Я знаю, я теж прикалувався
Новости
Последние статьи и обзоры
Аналітики вказують на погане використання апаратних потужностей та простої GPU в обчислювальних центрах ШІ
-
dead_rat
Member
-
Ostin
Member
Якщо понизити планку до форума, то купа людей під шумок понакуплювали собі 32+RAM (бо буде ж дорожати), в тому числі DDR4. І яка зараз з височенною імовірністю використовується дай бог на 50% в щоденних завданнях. І це саме стосується і процесорів, і надлишкових ссд. Бо купив на майбутнє, а сам в танки чи контру ганяю, бо тільки це цікаво або часу немає.
То чому дивуватись, що те ж саме відбувається на рівень вище, якщо ментальність людська +\- така ж всюди? Типу там вміють рахувати гроші, а пересічні ні? Та всюди і є пересічні, які однаково рахують гроші та ресурси. І люблять нахом'ячити.
То чому дивуватись, що те ж саме відбувається на рівень вище, якщо ментальність людська +\- така ж всюди? Типу там вміють рахувати гроші, а пересічні ні? Та всюди і є пересічні, які однаково рахують гроші та ресурси. І люблять нахом'ячити.
-
Scoffer
Member
Ostin
У мене недавно хром в одне рило зжер 64 гіга і завалився. Мабуть теж нейророзробку практикують.
У мене недавно хром в одне рило зжер 64 гіга і завалився. Мабуть теж нейророзробку практикують.
-
dead_rat
Member
Саме обідноє, що в 9 з 10 випадків не вгадуєш, що саме треба було нахомʼячитиOstin: ↑ 22.04.2026 14:53 І люблять нахом'ячити.
-
LordTornado
Member
Попробуй использовать не 60 вкладок одновременно, а 2-3...Scoffer: ↑ 22.04.2026 15:04 Ostin
-
tablestikus
Member
Ну задача була встигнути закупитися залізом, чи буде це використовуватися - це питання залишили на потім )
-
dead_rat
Member
Що робити якщо реально потрібно 150?LordTornado: ↑ 22.04.2026 15:52Попробуй использовать не 60 вкладок одновременно, а 2-3...Scoffer: ↑ 22.04.2026 15:04 Ostin
-
hohlid19
Member
Ага, брелочек на ключи сделаютmax1996: ↑ 22.04.2026 13:46Ну з gpu китайці 100% щось вигадаютьConqistador: ↑ 22.04.2026 13:42
Это не Xeon, который раньше можно было всунуть в потребительскую материнку, кому оно надо кроме корпораций?
-
Scoffer
Member
Може взагалі як в старому-доброму 6му віслюку немає вкладок - немає проблем? В дупу той прогресLordTornado: ↑ 22.04.2026 15:52Попробуй использовать не 60 вкладок одновременно, а 2-3...
PS: я не колекціоную вкладки заради вкладок, буває відкрито штук 15 максимум, і всі мені навіщось потрібні.
-
unique-neon
Member
То якісь супер вкладки. В мене з сотня вкладок відкрита, 6 Гіг і 39 процесів згідно таск менеджера (решта вкладок певне спить).Scoffer: ↑ 22.04.2026 16:03Може взагалі як в старому-доброму 6му віслюку немає вкладок - немає проблем? В дупу той прогресLordTornado: ↑ 22.04.2026 15:52Попробуй использовать не 60 вкладок одновременно, а 2-3...![]()
PS: я не колекціоную вкладки заради вкладок, буває відкрито штук 15 максимум, і всі мені навіщось потрібні.
-
hohlid19
Member
Не знаю, я бы не отказался от 32 гигов, ибо у меня мои 24 гига забиты 70% времениOstin: ↑ 22.04.2026 14:53 Якщо понизити планку до форума, то купа людей під шумок понакуплювали собі 32+RAM (бо буде ж дорожати), в тому числі DDR4. І яка зараз з височенною імовірністю використовується дай бог на 50% в щоденних завданнях. І це саме стосується і процесорів, і надлишкових ссд. Бо купив на майбутнє, а сам в танки чи контру ганяю, бо тільки це цікаво або часу немає.
-
Scoffer
Member
-
maksim2020
Member
До речі, так - нещодавно мені знадобився метровий DAC кабель. Рік тому він коштував $12, сьогодні - вже $13. Долар - це понти, можна було б і не помітити, але ж сам факт, +8% на рівному місці - інфляцією це жодним чином не пояснити.werneo: ↑ 22.04.2026 13:49P.S. Цю цитату вже пора правити, бо подорожчало фактично все, від RAM до оптоволокна.werneo: ↑ 22.04.2026 13:44 Ось:
- спойлер
- The reason why RAM has become four times more expensive is that a huge amount of RAM that has not yet been produced was purchased with non-existent money to be installed in GPUs that also have not yet been produced, in order to place them in data centers that have not yet been built, powered by infrastructure that may never appear, to satisfy demand that does not actually exist and to obtain profit that is mathematically impossible.
![]()
Відправлено через 12 хвилин 19 секунд:
Суперкомп'ютер Encanto, куплений штатом Нью Мексико за $11 млн., приніс лише $300K прибутку за 5 років. В 2007 він посідав 3 місце по потужності в світі. Бізнес модель була простою як табурет - давати обчислювальні ресурси корпораціям, але по факту ним користувалися лише університети. В 2012 його вимкнули та розпродали на запчастини.Classique: ↑ 22.04.2026 14:42 Десь у 2010 році була дуже цікава публікації, кінців якої зараз, на жаль, не знайти. Рахункова палата однієї держави встановила, що суперкомп'ютер , на який витратили дуже дофіга грошей, тупо простоює. То це не вперше.
-
dead_rat
Member
Oracle початокmaksim2020: ↑ 22.04.2026 16:35 Суперкомп'ютер Encanto, куплений штатом Нью Мексико за $11 млн., приніс лише $300K прибутку за 5 років. В 2007 він посідав 3 місце по потужності в світі. Бізнес модель була простою як табурет - давати обчислювальні ресурси корпораціям, але по факту ним користувалися лише університети. В 2012 його вимкнули та розпродали на запчастини.
-
Ray2000gt
Advanced Member
Ну це ринок. Для ціноутворення не має значення утилізація ресурсів. Головне, що за ці ресурси готові платити. А от нащо - не зрозуміло.
-
Bukakanga
Member
ну, это как посмотреть. Система, Ремнант 2, браузер с десятком вкладок и телеграм - съедают 21 гигабайт. Киты ддр5 есть на 16 и 32 гига, промежуточных на 24 нет в природе. Ясно дело, что юзеры будут ставить 32-гиговые комплекты, пусть и не используя их на полную.Ostin: ↑ 22.04.2026 14:53 Якщо понизити планку до форума, то купа людей під шумок понакуплювали собі 32+RAM (бо буде ж дорожати), в тому числі DDR4. І яка зараз з височенною імовірністю використовується дай бог на 50% в щоденних завданнях. І це саме стосується і процесорів, і надлишкових ссд. Бо купив на майбутнє, а сам в танки чи контру ганяю, бо тільки це цікаво або часу немає.
А если посмотреть в рабочий сегмент задач, то там особо отмороженным дизайнерам с биллбордом из 150+ слоев в фотошопе и 128 может оказаться мало.
-
Keyser Soze
Member
Если к этим исследованиям приплюсовать стоимость электроэнергии, на примере проекта Stargate UK от OpenAI в Великобритании - получается, пузырь уже лопнул или ещё чуть-чуть подождать?!?

-
dead_rat
Member
Ні, поки що всі гравці йдуть вабанк і піднімають ставки.Keyser Soze: ↑ 22.04.2026 18:54 Если к этим исследованиям приплюсовать стоимость электроэнергии, на примере проекта Stargate UK от OpenAI в Великобритании - получается, пузырь уже лопнул или ещё чуть-чуть подождать?!?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Keyser Soze
Member
Тогда, остаётся только два варианта:dead_rat: ↑ 22.04.2026 18:57Ні, поки що всі гравці йдуть вабанк і піднімають ставки.Keyser Soze: ↑ 22.04.2026 18:54 Если к этим исследованиям приплюсовать стоимость электроэнергии, на примере проекта Stargate UK от OpenAI в Великобритании - получается, пузырь уже лопнул или ещё чуть-чуть подождать?!?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- победит "сильнейший";
- главное - не победа, а участие.