Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
Hells Angels
Member

STARL1GHT: 22.07.2025 02:08У них так само на мито попадає все, що дороще 150 євро
там можуть накласти ПДВ без мита
AZZDM
Junior

Maksym S: 21.07.2025 19:42 Спасибо за развернутый ответ. Очень во многом с Вами согласен.
Но есть одно но, я не собираю постоянно компьютеры и не в курсе нюансов. Последнюю полную сборку делал лет 15назад. Поэтому больше доверия к тем производителям которые на слуху и давно на рынке.
Возьмем пример блоков питания
1) Блок питания Asus Prime AP-850G 850 Вт 80+ Gold White [90YE00U0-B0NA00] - 131евро
2) Блок питания Gigabyte GP-UD850GM PG5W 80+ Gold White мощностью 850 Вт [GP-UD850GM PG5W] ~120евро
3)Блок питания Lian Li SP850 SFX 80 Plus Gold 850 Вт, белый - 160евро
Если первые два я знаю то третий для меня НОУ НЕЙМ а возможно он он лучше этих двух вместе взятых. И он стоит того что бы переплатить за него 40евро.
И так много в чем, многие говорят бери видео XFX но я не знаю что это за производитель и насколько качественные продукты он делает.
Сегодня обсуждал с сыном сборку. У него желание 5070Ti, но и на 4070Super согласен. На Амазоне PNY, Gigabyte, Zotac можно взять за 660-680евро.
Минимальная цена 5070Ti что я нашел 800евро, 850 уже есть выбор.
Или уже идти по принципу "Сгорел сарай, гори и хата" и брать 5070TI?
5070TI. 4000 серию брать уже нет смысла.
shnok
Member

+ вместо 4070супер лучше уже брать простую 5070.
Maksym S
Junior

acm_fan: 22.07.2025 01:21
Maksym S: 21.07.2025 19:42Последнюю полную сборку делал лет 15назад
Это значит про современные ПК Вы не знаете ничего.
Maksym S: 21.07.2025 21:54кроме брендов мне нечему доверять
Все Ваши догмы устарели. Впрочем, не знать XFX как раз очень странно, потому как эти ВК из далёкого прошлого, не сильно модная сегодня контора (не распиаренная = не желаемая школоло).
Maksym S: 21.07.2025 13:17Хорошо если не учитывать цены
Ничего хорошего. Это значит собирать сфер коня в вакууме.
Типовые сборки там:
https://pcpartpicker.com/guide/
Мама, БП, корпус, ВК и далее по списку могут быть распрекрасными, но если ценник на них в конкретном магазине неадекватен - смысла в их покупке ноль.
Maksym S: 21.07.2025 19:42У него желание 5070Ti
А чего не сразу 5090? :gigi:
Вы к слову сами собирать будете? Затея становится максимально странной и сомнительной, если Вы даже корпус не можете выбрать самостоятельно (под личные хотелки).

Нейронки пишут, что налоги включены в указанные на amazon.it / alternate.it ценники и доп. затраты это разве что доставка.

Из чего следует, что https://www.alternate.it/XFX/RX-97TRGBB ... /100117813 подходящий вариант? Белый + светящийся?
5070 Ti это про лучи - они точно нужны? Если не точно, то смысл сверху +- 100 евро платить? В остальных (без форс лучевых) играх они близки
https://www.techpowerup.com/review/zota ... me/33.html
Жор тоже +- одного уровня
https://www.techpowerup.com/review/zota ... me/42.html
Со всплесками до условных 400 Вт. Даже если 200 закладывать на ЦП (не совсем Ваш случай), то нормальных 650 Вт хватает. А 750 будет уже даже с запасом, 850? Если 850 брать чтобы был тише - это не так работает. Может быть ни разу не тише, а даже наоборот. Среднебольничный блок сегодня это 750 Вт.
Хотя если параллельно на зарядке будет планшет, колонка, телефон и т. д. (от ПК) то... Но это уже отдельный заскок :rotate:

Отправлено спустя 2 минуты 1 секунду:
STARL1GHT: 21.07.2025 23:26Он на яйцях
Какой смысл в Вашем совете, если пан изначально в Италии покупает всё? Вы не понимаете, что за ввоз из США платится доп. налог? Туда же и советчиков про Али :facepalm:
Вы абсолютно правы, я практически ничего в этом не понимаю. Поэтому тут и спрашиваю.
Как по мне я бы брал 9070xt.
А если-бы собирал себе то вообще 5060TI или 5070 которые стоят 500евро
По БП хочу побольше чтобы был запас на будущее.

Відправлено через 7 хвилин 6 секунд:
shnok: 22.07.2025 11:07 + вместо 4070супер лучше уже брать простую 5070.
И я так думаю, но это надо объяснить подростку. Они в этом возрасте любят мерять у кого больше, толще, круче.
Хотя он никогда не гнался за А-фонами и топовыми телефонами, и более рационально подходил к таким вопросам.
Вложения
Screenshot 2025-07-22 101017.JPG
МОНАХ
Member

…Вибачте, випав трохи з онлайн-життя…

► Коротко відповім камрадам daesz, waryag, STARL1GHT, а то якось некрасиво виглядає – :) ніби втік з обговорення, а ситуація у мене з підбором «заліза» достатньо не стандартна, щоб взяти і не спробувати пояснити свої «чудасії» до кінця.

► Спочатку – що безпосередньо стосується «заліза», а решту – закину під спойлер.
Можете взяти діпкул ак620 чи термалрайтовський асасін, але якість вентиляторів не та. (Але багатьох задовольняє)
► Дякую! :beer: На ньому і зупинився врешті-решт. В зв’язку з проблемністю замовлення G2-ої Нокти, детальніше повивчав більш-менш продуктивних конкурентів. В профільній темі, крім ДіпКула та Термалрайта, ще радили відповідний ІД-Кулінг розглянути. Термалрайти також не дуже оперативно доступні мені видались, а ІД-Кулінг я розглядав як варіант, коли в наявності вже геть нічого іншого не буде. То ж зупинився на DeepCool AK620 Zero Dark
спойлер
До всього сказаного вище додам тільки - що якщо збірка береться на 5-10 років … і ніяких апдейтів кожного року заради 5% не буде (лінь шукати цитату, десь була посеред попередніх постів), то це напевно значить що цей проц і ця МП будуть працювати разом всі 5-10 років. Навіщо вкладати купу грошей в МП, апгрейди ж не передбачаються?
► Заміна «проца» дійсно не передбачається, але – не виключена (раз вже переходжу на АМД, дивитимусь по обставинах - згорить даний "проц" через деякий час або з'явиться можливість комусь його продати/віддати).
► Крім того – спроби розгону «проца» будуть, а «оперативки» - тим більше.
► Також - блоки живлення та «материнки» я завжди стараюсь брати «з запасом» у всіх сенсах (те, що з Чійфтеками більше 850Вт я вище «пролетів» - то я просто не був у курсі справ з ними, бо до 850Вт вони достатньо собі надійні, неодноразово мав з такими справу). Те, що мені два чіпа на «логіці» і частина «гірлянди»-розсипухи не дуже потрібна – тут згоден, просто наявність та ціна, порівняно з «материнкою» без «Е», зіграли своє.

► Стосовно того, чому б не збирати щось простіше і дешевше:
А з позицією "я в доміку і мені насрати на актуальність заліза" навіщо вам витрачати купу грошей на АМ5? Знайдіть комплект на АМ4 (чи найдешевший ам5 з 7500ф) за копійки і сидіть на ньому, поки зайві гроші знову не почнуть тиснути на карман.
► - і ще:
Раз ви до сих пір "працюєте" на 4 ядерному Івіку, читаю Вас і розумію що вам і умовного Ryzen 7700, ймовірніше всього, хватило. З відповідним спеком до нього. В решті-решт ніщо потім не заважатиме продати, релізі Ryzen 10000.
► А хіба я казав, що не хотів би щорічно мати актуальне «залізо» :D або, що мені вистачає 4-ядерника в 2025 році :gigi: ? Всі проблеми в тому, що я не маю можливості і бажання підтримувати актуальність «заліза» методом «купив-продав» і не маю фінансової можливості періодично і надто часто (для мене це десь 4-5 років) витрачати кошти на збірки в принципі. Тому так і виглядає, що збираю якийсь пред-топ і жму його «до талого», аж поки років через 10 це все не починає виглядати так, ніби на той час такого вже неактуального «заліза» мені вистачає. Хлопці, мені на цьому «залізі» потрібно буде якось всі 3 нові «Відьмаки» пройти :laugh: , Кіберпанк ХХХХ-2 (і гіпотетичний …ХХХХ-3), замінивши десь «посередині» терміну відеокарту, «зажавши» «проц»-у всі «інтимні» розгонні "місця" та перебомбивши «оперативку».
► Враховуючи всі мої раніше-означені чинники – задача така: не оптимізуючи/актуалізуючи «залізо» кожні 3-4 роки (крім явно необхідного - відеокарта), взяти хороший «потенціал» зараз і далі виживати вижимати з такого «заліза» всі «соки» по мірі необхідності. Для такого як я, хто грає в ігри по принципу «тапок в підлогу по всіх повзунках графіки вправо (а тут в основному - відеокарта, на апгрейд якої я зазделегіть "прицілююсь") і аби було не нижче 30фпс», єдиною реальною проблемою з таким моїм підходом до багаторічних збірок є лише оптимізація оперативної пам’яті під графічні редактори – отут я реально попадаю: не продавши стару «оперативку», сильно даний момент не оптимізуєш, банально додавши ще 2 планки і не втративши при цьому продуктивність…

► ...а, так (в доповнення до питання про АМ4): в такій моїй "ІЕ-шній парадигмі світу" - "копняком під зад" стають DDR5 і РСЕ 5.0, бо DDR6 я, скоріш за все, пропущу, а сидіти на DDR4, "епоха" якої вже проходить наступні 5-10 років - "таке-собі" рішення. Це потрібно було переходити на цю платформу році так в 2017-2018-му і пропускати DDR5, в очікування DDR6.
STARL1GHT
Member

МОНАХ: 24.07.2025 09:19 Хлопці, мені на цьому «залізі» потрібно буде якось всі 3 нові «Відьмаки» пройти :laugh: , Кіберпанк ХХХХ-2 (і гіпотетичний …ХХХХ-3), замінивши десь «посередині» терміну відеокарту, «зажавши» «проц»-у всі «інтимні» розгонні "місця" та перебомбивши «оперативку».
Тоді спиніться на Ryzen 7700 за ~6.3к чи ~7.3к грн. на ОЛХ(привезені з того ж Алі) і кайфуйте сидіть.
Пам'ять можна низькопрофільну взяти від GSkill Flare X - по ціні також буде досить притомно за кіт 32 \ 64Gb.

А то тексту багато, а сенсу не дуже(без образ) :beer:
daesz
Member

Hells Angels: 22.07.2025 08:45
STARL1GHT: 22.07.2025 02:08У них так само на мито попадає все, що дороще 150 євро
там можуть накласти ПДВ без мита
Так у нас ПДВ (10%) також нараховується на всі товари, а мито (20%) - тільки на товари від 150є.
При тому що ПДВ рахується від вартості товару+мита, тобто це по суті не 10%, а 11%.
Hells Angels
Member

daesz: 24.07.2025 17:49Так у нас ПДВ (10%) також нараховується на всі товари, а мито (20%) - тільки на товари від 150є.
При тому що ПДВ рахується від вартості товару+мита, тобто це по суті не 10%, а 11%.
я про європу, там % ПДВ у країнах різний. Тому якщо ти купуєш з німецького амазону в якусь Польщу, то до ціни товару накинуть ще 4% ПДВ .. бо німецький VAT 19, а польський 23

амазон автоматично перераховує ціну товару під країну покупця з ЄС
daesz
Member

Hells Angels: 24.07.2025 17:57
daesz: 24.07.2025 17:49Так у нас ПДВ (10%) також нараховується на всі товари, а мито (20%) - тільки на товари від 150є.
я про європу, там % ПДВ у країнах різний. Тому якщо ти купуєш з німецького амазону в якусь Польщу, то до ціни товару накинуть ще 4% ПДВ .. бо німецький VAT 19, а польський 23

Зроз, думав ви стверджуєте, що у них ПДВ додається тільки в разі перевищення ліміту в закордонному магазині :up:
Maksym S
Junior

Hells Angels: 24.07.2025 17:57

Неправда, заказьівал в Италию с польского Алегро, с Германии шли запчасти с AutoDoc, и что-то еще с немецкого Амазона. Ничего не доплачивал. Только доставка. А с Англии заказьівал книгу за 199 фунтов, так с распределительного пункта в Италии звонили узнавали заплатил пошлину или нет. Чем закончилось не помню. Но книгу получил. Пошлина платится за ввоз в еврозону. Все что внутри не облагается ничем. И если как БУ отправляют пошлиньі тоже нет. Сестра женьі с Америки присьілала как БУ мьі ничего не платили.
МОНАХ
Member

STARL1GHT: 24.07.2025 17:23 А то тексту багато, а сенсу не дуже(без образ) :beer:
► Та які можуть бути образи :beer: (я ж - на Оверах і тим-більше - не новачок тут :gigi: ). Я ж з самого початку написав, що мій підхід до цієї збірки вельми не стандартний на фоні середньо-логічно-прийнятних і зрозумілих, то ж було б дивно чекати повного розуміння з цієї точки зору. А от що стосується безпосередньо самого "заліза", що мені і було потрібно, тут я можу тільки подякувати всім, хто відгукнувся, бо серед всього цього обговорення дійсно взяв для себе кілька важливих корисностей:
• 1. Перестав "озиратися" на 16/32-"проц";
• 2. Взяв куди більш адекватне по ціні охолодження "проца" (тут ще, звісно, потрібно буде тестувати і дивитися, що воно з того на практиці вийде, але - тим-не-менше... бо все-одно "водянка" в цій збірці для мене - "релігійне табу");
• 3. :laugh: Переконали мене не брати відверте Г... на М.2 - ОК, буду потихеньку долучатися до поціновувачів швидкісних еС-еС-Де :super: ;
• 4. Вберегли від купівлі підозрілого блока живлення, бо тут мій досвід зіграв би дуже круто проти мене.
• 5. Розклали мені по поличках стосовно АМ5 та оперативної пам'яті (правда, це в іншій темі, але все ж...).
- для мене сенсу та користі досить гарно випало :beer: .

► А те що пишу багато - ... ну :gigi: , тут я вже втомився вибачатись - "профдеформація" завсідника літературних форумів - "зрозуміти і пробачити", якщо терпіння дозволяє.
STARL1GHT: 24.07.2025 17:23 Тоді спиніться на Ryzen 7700 за ~6.3к чи ~7.3к грн. на ОЛХ(привезені з того ж Алі) і кайфуйте сидіть.
► А робочі задачі з графікою та рендером? Надовго мені тих 8 ядер вистачить?
► 7700 - це оптимально-максимальний по потребах "проц" прямо на сьогодні, варіант, про який кажуть - "вистачить всім і на все". Це як і3 в 2012-2013, коли мене переконували - "...на кой тобі той і5, а тим більше і7!" - вже в 2016-му я був дуже радий, що взяв таки і7, бо прийшлося б апгрейдитись, точніше у випадку з Інтел - збирати нову систему, а можливостей не було... і ще довгий час після того не було, а і7 - тащив в самому актуалі все те, що мені потрібно було.
STARL1GHT: 24.07.2025 17:23 Пам'ять можна низькопрофільну взяти від GSkill Flare X - по ціні також буде досить притомно за кіт 32 \ 64Gb.
► По "оперативці" мене вже трохи скерували :up: . 32Гб-тами в моєму випадку вже не обійтися, зараз маю 24Гб і вже "вішаюсь". Тут питання навіть не в тому, що DDR3 не рівня DDR5 - це зрозуміло - тут питання в банальній "грубій мощі": в першу чергу потрібен тупо об'єм, щоб на 1,5Гб-йтному проекті розширенням 12000х16000пік. і 300п/д можна було б працювати не тільки на двох "шарах" графіки, а хоча б на трьох :D (зараз, щоб створити ще один "шар" і нормально, без тормозів малювати на ньому, потрібно всі інші "шари" об'єднувати в один, зберігати проект окремо, за новим номером і потім, якщо щось потрібно поправити на одному з тих шарів, що були об'єднані, потрібно шукати один з цих номерних проектів і висмикувати той шар, який ще на попередньому етапі не був об'єднаним... гєморой ще той, одним словом).
► Буде мінімум 2х32Гб, максимум 2х48Гб, зараз якраз підбираю наявні в доступі модифікації.

---
спойлер
P.S. ► Забув дописати: олх та інші алі разом з ними - ідуть лісом (як тут хтось раніше хотів підколоти, мол, чел в кінці-кінців купить ноутбук з олх - АГА! ЩАС! :lol: ). Хлєбнув я з ними проблем - "вихлоп" 50х50: або потрібно бути дуже хитрим баригою, або мати купу зайвих грошей... Коротше - в гробу бачив і хай там і лишаються; мій вибір - живий постачальник, до якого можу власними руками дотягнутися, "потримати за шию" в гарантійному випадку і в буквальному сенсі дістати кишки, якщо бодай хоч якийсь маленький нюанс піде НЕ ТАК. Вже звиняйте, якщо кому такий підхід не подобається :-P .
sem_beliy
Junior

Доброго дня! Чи можливо зараз зібрати збірку з 9800х3д і 5070ті до 100к? Дайте якісь варіанти будь ласка, щоб орієнтуватись на щось.
Nouriel
Member

sem_beliy
так
lordep
Member

sem_beliy: 27.07.2025 18:04 Доброго дня! Чи можливо зараз зібрати збірку з 9800х3д і 5070ті до 100к? Дайте якісь варіанти будь ласка, щоб орієнтуватись на щось.
Як варіант...
Процесор AMD Ryzen 7 9800X3D (100-100001084WOF)
Повітряне охолодження Deepcool AK620 (R-AK620-BKNNMT-G)
Материнська плата MSI PRO B850-P WIFI
Пам'ять для настільних комп'ютерів G.Skill 32 GB (2x16GB) DDR5 6000 MHz Flare X5 (F5-6000J3038F16GX2-FX5)
SSD накопичувач Kingston KC3000 2048 GB (SKC3000D/2048G)
Відеокарта MSI GeForce RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC - або дешевше GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF 16G (GV-N507TWF3OC-16GD)
Блок живлення Deepcool PN850M (R-PN850M-FC0B)
Корпус Chieftec Gaming Hunter 3 Black (GS-03B-OP)
= 97 736 грн (comtrading.ua)
https://hotline.ua/ua/buymatrix/8f451e13a9d28827dabc/
спойлер
Изображение
P.S. Якщо "утиснуться" по деяким позиціям то можливо зібрати 9800х3д та 5080 за 100к.
sem_beliy
Junior

А в цьому комтрендінгу можуть зібрати? Чи можливо порекомендуйте магазин, де зберуть нормально!
lordep
Member

sem_beliy: 28.07.2025 11:54 А в цьому комтрендінгу можуть зібрати? Чи можливо порекомендуйте магазин, де зберуть нормально!
Якщо потрібна збірка тоді дивіться exe.ua
IvanKrysko
Member

sem_beliy: 28.07.2025 11:54 А в цьому комтрендінгу можуть зібрати? Чи можливо порекомендуйте магазин, де зберуть нормально!
В exe.ua є збірка 100%
Але там дорожче
p.s. відкрив посилання на хотлайн від @lordep, там різниця в 150 грн
evgeniyproweb
Member

Maksym S: 20.07.2025 21:22 Спасибо за советы. :super:
Если я поставлю 9700х то как раз освобожу деньги на 5070 или 9070. Скорее всего так и сделаю.
Материнку тоже согласен, буду подбирать на В850
Как раз в Раст и играет часто, но я думаю 240фпс ему не нужны.
у меня друг играет в раст, для этой игры он себе брал 5800x3d процессор примерно года полтора-два назад, сказал разница ощутима с обычными в местах где много построек, особенно ощутима в плане просадки минимального фпс, как обстоят дела у 9700х по сравнению с его же процем тут сложно сказать, надо спрашивать у тех кто играет в раст, бо на ютубе часто тестируют в местах где построек почти вообще нет, что не особо верно для этой игры
usaxsy
Junior

Собираю свой первый пк с нуля, после игрового ноутбука (был леново на 10300Н + 1650 + 16гб ддр4 3200).
Сперва хочу узнать ваше мнение про Ам4 и ам5, на чем лучше собирать. Бюджет 450-500$.
Сборку, которую я собрал сам на ам4: Ryzen 5 5600 новый
Материнская плата Asus Prime B450M-A II (sAM4, AMD B450) новая
ОЗУ Кингстон 3200 б/у
Ssd Patriot Memory P320 P320P512GM28 512 ГБ новый
Видеокарта rx6600 б/у
Блок питания CHIEFTEC Proton 600W (BDF-600S)
Корпус бюджетная коробка
Кулер ID-Cooling SE-903-XT (SE-903-XT)
Играю в обычные игры, типо кс/доты/гта 5
Если стоит собираться на ам5, предложите сборку.
waryag
Member

usaxsy: 28.07.2025 17:04 Ssd Patriot Memory P320 P320P512GM28 512 ГБ новый
Надо брать терабайт.
usaxsy: 28.07.2025 17:04 Блок питания CHIEFTEC Proton 600W (BDF-600S)
В теме выбора БП советуют https://hotline.ua/ua/computer-bloki-pi ... 00gd-f12s/
usaxsy: 28.07.2025 17:04 Если стоит собираться на ам5, предложите сборку.
Гуглите по теме "7500f". Оптимальная бюджетная сборка всплывает каждые 2-3 страницы.
usaxsy: 28.07.2025 17:04 Корпус бюджетная коробка
Тут лучше сходить в профильную тему и выбрать подходящую бюджетную коробку, можно найти лишние проблемы, особенно под потенциальный апгрейд видяхи.
Ответить