Аналітики вказують на погане використання апаратних потужностей та простої GPU в обчислювальних центрах ШІ

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
n6407
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Аналітики вказують на погане використання апаратних потужностей та простої GPU в обчислювальних центрах ШІ

спасибо, очень интересный материал, простой 70% для меня шок, понимаю что везде своя специфика и подготовка к каким то пиковым нагрузкам, но стандартный сценарий с загрузкой 30% это ...... :(

особенно учитывая к какому росту цен привело выгребание с рынка "железа" под ИИ
Востаннє редагувалось 22.04.2026 13:33 користувачем n6407, всього редагувалось 1 раз.
KimRomik
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Аналітики вказують на погане використання апаратних потужностей та простої GPU в обчислювальних центрах ШІ

все правильно, треба було брати ASIC як в часи майнінгу, а не відеокарти
тепер чекаємо масовий їх злив у вторинний ринок і глобальне зниження цін
Devijack
Member

Повідомлення

Ну фсе, не вийшло. Виставляйте на олх. B-)
dead_rat
Member

Повідомлення

Ну а ви думали, сдуру можна і член зламати.

Ніяких ресурсів не вистачить, при ефективності 10%, і це ж лише навантаження, а корисної роботи там 0,001%
Conqistador
Member

Повідомлення

KimRomik: 22.04.2026 13:30 Предлагаю обсудить Аналітики вказують на погане використання апаратних потужностей та простої GPU в обчислювальних центрах ШІ

Это не Xeon, который раньше можно было всунуть в потребительскую материнку, кому оно надо кроме корпораций?
werneo
Member

Повідомлення

Ось:
спойлер
The reason why RAM has become four times more expensive is that a huge amount of RAM that has not yet been produced was purchased with non-existent money to be installed in GPUs that also have not yet been produced, in order to place them in data centers that have not yet been built, powered by infrastructure that may never appear, to satisfy demand that does not actually exist and to obtain profit that is mathematically impossible.
:D
max1996
Member

Повідомлення

Conqistador: 22.04.2026 13:42
KimRomik: 22.04.2026 13:30 Предлагаю обсудить Аналітики вказують на погане використання апаратних потужностей та простої GPU в обчислювальних центрах ШІ

Это не Xeon, который раньше можно было всунуть в потребительскую материнку, кому оно надо кроме корпораций?
Ну з gpu китайці 100% щось вигадають
werneo
Member

Повідомлення

werneo: 22.04.2026 13:44 Ось:
спойлер
The reason why RAM has become four times more expensive is that a huge amount of RAM that has not yet been produced was purchased with non-existent money to be installed in GPUs that also have not yet been produced, in order to place them in data centers that have not yet been built, powered by infrastructure that may never appear, to satisfy demand that does not actually exist and to obtain profit that is mathematically impossible.
:D
P.S. Цю цитату вже пора правити, бо подорожчало фактично все, від RAM до оптоволокна.
Conqistador
Member

Повідомлення

max1996
Для обычного потребителя в тех чипах нет ничего, это специализированные ускорители
VovaII
Member

Повідомлення

Китайці їх потім в свої електрокари, для автопілотів, позасовують.
Scoffer
Member

Повідомлення

dead_rat: 22.04.2026 13:41при ефективності 10%, і це ж лише навантаження
Треба терміново поручити нейронці вигадати собі завдання котре доведе утилізацію заліза до 100% :D
dead_rat
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.04.2026 14:17
dead_rat: 22.04.2026 13:41при ефективності 10%, і це ж лише навантаження
Треба терміново поручити нейронці вигадати собі завдання котре доведе утилізацію заліза до 100% :D
І це теж не жарт, бо компанії починають вимірювати ефективність розробника кількістю спалених токенів
vmsolver
Member

Повідомлення

Посмотрим как такая аналитика отобразиться на ценах, как быстро они снизятся, стремительным домкратом или даже когда выйдет DDR6, все также будут ждать снижения цен.
Seva1223
Member

Повідомлення

Так в чому проблема:
- компанії будують системи з занадто великим ресурсом;
- існуючі завдання не використовують виділений ресурс;
-погана оптимізація при виконанні завдань занадто низька оптимізація, що призводить до резервування надлишкового ресурсу (простою зарезервованого)?
Scoffer
Member

Повідомлення

dead_rat: 22.04.2026 14:33ефективність розробника кількістю спалених токенів
Наскільки я знаю, токени активно паляться при перекладі з мови на мову. Тобто "склади мені техзавдання по цьому запиту на китайській мові і виконай його" грозить вивести розробника в лідери по преміюванню :laugh:
Classique
Member

Повідомлення

Десь у 2010 році була дуже цікава публікації, кінців якої зараз, на жаль, не знайти. Рахункова палата однієї держави встановила, що суперкомп'ютер , на який витратили дуже дофіга грошей, тупо простоює. То це не вперше.
dead_rat
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.04.2026 14:41
dead_rat: 22.04.2026 14:33ефективність розробника кількістю спалених токенів
Наскільки я знаю, токени активно паляться при перекладі з мови на мову. Тобто "склади мені техзавдання по цьому запиту на китайській мові і виконай його" грозить вивести розробника в лідери по преміюванню :laugh:
Для кожного з 40 сабтасків обери унікальну мову.
Порівняй єфективність виконання на турецькій і суахілі B-)
Scoffer
Member

Повідомлення

dead_rat
Швидко вчишся, назначити тебе головним по проекту :laugh:
dead_rat
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.04.2026 14:45 dead_rat
Швидко вчишся, назначити тебе головним по проекту :laugh:
Протверезій, я є є :censoured: головний в цирку!

:lol: :lol:
Scoffer
Member

Повідомлення

dead_rat
Я пам'ятаю))) Це був сарказм)
Відповісти