Аналітики вказують на погане використання апаратних потужностей та простої GPU в обчислювальних центрах ШІ

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
dead_rat
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.04.2026 14:47 dead_rat
Я пам'ятаю))) Це був сарказм)
Я знаю, я теж прикалувався :beer:
Ostin
Member

Повідомлення

Якщо понизити планку до форума, то купа людей під шумок понакуплювали собі 32+RAM (бо буде ж дорожати), в тому числі DDR4. І яка зараз з височенною імовірністю використовується дай бог на 50% в щоденних завданнях. І це саме стосується і процесорів, і надлишкових ссд. Бо купив на майбутнє, а сам в танки чи контру ганяю, бо тільки це цікаво або часу немає.
То чому дивуватись, що те ж саме відбувається на рівень вище, якщо ментальність людська +\- така ж всюди? Типу там вміють рахувати гроші, а пересічні ні? Та всюди і є пересічні, які однаково рахують гроші та ресурси. І люблять нахом'ячити.
Scoffer
Member

Повідомлення

Ostin
У мене недавно хром в одне рило зжер 64 гіга і завалився. Мабуть теж нейророзробку практикують.
dead_rat
Member

Повідомлення

Ostin: 22.04.2026 14:53 І люблять нахом'ячити.
Саме обідноє, що в 9 з 10 випадків не вгадуєш, що саме треба було нахомʼячити
LordTornado
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.04.2026 15:04 Ostin
У мене недавно хром в одне рило зжер 64 гіга і завалився. Мабуть теж нейророзробку практикують.
Попробуй использовать не 60 вкладок одновременно, а 2-3...
tablestikus
Member

Повідомлення

Ну задача була встигнути закупитися залізом, чи буде це використовуватися - це питання залишили на потім )
dead_rat
Member

Повідомлення

LordTornado: 22.04.2026 15:52
Scoffer: 22.04.2026 15:04 Ostin
Попробуй использовать не 60 вкладок одновременно, а 2-3...
Що робити якщо реально потрібно 150?
hohlid19
Member

Повідомлення

max1996: 22.04.2026 13:46
Conqistador: 22.04.2026 13:42

Это не Xeon, который раньше можно было всунуть в потребительскую материнку, кому оно надо кроме корпораций?
Ну з gpu китайці 100% щось вигадають
Ага, брелочек на ключи сделают
Scoffer
Member

Повідомлення

LordTornado: 22.04.2026 15:52Попробуй использовать не 60 вкладок одновременно, а 2-3...
Може взагалі як в старому-доброму 6му віслюку немає вкладок - немає проблем? В дупу той прогрес :laugh:
PS: я не колекціоную вкладки заради вкладок, буває відкрито штук 15 максимум, і всі мені навіщось потрібні.
unique-neon
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.04.2026 16:03
LordTornado: 22.04.2026 15:52Попробуй использовать не 60 вкладок одновременно, а 2-3...
Може взагалі як в старому-доброму 6му віслюку немає вкладок - немає проблем? В дупу той прогрес :laugh:
PS: я не колекціоную вкладки заради вкладок, буває відкрито штук 15 максимум, і всі мені навіщось потрібні.
То якісь супер вкладки. В мене з сотня вкладок відкрита, 6 Гіг і 39 процесів згідно таск менеджера (решта вкладок певне спить).
hohlid19
Member

Повідомлення

Ostin: 22.04.2026 14:53 Якщо понизити планку до форума, то купа людей під шумок понакуплювали собі 32+RAM (бо буде ж дорожати), в тому числі DDR4. І яка зараз з височенною імовірністю використовується дай бог на 50% в щоденних завданнях. І це саме стосується і процесорів, і надлишкових ссд. Бо купив на майбутнє, а сам в танки чи контру ганяю, бо тільки це цікаво або часу немає.
То чому дивуватись, що те ж саме відбувається на рівень вище, якщо ментальність людська +\- така ж всюди? Типу там вміють рахувати гроші, а пересічні ні? Та всюди і є пересічні, які однаково рахують гроші та ресурси. І люблять нахом'ячити.
Не знаю, я бы не отказался от 32 гигов, ибо у меня мои 24 гига забиты 70% времени
Scoffer
Member

Повідомлення

unique-neon: 22.04.2026 16:11То якісь супер вкладки.
То просто хром потік на ютубчику. :lol: :lol: :lol:
maksim2020
Member

Повідомлення

werneo: 22.04.2026 13:49
werneo: 22.04.2026 13:44 Ось:
спойлер
The reason why RAM has become four times more expensive is that a huge amount of RAM that has not yet been produced was purchased with non-existent money to be installed in GPUs that also have not yet been produced, in order to place them in data centers that have not yet been built, powered by infrastructure that may never appear, to satisfy demand that does not actually exist and to obtain profit that is mathematically impossible.
:D
P.S. Цю цитату вже пора правити, бо подорожчало фактично все, від RAM до оптоволокна.
До речі, так - нещодавно мені знадобився метровий DAC кабель. Рік тому він коштував $12, сьогодні - вже $13. Долар - це понти, можна було б і не помітити, але ж сам факт, +8% на рівному місці - інфляцією це жодним чином не пояснити.

Відправлено через 12 хвилин 19 секунд:
Classique: 22.04.2026 14:42 Десь у 2010 році була дуже цікава публікації, кінців якої зараз, на жаль, не знайти. Рахункова палата однієї держави встановила, що суперкомп'ютер , на який витратили дуже дофіга грошей, тупо простоює. То це не вперше.
Суперкомп'ютер Encanto, куплений штатом Нью Мексико за $11 млн., приніс лише $300K прибутку за 5 років. В 2007 він посідав 3 місце по потужності в світі. Бізнес модель була простою як табурет - давати обчислювальні ресурси корпораціям, але по факту ним користувалися лише університети. В 2012 його вимкнули та розпродали на запчастини.
dead_rat
Member

Повідомлення

maksim2020: 22.04.2026 16:35 Суперкомп'ютер Encanto, куплений штатом Нью Мексико за $11 млн., приніс лише $300K прибутку за 5 років. В 2007 він посідав 3 місце по потужності в світі. Бізнес модель була простою як табурет - давати обчислювальні ресурси корпораціям, але по факту ним користувалися лише університети. В 2012 його вимкнули та розпродали на запчастини.
Oracle початок :D
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Ну це ринок. Для ціноутворення не має значення утилізація ресурсів. Головне, що за ці ресурси готові платити. А от нащо - не зрозуміло.
Bukakanga
Member

Повідомлення

Ostin: 22.04.2026 14:53 Якщо понизити планку до форума, то купа людей під шумок понакуплювали собі 32+RAM (бо буде ж дорожати), в тому числі DDR4. І яка зараз з височенною імовірністю використовується дай бог на 50% в щоденних завданнях. І це саме стосується і процесорів, і надлишкових ссд. Бо купив на майбутнє, а сам в танки чи контру ганяю, бо тільки це цікаво або часу немає.
ну, это как посмотреть. Система, Ремнант 2, браузер с десятком вкладок и телеграм - съедают 21 гигабайт. Киты ддр5 есть на 16 и 32 гига, промежуточных на 24 нет в природе. Ясно дело, что юзеры будут ставить 32-гиговые комплекты, пусть и не используя их на полную.

А если посмотреть в рабочий сегмент задач, то там особо отмороженным дизайнерам с биллбордом из 150+ слоев в фотошопе и 128 может оказаться мало.
Keyser Soze
Member

Повідомлення

Если к этим исследованиям приплюсовать стоимость электроэнергии, на примере проекта Stargate UK от OpenAI в Великобритании - получается, пузырь уже лопнул или ещё чуть-чуть подождать?!? :spy: :gigi: :lol: :up: :up: :up:
dead_rat
Member

Повідомлення

Keyser Soze: 22.04.2026 18:54 Если к этим исследованиям приплюсовать стоимость электроэнергии, на примере проекта Stargate UK от OpenAI в Великобритании - получается, пузырь уже лопнул или ещё чуть-чуть подождать?!? :spy: :gigi: :lol: :up: :up: :up:
Ні, поки що всі гравці йдуть вабанк і піднімають ставки.
Keyser Soze
Member

Повідомлення

dead_rat: 22.04.2026 18:57
Keyser Soze: 22.04.2026 18:54 Если к этим исследованиям приплюсовать стоимость электроэнергии, на примере проекта Stargate UK от OpenAI в Великобритании - получается, пузырь уже лопнул или ещё чуть-чуть подождать?!? :spy: :gigi: :lol: :up: :up: :up:
Ні, поки що всі гравці йдуть вабанк і піднімають ставки.
Тогда, остаётся только два варианта:
  • победит "сильнейший";
  • главное - не победа, а участие.
:lol: :up: :up: :up:
Відповісти