. Это катасрофа. Поставь на флагман такую память и тебя никакое количество ОЗУ не спасёт. Это то же самое что винда на HDD. Сильно спасает от тормозов объем оперативки на ПК при таком носителе?Alexsandr: ↑ 18.05.2026 15:22А eMMC убогая т.к. постоянно выгрузка/загрузка данных? Так это и есть нехватка ОЗУ. Было бы ОЗУ не надо было бы гонять данные в таких количествах через eMMC. Даже UFS 2.x уже заметно если памяти мало и местами заметно на UFS 3.1 и нормальном объеме памяти. софт растет по размеру.Afit: ↑ 18.05.2026 15:04 Они больше задыхаются из-за использования убогой eMMC памяти (вместо нормальной UFC), а не от объёма ОЗУ. Даже слабые процы в них простаивают из за постоянного ожидания данных
Востаннє редагувалось 18.05.2026 15:53 користувачем Afit, всього редагувалось 2 разів.
-
dead_rat
Member
Ви дивилися де будують датацентри? Знайдіть мені озеро в АризоніEntar: ↑ 18.05.2026 15:07Ну градирня це хіба що якщо взагалі немає ніякого нормального іншого способу охолодження води. Так то простіше в річці/озерці. А так ставок завжди теплим буде, і там рибу можна цілий рік розводитиScoffer: ↑ 18.05.2026 15:00 Ні, не один. Так як ДЦ давно перейшли межу в сто мегават з халупи, простими вентиляторами їх не охолодиш. Потрібні градирні прям як на атомних станціях. Тільки трішки поменше. Поки що поменше, але ще не вечір. І жере ото все води дуже і дуже нормально.
А взагалі супер правильно роблять проєкти в яких "скидне тепло" від ЦОДів направляється на потреби опалення та ГВП, особливо з використанням теплових насосів - це взагалі дуже ефективно, фактично більша частина енергії що затрачується - використовується з користю.
-
Entar
Member
Це лише один з варіантів, так то їх багато.dead_rat: ↑ 18.05.2026 15:26Датацентри охолоджують випаровуваннямEntar: ↑ 18.05.2026 14:35
Треба набрати, один раз. І потім насоси підживлення компенсують витоки та втрати, там зовсім мало.там не замкнений контур. Тож розхід води постійний
https://blog.iie.org.ua/rekuperatsiia-t ... ky-danykh/ - навіть такі варіанти є, вельми цікаво і перспективно.
https://habr.com/ru/companies/ru_mts/articles/969658/
Для прикладу, перше що нагуглилось. А взагалі багато ЦОДів вже використовуються з рекуперацією тепла
Відправлено через 8 хвилин 47 секунд:
А чим вам річка Колорадо недовподоби?dead_rat: ↑ 18.05.2026 15:30 Ви дивилися де будують датацентри? Знайдіть мені озеро в Аризоні
І хто сказав що їх треба тільки там будувати?:)
https://budport.com.ua/buildnews/31019- ... u-budinkiv
Почитав трохи по темі, загалом дата центри з випарними технологіями таки досить масове явище, згоден, проте в основному вони будувалися в тих регіонах де з водою як ресурсом проблем не було. За винятком жарких літнів днів аномальної спеки, коли така проблема і проявилась після чого про це стали масово говорити.
В цілому, знаючи як західні політики і суспільство помєшано на екології, впевнений що перехід на більш раціональне охолодження там де води не так багато буде здійснюватися швидкими темпами. Якщо вони в себе видобуток вугілля та газу закривають в угоду "зеленим" то і з цим "порєшают". Якщо повезе то ефективно, і будуть отримувати тепло на опалення та гвп. Якщо не повезе, то перекочують дата центри в країни де "зелені" не прогнули всіх навкруги, а потім всі будуть бухтіти що "айайай, як же це погано що жахливий комуністичний китай стає лідером ШІ технологій (як це з рідкоземами відбулося), як же так получилось?"
-
dead_rat
Member
Ти мене вбиваєш, де в Омериці чути про екологію? Трамп відмінив там усе. Зараз вони ліплять аеротурбіни для живлення датацентрів і жеруть всю воду в Пустелі АрізониEntar: ↑ 18.05.2026 15:40
В цілому, знаючи як західні політики і суспільство помєшано на екології, впевнений що перехід на більш раціональне охолодження там де води не так багато буде здійснюватися швидкими темпами.
-
Entar
Member
То я про Європу. В США також цього вистачало, просто стало дещо менше останні пару років, і менше ніж в Європі. Он трубопровід на захід не могли із-за екологів зробити багато багато років, щоб нафту з нафтових пісків канади можна було більш масштабно видобувати.dead_rat: ↑ 18.05.2026 15:48 Ти мене вбиваєш, де в Омериці чути про екологію? Трамп відмінив там усе. Зараз вони ліплять аеротурбіни для живлення датацентрів і жеруть всю воду в Пустелі Арізони![]()
Щодо води, ще раз. Той ресурс, який дешевше всього, який вигідніше всього використовувати - той і будуть використовувати. Якщо/коли буде вигідніше тепловими насосами охолоджувати теплоносій в замкнутому контурі - будуть охолоджувати. Якщо вигідніше використовувати випарну технологію - будуть її.
Багато де роблять максимально розумно і використовують скидне тепло для опалення, і це є максимально ефективним рішенням, тобто проблеми із розряду "якщо буде більше ЦОДів то буде куча тепла яке нікуди дівати ---> дефіцит води тощо" - вона дуже надумана, технологій як зробити щоб "куча води" не витрачалась вистачає більш ніж достатньо, і вони є економічно доцільними.
Востаннє редагувалось 18.05.2026 15:57 користувачем Entar, всього редагувалось 1 раз.
-
erkins007
Member
Прогресс в современных смартфонах нулевой, обновления длительные, так что можно сидеть на одном телефоне 5 лет спокойно
-
МОНАХ
Member
► Х-хех,
бачу скоро всі ці ІТ-лідери більшу частину шалено-споживаючого (ще поки що) людства заженуть у мою багаторічну ІТ-філософію: купувати ПК раз на 5-10 років і смартфон - поки стара модель явно не зламається остаточно
. Не вимахуюсь і не зловтішаюсь, бо моя філософія - то лишень моя дурка, але - просто констатую факт; але і - справді шкода, якщо тренд такий, що більшість людей вже не зможуть купувати собі новинки за своїм бажанням
.
► ... Наразі маю два "Самсунги" - М51 (придбав в 2021-му, в основному через ємність батареї) і А04 (робоча "неваляшка" 2022-го року). Також ще лежить робоча Нокіа 6080 - якщо підібрати якийсь вдалий сучасний аналог акума до неї, то ще можна буде покористуватись
...
► ... Наразі маю два "Самсунги" - М51 (придбав в 2021-му, в основному через ємність батареї) і А04 (робоча "неваляшка" 2022-го року). Також ще лежить робоча Нокіа 6080 - якщо підібрати якийсь вдалий сучасний аналог акума до неї, то ще можна буде покористуватись
-
DuckRider
Member
Опять будешь ходить по форуму и говорить: а те кто хотели, взяли 5 лет назад?erkins007: ↑ 18.05.2026 15:51 Прогресс в современных смартфонах нулевой, обновления длительные, так что можно сидеть на одном телефоне 5 лет спокойно
-
erkins007
Member
Да. Потому что в случае со смартфонами ситуации ещё лучше для потребителя чем с видяхами - 100500 моделей абсолютно на любой кошелек и вкус.DuckRider: ↑ 18.05.2026 16:27Опять будешь ходить по форуму и говорить: а те кто хотели, взяли 5 лет назад?erkins007: ↑ 18.05.2026 15:51 Прогресс в современных смартфонах нулевой, обновления длительные, так что можно сидеть на одном телефоне 5 лет спокойно
-
Krakrakrya
Member
"нічого не маю проти облачного геймінга"
облачний геймінг це дорога до "у вас нічого не буде свого, але ви будете щасливі".
- спойлер

облачний геймінг це дорога до "у вас нічого не буде свого, але ви будете щасливі".
-
MaxNew
Member
Вже так сильно не перегинайте. Різниця є, моментами відчутна. Але всерівно користуватись одне задоволення.dead_rat: ↑ 18.05.2026 11:22 Добре, що смартфони перестали розвиватися вже багато років як. Принаймні різниці між Айфоном 12 та 17 я особливо не помітив![]()
Але якщо взяти китайців там взагалі біда, 2-3 роки і кусок....
-
dead_rat
Member
А в чому ця різниця? Чесно, поміняв телефон і не помітив. Ну окрім того що батарея в новому жива, а в старому вже погано тримала. Може якби я в 3д ігри грав то щось би відрізнив.MaxNew: ↑ 18.05.2026 18:45Вже так сильно не перегинайте. Різниця є, моментами відчутна. Але всерівно користуватись одне задоволення.dead_rat: ↑ 18.05.2026 11:22 Добре, що смартфони перестали розвиватися вже багато років як. Принаймні різниці між Айфоном 12 та 17 я особливо не помітив![]()
Але якщо взяти китайців там взагалі біда, 2-3 роки і кусок....
-
Alexsandr
Member
Очень сильно помогает если сравнивать скажем 2 и 8гиг. Хотя с SSD и не сравнить.Afit: ↑ 18.05.2026 15:28 Это то же самое что винда на HDD. Сильно спасает от тормозов объем оперативки на ПК при таком носителе?
Отправлено спустя 1 минуту 6 секунд:
Это сказки. Обычно китайцы служат 4-5 года, потом меняются, но сами они рабочие.MaxNew: ↑ 18.05.2026 18:45 Але якщо взяти китайців там взагалі біда, 2-3 роки і кусок....