А який п-ц, можна конкретніше? А то тут всі кажуть, що я брешу про цифрове рабство.)ASTON: ↑ 01.10.2026 20:59 Та не сцить - протягом пари років в світі такий триндець може початися, що про пам'ять взагалі думати ніхто не буде.
Не до того буде.
Тож оці всі прогнози на роки наперед дуже смішні в 2026 році.
Новини
Останні статті і огляди
Micron очікує подальшого зростання цін на пам’ять DRAM та NAND у найближчі роки
-
Dilfin
Member
-
sasha76
Member
я так скажу,надо больше переживать что выпустят новую винду супер-пупер 12 и будет она только работать на 18 поколении хринтела и на супер амумде.и будет она по подписке облачной только,вот это будет весело.а железо будет стоить как бугатти.и будут реально заставлять переходить,браузеры сделают что будут работать на этой супер винде и остальной софт.а игры это такое,современные игры это уже тупо ремейки или передирание старых игр в 90% случаев.у меня основной комп на 10 поколении,маленький вообще на 6.ноут правда на 12 поколении хринтела.
-
Dilfin
Member
Будемо тоді використовувати безкоштовні мобільні клієнти під конкретну задачу.starik_0: ↑ 01.10.2026 23:34 многие проекты убыточные поначалу и инвесторы это понимают. ИИ это не временная история а навсегда. возможно потом сократят бесплатные лимиты для сокращения расходов. я у нее спрашивал сколько в среднем тратится на каждого фри пользователя в месяц, там цифры от 1 квт до 10 квт, довольно жирно, это еще без учета на новое оборудование амортизацию и тд
Отправлено спустя 1 минуту 26 секунд:
рекламу опять же уже начали прикручивать. ютубом тоже поначалу особо никто не пользовался. в гугл аи студио кстати можно играться с новыми версиями в том числе бесплатно и с неплохими лимитами
-
zalizo_org
Member
Rabbitultra: ↑ 02.10.2026 03:04Ех бро, тебе би в керівництво цієї ші шляпи, зробили би ще швидший спідран до самознищенняzalizo_org: ↑ 02.10.2026 02:40
Дешевше (і раціональніше) було щоб хтось з тих openai / antropic... викупив самих виробників пам'яті. Це відразу дає і 1. доступ до пам'яті, з іншого боку 2. зрізає конкурентів і 3. в руках опиняється актив страховка, який у випадку краху Аі зможе відбити вкладене шляхом концентрації виробництва памяті яка тупо потрібна всім для всіх девайсів.![]()
Власне за інвестиційні гроші і викупити. Чи ти думаєш їм саму пам'ять так віддають? Спеціально поцікавився, в 2022 році Hynix коштувала 40 ярдів, Майкрон 60 ярдів, а бізнес оперативки Самсунг коштував 120 ярдів. Таким чином достатньо було купити будь які 2 з них.daesz: ↑ 02.10.2026 08:48Викупив за що лолzalizo_org: ↑ 02.10.2026 02:40хтось з тих openai / antropic... викупив самих виробників пам'яті.![]()
У них немає своїх грошей, весь бюджет - інвестиції.
Крім того, є Майкрософт, є Амазон. Ці компанії можуть таке потягнути самотужки. Еппл, те ж саме. Ще є арабські країни... Одним словом, при бажанні потенційно багатотрильйонний бізнес може залучити сотню-другу ярдів інвестицій. Тут скоріше умови які. Але в даному випадку, я думаю обом компаніям не було зрозуміло як все повернеться в найближчі роки. Забракло як перспективного бачення, так і прогнозованості у власній діяльності.
-
Rabbitultra
Member
Бро, це вже роздуми на тему "а якщо 10 років тому купити би біткоїн...". Ніхто не знав як воно обернеться, ші братанчики просто везучі дуже і всі зірки на небі зійшлися, змогли заскамити інвесторів-мамонтів на гроші. Там уже нічого не викупитиzalizo_org: ↑ 02.10.2026 16:14Rabbitultra: ↑ 02.10.2026 03:04
Ех бро, тебе би в керівництво цієї ші шляпи, зробили би ще швидший спідран до самознищення
Власне за інвестиційні гроші і викупити. Чи ти думаєш їм саму пам'ять так віддають? Спеціально поцікавився, в 2022 році Hynix коштувала 40 ярдів, Майкрон 60 ярдів, а бізнес оперативки Самсунг коштував 120 ярдів. Таким чином достатньо було купити будь які 2 з них.
Крім того, є Майкрософт, є Амазон. Ці компанії можуть таке потягнути самотужки. Еппл, те ж саме. Ще є арабські країни... Одним словом, при бажанні потенційно багатотрильйонний бізнес може залучити сотню-другу ярдів інвестицій. Тут скоріше умови які. Але в даному випадку, я думаю обом компаніям не було зрозуміло як все повернеться в найближчі роки. Забракло як перспективного бачення, так і прогнозованості у власній діяльності.
-
Kullerok
Member
я просто угораю с тех кто реально верит в то что ии лопнет и цены опять будут как раньше. Причем на все и чутли не сразу. И вы вот те челики которые живут свою жизнь все равно купите новое железо за лютый оверпрайс. Ну или же то что у вас есть будет вашим последним железомdead_rat: ↑ 02.10.2026 10:35Я дивуюся з таких як ти.Kullerok: ↑ 01.10.2026 19:26
Я угораю с тех у кого были и они знали что будет и все равно сидели ждали. И щас ждут думают ии лопнет![]()
![]()
![]()
Ти уявляєш що ждун сидить перед компом і чекає коли ж там купить відяху пограти у ту саму АААА гру.
Насправді людина живе своє життя і їй параллельно, для неї це одна з багатьох інших активностей - не всі ж зачинені вдома.
От я ждун - і буду чекати далі і мені не важливо чи воно подешевшає, бо я і так мало граю, навіть оновивши на 9070. В мене вєлік дорожче вашої 5090.
Відправлено через 3 хвилини 12 секунд:
Мог бы быть. Но увыRucha: ↑ 02.10.2026 09:58Я так розумію, що ти накупив біткоїнів, коли вони ще по $0.1 були?Kullerok: ↑ 01.10.2026 19:26 Я угораю с тех у кого были и они знали что будет и все равно сидели ждали. И щас ждут думают ии лопнет![]()
![]()
![]()
-
Vladys77
Member
Воно то звісно тривожно, що в світі коїться. Але нас планують до кінця зими знищити чи примусити до капітуляції. Тому то все дуже далекі нам проблемиАціо: ↑ 02.10.2026 03:53От тут погоджуюсь, знаючи трохи як воно працює, декілька варіантів звичайно з'явиться через вузькі кола на ринку, але глобально надлишки просто знищать чи на переробку, вторинні ринки відправлять.xIIImaL: ↑ 02.10.2026 02:54
Не хочу вас разочаровывать , но вы отстали от жизни (с)
и да , памяти много не было никогда , а в эпоху ИИ она будет на вес золота
Це було наприклад як з відеокартами, коли через пам'ять - відеокарти з меншим обсягом пам'яті відрізало від актуальних, а їх було кілька десятків мільйонів, поодинокі пропозиції з'явились так на ринку, але більша частка пішли у готові системи з "системними" націнками, а весь вільний надлишок просто пустили на мародерку та ліквідацію.
Тому надлишки у більшому підуть на переробку у разі появи, дешево буде дуже обмежено і не для всіх, а такі майже нікого.
Так саме так, і що ви їм зробите?Vladys77: ↑ 02.10.2026 03:14 Вони там мабуть всі їли уху.
Куду ще далі погіршувати ситуацію? Чи бариги виробники пам'яті чекають доки збанкрутують всі виробники заліза та ноутів? А вони тим часом за кілька років отримають 10-кратні прибутки доки бульбашка не луснула.
Велика помилка так рахувати, зараз не 90 коли виробників було х50-х100, а початок виробництва коштував десятки мільйонів, зараз запуск подібного виробництва це вартість десятки мільярдів, та десятки років праці з ПО, середовищем. Абсолютно нереально тому буде або загибель індустрії в цілому, або реформа та донорство від урядів, що може призвести до ще більшої кризи.Rabbitultra: ↑ 02.10.2026 03:17
Нажаль є така маленька проблема, навіть якщо виробники заліза збанкрутують то на їхнє місце хтось прийде. Святе місце пустим не буває. Звичайні користувачі це стабільний ринок який буде існувати. А от доїти гроші з ші бульбашки, які були взяті у борг, потрібно тут і зараз, інакше інші будуть доїти
Vladys77
Все правильно, а відбулось це тому що зовсім в інше місце пристосували ШІ, як і виховали через те місце.
ШІ мав вводитись як інструмент непідкупних політиків, судових систем, систем судочинства та впроваджень розвитку. А це десятки трильйонів економії вже сьогодні.
Але політики зрозуміли що їм дихає у спину пухнастий звір, тому влізли туди та все викривили, ще і здеградували цілу галузь, перетворивши кілька ітерацій перспективних програмістів у інвалідів одвічних джунів, і тепер от майстри як підуть все взагалі рухне.
Я ж кажу час настав для ШІ-інвалідності вже введення у галузі.
-
Alexsandr
Member
ИИ не лопнет, но изменится. изменится сама инфраструктура вычислений. Объемы памяти постепенно вырастут в производстве. Не микрон так арабы закажут оборудование. Китайцы будут стараться. Дальше шпионаж, обратный инжениринг поможет быстрее освоить память. или вообще будет чудо и представят другой тип памяти, а не реинкарнацию DDR. Много чего может случиться.Kullerok: ↑ 02.10.2026 17:46 я просто угораю с тех кто реально верит в то что ии лопнет и цены опять будут как раньше. Причем на все и чутли не сразу. И вы вот те челики которые живут свою жизнь все равно купите новое железо за лютый оверпрайс. Ну или же то что у вас есть будет вашим последним железом![]()
-
Kullerok
Member
Это все будет, но не в ближайшие 5 летAlexsandr: ↑ 02.10.2026 18:25ИИ не лопнет, но изменится. изменится сама инфраструктура вычислений. Объемы памяти постепенно вырастут в производстве. Не микрон так арабы закажут оборудование. Китайцы будут стараться. Дальше шпионаж, обратный инжениринг поможет быстрее освоить память. или вообще будет чудо и представят другой тип памяти, а не реинкарнацию DDR. Много чего может случиться.Kullerok: ↑ 02.10.2026 17:46 я просто угораю с тех кто реально верит в то что ии лопнет и цены опять будут как раньше. Причем на все и чутли не сразу. И вы вот те челики которые живут свою жизнь все равно купите новое железо за лютый оверпрайс. Ну или же то что у вас есть будет вашим последним железом![]()
-
7mindfields
Member
Знову цей копіум про дешеву китайську памʼятьyariksom: ↑ 01.10.2026 20:03Мікрон доочікується до того що років через три помре в пекельних борошнах(), бо його нішу займе якийсь Чінакрон
![]()
-
yariksom
Member
Вона буде достатньо дорогою як і всі інші, але гроші вкладуть в розширення ліній виробництва, Китай зумів багато чого виготовити значно дешевше чим інші і побив європейський автопром на його полі, не говорю вже про легку промисловість, як одяг наприклад.7mindfields: ↑ 02.10.2026 18:59Знову цей копіум про дешеву китайську памʼять
Китайська память і ссд були таки дешевші за інших до буму, під час значно зросли, тепер вбухають надприбутки в нові лінії і монополюють фактично ринок коли будуть готові, а це якраз 2-3 роки, їм більше не потрібно.
-
daesz
Member
Ви промахнулись цитатою
Приходять такі інвестори, кажуть : покажіть нам результати роботи, а альтман такий - нуууу, результатів немає, ми купили компанію по виробництву пам'ять, перемога близько, дайте (ще) грошейzalizo_org: ↑ 02.10.2026 16:14Власне за інвестиційні гроші і викупити.
-
zalizo_org
Member
Тільки так це і працює. Інвесторам кажуть не "ми просто хочем багато грошей, тому з вас багато інвестицій", а "в нас космічна проривна технологія, тому нам треба засоби виробництва - сервери, датацентри, оперативну память. до речі ми викупимо ключових гравців на цьому ринку і тим самим відсічем потенційних конкурентів та забезпечим власне процвітання".daesz: ↑ 02.10.2026 19:31Приходять такі інвестори, кажуть : покажіть нам результати роботи, а альтман такий - нуууу, результатів немає, ми купили компанію по виробництву пам'ять, перемога близько, дайте (ще) грошейzalizo_org: ↑ 02.10.2026 16:14Власне за інвестиційні гроші і викупити.![]()
Чи ти думаєш інвестора лякає, що для бізнесу по виробництву шоколадок треба завод по виробництву шоколадок? Це типу інвестор такий "а, то ви ше й завод хочете купляти?! нє, так я не хочу інвестувати. це ж засоби виробництва... я думав ми просто будем випускати і продавати шоколадки".
-
Impulse101
Member
Та отож, знати прикуп можно було би залетіти на всю котлету, і через пару років купити квартиру десь в МаяміМОНАХ: ↑ 02.10.2026 00:46 ► Тут який критерій вже не використовуй - скоро фізично боляче буде на ціни дивитись; моя KF564C32BBEK2-64, яку брав за 11800грн, на минулих вихідних була в мого ж постачальника 68000грн., прямо зараз - 75154грн. Абсурд такий, що - "знай я прикуп" і взявши б тоді два комплекти, продавши на сьогодні - відеокарта на сьогодні мені би вийшла бонусом.
Але, але, але. Ніколи не знаєш, ні з букмкерами, ні з залізом. Хоча ж..па відчувалась вже десь за півроку до початку кризи, і на тій хвилі взяв свої 2х16Gb 4400MHz DDR4 за 4к грн, хоча не дуже було треба на той момент. Тепер теж жалкую що не взяв ще комплект DDR5 про запас.
-
yariksom
Member
Маямі - дешева помийниця!Impulse101: ↑ 02.10.2026 20:04Та отож, знати прикуп можно було би залетіти на всю котлету, і через пару років купити квартиру десь в Маямі
Ти б зміг купити невеличкий котедж в Сен-Тропе і насолоджуватися життям, а в Маямі ГТА одне
-
Аціо
Member
Як і до цього 22 зими, 23 зими, 24 зими, 25 зими.Vladys77: ↑ 02.10.2026 17:56
Воно то звісно тривожно, що в світі коїться. Але нас планують до кінця зими знищити чи примусити до капітуляції. Тому то все дуже далекі нам проблеми![]()
Енергетику вирубають кожен раз, і що?
Так тепер погрожують вдарити по АС, так просто треба заявити що Україна не буде виводити чи зупиняти АС вразі ударів, і уся радіація піде і до ЄС тоді. Нехай далі ЄС купує нафту та газ з РФ на трильйони, щоб РФ було чим бити ага.
-
МОНАХ
Member
► Я якось, можна сказати, мимоволі збирав нову систему в минулому році, не дуже розуміючи і передбачаючи, що гряде вже осінню 2025-го... Тому не дуже був морально готовий і протупив відеокарту по ще нормальній ціні (ну, як - нормальній? адекватній, порівняно з теперішніми, ціні). Але DDR4 ще теж встиг окремо взяти 2х8Гб для батьківського мультимедійника якраз на самому-самому старті цієї вакханалії.Impulse101: ↑ 02.10.2026 20:04 ... ж..па відчувалась вже десь за півроку до початку кризи, і на тій хвилі взяв свої 2х16Gb 4400MHz DDR4 за 4к грн, хоча не дуже було треба на той момент...
► Мене насправді у всій цій ситуації зараз сильно вражають моменти, коли багато хто із знайомих, хто не дуже "в темі" того, що відбувається і кому просто підійшла пора закупитися - зараз смикають мене, мовляв, "порадь, що його в біса робити - ти ж собі щось зібрав, як зараз краще вийти з ситуації?!". А ЩО тут порадиш, коли ціна тільки комплекту пам'яті на сьогодні дорівнює вартості всієї твоєї збірки в 2025-му, хай і без відеокарти на той час, але в іншому - повний комплект, включаючи і далеко не самий дешевий корпус та всякі доп-елементи у вигляді вентиляторів, підставки, а саме іронічне - разом із комплектом тої ж таки самої пам'яті.
- спойлер
-
daesz
Member
Я думаю інвестора лякає, що "для бізнесу по виробництву шоколадок потрібен бізнес по виробництву чанів, в яких цей шоколад буде варитись". Чи вам коли потрібно таксі - ви купляєте цілий таксопарк?zalizo_org: ↑ 02.10.2026 19:48Чи ти думаєш інвестора лякає, що для бізнесу по виробництву шоколадок треба завод по виробництву шоколадок?
Востаннє редагувалось 03.10.2026 05:00 користувачем daesz, всього редагувалось 1 раз.
-
sensey
Member
Негідники
Почекуни скоро почнуть з дахів пригати

-
dead_rat
Member
Ні, я купляю завод Тойотиdaesz: ↑ 03.10.2026 04:58Я думаю інвестора лякає, що "для бізнесу по виробництву шоколадок потрібен бізнес по виробництву чанів, в яких цей шоколад буде варитись". Чи вам коли потрібно таксі - ви купляєте цілий таксопарк?zalizo_org: ↑ 02.10.2026 19:48Чи ти думаєш інвестора лякає, що для бізнесу по виробництву шоколадок треба завод по виробництву шоколадок?![]()