Micron очікує подальшого зростання цін на пам’ять DRAM та NAND у найближчі роки

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Dilfin
Member

Повідомлення

ASTON: ↑ 01.10.2026 20:59 Та не сцить - протягом пари років в світі такий триндець може початися, що про пам'ять взагалі думати ніхто не буде.
Не до того буде.
Тож оці всі прогнози на роки наперед дуже смішні в 2026 році.
А який п-ц, можна конкретніше? А то тут всі кажуть, що я брешу про цифрове рабство.)
sasha76
Member

Повідомлення

я так скажу,надо больше переживать что выпустят новую винду супер-пупер 12 и будет она только работать на 18 поколении хринтела и на супер амумде.и будет она по подписке облачной только,вот это будет весело.а железо будет стоить как бугатти.и будут реально заставлять переходить,браузеры сделают что будут работать на этой супер винде и остальной софт.а игры это такое,современные игры это уже тупо ремейки или передирание старых игр в 90% случаев.у меня основной комп на 10 поколении,маленький вообще на 6.ноут правда на 12 поколении хринтела.
Dilfin
Member

Повідомлення

starik_0: ↑ 01.10.2026 23:34 многие проекты убыточные поначалу и инвесторы это понимают. ИИ это не временная история а навсегда. возможно потом сократят бесплатные лимиты для сокращения расходов. я у нее спрашивал сколько в среднем тратится на каждого фри пользователя в месяц, там цифры от 1 квт до 10 квт, довольно жирно, это еще без учета на новое оборудование амортизацию и тд

Отправлено спустя 1 минуту 26 секунд:
рекламу опять же уже начали прикручивать. ютубом тоже поначалу особо никто не пользовался. в гугл аи студио кстати можно играться с новыми версиями в том числе бесплатно и с неплохими лимитами
Будемо тоді використовувати безкоштовні мобільні клієнти під конкретну задачу.
zalizo_org
Member

Повідомлення

Rabbitultra: ↑ 02.10.2026 03:04
zalizo_org: ↑ 02.10.2026 02:40
Дешевше (і раціональніше) було щоб хтось з тих openai / antropic... викупив самих виробників пам'яті. Це відразу дає і 1. доступ до пам'яті, з іншого боку 2. зрізає конкурентів і 3. в руках опиняється актив страховка, який у випадку краху Аі зможе відбити вкладене шляхом концентрації виробництва памяті яка тупо потрібна всім для всіх девайсів.
Ех бро, тебе би в керівництво цієї ші шляпи, зробили би ще швидший спідран до самознищення :)
daesz: ↑ 02.10.2026 08:48
zalizo_org: ↑ 02.10.2026 02:40хтось з тих openai / antropic... викупив самих виробників пам'яті.
Викупив за що лол :lol:
У них немає своїх грошей, весь бюджет - інвестиції.
Власне за інвестиційні гроші і викупити. Чи ти думаєш їм саму пам'ять так віддають? Спеціально поцікавився, в 2022 році Hynix коштувала 40 ярдів, Майкрон 60 ярдів, а бізнес оперативки Самсунг коштував 120 ярдів. Таким чином достатньо було купити будь які 2 з них.

Крім того, є Майкрософт, є Амазон. Ці компанії можуть таке потягнути самотужки. Еппл, те ж саме. Ще є арабські країни... Одним словом, при бажанні потенційно багатотрильйонний бізнес може залучити сотню-другу ярдів інвестицій. Тут скоріше умови які. Але в даному випадку, я думаю обом компаніям не було зрозуміло як все повернеться в найближчі роки. Забракло як перспективного бачення, так і прогнозованості у власній діяльності.
Rabbitultra
Member

Повідомлення

zalizo_org: ↑ 02.10.2026 16:14
Rabbitultra: ↑ 02.10.2026 03:04
Ех бро, тебе би в керівництво цієї ші шляпи, зробили би ще швидший спідран до самознищення :)
Власне за інвестиційні гроші і викупити. Чи ти думаєш їм саму пам'ять так віддають? Спеціально поцікавився, в 2022 році Hynix коштувала 40 ярдів, Майкрон 60 ярдів, а бізнес оперативки Самсунг коштував 120 ярдів. Таким чином достатньо було купити будь які 2 з них.

Крім того, є Майкрософт, є Амазон. Ці компанії можуть таке потягнути самотужки. Еппл, те ж саме. Ще є арабські країни... Одним словом, при бажанні потенційно багатотрильйонний бізнес може залучити сотню-другу ярдів інвестицій. Тут скоріше умови які. Але в даному випадку, я думаю обом компаніям не було зрозуміло як все повернеться в найближчі роки. Забракло як перспективного бачення, так і прогнозованості у власній діяльності.
Бро, це вже роздуми на тему "а якщо 10 років тому купити би біткоїн...". Ніхто не знав як воно обернеться, ші братанчики просто везучі дуже і всі зірки на небі зійшлися, змогли заскамити інвесторів-мамонтів на гроші. Там уже нічого не викупити
Kullerok
Member

Повідомлення

dead_rat: ↑ 02.10.2026 10:35
Kullerok: ↑ 01.10.2026 19:26
Я угораю с тех у кого были и они знали что будет и все равно сидели ждали. И щас ждут думают ии лопнет :lol: :lol: :lol:
Я дивуюся з таких як ти.
Ти уявляєш що ждун сидить перед компом і чекає коли ж там купить відяху пограти у ту саму АААА гру.
Насправді людина живе своє життя і їй параллельно, для неї це одна з багатьох інших активностей - не всі ж зачинені вдома.

От я ждун - і буду чекати далі і мені не важливо чи воно подешевшає, бо я і так мало граю, навіть оновивши на 9070. В мене вєлік дорожче вашої 5090.
я просто угораю с тех кто реально верит в то что ии лопнет и цены опять будут как раньше. Причем на все и чутли не сразу. И вы вот те челики которые живут свою жизнь все равно купите новое железо за лютый оверпрайс. Ну или же то что у вас есть будет вашим последним железом :gigi:

Відправлено через 3 хвилини 12 секунд:
Rucha: ↑ 02.10.2026 09:58
Kullerok: ↑ 01.10.2026 19:26 Я угораю с тех у кого были и они знали что будет и все равно сидели ждали. И щас ждут думают ии лопнет :lol: :lol: :lol:
Я так розумію, що ти накупив біткоїнів, коли вони ще по $0.1 були?
Мог бы быть. Но увы :gigi: Мне одногрупник рассказывал за биток как он только появился. Но тогда вообще было непонятно что оно такое. И сколько можно было бы поднять денег на нем. :gigi: :gigi:
Vladys77
Member

Повідомлення

Аціо: ↑ 02.10.2026 03:53
xIIImaL: ↑ 02.10.2026 02:54

Не хочу вас разочаровывать , но вы отстали от жизни (с)

и да , памяти много не было никогда , а в эпоху ИИ она будет на вес золота
От тут погоджуюсь, знаючи трохи як воно працює, декілька варіантів звичайно з'явиться через вузькі кола на ринку, але глобально надлишки просто знищать чи на переробку, вторинні ринки відправлять.
Це було наприклад як з відеокартами, коли через пам'ять - відеокарти з меншим обсягом пам'яті відрізало від актуальних, а їх було кілька десятків мільйонів, поодинокі пропозиції з'явились так на ринку, але більша частка пішли у готові системи з "системними" націнками, а весь вільний надлишок просто пустили на мародерку та ліквідацію.
Тому надлишки у більшому підуть на переробку у разі появи, дешево буде дуже обмежено і не для всіх, а такі майже нікого.

Vladys77: ↑ 02.10.2026 03:14 Вони там мабуть всі їли уху.
Куду ще далі погіршувати ситуацію? Чи бариги виробники пам'яті чекають доки збанкрутують всі виробники заліза та ноутів? А вони тим часом за кілька років отримають 10-кратні прибутки доки бульбашка не луснула.
Так саме так, і що ви їм зробите?

Rabbitultra: ↑ 02.10.2026 03:17
Нажаль є така маленька проблема, навіть якщо виробники заліза збанкрутують то на їхнє місце хтось прийде. Святе місце пустим не буває. Звичайні користувачі це стабільний ринок який буде існувати. А от доїти гроші з ші бульбашки, які були взяті у борг, потрібно тут і зараз, інакше інші будуть доїти
Велика помилка так рахувати, зараз не 90 коли виробників було х50-х100, а початок виробництва коштував десятки мільйонів, зараз запуск подібного виробництва це вартість десятки мільярдів, та десятки років праці з ПО, середовищем. Абсолютно нереально тому буде або загибель індустрії в цілому, або реформа та донорство від урядів, що може призвести до ще більшої кризи.

Vladys77
Все правильно, а відбулось це тому що зовсім в інше місце пристосували ШІ, як і виховали через те місце.

ШІ мав вводитись як інструмент непідкупних політиків, судових систем, систем судочинства та впроваджень розвитку. А це десятки трильйонів економії вже сьогодні.
Але політики зрозуміли що їм дихає у спину пухнастий звір, тому влізли туди та все викривили, ще і здеградували цілу галузь, перетворивши кілька ітерацій перспективних програмістів у інвалідів одвічних джунів, і тепер от майстри як підуть все взагалі рухне.
Я ж кажу час настав для ШІ-інвалідності вже введення у галузі.
Воно то звісно тривожно, що в світі коїться. Але нас планують до кінця зими знищити чи примусити до капітуляції. Тому то все дуже далекі нам проблеми :D
Alexsandr
Member

Повідомлення

Kullerok: ↑ 02.10.2026 17:46 я просто угораю с тех кто реально верит в то что ии лопнет и цены опять будут как раньше. Причем на все и чутли не сразу. И вы вот те челики которые живут свою жизнь все равно купите новое железо за лютый оверпрайс. Ну или же то что у вас есть будет вашим последним железом :gigi:
ИИ не лопнет, но изменится. изменится сама инфраструктура вычислений. Объемы памяти постепенно вырастут в производстве. Не микрон так арабы закажут оборудование. Китайцы будут стараться. Дальше шпионаж, обратный инжениринг поможет быстрее освоить память. или вообще будет чудо и представят другой тип памяти, а не реинкарнацию DDR. Много чего может случиться.
Kullerok
Member

Повідомлення

Alexsandr: ↑ 02.10.2026 18:25
Kullerok: ↑ 02.10.2026 17:46 я просто угораю с тех кто реально верит в то что ии лопнет и цены опять будут как раньше. Причем на все и чутли не сразу. И вы вот те челики которые живут свою жизнь все равно купите новое железо за лютый оверпрайс. Ну или же то что у вас есть будет вашим последним железом :gigi:
ИИ не лопнет, но изменится. изменится сама инфраструктура вычислений. Объемы памяти постепенно вырастут в производстве. Не микрон так арабы закажут оборудование. Китайцы будут стараться. Дальше шпионаж, обратный инжениринг поможет быстрее освоить память. или вообще будет чудо и представят другой тип памяти, а не реинкарнацию DDR. Много чего может случиться.
Это все будет, но не в ближайшие 5 лет
7mindfields
Member

Повідомлення

yariksom: ↑ 01.10.2026 20:03
Graveworm: ↑ 01.10.2026 18:40 "Мікрон очікує"
Ще б не очікував, безкоштовні гроші то :rotate:
Мікрон доочікується до того що років через три помре в пекельних борошнах( :gigi: ), бо його нішу займе якийсь Чінакрон :rotate:
Знову цей копіум про дешеву китайську памʼять :lol:
yariksom
Member

Повідомлення

7mindfields: ↑ 02.10.2026 18:59Знову цей копіум про дешеву китайську памʼять
Вона буде достатньо дорогою як і всі інші, але гроші вкладуть в розширення ліній виробництва, Китай зумів багато чого виготовити значно дешевше чим інші і побив європейський автопром на його полі, не говорю вже про легку промисловість, як одяг наприклад.
Китайська память і ссд були таки дешевші за інших до буму, під час значно зросли, тепер вбухають надприбутки в нові лінії і монополюють фактично ринок коли будуть готові, а це якраз 2-3 роки, їм більше не потрібно.
daesz
Member

Повідомлення

dead_rat: ↑ 02.10.2026 09:48
Зараз що Мікрон, що Хінікс коштують по 1300 мільярдів. Удачі в покупці :)
Ви промахнулись цитатою ;)
zalizo_org: ↑ 02.10.2026 16:14Власне за інвестиційні гроші і викупити.
Приходять такі інвестори, кажуть : покажіть нам результати роботи, а альтман такий - нуууу, результатів немає, ми купили компанію по виробництву пам'ять, перемога близько, дайте (ще) грошей :lol:
zalizo_org
Member

Повідомлення

daesz: ↑ 02.10.2026 19:31
zalizo_org: ↑ 02.10.2026 16:14Власне за інвестиційні гроші і викупити.
Приходять такі інвестори, кажуть : покажіть нам результати роботи, а альтман такий - нуууу, результатів немає, ми купили компанію по виробництву пам'ять, перемога близько, дайте (ще) грошей :lol:
Тільки так це і працює. Інвесторам кажуть не "ми просто хочем багато грошей, тому з вас багато інвестицій", а "в нас космічна проривна технологія, тому нам треба засоби виробництва - сервери, датацентри, оперативну память. до речі ми викупимо ключових гравців на цьому ринку і тим самим відсічем потенційних конкурентів та забезпечим власне процвітання".

Чи ти думаєш інвестора лякає, що для бізнесу по виробництву шоколадок треба завод по виробництву шоколадок? Це типу інвестор такий "а, то ви ше й завод хочете купляти?! нє, так я не хочу інвестувати. це ж засоби виробництва... я думав ми просто будем випускати і продавати шоколадки".
Impulse101
Member

Повідомлення

МОНАХ: ↑ 02.10.2026 00:46 ► Тут який критерій вже не використовуй - скоро фізично боляче буде на ціни дивитись; моя KF564C32BBEK2-64, яку брав за 11800грн, на минулих вихідних була в мого ж постачальника 68000грн., прямо зараз - 75154грн. Абсурд такий, що - "знай я прикуп" і взявши б тоді два комплекти, продавши на сьогодні - відеокарта на сьогодні мені би вийшла бонусом :horror: .
Та отож, знати прикуп можно було би залетіти на всю котлету, і через пару років купити квартиру десь в Маямі :D

Але, але, але. Ніколи не знаєш, ні з букмкерами, ні з залізом. Хоча ж..па відчувалась вже десь за півроку до початку кризи, і на тій хвилі взяв свої 2х16Gb 4400MHz DDR4 за 4к грн, хоча не дуже було треба на той момент. Тепер теж жалкую що не взяв ще комплект DDR5 про запас.
yariksom
Member

Повідомлення

Impulse101: ↑ 02.10.2026 20:04Та отож, знати прикуп можно було би залетіти на всю котлету, і через пару років купити квартиру десь в Маямі
Маямі - дешева помийниця!
Ти б зміг купити невеличкий котедж в Сен-Тропе і насолоджуватися життям, а в Маямі ГТА одне :gigi:
Аціо
Member

Повідомлення

Vladys77: ↑ 02.10.2026 17:56
Воно то звісно тривожно, що в світі коїться. Але нас планують до кінця зими знищити чи примусити до капітуляції. Тому то все дуже далекі нам проблеми :D
Як і до цього 22 зими, 23 зими, 24 зими, 25 зими.
Енергетику вирубають кожен раз, і що?
Так тепер погрожують вдарити по АС, так просто треба заявити що Україна не буде виводити чи зупиняти АС вразі ударів, і уся радіація піде і до ЄС тоді. Нехай далі ЄС купує нафту та газ з РФ на трильйони, щоб РФ було чим бити ага.
МОНАХ
Member

Повідомлення

Impulse101: ↑ 02.10.2026 20:04 ... ж..па відчувалась вже десь за півроку до початку кризи, і на тій хвилі взяв свої 2х16Gb 4400MHz DDR4 за 4к грн, хоча не дуже було треба на той момент...
► Я якось, можна сказати, мимоволі збирав нову систему в минулому році, не дуже розуміючи і передбачаючи, що гряде вже осінню 2025-го... Тому не дуже був морально готовий і протупив відеокарту по ще нормальній ціні (ну, як - нормальній? адекватній, порівняно з теперішніми, ціні). Але DDR4 ще теж встиг окремо взяти 2х8Гб для батьківського мультимедійника якраз на самому-самому старті цієї вакханалії.

► Мене насправді у всій цій ситуації зараз сильно вражають моменти, коли багато хто із знайомих, хто не дуже "в темі" того, що відбувається і кому просто підійшла пора закупитися - зараз смикають мене, мовляв, "порадь, що його в біса робити - ти ж собі щось зібрав, як зараз краще вийти з ситуації?!". А ЩО тут порадиш, коли ціна тільки комплекту пам'яті на сьогодні дорівнює вартості всієї твоєї збірки в 2025-му, хай і без відеокарти на той час, але в іншому - повний комплект, включаючи і далеко не самий дешевий корпус та всякі доп-елементи у вигляді вентиляторів, підставки, а саме іронічне - разом із комплектом тої ж таки самої пам'яті. :insane: Часом аж трохи соромно, :D як в тому мемі:
спойлер
160043.jpg
daesz
Member

Повідомлення

zalizo_org: ↑ 02.10.2026 19:48Чи ти думаєш інвестора лякає, що для бізнесу по виробництву шоколадок треба завод по виробництву шоколадок?
Я думаю інвестора лякає, що "для бізнесу по виробництву шоколадок потрібен бізнес по виробництву чанів, в яких цей шоколад буде варитись". Чи вам коли потрібно таксі - ви купляєте цілий таксопарк? :lol:
Востаннє редагувалось 03.10.2026 05:00 користувачем daesz, всього редагувалось 1 раз.
sensey
Member

Повідомлення

Негідники :gigi: :gigi: Почекуни скоро почнуть з дахів пригати :lol: :lol:
dead_rat
Member

Повідомлення

daesz: ↑ 03.10.2026 04:58
zalizo_org: ↑ 02.10.2026 19:48Чи ти думаєш інвестора лякає, що для бізнесу по виробництву шоколадок треба завод по виробництву шоколадок?
Я думаю інвестора лякає, що "для бізнесу по виробництву шоколадок потрібен бізнес по виробництву чанів, в яких цей шоколад буде варитись". Чи вам коли потрібно таксі - ви купляєте цілий таксопарк? :lol:
Ні, я купляю завод Тойоти
B-)
Відповісти