Це або троль, або реально контуженийcitizen17: ↑ 28.09.2026 10:57До виходу DLSS 5 та MFG 6Х це питання ще можна було ставити (не завжди), але після виходу цих неймовірних технологій Nvidia ніби виграла місячну гонку й поставила крапку. Тепер купівля відеомапи не від Nvidia не має жодного сенсу.NST1983: ↑ 28.09.2026 10:37 Це треба бути упоротим шизиком щоб брати карту, яка на 30-40% слабкіша і має меньше відеобуферу, заради лучей і якоїсь марної міфічної перспективи![]()
Новини
Останні статті і огляди
Вибір відеокарти
-
NST1983
Member
-
citizen17
Member
То ви просто не пробували DLSS 5, тому й так кажете. А коли спробуєте як я, то вже не зможете зупинитися. Я ввімкнув його всюди де тільки можна у фільмах, у пoрнo, на робочому столі. Мені навіть сни тепер сняться з DLSS 5.
-
NST1983
Member
В Прилуках є гарний спеціаліст, кодує не тільки від бухлаcitizen17: ↑ 28.09.2026 11:27То ви просто не пробували DLSS 5, тому й так кажете. А коли спробуєте як я, то вже не зможете зупинитися. Я ввімкнув його всюди де тільки можна у фільмах, у пoрнo, на робочому столі. Мені навіть сни тепер сняться з DLSS 5.
-
Барбарис
Member
А тим часом існує мод Ancient Gameplays, який вмикає длсс на 9 і 7 серіях амд та вже непогано працює. Тобто аналог тензорних ядер у них вийшов, треба тільки підтягнути програмну реалізацію або таки випустити свою трасування.
-
МОНАХ
Member
shnok
► Ви безумовно праві стосовно того, що багато людей граються в іграшки, які не потребують високих вимог по відеокарті до себе. І якщо все по життю жорстко цим і обмежується (як у випадку нашого Касатки, що грається тільки в стратегії), то - так, безумовно, тих 16Гб ще достатньо довго не потрібно буде (якщо мова, знову не йде як у варіанті Касатки, коли хлопАка хоче все-таки в 8к гратися
).
► Але якщо мова також і про більш вимогливі ігри, а стара відеокарта - вже не дуже, то на сьогоднішній день (з прицілом на після-завтра), в ситуації, коли людина може собі дозволити обирати відеокарту на 8Гб між бюджетним і більш якісним виконанням (є розуміння, бажання і все-таки якась можливість "погратися" з виділеним бюджетом), варто звернути її увагу на варіант з 16Гб, тим більше, коли людина хоче нову, не б/в (а, отже, продавати-оновлювати оперативно точно навряд чи буде, тобто - на відносно тривалий час бере). Звісно, що таку як в мене їй не потрібно (то вже мої особисті заморочки, чого саме "зелену", а не "червону" взяв, хоч зручність налаштувань мені в "червоних" зараз більше подобається, ніж в "зелених" з їх НВ-арр і "промені" як такі мені не те, щоб прям такі важливі, але - це інша розмова...), як вище писали - розглянути нову мінімальну RX-у на 16Гб буде не зайвим.
► Скажу за себе (власне, чому і вклинився в розмову, бо - сам собі живий приклад):
► Ви безумовно праві стосовно того, що багато людей граються в іграшки, які не потребують високих вимог по відеокарті до себе. І якщо все по життю жорстко цим і обмежується (як у випадку нашого Касатки, що грається тільки в стратегії), то - так, безумовно, тих 16Гб ще достатньо довго не потрібно буде (якщо мова, знову не йде як у варіанті Касатки, коли хлопАка хоче все-таки в 8к гратися
► Але якщо мова також і про більш вимогливі ігри, а стара відеокарта - вже не дуже, то на сьогоднішній день (з прицілом на після-завтра), в ситуації, коли людина може собі дозволити обирати відеокарту на 8Гб між бюджетним і більш якісним виконанням (є розуміння, бажання і все-таки якась можливість "погратися" з виділеним бюджетом), варто звернути її увагу на варіант з 16Гб, тим більше, коли людина хоче нову, не б/в (а, отже, продавати-оновлювати оперативно точно навряд чи буде, тобто - на відносно тривалий час бере). Звісно, що таку як в мене їй не потрібно (то вже мої особисті заморочки, чого саме "зелену", а не "червону" взяв, хоч зручність налаштувань мені в "червоних" зараз більше подобається, ніж в "зелених" з їх НВ-арр і "промені" як такі мені не те, щоб прям такі важливі, але - це інша розмова...), як вище писали - розглянути нову мінімальну RX-у на 16Гб буде не зайвим.
► Скажу за себе (власне, чому і вклинився в розмову, бо - сам собі живий приклад):
- спойлер
- ► Мені і 1660Ті з 6Гб вистачало грати навіть в Сталкер 2 і Сабнавтику 2 на 2к-моніторі
, а - які проблеми? Грається? Щось там грається в 25-35фпс... Графіка навіть на низько-середніх налаштуваннях не така вже й недолуга, якщо згадати як і в що я грав ще в 2008-му... Для роботи з 2Д-графікою - в більшості випадків 1660Ті ще вистачає... По моніторингу, відеопам'яті вже не вистачало - закидувало в "оперативку" - по моніторингу в знайомих, що мали більш потужні карти, ті самі ігри здебільшого відбирали 7000+Мб - до 8000 відеопам'яті... На старті, враховуючи підняття цін і обмежений бюджет, я теж собі поставив за мету - як мінімум треба брати 8Гб-тну нову карту, більше не потягну та і не дуже то воно й потрібно, але... АЛЕ! Невизначеність вже на середньостроковому відрізку часу - вибір карти і можливість її взагалі якусь кращу купити-замінити, коли 8Гб вже ніяк не вистачить (а її вже по факту і так не вистачає), той факт, що я теж не люблю б/в і беру карту на тривалий час (тривалий для мене це - 6-8 років)... І от - я вже розглядаю карти на 12Гб відеопам'яті і бюджет на тоді ще 35к грн.. Все, чисто раціонально, далі можна було б і не йти, а ідеальний варіант для мене був би - вихід "суперів" із збільшеним об'ємом відеопам'яті. Крім того, ще була 5060Ті з 16Гб "на борту" - по об'єму вже краще за 5070, але ж - відеочіп! Тут я вже пішов розглядати і "червону" лінійку...
► Те, що зробив і як вирішив далі особисто я - от якраз так робити точно не потрібно, а саме - вибрав 5070Ті, бо:
а) Задрався обирати між частковими рішеннями;
б) В перспективі 6-8 років, вирішив переплатити з мінімально повний, працюючий функціонал на сьогодні, який може нести на собі відеокарта;
в) Особисті "заморочки", типу PCIe-5, 256-бітну-шину, 16Гб... по принципу "дуже давно мріяв", "хочу, що просто було" і т.д..
► Іншими словами, гоя-хом'ячка - повноцінно "нагодували" і трохи "прогріли"
-
-
man1242
Member
Барбарис: ↑ 28.09.2026 11:38 А тим часом існує мод Ancient Gameplays, який вмикає длсс на 9 і 7 серіях амд та вже непогано працює. Тобто аналог тензорних ядер у них вийшов, треба тільки підтягнути програмну реалізацію або таки випустити свою трасування.
-
Zealoth
Member
man1242
А можно просто вырубить эту бесполезную трассировку пути и наслаждаться процессом. Это ж полная рванина, с которой даже 5090 не дает плавной картинки, и даже авторы обзора говорят что с обычным освещением игра выглядит приятнее.
А можно просто вырубить эту бесполезную трассировку пути и наслаждаться процессом. Это ж полная рванина, с которой даже 5090 не дает плавной картинки, и даже авторы обзора говорят что с обычным освещением игра выглядит приятнее.
-
man1242
Member
Пат трейсінг ніде не дає більше 25фпс у 4к натив. У тому ж новому контрол це 23фпс, але знову граю у 1440р та з длсс на якість маю 80фпс та більше. Разом с фреймген завжди більше 160фпс, казати що це не грабельно якось однобоко.Zealoth: ↑ 29.09.2026 08:11 man1242
-
vsx
Member
Модеры сейчас пошли во все тяжкие, каждый день что-то появляется. Вчера читал что какой-то чувак с помощью rocm/hip/zluda и божьей помощью запустил dlss 4 и 4.5 на RX 7000Барбарис: ↑ 28.09.2026 11:38 А тим часом існує мод Ancient Gameplays, який вмикає длсс на 9 і 7 серіях амд та вже непогано працює. Тобто аналог тензорних ядер у них вийшов, треба тільки підтягнути програмну реалізацію або таки випустити свою трасування.
-
Васильович
Member
Як і нового софту в r/selfhosted, наприклад.vsx: ↑ 29.09.2026 10:37Модеры сейчас пошли во все тяжкие, каждый день что-то появляется.
Але правда тут доволі гірка - люди просто освоїли так ненависний всіма "ШІ", для швидкого кодингу
-
iwojima
Member
Привіт!
Що зараз на вторячку можна купити для Full HD?
Бачу такі карти RX 5600 XT, RTX 2060, GTX 1660S.
Чи може буде щось краще ± 6000 грн.
-
GreenMile
Member
В цьому бюджеті - 5700xt.iwojima: ↑ 01.10.2026 12:27 Привіт!
-
Filabatya
Member
а 6600хт набагато дорожча?
-
GreenMile
Member
Так, 5700хт можна знайти в діапазоні 5500-7000, а за 6600хт від 10 хочутьFilabatya: ↑ 01.10.2026 18:01 а 6600хт набагато дорожча?
-
Nouriel
Member
Filabatya
з здорожчанням нових карт і бв ринок виріс
з здорожчанням нових карт і бв ринок виріс
-
Vlaad13
Member
-
Alvaro
Member
Уже начинают вылазить неприятные ограничения 40 серии по сравнению с 50. Хотел эти волосы крутые на пастрейсинге в ведьмаке, а это оказалась только эксклюзивная фишка для 50 серии. Я молом их подключил но мне убило сразу 30%. Обидно . Первый раз сталкиваюсь с ограничением которое рештно хотел бы попробовать, и оно есть на 50 но не могу использовать адекватно на своей 40. Мултигенерация работает отлично.
Востаннє редагувалось 04.10.2026 23:31 користувачем Alvaro, всього редагувалось 1 раз.
-
Nouriel
Member
Alvaro
які ше волоси і пастрейсінгу?
які ше волоси і пастрейсінгу?
-
Alvaro
Member
Nouriel
Там добавили отдельную опцию, когда включаешь патрейсинг, есть опция физика волос с патрейсингом которая выглядит как втрейлерах почти. Но там еще проьоема что просто все другие варианты так плохо выглядят что будто намерено реклама этой фишки.
Отправлено спустя 51 минуту 11 секунд:
Вот разница так сказать на лицо. Если есть 50 серия получаешь нормальные патлы, если нет получаешь гoвно из 2010 года примерно.
Там добавили отдельную опцию, когда включаешь патрейсинг, есть опция физика волос с патрейсингом которая выглядит как втрейлерах почти. Но там еще проьоема что просто все другие варианты так плохо выглядят что будто намерено реклама этой фишки.
Отправлено спустя 51 минуту 11 секунд:
Вот разница так сказать на лицо. Если есть 50 серия получаешь нормальные патлы, если нет получаешь гoвно из 2010 года примерно.
- спойлер
-
Alvaro
Member
Но это все такой жирный прогрев , после всяких драгон ейджев когда там по 50 вариантов волос с физикой вот такого качества без всяких патрейсингов
- спойлер