На каналі Linus Tech Tips спробували зібрати ігровий ПК за допомогою ChatGPT — вийшло довго і з проблемами

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
kairo
Member

Повідомлення

leif
:up:

Відправлено через 1 хвилину 31 секунду:
Пан Ektalion схоже пропав з дискусії...
max312
Junior

Повідомлення

Ektalion: 04.08.2026 15:59
kairo: 04.08.2026 11:44 Навіщо 6400 пам'ять до X3D ЦП? Вона все одно на таких частотах не піде в 90% випадків. Та й для X3D ця добавка до частоти немає практичного сенсу.
Може розкажеш , як тоді у мене працює на 6400? Здивував не то слово.
В мене також працює 6400, 1:1 1.22 vsoc. Я не в перше чую твердження про те що в 90% не запрацює, ніби статистику якусь мають
kairo
Member

Повідомлення

max312: 04.08.2026 17:41В мене також працює 6400, 1:1 1.22 vsoc.
Можеш скинути скрін Zentimings? Цікаво глянути.
max312
Junior

Повідомлення

kairo: 04.08.2026 21:39
max312: 04.08.2026 17:41В мене також працює 6400, 1:1 1.22 vsoc.
Можеш скинути скрін Zentimings? Цікаво глянути.
спойлер
IMG_20260804_190929_352.jpg
ще ганяв паро десятків циклів кранчера і аїду 6 годин на цих налаштуваннях коли андервольтив ядра
kairo
Member

Повідомлення

max312
Гарні результати, вам повезло з контролером пам'яті в 9800X3D.
max312
Junior

Повідомлення

kairo: 04.08.2026 22:11 max312
Гарні результати, вам повезло з контролером пам'яті в 9800X3D.
Дякую, я й не намагався, мені просто треба було модулі з 7200 профілем налаштувати на 1:1. Плашки в мене на кастомних радіаторах, можна було далі ганяти ці адайки, добиватись cl26-28 та затягнути далі trfc. Але сенсу мені систему мучити якщо вольтажі непогані а приросту продуктивності буде півтори кадру
unique-neon
Member

Повідомлення

S0N1C: 04.08.2026 17:08 а шо там мемтест отой шо зі флешки треба вантажити - то вже не достатньо?
То журба, дуже легкий тест, який не відловлює годинами помилки, що за хвилини ловлять більш агресивні тести. Серед нормальних ram тестів:
- Y-cruncher VT3
- TM5
- OCCT
- Karhu
- не пробував, але юзають також якийсь ram test pro, також російський

При цьому з перерахованих тестів буває що один з них ловить помилки, а інший ні. То ще треба різні запускати.
shnok
Member

Повідомлення

kairo
Такі собі у вас справи з оперативної пам'ятю. Банально не знати щоб можна зберігати профіль, і 3 рази писати про 1:1) і не вірити що працює на 6400, мені свій також вам скинути?))
Kassatka
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 04.08.2026 01:15А 7800х3Д или 9800х3Д прекрасно потянут 6080 (аналог 5090) -6090 (2х от 5090).
Хіба що в DLSS 5 6090 буде 2x від 5090, ну і ще може в споживанні електрики :laugh:

Відправлено через 4 хвилини 38 секунд:
Ну а по темі, ШІ завжди працює з лагом і хоча вміє шукати актуальну інформацію в інтернеті, у своїх міркуваннях орієнтується на інфу мінімум піврічної, а то й ще старішої давності, по якій його вчили. Тож це цілком очікувано, що у нього 32 Гб DDR5 коштує $100, а 4 Гб SSD - $220.
МОНАХ
Member

Повідомлення

Під час складання комп’ютера було вичерпано ліміт безплатних повідомлень, і блогерові довелося перейти на платний тариф Plus. А надалі під час обговорення різних проблем ChatGPT наполегливо рекомендував перейти на дорожчий тариф Pro.
► Одна з головних цілей всіх цих ШІ :) . В процесі розбору чи пошуку якогось питання - тааак тонко, ну таааааааааааааак тонко "розмащує" тему по хронометражу, що вже на автоматі починаєш читати навіть не "по-діагоналі", а вже просто "по-вертикалі"! :lol:
Також ChatGPT плутався в процесі встановлення відеокарти через низьке розташування слота відеокарти PCI‑E і навіть рекомендував встановлювати її під кутом через те, що заважає радіатор на SSD M.2.
► Мені вперто доводив, що в мій корпус, без складання стінки для жорстких дисків в сток - жодна з 5070Ті від MSI не встане в мій корпус B-) ... Ну, або попередив, що доведеться допилювати корпус вручну, в буквальному сенсі - вирізати болгаркою частину стінки жорстких дисків :lol: . Притягував при цьому мені купу тех.інформації по корпусу і якісь справжні фотки (правда, не зовсім по темі) - я так "рознервувався", що аж підготував і запилив окремий допис з фото, щоб більше всякої "каки" іншим користувачам не тягнув з Нету з подібних приводів (бо час від часу любить підтягувати для нашого брата аргументи і з нашого форуму).

► Що помітив - Джеміні так не розмазує і не розтягує теми, він часто більш категорично точний, але й помиляється в рази (і часом абсолютно на 100% абсолютно!) більше від GPT.
kairo
Member

Повідомлення

shnok: 05.08.2026 08:23kairo
Такі собі у вас справи з оперативної пам'ятю. Банально не знати щоб можна зберігати профіль, і 3 рази писати про 1:1) і не вірити що працює на ))
Я знав, що можна зберігати налаштування БІОС, просто ніколи не пробував завантажувати збережений профіль після оновлення, бо я той БІОС оновлював лише двічі.
6400, мені свій також вам скинути?
Ryzen 5 7500F
:lol: Давай скидай)
МОНАХ
Member

Повідомлення

dead_rat: 03.08.2026 18:35 У мене підписка Claude Code на 1000$ на місяць (тисячу доларів)
Так, воно звичайно краще, але так само може піти і набокопорити, просто рідше
► Я - навряд чи коли буду платити кошти за ШІ (хіба клієнт чи роботодавець заплатить, якщо йому то важливо!), але ж при халяві (хай і сумнівній) все-одно не хочеться вхолосту ганяти час і хочеться отримати хоч якийсь практичний результат. Коли є більше часу (але не настільки, щоб "гуглити" питання самостійно), я обов'язково роблю перехресні запроси між чатами, по типу: "Мені порадили ось так - що скажеш?" - А-а-а! :lol: Іноді така "війна штучних інтелектів" починається, що простіше вже потратити пів-години на власноручний пошук і вичитку потрібних матеріалів.
Kassatka
Member

Повідомлення

МОНАХ: 05.08.2026 10:17я обов'язково роблю перехресні запроси між чатами, по типу: "Мені порадили ось так - що скажеш?" - А-а-а! :lol: Іноді така "війна штучних інтелектів" починається, що простіше вже потратити пів-години на власноручний пошук і вичитку потрібних матеріалів.
Я ще так не пробував, дякую за наводку. :laugh:
МОНАХ
Member

Повідомлення

leif: 04.08.2026 16:50 про всяк випадок зазначу, що зентаймінгс чомусь неправильно зчитує деякі напруги на томагавку...
► Є таке. Часом доводиться по кілька разів закрити-відкрити "прогу", щоб адекват показував (у мене часто нулі в значеннях або взагалі неактивні позиції показує, чого не може бути)
dead_rat
Member

Повідомлення

МОНАХ: 05.08.2026 10:17
dead_rat: 03.08.2026 18:35 У мене підписка Claude Code на 1000$ на місяць (тисячу доларів)
Так, воно звичайно краще, але так само може піти і набокопорити, просто рідше
► Я - навряд чи коли буду платити кошти за ШІ (хіба клієнт чи роботодавець заплатить, якщо йому то важливо!), але ж при халяві (хай і сумнівній) все-одно не хочеться вхолосту ганяти час і хочеться отримати хоч якийсь практичний результат. Коли є більше часу (але не настільки, щоб "гуглити" питання самостійно), я обов'язково роблю перехресні запроси між чатами, по типу: "Мені порадили ось так - що скажеш?" - А-а-а! :lol: Іноді така "війна штучних інтелектів" починається, що простіше вже потратити пів-години на власноручний пошук і вичитку потрібних матеріалів.
Вся суть АІ проектів в одному фото.
За підписку платить фірма
спойлер

Зображення
спойлер
Для любителів АІ, котрих образила картинка, скажіть мене як АІ заробив для вас гроші. Чи для фірми.
Поки що є лише приклади звільнити 50% людей і скинути всю роботу на тих хто лишився, додавши АІ. Але це і без АІ робили все моє життя.
МОНАХ
Member

Повідомлення

dead_rat: 05.08.2026 10:45 Вся суть АІ проектів в одному фото.
:up: ... :laugh: .
спойлер
► Я - не фанат ШІ і грошей мені він не заробив (поки що... сподіваюсь... бо я часом хочу бути наївним... коли мені це нічого не коштуватиме :) ), але його поява, по крайній мірі у безкоштовному або не дорогому тарифі, спростила мені роботу:
• 1. В плані дизайну - я починав як наполовину-халтурщик; ну, знаєте - нашукати в Неті підходящих вихідників, а потім або скомпілювати їх під потрібну задачу, або поверху перемалювати - рідко коли з самого "нуля" проект робив (бо - дуже довго, а на аутсорсі за ті "гроші" які платили - воно того геть не варто було);
• 2. В плані розвитку реальних професійних навиків, які потрібні і які були не розвинені або в зачатках. Наприклад, щодо того самого малювання - все життя малюю (як мінімум з 3-х років), але спеціалізованого навчання ніколи не мав і добре вмію малювати хіба в жанрі карикатури, більшою мірою "комікс" і непогано роблю "геометричне оформлення". Але - завжди хотів навчитися малювати по справжньому і по можливості різнобічно - в різних жанрах, хоча б базово. І в другій половині 2010-х почав, по онлайн-гайдах, в спілкуванні з цифровими художниками і т.д. - інформації предостатньо - поступово займатися мальовкою в різних напрямках.
► Що після появи так званого ШІ?
► По пункту №1 - :gigi: ну, по-суті, я повернувся до витоків напів-халтурщини, тільки тепер базис мені і одразу під мої запроси генерує ШІ - він достатньо унікальний і вже одразу буває підігнаний під мої проекти - мені лишається тільки нормально це все оформити і підігнати під потрібні рамки. Менше часу на пошуки вихідників, менше часу (значно менше!) на переробку їх і підгонку під проектні задачі.
► По пункту №2 - я вже можу не гнатися за трендами і спішити хапати окремі техніки мальовки з усіх боків, основу все одно в заданому жанрі зробить ШІ. За роки навчання я засвоїв чимало технік, які дозволяють мені швидко та без проблем корегувати косяки роботи ШІ. А для себе самого - я тепер можу неспішно продовжувати займатись навчанням і підходити до цього більш комфортно і структурно, бо роблю це вже не в рамках підготовки до якогось проекту, а саме - для себе, для власного розвитку.
► Платити за вищі рівні ШІ, щоб він повністю робив роботу за мене? Е-е-е-е - ні :) . По-перше, якщо це не якась вітальна листівка - я завжди знайду до чого приколупатися і все-одно буду правити своїми руками. А по-друге, зараз вже рідше зустрічаються клієнти, як хочуть від мене, щоб я просто згенерив вміло для них якусь фігню в ШІ, бо зараз це можна зробити самостійно, не звертаючись до таких як я. Я, на відміну від ШІ, може й не зроблю руками так вилизано, буду це робити довго і дорого :D , але зараз дуже багато "пішло такого клієнта", які просять зробити НОРМАЛЬНО на базі сформованої картинки в ШІ, як зразка, або поправити роботу цього самого ШІ живими руками :) .
Відповісти