Micron очікує подальшого зростання цін на пам’ять DRAM та NAND у найближчі роки

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
xIIImaL
Member

Повідомлення

radeon5870: ↑ 01.10.2026 20:45 Коли лусне бульбашка ШІ модулі пам'яті будуть продавати відрами
Не хочу вас разочаровывать , но вы отстали от жизни (с)

и да , памяти много не было никогда , а в эпоху ИИ она будет на вес золота
Rabbitultra
Member

Повідомлення

zalizo_org: ↑ 02.10.2026 02:40
dead_rat: ↑ 01.10.2026 16:182028 буде вже 10 трильйлнів - це покриє всі вкладення в 5 трильйонів щей ROI буде 100%
Дешевше (і раціональніше) було щоб хтось з тих openai / antropic... викупив самих виробників пам'яті. Це відразу дає і 1. доступ до пам'яті, з іншого боку 2. зрізає конкурентів і 3. в руках опиняється актив страховка, який у випадку краху Аі зможе відбити вкладене шляхом концентрації виробництва памяті яка тупо потрібна всім для всіх девайсів.
Ех бро, тебе би в керівництво цієї ші шляпи, зробили би ще швидший спідран до самознищення :)
Vladys77
Member

Повідомлення

Вони там мабуть всі їли уху.
Куду ще далі погіршувати ситуацію? Чи бариги виробники пам'яті чекають доки збанкрутують всі виробники заліза та ноутів? А вони тим часом за кілька років отримають 10-кратні прибутки доки бульбашка не луснула.
Rabbitultra
Member

Повідомлення

Vladys77: ↑ 02.10.2026 03:14 Вони там мабуть всі їли уху.
Куду ще далі погіршувати ситуацію? Чи бариги виробники пам'яті чекають доки збанкрутують всі виробники заліза та ноутів? А вони тим часом за кілька років отримають 10-кратні прибутки доки бульбашка не луснула.
Нажаль є така маленька проблема, навіть якщо виробники заліза збанкрутують то на їхнє місце хтось прийде. Святе місце пустим не буває. Звичайні користувачі це стабільний ринок який буде існувати. А от доїти гроші з ші бульбашки, які були взяті у борг, потрібно тут і зараз, інакше інші будуть доїти
Vladys77
Member

Повідомлення

dead_rat: ↑ 01.10.2026 16:18 Барбарис
Раскажи більше.

2025 дохід Антропіка + ОпенАІ був 10 лярдів.
2026 - по прогнозу вже 100 лярдів :eek:

Значить 2027 буде 1000 лярдів.
2028 буде вже 10 трильйлнів - це покриє всі вкладення в 5 трильйонів щей ROI буде 100% B-)
В дійсності в них немає прибутків. В них лише збитки і ріст акцій на обіцянках про світле ШІ майбутнє. Коли обіцянкам перестануть вірити, а світле майбутнє не настане - прийде банкрутство.

Відправлено через 3 хвилини 1 секунду:
Polyaan: ↑ 01.10.2026 16:45 Значит ждём Зен 7 на ам5.
Блин, реально хотелось посидеть до Ам6, а потом обновляться.
Ну будем посмотреть :lol:
Ні, лише на AM6. Нам той старий металобрухт не треба :super:

Відправлено через 6 хвилин 19 секунд:
KimRomik: ↑ 01.10.2026 18:47
Devijack: ↑ 01.10.2026 18:44
Може вона якась гівняна, типо тих кітів з 2666 частотою. Така і з докризовою ціною нікому непотрібна.
вона може брати 3200 або вище
Та моя на 3600 нормально працює :D
Аціо
Member

Повідомлення

xIIImaL: ↑ 02.10.2026 02:54
radeon5870: ↑ 01.10.2026 20:45 Коли лусне бульбашка ШІ модулі пам'яті будуть продавати відрами
Не хочу вас разочаровывать , но вы отстали от жизни (с)

и да , памяти много не было никогда , а в эпоху ИИ она будет на вес золота
От тут погоджуюсь, знаючи трохи як воно працює, декілька варіантів звичайно з'явиться через вузькі кола на ринку, але глобально надлишки просто знищать чи на переробку, вторинні ринки відправлять.
Це було наприклад як з відеокартами, коли через пам'ять - відеокарти з меншим обсягом пам'яті відрізало від актуальних, а їх було кілька десятків мільйонів, поодинокі пропозиції з'явились так на ринку, але більша частка пішли у готові системи з "системними" націнками, а весь вільний надлишок просто пустили на мародерку та ліквідацію.
Тому надлишки у більшому підуть на переробку у разі появи, дешево буде дуже обмежено і не для всіх, а такі майже нікого.

Так саме так, і що ви їм зробите?

Rabbitultra: ↑ 02.10.2026 03:17
Нажаль є така маленька проблема, навіть якщо виробники заліза збанкрутують то на їхнє місце хтось прийде. Святе місце пустим не буває. Звичайні користувачі це стабільний ринок який буде існувати. А от доїти гроші з ші бульбашки, які були взяті у борг, потрібно тут і зараз, інакше інші будуть доїти
Велика помилка так рахувати, зараз не 90 коли виробників було х50-х100, а початок виробництва коштував десятки мільйонів, зараз запуск подібного виробництва це вартість десятки мільярдів, та десятки років праці з ПО, середовищем. Абсолютно нереально тому буде або загибель індустрії в цілому, або реформа та донорство від урядів, що може призвести до ще більшої кризи.

Vladys77
Все правильно, а відбулось це тому що зовсім в інше місце пристосували ШІ, як і виховали через те місце.

ШІ мав вводитись як інструмент непідкупних політиків, судових систем, систем судочинства та впроваджень розвитку. А це десятки трильйонів економії вже сьогодні.
Але політики зрозуміли що їм дихає у спину пухнастий звір, тому влізли туди та все викривили, ще і здеградували цілу галузь, перетворивши кілька ітерацій перспективних програмістів у інвалідів одвічних джунів, і тепер от майстри як підуть все взагалі рухне.
Я ж кажу час настав для ШІ-інвалідності вже введення у галузі.
Rabbitultra
Member

Повідомлення

Аціо: ↑ 02.10.2026 03:45
xIIImaL: ↑ 02.10.2026 02:54
Велика помилка так рахувати, зараз не 90 коли виробників було х50-х100, а початок виробництва коштував десятки мільйонів, зараз запуск подібного виробництва це вартість десятки мільярдів, та десятки років праці з ПО, середовищем. Абсолютно нереально тому буде або загибель індустрії в цілому, або реформа та донорство від урядів, що може призвести до ще більшої кризи.
Тут згоден, так, але хто робить умовні ноути наприклад, телефони? Епл, самсунг, сяомі, леново і тд
Епл живе, там користувач якщо що оплатить все, самс без коментарів, там надприбутки, тому не закриють підрозділи що роблять техніку, сяомі це Китай який профінансують якщо що, викрутяться, леново має до речі також великі прибутки з продажу серваків, бачив минулого року трошки звіт. Тому поки навряд загнемось. Поки що.
Особисто я би більше поки що хвилювався за економіку в цілому, бо ті самі мудрі США так і намагаються собі її забаранити, ну і звичайно за користувацький ринок пк, що люди самі збирають собі компи. От якраз ми знаходимося в повному відрі, без питань. Для ентузіастів жахливі часм. Ну, що поробити, сидимо, чекаємо
Я якщо чесно уже і не сильно цікавлюсь тими технологіями, хіба старі огляди дивлюсь іноді
Аціо
Member

Повідомлення

Rabbitultra
Вони не роблять, а збирають, патентують, проєктують у кожного різна роль звісно.
Роблять Інтел, Самсунг, TSMC та АМД точніше здебільшого проектують, там все настільки погано що зараз якщо зникне бодай один з гравців посиплеться усе.

США взагалі дедбрейн зараз стан мають, на них взагалі не сподівайтесь.
Адже якщо Китай захоче Тайвань, Корею, Японію він їх безперешкодно отримає.
Як і росіяни якщо захочуть Європу - вона буде їх, тут помилка росіян була влізти саме до України, де занадто притрушене суспільство, і цілком може вчепитись в горлянку та наваляти будь кому, і це склалось історично десятками тисяч років, при тому самі Українці навіть занадто добрі та дружні до усіх крім ворогів-загарбників. А от Європа якраз виживала здаючись та переходячи у власність інших володарів, тому трохи інший погляд та філософія.
id3210
Junior

Повідомлення

dead_rat: ↑ 01.10.2026 16:18 Барбарис
Раскажи більше.

2025 дохід Антропіка + ОпенАІ був 10 лярдів.
2026 - по прогнозу вже 100 лярдів :eek:

Значить 2027 буде 1000 лярдів.
2028 буде вже 10 трильйлнів - це покриє всі вкладення в 5 трильйонів щей ROI буде 100% B-)
Прогнозувати вони можуть собі хоть 100500 трільйонів
Kullerok
Member

Повідомлення

Да да. Мне кассирша вот тоже самое вчера сказала :gigi: :gigi: :gigi: инфа проверенная стоит пришлушаться :D
kyon
Member

Повідомлення

Они не то что ожидают просто это их хотелки
LynxyOne
Member

Повідомлення

Але ж вони казали що в 2027 ринок стабілізується... :( чи ще х3 до теперішньої ціни це і є стабілізація? :spy:
F1irSt
Junior

Повідомлення

KimRomik: ↑ 01.10.2026 18:32 Дивно, що люди досі не хочуть брати мою DDR4 2x16GB за 7000 грн. Судячи по цій новині це поки найкраща ціна, потім буде вище. :lol:
Найкраща ціна 5000-5800 максимум, за це їх й продають, а так я бачив бариг на OLX котрі й за 9500 хочуть продати 2х16. Напевно головою в стіну пару разів заїхало й поставило таку ціну...
ЗА ЦІ БАБКИ ВЖЕ 2Х32 БРАТИ МОЖНА, АЛЕ ТОМУ ШИЗОЇДУ ПРО ЦЕ НАПЕВНО НЕ СКАЗАЛИ🤡🤣
daesz
Member

Повідомлення

zalizo_org: ↑ 02.10.2026 02:40хтось з тих openai / antropic... викупив самих виробників пам'яті.
Викупив за що лол :lol:
У них немає своїх грошей, весь бюджет - інвестиції.
username_1
Member

Повідомлення

Ксеоны на ддр3 могут снова стать востребованными. :popcorn:
dead_rat
Member

Повідомлення

daesz: ↑ 02.10.2026 08:48
zalizo_org: ↑ 02.10.2026 02:40хтось з тих openai / antropic... викупив самих виробників пам'яті.
Викупив за що лол :lol:
У них немає своїх грошей, весь бюджет - інвестиції.
Зараз що Мікрон, що Хінікс коштують по 1300 мільярдів. Удачі в покупці :)
Rucha
Member

Повідомлення

Kullerok: ↑ 01.10.2026 19:26 Я угораю с тех у кого были и они знали что будет и все равно сидели ждали. И щас ждут думают ии лопнет :lol: :lol: :lol:
Я так розумію, що ти накупив біткоїнів, коли вони ще по $0.1 були?
dead_rat
Member

Повідомлення

Kullerok: ↑ 01.10.2026 19:26
yariksom: ↑ 01.10.2026 18:29
Гріх сміятися з людей, які не мали грошей щоб купити до подорожчання.
Я угораю с тех у кого были и они знали что будет и все равно сидели ждали. И щас ждут думают ии лопнет :lol: :lol: :lol:
Я дивуюся з таких як ти.
Ти уявляєш що ждун сидить перед компом і чекає коли ж там купить відяху пограти у ту саму АААА гру.
Насправді людина живе своє життя і їй параллельно, для неї це одна з багатьох інших активностей - не всі ж зачинені вдома.

От я ждун - і буду чекати далі і мені не важливо чи воно подешевшає, бо я і так мало граю, навіть оновивши на 9070. В мене вєлік дорожче вашої 5090.
werneo
Member

Повідомлення

xIIImaL: ↑ 02.10.2026 02:54Не хочу вас разочаровывать , но вы отстали от жизни (с)
Я щось пропустив чи ШІ слоп вийшов в прибуток? А нє... Таки бульбашка.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

username_1: ↑ 02.10.2026 09:41 Ксеоны на ддр3 могут снова стать востребованными.
Вже стали. 8-гігові планки ддр3 продають по 800-900 грн на форумі. Материнки, яким 10 років, коштують майже як нові ddr5. 4790k скоро дожене 7500f в ціні)
Відповісти