BOE планує запустити виробництво 8K-моніторів із частотою 120 Гц до кінця року

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Tesseract
Member

Повідомлення

Зробіть FlickerFree підсвітку, RGB піксель, адекватну ціну, і я одразу ж куплю такий 8К монік собі в офіс.
alexeygalas: 17.06.2025 19:01Як на мене краще б виробники активніше розвивали QD-OLED.
Там також нестандартна структура пікселя.
Ektalion: 17.06.2025 21:40Не знаю, пробую працювати на 2к 27" і мені нереально мало, усі дуже дрібне. 32" 4к чи 8к - це буде взагалі треш.
Масштаб у вінді ввімкніть.
Tiufin: 17.06.2025 22:00Ну наче як масштабування має допомогти із цією проблемою, хоча і воно не на всьому софті нормально працює.
Якщо виставити масштаб 200% то в софті, який не підтримує HiDPI, буде integer scaling. Це не ідеально, але цілком прийнятно.

Відправлено через 9 хвилин 40 секунд:
block_stupid: 17.06.2025 22:44Як і раніше в таких випадках 2 шнурка dp 2.1 від картки до монітора.
Якщо реалізують DSC то одного шнурка вистачить.
Alexsandr
Member

Повідомлення

brozzy: 17.06.2025 16:46 Тут більшість доказує що 4К не треба, бо фулл хд достатньо, а вони 8К збираються продавати. :lol:
На телевизоре 49дюймов 4К от фулл хд бівает проблемно отличить. Расстояние помогает. на мониторе дпи это хорошо, а дальше нужно смотреть как это будет тянуть видеокарта хотя бы в 2К. апскейл встроенный в монитор может добавить.
Azerty
Member

Повідомлення

brozzy: 17.06.2025 16:46 Тут більшість доказує що 4К не треба, бо фулл хд достатньо, а вони 8К збираються продавати. :lol:
Якщо 24 дюйма з близька то більше full had не потрібно
Alexsandr
Member

Повідомлення

Azerty: 17.06.2025 23:35 Якщо 24 дюйма з близька то більше full had не потрібно
Надо. Точку от запятой не отличить, размытое пятное. дпи получается минимально необходимое. хуже уже нельзя, но делают.
Kassatka
Member

Повідомлення

_Andrik_: 17.06.2025 17:51 Kassatka
Вим би перейматися про 8к з gtx960 , та навіть rx6800 це не досяжна роздільна здатність
Full HD на HD 7750 1 Gb у 2021 досяжно, 4K на GTX 960 4 Gb у 2022 досяжно, то чому 8K на RX 6800 16 Gb у 2025 не досяжно? Я вже казав, що в мене на RX 6800 переважна більшість моїх ігор у 4K просто літають, видаючи 50-60 FPS, а то й більше (на ультра або високих без променів). Враховуючи, що при переході з 4K у 8K згідно тестів FPS зазвичай падає приблизно втричі, значить якраз і отримаю 15-20 FPS. яких мені у стратегіях цілком достатньо. Зараз лише 2 гри Total War: Warhammer 3 та InZoi не надто продуктивні у мене зараз і видають в 4K 25-30 FPS, але для таких у 8K можна юзати FSR чи трохи зменшення якості графіки без зменшення якості текстур. І ще якщо у HD 7750 та GTX 960 була катастрофічна нестача VRAM, то тут в принципі не повинно бути такої проблеми, хоч і не 24 Гб, але в стратегіях 16 Гб у переважній більшості випадків думаю вистачить, у всякому разі в епоху RTX 3090 та RX 6900 XT їх порівнювали в 8K і RX 6900 XT від 16 Гб не валялася в нокауті, а нових хороших ігор з тих пір вийшло так мало, що на пальцях перерахувати можна.
Ну і відеокарту можна з часом і оновити, принаймні на щось типу б/в RTX 3090 (Ti)/RX 7900 XTX чи нової RTX 5070 Ti. Просто спочатку варто апгрейдити дисплей, а тільки потім колись можливо відеокарту. Бо дисплею з високою роздільною здатністю на слабкій відеокарті можна знайти купу застосувань, та й пограти з компромісами завжди можна, а от потужна відяха на дисплеї з низькою роздільною здатністю практично нічого не дає. Для 4K мені зараз по вуха достатньо достатньо відяхи класу RX 6800 чи RTX 5060 Ti 16 Гб, а все що вище, то хіба що заради променів. Але з усієї купи ігор, які я пробував, промені можна застосувати лише у Diablo 4, Jurassic World: Evolution 2, Age of Mythology: Retold та InZoi, і то навряд вони там дають якийсь вражаючий візуал, у Diablo я нічого не помічав, окрім жахливих просадок.
Tiufin
Member

Повідомлення

block_stupid: 17.06.2025 22:44
Tiufin: 17.06.2025 20:468k 120hz - це який відеовихід та відеокарта потягнуть?
Як і раніше в таких випадках 2 шнурка dp 2.1 від картки до монітора.
Цікаво, не чув про таке
acidburn
Member

Повідомлення

Kassatka: 17.06.2025 16:40 Ну нарешті хоч хтось чухається у цьому напрямку. Але на жаль з такою мініатюрною діагоналлю під 8K це викинути гроші на вітер.
Частково так і є, з PPI в районі 300 дивитись на такий монітор потрібно за 30 см, щоб взагалі був хоч якийсь сенс. І шиєю рухати сюди-туди, бо майже вся площа буде в периферії зору.
Так тільки задроти-ксники роблять, і то поки ще молодий, а потім стукне 30+ рочків і очі скажуть привіт.

Від діагоналі 32 "оптимально сидіти хоча б у 1 метрі, і тоді вибачте але не тільки в 8К, але і в 4К сенсу тут немає, QuadHD це максимум (1м=3.2фута):
1.jpg
Tiufin
Member

Повідомлення

Alexsandr: 17.06.2025 23:30а дальше нужно смотреть как это будет тянуть видеокарта хотя бы в 2К. апскейл встроенный в монитор может добавить.
Подивився зараз на хотлайні на екаталозі - не знайшов жодного монітора із функцією апскейлінгу (цікаво, що в телевізорах вони майже всюди, якщо говорити про 4к більш-менш сучасні моделі). Та й впринципі якось не чув, щоб люди для ігор використовували апскейлер телека (якщо грають на тв, а не на моніторі). Припускаю, що для ігор він на тв погано працює. Є хто користується тут? Було б цікаво почитати відгуки.

До речі, одну модель 8к 32" моніка знайшов у продажу. Щоправда, на 60гц, та коштує 4-5куо.
А от 8к тв у діапазоні цін в 1-2куо - досить багато.
От і виходить, що нащо такий монік (як у новині) потрібен? Хіба що припустити, що якимсь топовим промисловим дизайнерам - щоб кольори більш точно передавав. Але нащо йому для цього 120гц - не зрозуміло. Та й для точної кольоропередачі є інші монітори із професійної ниші.
Востаннє редагувалось 18.06.2025 01:54 користувачем Tiufin, всього редагувалось 2 разів.
acidburn
Member

Повідомлення

acidburn: 18.06.2025 01:29 І шиєю рухати сюди-туди, бо майже вся площа буде в периферії зору.
І до речі це не залежить від діагоналі, проблема руху шиї це основна причина чому 8К навряд чи буде масовим продуктом для моніторів. У кінотеатрах можна головою і порухати, ну там все одно на краях мало чого цікавого. Телевізори з 8К теж цілком мають право на життя.

Але на моніторі в іграх потрібно постійно перевіряти HUD/меню, не кажучи вже про робоче застосування. Тоді виходить що це близько до максимуму амплітуді очей від краю до краю, далі збільшувати за 4К немає сенсу.
MqM
Member

Повідомлення

Тільки от 8k контенту практично немає, фільмів не бачив в такій роздільній здатності, будуть відосики на ютубі дивитися? :weep:

Відправлено через 4 хвилини 18 секунд:
Співчуваю людям, вони не бачили фільмів у 4k - це зовсім інше враження. У мене навіть старіші ігри викликали вау ефект на 43 дюймовому тв, скільки дрібних деталей, заглиблення у світ неймовірне
Alexsandr
Member

Повідомлення

MqM: 18.06.2025 02:47 Співчуваю людям, вони не бачили фільмів у 4k - це зовсім інше враження.
Не знаю, ничего особенного. Возможно зависит от качества как телевизор растягивает картинку. иногда такое мыло на телевизор ставлю с ПК, что только удивляют как получается терпимо в динамике.
Tesseract
Member

Повідомлення

acidburn: 18.06.2025 01:29Частково так і є, з PPI в районі 300 дивитись на такий монітор потрібно за 30 см, щоб взагалі був хоч якийсь сенс. І шиєю рухати сюди-туди, бо майже вся площа буде в периферії зору.
Так тільки задроти-ксники роблять, і то поки ще молодий, а потім стукне 30+ рочків і очі скажуть привіт.
Переді мною зараз, на відстані витягнутої руки, 27" 4K монік і я чудово розрізняю окремі пікселі. При тому що 40 уже не за горами. Якщо з'явиться відносно дешевий 8К, то я одразу його куплю.
Tiufin: 18.06.2025 01:37Хіба що припустити, що якимсь топовим промисловим дизайнерам - щоб кольори більш точно передавав.
Якість передачі кольорів ніяк не залежить від роздільної здатності чи частоти.
acidburn: 18.06.2025 01:51І до речі це не залежить від діагоналі, проблема руху шиї це основна причина чому 8К навряд чи буде масовим продуктом для моніторів.
Не розумію, як можна було написати таку дурню. Пам'ятаю коли на айфонах з'явились ретіна-дисплеї, шия різко ні у кого боліти не почала, бо діагональ не змінилась. Велика діагональ - це єдине, що змушує людей більше рухати шиєю.
Tiufin
Member

Повідомлення

nazar-pc: 17.06.2025 17:45 Хочу такий, тільки 55-65'' щоб замінити поточний 8k телевізор. Телевізори мають лише HDMI, що створює певні проблеми в моєму випадку.
8k екран великого розміру дуже зручний в роботі, не хочеться пересідати на щось менше.
Ви працюєте за 55-65" 8к телевізором? Цікаво. Можете поділитись відгуком, як воно? Якось була ідея використовувати 40" 4к тв замість монітора, але швидко зрозумів, що то не зручно, бо доводиться головою мотати дуже багато, та інформація по краях екрана погано сприймається через гострий кут погляду.

Відправлено через 8 хвилин 35 секунд:
MqM: 18.06.2025 02:47Співчуваю людям, вони не бачили фільмів у 4k - це зовсім інше враження. У мене навіть старіші ігри викликали вау ефект на 43 дюймовому тв, скільки дрібних деталей, заглиблення у світ неймовірне
Із свого досвіду можу сказати, що більший вау ефект викликає розмір екрану (діагональ), а не розширення чи тип матриці. Впринципі, не даремно в кінотеатрах ставлять величезні екрани, які не можуть похизуватись якістю картинки. До цього висновку прийшов, дивлячись звичайне (навіть не 3д) кіно у вр-шоломі (квест 3) - там можна зробити величезний екран на всю кімнату. І хоча умовний ppi буде не дуже великим, порівняно із 4к 55", та і якість лінз там гірша за якість матриць сучасних тв, але ефект занурення набагато краще саме через великий екран.

Відправлено через 3 хвилини 28 секунд:
Tesseract: 18.06.2025 11:42Якість передачі кольорів ніяк не залежить від роздільної здатності чи частоти.
Не дуже зрозуміло, до чого цей коментар, адже там далі ще написано:
"Але нащо йому для цього 120гц - не зрозуміло. Та й для точної кольоропередачі є інші монітори із професійної ниші."
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

Tiufin: 18.06.2025 13:02
nazar-pc: 17.06.2025 17:45 Хочу такий, тільки 55-65'' щоб замінити поточний 8k телевізор. Телевізори мають лише HDMI, що створює певні проблеми в моєму випадку.
8k екран великого розміру дуже зручний в роботі, не хочеться пересідати на щось менше.
Ви працюєте за 55-65" 8к телевізором? Цікаво. Можете поділитись відгуком, як воно? Якось була ідея використовувати 40" 4к тв замість монітора, але швидко зрозумів, що то не зручно, бо доводиться головою мотати дуже багато, та інформація по краях екрана погано сприймається через гострий кут погляду.
Так, 65''. Спочатку шукав 55'', але сподобався за характеристиками той у якого мінімальна діагональ більша.
Для роботи чудово, для відео теж. Деякий час знадобився підлаштуватися і змінити конфігурацію тайлового менеджера вікон щоб поділити монітор на зони.
Тепер менше ніж на 55'' не бачу сенсу міняти, страшенно зручно.
Tiufin
Member

Повідомлення

nazar-pc: 18.06.2025 14:06
Tiufin: 18.06.2025 13:02
Так, 65''. Спочатку шукав 55'', але сподобався за характеристиками той у якого мінімальна діагональ більша.
Для роботи чудово, для відео теж. Деякий час знадобився підлаштуватися і змінити конфігурацію тайлового менеджера вікон щоб поділити монітор на зони.
А на якій відстані від екрану сидите? І скільки відсотків масштабування у вінді? Коректно взагалі масштабування працює для такого екрану чи не завжди?
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

Tiufin: 18.06.2025 14:38
nazar-pc: 18.06.2025 14:06 Так, 65''. Спочатку шукав 55'', але сподобався за характеристиками той у якого мінімальна діагональ більша.
А на якій відстані від екрану сидите? І скільки відсотків масштабування у вінді? Коректно взагалі масштабування працює для такого екрану чи не завжди?
Я Windows більше 10 років не використовую крім рідкісних випадків у віртуальній машині.
Масштаб 125% (120 DPI), відстань близько метра, трохи довше витягнутої руки.
При 100% (96 DPI) трохи задрібний текст, не так комфортно.
Зі зміною DPI у мене все коректно працює в X11, принаймні нічого такого в очі не кидається. в більшості програм.
acidburn
Member

Повідомлення

Tesseract: 18.06.2025 11:42 Переді мною зараз, на відстані витягнутої руки, 27" 4K монік і я чудово розрізняю окремі пікселі. При тому що 40 уже не за горами. Якщо з'явиться відносно дешевий 8К, то я одразу його куплю.
Ну я вам співчуваю, той графік створений для стандартного зору (1.0 за совковою класифікацією або 20/20), тобто роздільна здатність 1/60 кутової хвилини. Як будете у окуліста, попросіть проміряти зір на більшій відстані, можливо і кратери на Місяці бачите і супутники Юпітера теж?
В інтернеті якось взагалі багато унікумів з орлиним зором совиним слухом, і нюхом, як у бобра.
Tesseract: 18.06.2025 11:42Якість передачі кольорів ніяк не залежить від роздільної здатності чи частоти.
Напряму звісно ні, але від цього залежать тип і технологія матриц, а вони вже впливають на кольори.
Tesseract: 18.06.2025 11:42 Не розумію, як можна було написати таку дурню. Пам'ятаю коли на айфонах з'явились ретіна-дисплеї, шия різко ні у кого боліти не почала, бо діагональ не змінилась. Велика діагональ - це єдине, що змушує людей більше рухати шиєю.
Не розумію як можна не розуміти) Я говорив про екрани з кутовим розміром, що перевищують рух очей (60-90 градусів), до чого тут ойфони. Їх тоді потрібно тримати за 5 см від ока.
Tiufin
Member

Повідомлення

nazar-pc: 18.06.2025 14:47
Tiufin: 18.06.2025 14:38
Я Windows більше 10 років не використовую крім рідкісних випадків у віртуальній машині.
Зі зміною DPI у мене все коректно працює в X11, принаймні нічого такого в очі не кидається. в більшості програм.
Виходить, ви використовуєте майже стандартні налаштування екрану та майже стандартну відстань до нього. Цікавий досвід, але здається, не кожному це підійде. Але дякую за відгук :beer:
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

Tiufin: 18.06.2025 16:25
nazar-pc: 18.06.2025 14:47 Я Windows більше 10 років не використовую крім рідкісних випадків у віртуальній машині.
Виходить, ви використовуєте майже стандартні налаштування екрану та майже стандартну відстань до нього. Цікавий досвід, але здається, не кожному це підійде. Але дякую за відгук :beer:
На практиці це десь 42'' робочого місця для активних задач + купа периферії для додаткових. При цьому в будь-який момент можна розвернути графік, таблицю, модель чи відео на весь екран і ретельно роздивитися без перегородок як у випадку з кількома моніторами.
Власне, я давно не бачу сенсу в кількох моніторах, просто береш більшу діагональ з більшою кількістю пікселів і все.
Точно не кожному підійде і без тайлового менеджера вікон теж буде не так зручно, але для мене воно на 100% того варте.
Tiufin
Member

Повідомлення

nazar-pc: 18.06.2025 16:36
Tiufin: 18.06.2025 16:25
На практиці це десь 42'' робочого місця для активних задач + купа периферії для додаткових. При цьому в будь-який момент можна розвернути графік, таблицю, модель чи відео на весь екран і ретельно роздивитися без перегородок як у випадку з кількома моніторами.
Власне, я давно не бачу сенсу в кількох моніторах, просто береш більшу діагональ з більшою кількістю пікселів і все.
Точно не кожному підійде і без тайлового менеджера вікон теж буде не так зручно, але для мене воно на 100% того варте.
Ну за моїми прикидками - із масштабуванням 125% - це виходить приблизно як 6 fhd екранів на площі у 65". А як ви вирішуєте проблему поганого огляду по краях екрану?
Відповісти