Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
SERGBILL
Member

Повідомлення

DDt: 26.08.2026 16:20
SERGBILL: 26.08.2026 16:07завезли ntfsplus і з ним якраз ці проблеми. а ntfs3 у мене працює норм наприклад. то ж мабуть залежно від дистрибутива. але ж ми знаємо, якщо працює в одному, значить може в будь-якому
Ну не знаю, у меня и на Debian 13 со стабильным 6,12 ядром и с ядром 7,1 из бэкпортов - одна и та же проблема была как описал, не монтируется нтфс флешка через гуй в кедах, в консоли через судо - монтируется. И я гуглил потом и находил обсуждения на форумах арча именно с тем решением которое мне посоветовал недоинтеллект.
ntfs-3g просаджує продуктивність досить помітно незалежно від конфігурації компа. просто спробуй встановити якусь гру на нтфс, і запусти з тим та іншим драйвером, різниця фпс буде помітною
на Fedora44 KDE ntfs3 працює нормально, все монтується без проблем. спеціально тількищо перевірив, форматнув флеху в нтфс
Востаннє редагувалось 26.08.2026 16:50 користувачем SERGBILL, всього редагувалось 1 раз.
DDt
Member

Повідомлення

SERGBILL: 26.08.2026 16:39просто спробуй встановити якусь гру на нтфс
чёт обычно не рекомендуют ставить игры на нтфс разделы, да и у меня не осталось дисков с нтфс кроме флэшек
хотя странно почему на федоре нет такой проблемы :/
SERGBILL
Member

Повідомлення

DDt: 26.08.2026 16:48 чёт обычно не рекомендуют ставить игры на нтфс разделы, да и у меня не осталось дисков с нтфс кроме флэшек
хотя странно почему на федоре нет такой проблемы :/
правильно й роблять, що не рекомендують, просто я не хотів плодити диски з іграми, він спільний з віндою. Префікси довелося всеодно в домашній каталог переносити, на нтфс лінки і самі ігри.
Там головна проблема у підході до видачі прав.

Відправлено через 5 хвилин 46 секунд:
Короче вніс я дезінформацію. Диски у мене працюють через ntfs3 а знімні носії через fuse. Вибачаюсь)
Востаннє редагувалось 26.08.2026 17:01 користувачем SERGBILL, всього редагувалось 1 раз.
DDt
Member

Повідомлення

SERGBILL: 26.08.2026 16:58Короче вніс я дезінформацію. Диски у мене працюють через ntfs3 а знімні носії через ntfs-3g. Вибачаюсь)
а шо, так можно было?©
SERGBILL
Member

Повідомлення

DDt: 26.08.2026 17:00
SERGBILL: 26.08.2026 16:58Короче вніс я дезінформацію. Диски у мене працюють через ntfs3 а знімні носії через ntfs-3g. Вибачаюсь)
а шо, так можно было?©
диски в fstab прописуєш з потрібними параметрами та драйвером, а флешка залишається за замовчуванням.
а взагалі, почекай, я зараз сам вивчу цей момент
Scoffer
Member

Повідомлення

Панове, не страждайте фігнею. Флешки однозначно в exFAT, благо його вміє трішки більше ніж все. Спільний диск в загальному випадку теж можна в exFAT. Жили ж якось всі раніше на fat32 і ext2 без всяких журналів і нічо, не страждали. Не так давно це було. Це менш стрьомний варіант ніж пошкодити фс нерідними драйверами.

Відправлено через 4 хвилини 34 секунди:
Путніх варіантів то більше все одно немає. Це єдина фс, котру вміють нативно і він, і лін, і навіть мак.
SERGBILL
Member

Повідомлення

Scoffer: 26.08.2026 17:18 Панове, не страждайте фігнею. Флешки однозначно в exFAT
то зрозуміло, тут сам принцип)

Відправлено через 13 хвилин 30 секунд:
Короче так, флешка через ntfs-3g

/dev/sdd1 fuseblk rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksiz
/mnt/sdb1
/dev/sdb1 ntfs3 rw,noatime,uid=1000,gid=1000,force,acl,iocharset=utf8,prealloc
/mnt/sda1
/dev/sda1 ntfs3 rw,noatime,uid=1000,gid=1000,acl,iocharset=utf8,prealloc
Z440_User
Member

Повідомлення

У мене диски монтуються так (прописано у fstab):
Стаціонарні лінуксові:

Код: Виділити все

# <fs>                    <mountpoint>           <type>      <opts>              <dump/pass>
PARTUUID=570293.......13   /home                  ext4       defaults,noatime    0 0
Стаціонарні віндові:

# <fs>                <mountpoint>       <type>       <opts>                                 <dump/pass>
UUID=2BF......8      /mnt/4TB             ntfs-3g      umask=0,nls=utf8,locale=ru_UA.UTF-8    0 0
Монтування каталогів у файлозвалище /var/ftp:

/mnt/Films/ /var/ftp/pub/films/ none  bind 0 0
Це те що у мене прописано у fstab.

Автозапуск флешек / кишенькового HDD WD Passport при підключенні - KDE вспливаючим віконцем повідомляє про підключення та питає що із ним робити, натискаю "монтувати" і воно саме монтує його отак (вивід команди mount):

/dev/sdk1 on /run/media/юзер/WD_Passport type ntfs3 (rw,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,acl,iocharset=iso8859-1,prealloc,uhelper=udisks2)
Ггг, оце вперше сам побачив яким драйвером система у мене читає флешки :laugh:
до цього навіть не задумувався. :-P
SERGBILL
Member

Повідомлення

Z440_User: 28.08.2026 00:18 Ггг, оце вперше сам побачив яким драйвером система у мене читає флешки :laugh:
до цього навіть не задумувався. :-P
логічніше б навпаки)
tornadox
Member

Повідомлення

Подивився вчора як на ядрі 7.2.2 монтуються ntfs диски (по sata) - вимагає sudo, драйвер ntfs3
Як і раніше не монтує з dirty бітом, хіба форсом (не ризикнув). Фікс як і раніше, chkdsk в windows. Швидкодію не перевіряв. Мабуть ок для одноразової операції з файлами (як і раніше).
DDt
Member

Повідомлення

tornadox: 02.09.2026 14:21 Фікс як і раніше, chkdsk в windows.
оно или не работает, или не всегда работает, по крайней мере у меня :/
вроде ещё можно dirty бит сбросить в самом линуксе, но этот вариант у меня точно не работал
Z440_User
Member

Повідомлення

SERGBILL: 01.09.2026 04:51логічніше б навпаки)
Ну fstab у мене сформовано ще в 2008 році, з того часу в ньому міняються диски та точки монтування під час заміни/апгрейдів, ну і при появі UUID я на нього переліз, щоб не бути прив'язаним до /dev/sdX
Ну і ntfs-3g перевірений часом, а що ще треба для файлосховища на компі з dualboot в вінду якиось екстраординарних випадках типу solidworks/kompas доробити роботу вдома бо аврал на роботі.
tornadox: 02.09.2026 14:21Подивився вчора як на ядрі 7.2.2 монтуються ntfs диски (по sata) - вимагає sudo, драйвер ntfs3
Дивіться налаштування системи. У мене не вимагає sudo для монтування флешек/карманих HDD. В треє КДЕ вспливає повідомлення про знайдений пристрій і питання що з ним робити. Тицяю "монтувати і відкрити" і все, я на флешці.

tornadox: 02.09.2026 14:21Як і раніше не монтує з dirty бітом, хіба форсом (не ризикнув). Фікс як і раніше, chkdsk в windows. Швидкодію не перевіряв. Мабуть ок для одноразової операції з файлами (як і раніше).
У мене монтуються з такими параметрами:
/dev/sdk1 on /run/media/юзер/WD_Passport type ntfs3 (rw,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,acl,iocharset=iso8859-1,prealloc,uhelper=udisks2)
Якщо файлова система з помилкою, в KDE у вспливаючому повідомлені про пристрій є значок "чарівна паличка" - тицяю на неї, карманний HDD шарудить, а потім монтується без питань. Поки що жодного разу не було проблем, тому не заглядав "під капот" тої "чарівної палички" що там вона викликає та робить.
:dontknow:
tornadox
Member

Повідомлення

Z440_User: 02.09.2026 15:59Дивіться налаштування системи.
Звісно, можна налаштувати, просто написав як воно по дефолту.
Z440_User: 02.09.2026 15:59Якщо файлова система з помилкою, в KDE у вспливаючому повідомлені про пристрій є значок "чарівна паличка" - тицяю на неї, карманний HDD шарудить, а потім монтується без питань.
На форумах Манжаро пишуть що старий ntfs-3g драйвер міг монтувати диски з кораптнутою фс, а новий ntfs3 драйвер відмовляється.
Якщо чарівна паличка просто викликає ntfsfix - то це перший крок до втрати даних...
Я поки пробую WinBTRFS. Мені здається це краще ніж NTFS під лінуксом. Головний мінус - драйвер не підписаний.
Наразі про саму фс можу сказати, що це далеко не той глюкавий BTRFS який я пробував 10р назад. 2 сінгл рейда по 3 диска спокійно відновлються після раптового відключення світла. Жодного коррапшена.
Z440_User
Member

Повідомлення

tornadox: 02.09.2026 18:04Звісно, можна налаштувати, просто написав як воно по дефолту.
Дефолт в лінуксі поняття відносне.
У мене на Gentoo я навіть не знаю який він той дефолт. А оті всі налаштування автоматичних монтувань і всяке таке - по пам'яті останній раз лазив десь в середині 2010х, після якогось кардинального апдейта з великими системними змінами.
У мене система зібрана ще в 2008році і з того часу лише апдейт-апдейт-апдейт...
tornadox: 02.09.2026 18:04На форумах Манжаро пишуть що старий ntfs-3g драйвер міг монтувати диски з кораптнутою фс, а новий ntfs3 драйвер відмовляється.
Якщо чарівна паличка просто викликає ntfsfix - то це перший крок до втрати даних...
Ну у мене якраз USB WD Passport HDD монтується драйвером ntfs3, після некоректних витягань USB він звісно ругається при повторному підключенні. Ота "паличка" поки що біди не наробила.
Треба буде якось подивитися що вона там викликає....
DDt
Member

Повідомлення

tornadox: 02.09.2026 18:042 сінгл рейда по 3 диска
это как? ))) страйпы на 3 диски?
рекомендую ещё глянуть в сторону mergerfs, чисто в копилку знаний
tornadox
Member

Повідомлення

DDt: 02.09.2026 19:28 это как? ))) страйпы на 3 диски?
Single це аналог raid0 або простими словами striping але з плюсами btrfs, тобто можна вмикнути компресію, балансування, дублікати метаданих. Тобто 3 диски зараз об'єднані по об'єму.
З приємних плюсів WinBTRFS - Windows бачить цей рейд нативно як один диск. Альтернатива в Windows Storage Spaces - яке пропрієтарне, та не працює в linux (навіть якби працювало я б не використовував). На цих дисках Storage Spaces працював просто жахливо. BTRFS супер.
DDt: 02.09.2026 19:28 рекомендую ещё глянуть в сторону mergerfs, чисто в копилку знаний
Я знаю про mergerfs з OpenMediaVault 2, класна штука, особливо якщо диски підключені по USB і якийсь може відвалитися. В даному випадку використання mergerfs було б мінусом. Довго пояснювати.
Z440_User: 02.09.2026 18:27Дефолт в лінуксі поняття відносне.
У мене на Gentoo я навіть не знаю який він той дефолт. А оті всі налаштування автоматичних монтувань і всяке таке - по пам'яті останній раз лазив десь в середині 2010х, після якогось кардинального апдейта з великими системними змінами.
У мене система зібрана ще в 2008році і з того часу лише апдейт-апдейт-апдейт...
Ну можливо в 2008 це було нормою, ти ж не зносиш конфіги під ті які йдуть від мейнтенера. Можливо там і справді нема дефолта, бо система конфігуриться під себе. Наскільки я пригадую потрібно закинути свого юзера в групу на монтування. Все одно диск буде переформатований в btrfs мабуть.
Відповісти