Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
kairo
Member

Повідомлення

LiquidStorm: 22.08.2026 02:09- при розборці/зборці збивають смд елементи
- неправильно підбирають товщину прокладок
Щоб збити елементи, то взагалі руки криві треба мати.

Про прокладки, це мій випадок)) Надивився відео про заміну термопрокладок та термопасти, замовив якісні, поставив, і карта не змогла їх притиснути. Рідні прокладки дуже м'які і легко сідають, якісні Gelid і тому подібні дуже тверді. Проблема в тому, що зазори між пам'яттю та СО нестандартні. Раз п'ять все переставляв, то недостатня товщина і пам'ять гріється, то надмірна і ГПУ недостає. Там десь 0,6мм на пам'яті, 1мм, 1,5мм та 2мм на інших елементах. Поставив в результаті на Thermal Putty UTP-8. Температури пам'яті стали відмінними.

А чому весь цей балаган - через два роки дельта виросла із 8 градусів до 25-35. Ставив і термоперехід і дорогі термопасти, результат нульовий. Джеміні каже, що могла прохудитись випарна камера. От і думаю поставити карту на воду. Я її планую ще роки два-три використовувати, враховуючи реалії. А як буду міняти карту, так візьму під неї новий блок. Зараз під андервольтом температури під контролем, хотспот не більше 90 градусів, але все одно напрягає. В стоці в деяких іграх за сотку хотспот був.

Відправлено через 2 хвилини 11 секунд:
cAkeJJ: 22.08.2026 01:18взяти альфакул за 70 евро, це 100% буде краще. https://shop.alphacool.com/en/shop/gpu- ... -backplate
І разом із водобоком замовити комборез разом з помпой відразу. Бюджет звісно залежить від тебе, можна на всі бабки собрать, а можна економ варіант)
До речі файний варіант. :up:
Alphacool Core Geforce RTX 4090 Master V.2 with backplate - 70 Євро (+ доставка).
Комбо резервуар Alphacool Core 200 Aurora из ацеталя/акрила с помпой формата D5 VPP Apex - 8525 грн.
Радіатор пошукати, та все інше підібрати.
Sanьka
Member

Повідомлення

LiquidStorm: 22.08.2026 02:09- при розборці/зборці збивають смд елементи
- неправильно підбирають товщину прокладок
- протікання/корозія
Якась чухня з початку 2000х
1. З дуру можна і гирю зламати
2. У адекватних виробників (Альфакул, ЕК, Аквакомп тощо) вони йдуть в комплекті потрібної товщини. Думаю навіть у заводських китайців (типу Бароу) також.
3. Протікання......корозія :lol: шо?

kairo
Я коли замовляв під 5080 ватер від Альфи, то бачив багато таких під 4090 по смачній ціні і навіть в Україні (не факт що саме під гігу) , але під минулі покоління ціни на ватери кращі. Тому я б обирав Альфакул Коре.
Бікскі чи Барроу теж не погані і нічого там не протіче, але думаю якість збірки і ефективність у Альфи краще.
kairo: 22.08.2026 02:29Комбо резервуар Alphacool Core 200
Не бери 200ку. Воно то гарно, але може бути не дуже зручно. Якщо захочеш поставити на верх радіатор + вентилі , то 200ка може впиратись.
Моя 200ка впритул і це в не маленькому Космосі.
спойлер
Зображення
S0N1C
Member

Повідомлення

замість прокладок можна використати thermal putty і не буде проблем з товщиною
StTechnik
Member

Повідомлення

Лично я второй раз уже использую на ВК жидкие термопрокладки и фазовый переход на чип - все прекрасно. Дельта пока постоянная - 12 градусов по чипу.
cAkeJJ
Member

Повідомлення

Sanьka: 22.08.2026 06:15 Не бери 200ку. Воно то гарно, але може бути не дуже зручно. Якщо захочеш поставити на верх радіатор + вентилі , то 200ка може впиратись.
Моя 200ка впритул і це в не маленькому Космосі.
спойлер
Зображення
А я сказав би не бери 100ку, вона виглядає як сутула собака як на мене)) Наче корпус теж не маленький 200 має влізти (звісно треба поміряти лінійкою, щоб знати точно). Може є сенс докинути 30 евро і взяти скляний рез як у мене. Но то звісно таке, так можно до безкінечності докидувати.

https://shop.alphacool.com/en/shop/rese ... l-vpp-apex

Отправлено спустя 5 минут 51 секунду:
+ Твій раз Аквакомпьютерський довший навіть без помпи на 18мм за Альфу уже з помпою.
Sanьka
Member

Повідомлення

cAkeJJ: 22.08.2026 13:32Може є сенс докинути 30 евро і взяти скляний рез як у мене
Я теж за докинути до боросиліката ;)

Отправлено спустя 2 минуты 56 секунд:
cAkeJJ: 22.08.2026 13:32+ Твій раз Аквакомпьютерський довший навіть без помпи на 18мм за Альфу уже з помпою.
Ну суть в тому що я свою 200ку втиснув ледве, тому перед купівлею краще все проміряти.
LiquidStorm
Member

Повідомлення

Sanьka: 22.08.2026 06:15чухня з початку 2000х
Відео ремонтника дивився?
Якщо нє, то нема про шо і балакать.
Sanьka
Member

Повідомлення

LiquidStorm: 22.08.2026 14:46Відео ремонтника дивився?
Навіщо мені відео якщо в мене з 2008 року вже купа різних контурів було. Починаючи з Термалтейка біг ватер. Оце тільки з початком війни трохи відійшов, але якість і доступність кастомок навпаки тільки виросла.
Ти б менше чухні дивився, то б менше її і ніс.
LiquidStorm
Member

Повідомлення

Sanьka: 22.08.2026 15:14Навіщо мені відео
Про шо і мова.
Якщо в тебе руки не з дупи, то не значить, що решту пресічних такі ж вправні. Часом треба висовувать голову з панциря і дивитися на оновлений світ, або не давати голослівних порад.

Дехто он досі тішиться з EKWB, пригадуючи досвід 3+ річної давнини, а вони вже давно пішли в рознос.
Та і загалом багато чого змінилося на ринку :shuffle:
Deadpool
Member

Повідомлення

LiquidStorm: 22.08.2026 14:46Відео ремонтника дивився?
Якщо нє, то нема про шо і балакать
взагалі не статистика пару відях.
так то і купа людей пк збирабть і шось ушатують бо невірно підключити можуть, або самі термопасту міняють і потім пк чомусь не включаються.
останній це прям рекордсменом є по зверненням чисто до мене від знайомих...
і шо? не купувати тепер техніку бо при заміні можна ушатати ноут/пк?
абсурд.

Відправлено через 5 хвилин 6 секунд:
типу для мене різниці між зняв хтось з відяхи повітряний охлад щоб обсоузити або поставити ватер нема різниці. шо там що там ти сам, при здоровому глузді поліз за межу гарантії. і та і та лія наражає на наслідки при не розумінні що ти робиш.

з останнього це бачив як самі АІОшку на проц прижали так що материнку повело і не стартувала. і що? чим поставити відло на ватер різниться від накинути ватер на проц?

Відправлено через 4 хвилини 36 секунд:
Sanьka: 13.08.2026 10:59Панове хтось мав справу з
Концентрат EKWB EK-CryoFuel Premix Solid Azure Blue 1000 мл (3831109880357)
Я так зрозумів це та ж пастелька, про яку казали що наче осад дає, чи ні?
це ніразу не приємник мейхеймса

уважно читай на сайті, і у виробників інших комплектух, вони кажуть що якщо юзати оці жижи то гарантії не буде, бо можливі нюанси. це виставкові рідини на пару днів, а не на рік-два.
у аква сайта раніше на кодеій сторінці писали.
kairo
Member

Повідомлення

По своєму питанню, датчик температури ставити? Вентилі куди підключати? Радіатор 360мм для 4090 якої товщини?
Sanьka
Member

Повідомлення

LiquidStorm: 22.08.2026 16:43Часом треба висовувать голову з панциря і дивитися на оновлений світ, або не давати голослівних порад.
Ну я поки не бачив ні однієї толкової поради с твоєї сторони. Тільки незрозуміле відео, і щось типу уууу кастомка протече/окиститься/позбиває смд.
І все це в темі про водянки на сайті під назвою оверклокерс :facepalm:
Та напевно ж тут люди як мінімум з обізнаністю в подібних темах вище ніж у домогосподарки. Не кажучи про ці байки з застереженнями.
Deadpool: 22.08.2026 19:15це ніразу не приємник мейхеймса
Та виявилось ДаблПротекта теж нема ((( То Сімант всюди повикладував а по факту нема.
Замовив Alphacool Apex 1000мл .
S0N1C
Member

Повідомлення

kairo
https://getfancontrol.com/ для регулювання помпи/фанів, фани я підключав дроти pwm та швидкість до мамки, а живлення до молексу (4 фани побоявся вішати на один конектор плати)
Sanьka
Member

Повідомлення

kairo: 22.08.2026 19:25 Радіатор 360мм для 4090 якої товщини?
Такої щоб
1. Найголовніше нормально став і нічому не заважав.
2. Залежно від спроможності вентилів його продути. Бери з низьким спротивом, продути такий легче, буде тихіше система. Продуктивності і так вистачить.
тому я би брав 30-45мм
kairo
Member

Повідомлення

S0N1C
:up: Бо рідний софт мамки МСІ на відмінну від Асус не вміє брати температури відеокарти.

Sanьka: 22.08.2026 20:10Такої щоб
1. Найголовніше нормально став і нічому не заважав.
2. Залежно від спроможності вентилів його продути. Бери з низьким спротивом, продути такий легче, буде тихіше система. Продуктивності і так вистачить.
тому я би брав 30-45мм
Та в мене проблем не повинно бути, корпус XL, звісно, треба буде переміряти. Я думаю брати 30 чи 40-45. Останній варіант краще охолоджує, але може бути шумніше, бо його важче продути.

Відправлено через 4 хвилини 13 секунд:
А датчики температури води зараз не ставлять?
S0N1C
Member

Повідомлення

я не ставив, навіщо...
WakeMe
Member

Повідомлення

kairo: 22.08.2026 20:41А датчики температури води зараз не ставлять?
Він майже нічого не коштує, постав та і все. І взагалі якщо один 360 радік на низьких фікс обертах не буде вивозити бажані температури і будеш крутити їх, то логічно прив'язку до температури рідини зробити.
upd. Тобто до дельти, треба два датчика, другий температури повітря. А там вже можна і датчик потока з квадрою/екваєро :)
Востаннє редагувалось 22.08.2026 21:19 користувачем WakeMe, всього редагувалось 1 раз.
l-m
Member

Повідомлення

kairo: 22.08.2026 20:41 А датчики температури води зараз не ставлять?
Ставлять.
S0N1C: 22.08.2026 20:52 я не ставив, навіщо...
Тому що це, особливо в комплексі з датчиками температури повітря, найбільш ефективний спосіб регулювати оберти вентиляторів (та навіть помпи в деяких конфігураціях з кількома датчиками).
Вони дозволяють збільшувати оберти тільки коли в цьому реально є сенс (тобто велика дельта між температурами повітря та води), ігнорувати короткі сплески температур ГПУ/ЦПУ (бо тепломісткість рідини поглине та потім розсіє навіть без підвищення обертів), не шуміти коли просто в приміщенні спекотно (бо якщо в кімнаті +30, то хоч 3000 обертів став, та рідину до 28 не охолодиш) тощо...
S0N1C
Member

Повідомлення

в мене вентилі макс 1300 обертів, воно шуміти просто не може, та і налаштував через фан контрол криві для гпу та проца, заміксив їх, працює наче адекватно і без темератури води :shuffle:
Sanьka
Member

Повідомлення

S0N1C: 22.08.2026 21:23макс 1300 обертів, воно шуміти просто не може, та
Я свої вище 800-900 як правило не юзаю.
Продува більш ніж достатньо (8х140)
Відповісти