Microsoft прискорить запуск ігор на всіх GeForce RTX за допомогою Advanced Shader Delivery

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
big_bang
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Microsoft прискорить запуск ігор на всіх GeForce RTX за допомогою Advanced Shader Delivery

неподобство !
я любив компіляцію шейдерів
встанови - запустив і чекаєш ще годину))) насолоджуєшся
і головне драйвер вк не оновлювати, бо знову треба чекати
kak_tak
Member

Повідомлення

а что если в оффлане играешь, но установил новый драйвер, от куда взяться шейдерам? игра закомпилит их надеюсь?
Enjthesilence
Member

Повідомлення

big_bang: ↑ 02.10.2026 13:22 Пропоную обговорити Microsoft прискорить запуск ігор на всіх GeForce RTX за допомогою Advanced Shader Delivery

неподобство !
годину? це в якій грі ти чекав компіляцію шейдерів годину?
Kirakishou
Member

Повідомлення

Це для користувачів застосунку Xbox на ПК. У кого ігри зі Steam чи Epic Games Store, ця технологія не буде працювати поки ці майданчики не зроблять свої бази вже скомпільованих шейдерів.
Earanak
Member

Повідомлення

Enjthesilence, поговаривали что на слабых процессорах в сырой версии Last of Us так было. Ну может не час а пол часа. Я в одном из обсуждений скачивал старючий билд с торрента, самый старый из доступных и у меня это не занимало так много времени, ну, минут 5 на 13900KF, что бы там было пол часа, не представляю что за процессор должен быть. Видимо какой то баг был. Впрочем, 5 минут это и вправду самая длинная компиляция шейдеров что я видел. Обычно это 1-2 минуты на 13900KF/9950X3D.
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

Enjthesilence
Думаю то добродій так чекав компіляцію шейдерів при найпершому запуску сталкер 2 на 3070 (судячи з профілю)

Я на своїй старій 66XT теж чекав стільки (~40хв).
Уяви моє здивування коли Intel Arc B580 зробила туж операцію за 2хвилини :lol:

До речі у інтела є своя технологія яка запустилася одразу ж анонсом - Intel Precompiled Shaders (або повна назва — Intel Precompiled Shaders Distribution Service / Intel Graphics Shader Distribution Service)

Ключова особлисть інтеловскої технології знаєш у чому? Родоначальником є не Microsoft (ASD технологія), а Valve - Steam Shader Pre-Caching. А це ще бородатий 2017 рік. Тож у інтола було вдосталь часу на партнерську угоду і повну імплементацію технології як у софт так і хард :up:
1234waltz
Member

Повідомлення

На рахунок години не пам'ятаю, але Avowed на релізі щось хвилин 10 компілялась, може більше. Але скоріше за все то було співпадіння фаз луни, драйверів та білду гри.
VovaII
Member

Повідомлення

big_bang
— Не сумуйте, як я зрозумів, шейдери будуть збиратися під час встановлення? А раз так — то начекаєтесь поки гра встановлюватиметься!
AssayMAS
Member

Повідомлення

Enjthesilence: ↑ 02.10.2026 13:33годину? це в якій грі ти чекав компіляцію шейдерів годину?
c медленного HDD (макс 80МБ в сек линейного) на SDD у меня 40 минут 20ГБ игру с компонентами ставило с компиляцией шейдеров... с корявым виндовым антивирусом (забыл выключить) игра Pagan: Absent Gods (ранее Pagan Online) пережатая крекерами.
Earanak
Member

Повідомлення

alex_sul, шейдеры компилирует процессор, не видеокарта. Это легко узнать посмотрев на нагрузку во время компиляции.
Ну и недавние проблемы Intel 13-14 поколений "VMinShift", как бы тоже намекает что создает шейдеры, потому что Интелы сыпались во время этого процесса ))
В Актуальной версии Сталкера 2 процесс компиляции значительно ускорился, все таки версию движка сменили а там был вагон оптимизаций по этой части.
big_bang
Member

Повідомлення

Enjthesilence: ↑ 02.10.2026 13:33 годину? це в якій грі ти чекав компіляцію шейдерів годину?
stalker 2

11400f
ssd 2.5 sata 3

ну, може не годину, але точно не 5-10 хвилин)
bombeybox
Member

Повідомлення

This. Це тупо найгірше на цю тему в що я особисто грав :mad:
yariksom
Member

Повідомлення

VovaII: ↑ 02.10.2026 14:02— Не сумуйте, як я зрозумів, шейдери будуть збиратися під час встановлення? А раз так — то начекаєтесь поки гра встановлюватиметься!
Це один раз почекати, а то кожного разу, так поставив встановити і зайнявся іншими справами, а так кожен раз сидиш - тупо чекаєш від хвилини до години.
Сidonix
Member

Повідомлення

Earanak: ↑ 02.10.2026 13:39 Enjthesilence, поговаривали что на слабых процессорах в сырой версии Last of Us так было. Ну может не час а пол часа. Я в одном из обсуждений скачивал старючий билд с торрента, самый старый из доступных и у меня это не занимало так много времени, ну, минут 5 на 13900KF, что бы там было пол часа, не представляю что за процессор должен быть. Видимо какой то баг был. Впрочем, 5 минут это и вправду самая длинная компиляция шейдеров что я видел. Обычно это 1-2 минуты на 13900KF/9950X3D.
Так, було таке.
yungmanpro
Member

Повідомлення

big_bang: ↑ 02.10.2026 14:12
Enjthesilence: ↑ 02.10.2026 13:33 годину? це в якій грі ти чекав компіляцію шейдерів годину?
stalker 2

11400f
ssd 2.5 sata 3

ну, може не годину, але точно не 5-10 хвилин)
Отож.. Рішає не тільки проц, а і SSD. Елементарно: на ноуті Intel 11800H + 3060 + KC3000 1TB (який на 4ому поколінні PCIe, та бає більші IOPS, але слот PCIe3) - на ньому швидше компілюється, ніж на компі з 9800X3D + 5060Ti16GB + Samsung 970 EVO Plus 500GB PCIe3. Тому замовив собі Samsung 9100 PRO 1 TB, вже відправили. За ціну, що рік назад можна було взяти версію на 2TB 🤕
pelia
Member

Повідомлення

Enjthesilence: ↑ 02.10.2026 13:33
big_bang: ↑ 02.10.2026 13:22 Пропоную обговорити Microsoft прискорить запуск ігор на всіх GeForce RTX за допомогою Advanced Shader Delivery

неподобство !
годину? це в якій грі ти чекав компіляцію шейдерів годину?
Tlou
Відповісти