AMD пояснила вихід з ладу CPU AM5 недотриманням офіційних специфікацій виробниками матплат

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Junior

ИМХО, передали хлопцы напруги, скорее всего.
kyon
Member

deviconte: 25.08.2025 13:41 Предлагаю обсудить AMD пояснила вихід з ладу CPU AM5 недотриманням офіційних специфікацій виробниками матплат
Причем asrock продолжает дохнуть, даже после апдейтов биоса. Намедни думал что меня также коснулась данная проблема, но к счастью "просто" сдохла сама плата (asrock b650 mini itx) (9800 жив).
Не являюсь поклонником gigabyte (взял b850m) но случаев на их платах буквально единицы и по статистике Reddit около 1%.

Где там тот клоун который ставил минусы, когда я писал о горелом asrock ?
лол тебе ровно -7 наставили, мне в другой теме тоже -7 наставили, тут у нас похоже каста асрока в количестве 7 аколитов
Аціо
Member

VladimirV: 25.08.2025 16:40 Там ще не дуже ясно, чи повністю Асрок винен. Я періодично пролистую їх, щоб просто "бути в темі"
В темах нижче створена форма звортнього зв'язку, з якої збирають статистику і відсилають розробникам/в АМД
Взагалі є дві теми, перша закрита недавно по "сроку давності" https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... egathread/
і перевалила в другу https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... athread_2/
Там є різні твердження. Але факт один - причина до кінця не знайдена. Вони один на одного "пальцями тикають". Ну і періодично стверджується, що не тільки Асрок. Наприклад останню яку я читав не Асрок була Tuf B850M Wi-Fi Plus. (Приклад Приклад)Так що я б не займався "push the horses" :D
А взагалі краще заощадити зараз, і взяти 7800x3d / 7700...
Напевно мене тут спалять на багатті, але я проводив своє маленьке дослідження, колупався у змісті коду не тільки Асрок, порівнював передивлявся, чисто як хобі.
Особисто мій висновок - Асрок любить трохи підкручувати вище частоти, збільшувати швидкодію, і що увага - навіть не підіймаючи напругу, цим вони активно ще у АМ4 займались, і у часи АМ4 цим займались і Гіга, і Асус, і інші, але от з АМ5 здебільшого тільки у Асрок це і далі продовжилось, так от я зробив висновок що вони випадково здибали хайддерект апаратний, який задля контролю саме швидкодії контролював частоту-швидкодію, і зачепили його працю, а він з огляду з усього має один з режимів реагування - дедпоінт, і почав спрацьовувати в супереч сценарію, чи може Асрок випадково відтворили схожий сценарій режиму, тобто - цілком так може статись що фактично "заплановане застарівання" і тут вже "запланована швидкодія", і то вже учорашній день, а строк праці камінців АМД визначає АМД загалом, а також контролюють швидкодію, а якщо спробуєте бажати більшого...

P.S. Капелюшок з фольги не пропанувати, в мене вже їх є два! :D
Valera1976
Junior

От почитаєш усіляке і гадаєш як жити далі? І що тепер мені робити? Асрок з 9800x3d горить, 5090 роз'єм 12V-2x6 палає! навіть маю ссд на Phison контролері і поновленнями KB5063878 і KB5062660. Мій комп не має шансів на існування ))) і як тільки я з нього пишу!? 3 тих 200 випадків половина фейків. Якщо взяти кількість проданих плат ці мізер, хтось хайпує, а дурні повторюють. Там вже 3 місяці ні одного нового випадку. Але гівно продовжує бурлити.
Аціо
Member

Valera1976: 26.08.2025 02:34 От почитаєш усіляке і гадаєш як жити далі? І що тепер мені робити? Асрок з 9800x3d горить, 5090 роз'єм 12V-2x6 палає! навіть маю ссд на Phison контролері і поновленнями KB5063878 і KB5062660. Мій комп не має шансів на існування ))) і як тільки я з нього пишу!? 3 тих 200 випадків половина фейків. Якщо взяти кількість проданих плат ці мізер, хтось хайпує, а дурні повторюють. Там вже 3 місяці ні одного нового випадку. Але гівно продовжує бурлити.
Дійсно! Як оті брехуни всі дістали! Вигадують маячню!
Вигадали ото що є якийсь космос, планети, радіація ніби там, чорні діри, квазари, зірки!
Та я от живу на землі яка в космосі скільки років і нічого мене в чорну діру не засмоктало, та взагалі нікого не засмоктало, не вбило тими космічними проміннями!
І як я тільки з плоскої землі під небесною твердю пишу!?
Але вони продовжують бурлити!
deviconte
Member

Valera1976: 26.08.2025 02:34 От почитаєш усіляке і гадаєш як жити далі? І що тепер мені робити? Асрок з 9800x3d горить, 5090 роз'єм 12V-2x6 палає! навіть маю ссд на Phison контролері і поновленнями KB5063878 і KB5062660. Мій комп не має шансів на існування ))) і як тільки я з нього пишу!? 3 тих 200 випадків половина фейків. Якщо взяти кількість проданих плат ці мізер, хтось хайпує, а дурні повторюють. Там вже 3 місяці ні одного нового випадку. Але гівно продовжує бурлити.
Серьезно? 3 месяца все прям магическим образом наладилось?

https://www.reddit.com/r/ASRock/s/fMIcG0Kpqc

Это ваше право сидеть с закрытыми глазами и говорить "я в домике".
Всего 200 из них 100 реальных и это вынудило АМД делать заявления по поводу? И клепать биос за биосом AssRock ? Причем они тоже признали проблему. И это только те, кто в теме, как здесь уже обсуждали, понимает о чем речь вообще. А сколько тех кто не поделился, так как просто не понимает и не знает о проблеме (комп просто не запускается).
Ну а у вас все красиво, фейки, заговоры, главное чтобы ваша прекрасная 870 от AssRock не поджарила в один прекрасный момент камушек.
AssayMAS
Member

mraleks: 25.08.2025 17:02Подейкують що шапочка з фольги допомагає
если корпус из сталюки в 1-3мм для ПК не помогает - то шапочка из силюминя на твоей башке (что школу прогуливала) точно поможет. Просто в корпус ПК засовывали счётчик частиц и их в природе много, а тех процесс маленький... вот и ловят тонкие тех процессы ошибки... а толстые тех процессы нет - там с десятки раз больше энергии надо для активации транзистора.

Відправлено через 8 хвилин 25 секунд:
Kirakishou: 25.08.2025 15:57Ви купуєте готовий продукт, який із коробки має працювати.
купил пианино всё сразу пианист, купил ПК всё сразу программист...
Ты готовый продукт в виде оверпрайсного моноблока\ноута, с "дешевыми" комплектухами для знающих не путай.
Там у моноблоков или ноутов на древнем проце - ничё не надо обновлять в биосе.
Kirakishou: 25.08.2025 15:57Це ж вона не дотрималася рекомендацій AMD і призвела до виходу процесору із ладу, хай вона і відшкодовує збитки. Здається, що нам не все розповідають.
брака на конвеере всегда <1%
и слить репу "жопного камня" в плюс к карме АМД - это реклама - а не как "богомерзкий" интел с 14 серией "мол сами спалили разогнав в 200..250+Ватт мы нипричём" (всего навсего такое разрешили в кристалле и бивисе)...

Відправлено через 7 хвилин :
Аціо: 26.08.2025 01:37у Асрок це і далі продовжилось
личная попаболь с "жопным камнем" была в том что мать имеет все кричащие бирки мол ОС, супер пупер - дешевле чем у всех на рынке, а на мосеты и VRM посмотришь там 120Ватт в долгую чудом выдаёт, что не отменяет пиков в 180Ватт на минуту другую... а конкурентов на 20..30% платы дороже но там у людей проц о 200-250Ватт днями работает.
Как понять что контора изготовляющая матери ДНО - это маркетинговые надписи дросселя\мосфеты "ДО 80..150Ампер"... когда у всех нормальных прям на коробке пишут проц до 65, 95, 120 Ватт.
8day
Junior

Ви всі тут такі розумні зі своїм фіговим Асроком... За проблеми з материнкими Асус забули? А за вибухаючі БЖ МСІ? Здається і з материнкими там були якісь проблеми. А Гігабайт? На той момент коли я обирав МП для АМ5 на них були масові скарги про пищання, як і на МСІ.

До речі, брав B650M HDV/M.2, і от вона мала найменший час тренування ДДР5: 12 секунд проти 1 хв і більше в деяких конкурентів. Білдзоїд також хвалив.

Може Асрок і фіговий, але де є 100% надійні альтернативи?
Геральт
Active Member

8day
Пищання і дохлий проц то трохи різного типу проблеми )
Earanak
Member

Судя по комментариям пригорают не только процы но и жопки бедолаг на владельцах aSSrock-ов :laugh:
alexeygalas
Member

Пишу цей пост з Asrock b650i lightniing та 9800X3d
P.S. Asrock = top :super:
Bloodfallen
Member

alexeygalas: 26.08.2025 14:02 Пишу цей пост з Asrock b650i lightniing та 9800X3d
P.S. Asrock = top :super:
Яка у вас версія біос? Сам на цій платі сиджу, але не на х3д проці.
alexeygalas
Member

Bloodfallen
3.20
спойлер
Screenshot 2025-08-26 141434.png
Шив через Flashback, після старту моментально зайшов і зафіксував нормальний Vsoc.
deviconte
Member

Earanak: 26.08.2025 10:47 Судя по комментариям пригорают не только процы но и жопки бедолаг на владельцах aSSrock-ов :laugh:
Это выглядит как какая-то секта реально. Какая к черту разница, какой бренд если он имеет доказанные проблемы, зачем они наяривают как умалишенные для меня загадка. Это похоже на секту бмвистов, такая же неадекватность.

Мне совершенно без разницы, какая там наклейка и какие буковки написаны, мне необходимо чтобы железо выполняло свою функцию.
anatolikostis
Member

Kattelia: 25.08.2025 14:02 что без Келлера (гения, выходца из Интела)
очень интересно жить в выдуманном мире, где Келлер внезапно стал "выходцем из интуля"? :lol:
waryag
Member

deviconte: 25.08.2025 13:41Причем asrock продолжает дохнуть, даже после апдейтов биоса. Намедни думал что меня также коснулась данная проблема, но к счастью "просто" сдохла сама плата (asrock b650 mini itx) (9800 жив).
Та же история, что с интелами (у тех еще и проблемы производства наложились). Если ущерб кристаллу нанесен, биос не спасет.

Відправлено через 4 хвилини 17 секунд:
VladimirV: 25.08.2025 16:40Там є різні твердження. Але факт один - причина до кінця не знайдена. Вони один на одного "пальцями тикають". Ну і періодично стверджується, що не тільки Асрок. Наприклад останню яку я читав не Асрок була Tuf B850M Wi-Fi Plus. (Приклад Приклад)Так що я б не займався "push the horses" :D
Брак є у всіх виробників будь-якого заліза. Але у випадку асрок частота відмов значно вище за ринкову долю

Відправлено через 4 хвилини 30 секунд:
AssayMAS: 26.08.2025 08:46и слить репу "жопного камня" в плюс к карме АМД - это реклама - а не как "богомерзкий" интел с 14 серией "мол сами спалили разогнав в 200..250+Ватт мы нипричём" (всего навсего такое разрешили в кристалле и бивисе)...
Проблема интел в очень долгом отрицании проблем.
И нет, в изначальном варианте не просто разрешали, а наваливали паверлимиты и напругу сверх меры из коробки без участия юзера ради лишних попугаев в обзорах.
Аціо
Member

AssayMAS: 26.08.2025 08:46
личная попаболь с "жопным камнем" была в том что мать имеет все кричащие бирки мол ОС, супер пупер - дешевле чем у всех на рынке, а на мосеты и VRM посмотришь там 120Ватт в долгую чудом выдаёт, что не отменяет пиков в 180Ватт на минуту другую... а конкурентов на 20..30% платы дороже но там у людей проц о 200-250Ватт днями работает.
Как понять что контора изготовляющая матери ДНО - это маркетинговые надписи дросселя\мосфеты "ДО 80..150Ампер"... когда у всех нормальных прям на коробке пишут проц до 65, 95, 120 Ватт.
По живленню якраз у Асрок одні з кращих показники, як і по надійності якості виробництва.
Ну це до слова.
спойлер
Earanak: 26.08.2025 10:47 Судя по комментариям пригорают не только процы но и жопки бедолаг на владельцах aSSrock-ов :laugh:
А саме від чого в мене має пригоріти?
Все чудово працює на 7800x3D та 5700x3D.
А до того Чудово Асрок працювали з Сандіком, а до того чудово з Феномом, а до того з Пентіумом.
А от наприклад Гіга мені спалила Радеон 7950 окис контактів PCI коли наприклад у поганого Асрока там за дефолтом була ще с часів Пенька позолота, а Мясай вбив мою колекцію фільмів разом з ОЗП КЗ системної плати.

Earanak
P.S. І це пише людина з Мясай, дивіться не пригоріть коли напрацюєте великі масиви,
а воно раптом вам подарує радість та щастя і у хмарі не збережеться.
AssayMAS
Member

deviconte: 26.08.2025 15:59мне необходимо чтобы железо выполняло свою функцию.
вот. Но как понять норм продукт или нет? Часами "наяривать в интернете" обзоры "не заинтересованных" блогеров... Или уверовать в репу или личный опыт? Репутация она зарабатывается крупинками, а разбрасывается пригоршнями. В основе экономики доверие - нет доверия к бренду нет роста его экономики.
Ладно есть с совестью техно блогеры и выкладывают полученные в процессе скрины - на которых видно что написанный текст проплаченная реклама. Типо в статье мать тянет 250Ватный проц в 240Ватт - но на скринах видно что мосфеты под 80 градусов на открытом стенде с здоровым радиатором. Или видно по частоте что проц отборной при отборной. Или выйдет положительный обзор на какую-то железку - а через пол года уже всё другое на плате напаяно кроме названия... . Или как асус заказывает мосфеты с спец маркировкой... а спеки на них дикие при дикие - но не написано при каких условиях они полученные типо охлаждение жидкий азот, или радиатор медь о пол КГ, или... хотя у нормальных мосфетов всё пишут в *.PDF
Earanak
Member

Аціо: 26.08.2025 19:33А саме від чого в мене має пригоріти?
Я обобщал а не говорил за вас конкретно. Вижу просто бедолаг которые как пузыри полопались на этой теме, шкварчат и это потешно со стороны.
Вообще в схожих ситуациях мне например плевать, со всей силы на отзывы отдельных людей. Ведь статистика сама за себя говорит.
Это вот как с 13-14 Интелами, у меня 34 месяца уже 13900KF работает стабильно и шпарит в 100% нагрузках в многочасовых рендерах.
И че ? Да какая разница что у меня одного все окей, если статистика и массовые жалобы, расширение гарантии до 5 лет, пачка микрокодов - говорят за себя.
Вот и с aSSRock-ом, мне как то начхать что у кого то - "все норм". Расскажите про это пострадавшим :laugh: А мне то че об этом рассказывать.
Аціо: 26.08.2025 19:33І це пише людина з Мясай, дивіться не пригоріть коли напрацюєте великі масиви,
а воно раптом вам подарує радість та щастя і у хмарі не збережеться.
У меня несколько рендер нод дублирующих и файловый сервер для бэкапа на распрекраснейшем aSSRock-е, и облака, повода за меня переживать нету )))
Valera1976
Junior

[/quote]
Серьезно? 3 месяца все прям магическим образом наладилось?

https://www.reddit.com/r/ASRock/s/fMIcG0Kpqc

Это ваше право сидеть с закрытыми глазами и говорить "я в домике".
Всего 200 из них 100 реальных и это вынудило АМД делать заявления по поводу? И клепать биос за биосом AssRock ? Причем они тоже признали проблему. И это только те, кто в теме, как здесь уже обсуждали, понимает о чем речь вообще. А сколько тех кто не поделился, так как просто не понимает и не знает о проблеме (комп просто не запускается).
Ну а у вас все красиво, фейки, заговоры, главное чтобы ваша прекрасная 870 от AssRock не поджарила в один прекрасный момент камушек.
[/quote]

Поясню інакше: уявіть, що ви прийшли до лікарні і стоїте в черзі. Скільки навколо вас здорових людей? До лікарні здорові люди не ходять. Розумієте, про що я?
Ця ситуація — як тема на редіті: в одного нежить, в іншого понос. А ті мільйони людей, що ходять по своїх справах, минаючи лікарню, навіть не підозрюють про вас і вашу хворобу — вони просто юзають свою плату і процесор і нікуда не пишуть.

На мільйон плат — 200 випадків... Якщо 1 млн плат випускається за півроку, це який відсоток браку? 0.02%))) При тому, що в світі ідеалом вважається <0.1%.

От і виходить, що наша тема про здорових користувачів Asrock тут нічого не варта і не дає статистики для впертих та переляканих (бо не горить і не згоріло)! А от на редіті — то інша справа! Тож буржуйський редіт, ооо... Вони там пам'ять у 1 і 3 слот пхають, потім здають по гарантії й кричать: «Asrock винуватий, бо олень читати не вміє».
Випадки існують і будуть існувати — завдяки браку й дурням — але кінець світу з того не настане.
Ответить