Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
SERGBILL
Member

Повідомлення

DDt: 26.08.2026 16:20
SERGBILL: 26.08.2026 16:07завезли ntfsplus і з ним якраз ці проблеми. а ntfs3 у мене працює норм наприклад. то ж мабуть залежно від дистрибутива. але ж ми знаємо, якщо працює в одному, значить може в будь-якому
Ну не знаю, у меня и на Debian 13 со стабильным 6,12 ядром и с ядром 7,1 из бэкпортов - одна и та же проблема была как описал, не монтируется нтфс флешка через гуй в кедах, в консоли через судо - монтируется. И я гуглил потом и находил обсуждения на форумах арча именно с тем решением которое мне посоветовал недоинтеллект.
ntfs-3g просаджує продуктивність досить помітно незалежно від конфігурації компа. просто спробуй встановити якусь гру на нтфс, і запусти з тим та іншим драйвером, різниця фпс буде помітною
на Fedora44 KDE ntfs3 працює нормально, все монтується без проблем. спеціально тількищо перевірив, форматнув флеху в нтфс
Востаннє редагувалось 26.08.2026 16:50 користувачем SERGBILL, всього редагувалось 1 раз.
DDt
Member

Повідомлення

SERGBILL: 26.08.2026 16:39просто спробуй встановити якусь гру на нтфс
чёт обычно не рекомендуют ставить игры на нтфс разделы, да и у меня не осталось дисков с нтфс кроме флэшек
хотя странно почему на федоре нет такой проблемы :/
SERGBILL
Member

Повідомлення

DDt: 26.08.2026 16:48 чёт обычно не рекомендуют ставить игры на нтфс разделы, да и у меня не осталось дисков с нтфс кроме флэшек
хотя странно почему на федоре нет такой проблемы :/
правильно й роблять, що не рекомендують, просто я не хотів плодити диски з іграми, він спільний з віндою. Префікси довелося всеодно в домашній каталог переносити, на нтфс лінки і самі ігри.
Там головна проблема у підході до видачі прав.

Відправлено через 5 хвилин 46 секунд:
Короче вніс я дезінформацію. Диски у мене працюють через ntfs3 а знімні носії через fuse. Вибачаюсь)
Востаннє редагувалось 26.08.2026 17:01 користувачем SERGBILL, всього редагувалось 1 раз.
DDt
Member

Повідомлення

SERGBILL: 26.08.2026 16:58Короче вніс я дезінформацію. Диски у мене працюють через ntfs3 а знімні носії через ntfs-3g. Вибачаюсь)
а шо, так можно было?©
SERGBILL
Member

Повідомлення

DDt: 26.08.2026 17:00
SERGBILL: 26.08.2026 16:58Короче вніс я дезінформацію. Диски у мене працюють через ntfs3 а знімні носії через ntfs-3g. Вибачаюсь)
а шо, так можно было?©
диски в fstab прописуєш з потрібними параметрами та драйвером, а флешка залишається за замовчуванням.
а взагалі, почекай, я зараз сам вивчу цей момент
Scoffer
Member

Повідомлення

Панове, не страждайте фігнею. Флешки однозначно в exFAT, благо його вміє трішки більше ніж все. Спільний диск в загальному випадку теж можна в exFAT. Жили ж якось всі раніше на fat32 і ext2 без всяких журналів і нічо, не страждали. Не так давно це було. Це менш стрьомний варіант ніж пошкодити фс нерідними драйверами.

Відправлено через 4 хвилини 34 секунди:
Путніх варіантів то більше все одно немає. Це єдина фс, котру вміють нативно і він, і лін, і навіть мак.
SERGBILL
Member

Повідомлення

Scoffer: 26.08.2026 17:18 Панове, не страждайте фігнею. Флешки однозначно в exFAT
то зрозуміло, тут сам принцип)

Відправлено через 13 хвилин 30 секунд:
Короче так, флешка через ntfs-3g

/dev/sdd1 fuseblk rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksiz
/mnt/sdb1
/dev/sdb1 ntfs3 rw,noatime,uid=1000,gid=1000,force,acl,iocharset=utf8,prealloc
/mnt/sda1
/dev/sda1 ntfs3 rw,noatime,uid=1000,gid=1000,acl,iocharset=utf8,prealloc
Z440_User
Member

Повідомлення

У мене диски монтуються так (прописано у fstab):
Стаціонарні лінуксові:

Код: Виділити все

# <fs>                    <mountpoint>           <type>      <opts>              <dump/pass>
PARTUUID=570293.......13   /home                  ext4       defaults,noatime    0 0
Стаціонарні віндові:

# <fs>                <mountpoint>       <type>       <opts>                                 <dump/pass>
UUID=2BF......8      /mnt/4TB             ntfs-3g      umask=0,nls=utf8,locale=ru_UA.UTF-8    0 0
Монтування каталогів у файлозвалище /var/ftp:

/mnt/Films/ /var/ftp/pub/films/ none  bind 0 0
Це те що у мене прописано у fstab.

Автозапуск флешек / кишенькового HDD WD Passport при підключенні - KDE вспливаючим віконцем повідомляє про підключення та питає що із ним робити, натискаю "монтувати" і воно саме монтує його отак (вивід команди mount):

/dev/sdk1 on /run/media/юзер/WD_Passport type ntfs3 (rw,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,acl,iocharset=iso8859-1,prealloc,uhelper=udisks2)
Ггг, оце вперше сам побачив яким драйвером система у мене читає флешки :laugh:
до цього навіть не задумувався. :-P
Відповісти