Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
poulk
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с вентиляторами, и выбором вентиляторов.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Также не забываем что размещения ссылок на товары в магазинах является рекламой, и удаляется незамедлительно.
Используйте ссылки исключительно на сайты производителей. Если у вас возникают с этим сложности, вы можете использовать каталог товаров hotline.ua

Похожие темы:
Схема расположения вентиляторов в корпусе: FAQ, обсуждение
Системы воздушного охлаждения (кулера) + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 20.09.2016 08:51 користувачем alex_sul, всього редагувалось 7 разів.
Hells Angels
Member

Повідомлення

man1242: 15.02.2026 20:4612про не радив окрім радіаторагул жахливий в них вище 1200обертів
так їх не треба викручувати, який сенс крутити вентилі в 1к+ коли на 800 обертах маємо 50*, а на 1200 48* це прям кардинально щось вирішить?
спойлер
шум діло таке собі, у мене писк у правому вусі, комп стоїть справа і чи пищить відеокарта я не знаю, бо тинітус перекриває більшість подразнюючих слух факторів :laugh:
man1242
Member

Повідомлення

Hells Angels: 15.02.2026 20:57
man1242: 15.02.2026 20:4612про не радив окрім радіаторагул жахливий в них вище 1200обертів
так їх не треба викручувати, який сенс крутити вентилі в 1к+ коли на 800 обертах маємо 50*, а на 1200 48* це прям кардинально щось вирішить?
спойлер
шум діло таке собі, у мене писк у правому вусі, комп стоїть справа і чи пищить відеокарта я не знаю, бо тинітус перекриває більшість подразнюючих слух факторів :laugh:
Ну в мене у іграх до 50градусів на гпу чутно лише hdd :D бо усе на фанстопі працює. Поставив старий сігейт на 1тб то прифігів від рівня його статичного шуму, раніше казалось шо був тихіше :laugh:
gloomy
Junior

Повідомлення

Підкажіть по вентилям для корпусу 140 мм 2 шт на вдув спереду через фільтр і один позаду на видув. Без підсвітки. Щось тиша/ціна/продуктивність. Пріоритет - тиша.
Корпус Fractal Design Define R5.
Комп в основному не навантажений, тому більшість часу плануються низькі обороти.
МОНАХ
Member

Повідомлення

gloomy, може чимось допоможе - я собі на свій Fractal Design: Define 7 додатково брав два вентилятори 140мм (дивіться детальніше тут). Відносно бюджетні, крутяться від 40 до 80%, не сказав би, що шумні (але у мене і стокові корпусні 3 штуки також задіяні, в т.ч. д спереду, то ж сказати важко конкретно щодо шуму на покупних). З своєю роботою справляються. Єдине, якщо будете брати щось з Арктиків (в них відносно легко розібратися що-куди підходить), то звертайте увагу на позначку СО - вони мають ледь чутний, але певний рівень фонового шуму.
gloomy
Junior

Повідомлення

МОНАХ
дякую за відповідь. правда зараз з наявністю F14 щось не дуже.
oversteve
Member

Повідомлення

gloomy
якщо дешево і сердито, то арктики можна спокійно брати Р14 пвм пст, не обов'язково Ф14 шукати, на морду з фільтром напевно навіть краще буде, то у 120мм різниця між Ф і Р суттєва
gloomy
Junior

Повідомлення

oversteve
а якщо розглядати щось дорожче, наприклад be quiet! Silent Wings 4 140 мм PWM
чи є сенс платити х2?
oversteve
Member

Повідомлення

gloomy: 18.02.2026 17:55 oversteve
а якщо розглядати щось дорожче, наприклад be quiet! Silent Wings 4 140 мм PWM
чи є сенс платити х2?
якісно вони краще зроблені, краще пластик, менше імовірність, що з коробки буде якийсь брак і треба буде зразу по гарантії міняти, та й скорше за все прослужать довше (хоча гарантія здається однакова), більш багата комплектація, якщо воно треба, але краще дути вони не будуть, так що то вже вам вирішувати чи є зміст за це переплачувати
Grava
Member

Повідомлення

gloomy
В мене є і p14 і sw4. Не знаю як зараз з гудінням на якихось обертах у арктика (десь читав що у нових ревізіях пофвксили), але якщо с ними проблем не буде то нема ніякого сенсу платити х2.
gloomy
Junior

Повідомлення

oversteve
Grava
ясно, дякую! напевно візьму арктік.
ipix
Member

Повідомлення

Підкажіть, будь ласка, Arctic P14 MAX на низькіх обертах в порівнянні з P14 PWM PST як себе поводять в плані шумів? І як вони взагалі, якщо ставити на процесорний радіатор? Може є у когось досвід?
daesz
Member

Повідомлення

ipix
немає змісту брати р14 мах, коли є р14 про які банально кращі у всьому за ту ж ціну.
https://www.hwcooling.net/en/arctic-p14 ... io-review/
https://www.hwcooling.net/en/arctic-p14 ... es-review/
Це вже не кажучи про те, що макси зняті із виробництва, все ще ви бачите в наявності - це не розпродані залишки.
ipix
Member

Повідомлення

daesz
Дякую, почитав і вирішив.. взяти звичайний P14 PWM PST. Гадаю вистачить
Барбарис
Member

Повідомлення

Є арктік Р14 і в нього просто вивалився моторчик з корпусу :lol:
І в той же час 3 F9 PWM PST у такій само горизонтальній позиції відпрацювали без проблем.
oversteve
Member

Повідомлення

хтось колись питався про м'які фільтри на вентилятори, які на рамку натягнуті, як у джонсбо д30 і подібних, власне ось це здається така сітка, тільки рамку придумати треба
https://www.aliexpress.com/item/1005007390941002.html
Patruletz
Member

Повідомлення

oversteve: 17.03.2026 20:28хтось колись питався про м'які фільтри на вентилятори
це тонка металева струна, якщо так можна виразитись.
купував ще у 24 році тут https://www.aliexpress.com/item/1005005772519398.html, є різні розміри ячейки у сітці
oversteve
Member

Повідомлення

Patruletz: 17.03.2026 20:47
oversteve: 17.03.2026 20:28хтось колись питався про м'які фільтри на вентилятори
це тонка металева струна, якщо так можна виразитись.
купував ще у 24 році тут https://www.aliexpress.com/item/1005005772519398.html, є різні розміри ячейки у сітці
я саме про ту, що у джонсбо, там платикова сітка, принаймні на Д30 була
Patruletz
Member

Повідомлення

oversteve: 17.03.2026 20:51там платикова сітка, принаймні на Д30 була
коли я шукав сітку щоб замінити стандартну на 200p то пластикових не було на алі тоді, брав 80/60 mesh зупинивсь на 80, ну і з балона покрасив щоб була чорною.
daesz
Member

Повідомлення

oversteve: 17.03.2026 20:51принаймні на Д30 була
На д31 також пластикова, за лінк дякую, кинув у закладки :)
Krovatka
Member

Повідомлення

Планирую взять корпус Cougar CFV235 с такой системой расположения вертушек
спойлер
Зображення
Боковые 2 и задний 1 идут в комплекте. Вниз планирую поставить 3х120 реверсивные Arctic P12 Pro, возник вопрос, что ставить наверх 3х120, или 3х140? Как более правильно? Не будет ли хуже от более мощного выдува от 3х140?
Відповісти