Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор теми: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
offece-trader
Member

Повідомлення

Sanьka: 17.08.2026 13:39Краса.....неймовірно раритетна краса....з золотих часів міді і теплотрубок
Да, раньше однозначно умели в медь и не экономили, вот такие радиаторы ставили (зеленая цифра - вес меди):
спойлер
Зображення
Sanьka
Member

Повідомлення

spoglyadach: 17.08.2026 13:57щось там вже під радіаторами якась DDR4 мабуть, не схоже на OCZ
Звісно ддр4, вони в основному пк ;)

Отправлено спустя 46 секунд:
Але виникла проблема. 4шт не влазять .
Асус зробила дуже щільні слоти озу. 3 влазять. А 4 ні :weep:
spoglyadach
Member

Повідомлення

offece-trader
Так це топова лінійка топового виробника пам'яті за дуже багато шекелів, чого б це їм економити мідь та люміній? Скільки там коштували ріпери, 300-400 баксів? Це за пару планок, да мідь там якщо вартує 5 долорів то це добре, люміньтій взагалі копійки

Відправлено через 2 хвилини 14 секунд:
Sanьka: 17.08.2026 15:28
spoglyadach: 17.08.2026 13:57щось там вже під радіаторами якась DDR4 мабуть, не схоже на OCZ
Звісно ддр4, вони в основному пк ;)
Але виникла проблема. 4шт не влазять .
Асус зробила дуже щільні слоти озу. 3 влазять. А 4 ні :weep:
Да, в материнки на 775 точно лізди 4 таких радіатора, я десь бачив фотки в інтернетах. Хоча як потім охлад повітряний поставити десь поруч я не вигадаю. Мої балістікси які натикані 4 планками у всі слоти і працюють на 3600 з піджатими таймінгами при 1.38в дуже заздрять такій збруї :eek:
Sanьka
Member

Повідомлення

Короче епопея
Намагався я впихнути 4, аж слоти тріщали. Наче впихнув, але не стартувало. Ще й впридачу відфвгачив смд елемент :facepalm: (благо на 8гб планці, а не 16гб) Фух, але запустилась норм без нього.
Більше експериментів з впихуванням 4 радіаторів не захотів. Поставив 3 і одну голу озу.
Можливо наступна МП матиме більші проміжки між слотами.
спойлер
. Зображення
offece-trader
Member

Повідомлення

Sanьka: 17.08.2026 16:06Короче епопея
Намагався я впихнути 4, аж слоти тріщали.
Так там же трубки, надо было на крайних отогнуть в стороны радиаторы буквально 5мм хватило бы что бы стояло нормально.
Sanьka
Member

Повідомлення

offece-trader: 17.08.2026 16:22Так там же трубки, надо было на крайних отогнуть в стороны радиаторы буквально 5мм хватило бы что бы стояло нормально.
Трубки ні до чого. Самі радіатори(чорні) товсті.
Я навіть пробував без термопрокладок. Трохи краще, але все одно не влізає.
Трубки не заважають одна одній якраз.
username_1
Member

Повідомлення

S0N1C: 27.07.2026 16:10доречі цікаво, піч NetBurst вимкнули, але оцей X6800 по враженням гарячіше за Р4
хоча і по спекам він наче як 75Вт, але є приписка про 125
Даже на 478 сокете были 64-битные Intel Pentium 4, у которых было заявлено более 100 Вт.
thunder_blade
Member

Повідомлення

username_1: 17.08.2026 17:39
S0N1C: 27.07.2026 16:10доречі цікаво, піч NetBurst вимкнули, але оцей X6800 по враженням гарячіше за Р4
хоча і по спекам він наче як 75Вт, але є приписка про 125
Даже на 478 сокете были 64-битные Intel Pentium 4, у которых было заявлено более 100 Вт.
До речі було відео товстого мурка на цей випадок, гта 5ту запускав :gigi:
spoglyadach
Member

Повідомлення

thunder_blade: 17.08.2026 18:45 До речі було відео товстого мурка на цей випадок, гта 5ту запускав :gigi:
Хтось ще дивиться цього пітуха? От блін... біда
Sanьka
Member

Повідомлення

spoglyadach: 17.08.2026 23:30Хтось ще дивиться цього пітуха?
Це той зашкварнний кацап? Фу :puke:
spoglyadach
Member

Повідомлення

Sanьka: 17.08.2026 16:06 Можливо наступна МП матиме більші проміжки між слотами.
На скільки я пам'ятаю у всіх плат там однаковий проміжок бо це стандартизована історія
Sanьka
Member

Повідомлення

spoglyadach: 17.08.2026 23:34На скільки я пам'ятаю у всіх плат там однаковий проміжок бо це стандартизована історія
Походу так (((
Чогось вони зробили дуже малі проміжки, хоча раніше були більші і навіть пари на різних рівнях чи взагалі з різних боків цпу.
Напевно якісь обмеження, залізо вже працює на розрив, впихують невпихуєме.
radical
Member

Повідомлення

Sanьka: 17.08.2026 23:37 раніше були більші
Колись порядок був, н-й, не те, шо січас!

У когось є досвід виколупування перемичок у слотах AGP, PCIE, таке інше? Чим це краще зрообити, не ушкодивши контакти?
thunder_blade
Member

Повідомлення

Оце хлопи у Вас бомбануло від посту про "товстого".... :rolleyes:
spoglyadach
Member

Повідомлення

thunder_blade: 18.08.2026 10:53 Оце хлопи у Вас бомбануло від посту про "товстого".... :rolleyes:
Ти ШО дурак, чі шо...
thunder_blade
Member

Повідомлення

spoglyadach
Дурачок? Відповіси за свої слова? мурк мудель і це не змінно, пост був про П4 з 64бітними інструкціями, і навіть посилання на відео не було, а тут вже розвели базар. :lamer:
spoglyadach
Member

Повідомлення

:laugh: пойняв, виходить моє запитання було все ж риторичне

Кароч, історія про те, як я зненавидів Gigabyte під 478 сокет...

Колись давно купував на ЛОХу відяху, щось типу FX 5200. Продавець попередив, що вентилятор трохи поламаний. Кажу — бачив, не проблема, відновлю. Розговорились, і виявилось, що це його древній комп. Відніс він його в якийсь обласний сервіс, там йому «перепаяли кандьори» на материнці, але комп так і не запрацював. Тому, як любителю щось відновлювати, запропонував мені забрати разом із відяхою ще материнку + проц + пам'ять, бо інакше все піде у смітник. Приїхало. Кандьори навколо VRM дійсно замінені, але якість роботи — це окрема форма мистецтва. Все навколо місць пайки подерте, лак пошкрябаний, а самі кандьори фізично раза в 1,5 більші за штатні. Нормально вони туди не влазили, тому був застосований навісний монтаж: перший висить убік, а в останнього ноги сантиметрів по два й він стирчить далеко від посадкового місця. Термоусадки на ногах, звісно, нема — навіщо? B-)
При цьому воно якось працювало. Я навіть запускав плату, прошив останній BIOS, ганяв якісь тести й не дуже зрозумів, у чому проблема.
Ну і відклав її в довгий ящик — чекати чистки, повного рекапу та повернення до людського стану. Все-таки 865PE + 478 — цілком нормальний варіант поганяти старе залізо.
Через якийсь час дістав, все перепаяв, навіть свапнув цілком живі Sanyo по входу 12 В. Ну а якщо вже займаємось — то робимо красиво.
Монтажні отвори, які попередники теж встигли понівечити, привів до ладу. В результаті залишився дуже задоволений — після всіх цих пригод плата стала виглядати взагалі бімба.
Зображення Зображення

Поставив типовий для того часу Prescott 3.0 і почав ганяти тести на стабільність.
І тут почалось...Три різних HDD з Windows XP — і на останніх етапах завантаження стабільно синій екран. Міняю пам'ять, ставлю інший Prescott — без різниці. Падає в синьку.
Думаю: ну окей, поставимо Windows з нуля. Ага, щас. Система настільки стабільна, що навіть інсталятор вирішив не ризикувати своїм життям.
Почались традиційні танці з бубном: напруга пам'яті, андервольт проца, овервольт проца, різні комбінації — результату нуль.
Через пару днів вирішив, що, мабуть, у плати якась глобальна проблема: чипсет, відвал, наслідки миття/сушки — не знаю. Відклав до кращих часів.

І ось днями дістав її знову. Думаю, треба ще потикати мультиметром, та й пару процесорів протестувати. Ткнув Celeron D — теж Prescott, тільки простіший. І вона завелась.

Windows, тести, встановлення Windows — усе працює. Тобто Gigabyte просто не тримає Prescott 3.0 і вище. Чи VRM не вивозить, чи ще якась магія відбувається — так і не розібрався. Але є цікавий момент: навіть із цим Celeron D конденсатори у VRM гріються до 50–55°C на відкритому стенді, ще й із боковим обдувом. А що там відбувається в якомусь глухому корпусі з одним вентилятором — навіть страшно уявити. І, схоже, ось вам і відповідь, чому на цих платах так любить пухнути живлення. Тепер от думаю: а чи потрібна мені ця Gigabyte в колекції з такими нюансами?

На тій же P4P800 я з подібним не стикався — Prescott 3.0 працював без проблем, та й VRM не перетворювався на піч для конденсаторів.
Коротше, Gigabyte 478 — любов, яку треба заслужити. Або просто поставити Celeron D і не ставити зайвих питань :eek:
S0N1C
Member

Повідомлення

як це не банально а я б ще БЖ перевірив(якщо не було вже зроблено), бо якось натикався шо БЖ який вивозив все що я до цього на нього вішав - спотикався на прескоті :insane: тупо просидала напруга 12В до 11.4 десь і починалися приколи
і ще якось стикався шо полімери платі не зайшли, наче і працювало але VRM "співала" індукторами :gigi:
spoglyadach
Member

Повідомлення

БЖ в мене сучасний Cooler Master 650W 80+ Bronze, юзаю його свідомо бо в нього дуже чутливий захист який швидко відпрацьовує на сумнівних залізках
Хоча я не міряв лінію 12В, треба буде як наступного разу підкину цю плату не забути вольтметра підключити, але цей БЖ юзаю вже давно і наче все ОК. В мене ще жоден VRM не співав, але десь читав що може таке бути, мабуть це пов'язано із дуже різними параметрами ESR бо там же буває різниця 0.3 проти 3 :eek:
S0N1C
Member

Повідомлення

останнє шо пам"ятаю співало - Asus K7M, думав класно зроблю шо у слота поряд будуть низенькі конденсатори - а не тут-то було :rotate:
Відповісти